Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати туалет для кота — 4 популярні варіанти

Дата публікації: 29.12.2023 12:19
Дата оновлення: 29.03.2024 11:45

У дбайливих кошатників в пріоритеті здоров'я і комфорт свого вихованця. Відповідний туалет — один із найважливіших аспектів, адже він задовольняє природні потреби тварини. Хочеться, щоб було легко прибирати відходи, а кіт зайвий раз не стресував, коли робить свої справи.

туалет для кота

Вибирати є з чого: лотки, самоочисні системи... У цій статті розглянемо ключові фактори, на які зважають під час вибору туалету для своєї кішки, — типи, їх переваги та недоліки, поради щодо адаптації тварини до нового туалету. Наша мета — проінформувати та допомогти визначитися. Тож давайте разом шукати відповідний варіант.

Щоб нагодувати досхочу: Як вибрати корм для кота: 5 нюансів, про які варто знати

Різновиди туалетів для котів 

Котячі туалети розрізняють за дизайном, функціональністю і комфортом. При виборі важливо враховувати звички улюбленця і свої можливості з обслуговування та догляду за відхожим місцем. Якщо вийде поєднувати комфорт кота зі зручністю для себе, тоді підтримувати чистоту в будинку стане набагато простіше.

Лоток для кота: як вибрати (відкрита конструкція)

Являє собою відкриту коробку з наповнювачем. Легкий у використанні та очищенні, доступний за ціною. Погано те, що не затримує запахи, з нього висипається наповнювач

котик грається з наповнювачем

Лоток має бути досить великим, аби кішка могла комфортно розвертатися і виконувати свої потреби. Вибирають виріб помірної глибини, щоб утримати наповнювач, але не настільки глибокий, щоб улюбленцю було складно залізти в нього.

Закритий туалет (баневий)

Оснащений кришкою, тому створює закритий простір для кота. Гарний тим, що приховує вміст, мінімізує поширення запаху, зменшує ймовірність розкидання наповнювача.

Однак не завжди вдається вчасно оцінити стан наповнювача. Такий лоток важче чистити, адже його потрібно розбирати. Деякі улюбленці лякаються закритих моделей, і це важливо врахувати, ухвалюючи рішення, який туалет краще для кота. Особливо це стосується тварин, що раніше звикли ходити у відкритий туалет.

закритий туалет для кота

Обираючи, варто переконатися, що туалет досить великий для кішки: їй легко повертатися і сідати всередині, не торкаючись стінок або стелі, зручно виходити / заходити.

лоток для кота

Пластик міцний, легко чиститься. Краще брати модель зі знімною кришкою для спрощеного очищення. Він має бути стійким, щоб не перекидався і не лякав кота під час використання.

У скарбничку знань: Як вибрати кігтеточку для кота — 5 важливих характеристик «дряпки»

Автоматичний або самоочисний туалет

Складається з трьох компонентів:

  • датчика, який реагує на рух, фіксує момент, коли тварина заходить і виходить із лотка;
  • обертової гребінки з просіювальним механізмом;
  • місткості для відходів.

Автоматика видаляє відходи з наповнювача і скидає їх у піддон, який можна чистити раз на тиждень, що дає змогу господареві істотно заощаджувати час на прибирання після тварини. Залежно від моделі, використовуються різні механізми для очищення: обертання, розчісування або фільтрація. Потрібно визначитися, який із них краще підходить для вашого улюбленця.

Для самоочисного лотка потрібно підбирати спецнаповнювач. Інакше пристрій зламається, а ремонт влетить у копієчку. Вважається одним із найбільш громіздких і дорогих типів туалетів. Він шумить під час роботи, деяких кішок це відлякує.

Екологічний туалет

У ньому залучені біорозкладні наповнювачі: деревні стружки, перероблене паперове волокно, кукурудзяне зерно, пшениця або горіхові шкаралупи. Вони екологічно чисті, їх можна компостувати.

кіт нюхає наповнювач

Рідко викликає алергію у чотирилапих, проте не кожен вихованець приймає нестандартні текстури. Потрібно поспостерігати за реакцією кота на новий наповнювач. Можливо, знадобиться час для адаптації, якщо це необхідно.

Варто знати: 5 найважливіших особливостей миски для котів: як вибрати правильно

Як вибрати відповідний туалет для кота

Вибирають придатний, орієнтуючись за розміром, типом, матеріалом. Непогано, якщо пристрій приховує запахи, подобається хвостатику, легко чиститься. Розберемо докладніше, який туалет кращий для кота.

Розміри та простір для розміщення котячого лотка

На думку ветеринарів, котячий лоток має бути в 1,5 раза довшим за вихованця. Заміри тварини необхідно робити, починаючи від носа і закінчуючи біля основи хвоста. Мінімальний розмір туалету для кота — 50 x 40 см. 

Що стосується простору для розміщення лотка, є декілька нюансів.

  1. Місце має бути легкодоступним для вихованця — щоб він міг у будь-який час підійти до туалету.
  2. Лоток повинен стояти в затишному місці (у ванній, туалеті або коридорі).

Уподобання кота: наповнювач для туалету

Який лоток краще для кота — з решіткою чи без? Рішення залежить від типу використовуваного наповнювача для котячого лотка. Купуючи наповнювач, слід орієнтуватися на економічність, гігієнічність продукту і вподобання вихованця. Вони відрізняються поглинанням і маскуванням запаху. Кожен з них зі своїми перевагами й недоліками.

Наповнювач
Переваги Недоліки
Силікагелевий

Добре маскує запах, не прилипає до лап і шерсті, не потребує частої заміни. 

Від нього не утворюється пил

Не підходить для кошенят, оскільки гострі гранули можуть травмувати лапки
Бентонітовий

Утримує запах. 

Використаний — збирається в грудки, які легко прибрати з лотка

Незначна запиленість гранул, якщо тварина в них копається
Деревний

Екологічний, не містить хімічних добавок. 

Швидко вбирає вологу і перешкоджає поширенню бактерій.  У нього приємний запах

Дрібні частинки прилипають до лап, розносяться по дому. 

Потребує частої заміни

Пісок У нього натуральний склад, який безпечний для тварини Пилиться, прилипає до лап, не усуває запах

Для котячих туалетів також продаються ароматизовані наповнювачі, але не всі тварини погоджуються ходити в туалет, відчувши різкий запах. Для кошенят краще брати дрібні фракції, в них легше копатися, малюк швидше звикне до лотка. 

Читайте: Як обрати шлейку для кота: 4 слушні поради

Місткість і функціональні особливості

Вибираючи туалет для кота, який найкраще підійде для улюбленця насамперед варто враховувати габарити місткості. Занадто маленький лоток незручний, вусатик може відмовитися ходити в нього. Також не потрібно брати величезну місткість з високими бортами для кошеняти. Ветеринари рекомендують міняти котячий туалет у міру зростання вихованця. 

Дно лотка найчастіше одинарне або з додатковим ґратчастим піддоном. Вибір залежить від типу застосовуваного наповнювача. Для поглинальних складів не має сенсу брати місткість з піддоном.

Обслуговування туалету для кота і зручність чищення

  • Місткість має стояти в легкодоступному місці не тільки для тварини, а й для господаря, щоб без проблем прибиратися в лотку.
  • Не варто економити на наповнювачі: мінімальний шар становить 8 см, тоді вихованцеві буде зручно копатися і ховати те, що він залишив.
  • Грудки наповнювача та екскременти необхідно прибирати лопаткою щодня, щоб не поширювався запах, лапи й шерсть не вимазувалися.
  • Мінімум один раз на тиждень спустошувати місткість і мити її з дезінфекційним засобом.

чищення котячого туалету

Розглянули туалети для котів. Кожен має свої особливості, які впливають на поведінку улюбленця. Ключ до вдалого вибору лежить у раціональному підборі розміру, типу, матеріалу і звичок кішки. Зручність у догляді та ефективний контроль запахів також значущі. Тож на лотку краще не економити.

На замітку: Іграшки для котів — як вибрати серед 4 поширених типів

Коментарі
Залиште коментар