Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати кулер для процесора: 5 основних критеріїв

Дата публікації: 11.01.2021 14:02
Дата оновлення: 11.01.2021 14:02

какие кулеры лучше

За конструкцією кулери діляться на 4 основні різновиди.

1. Екструдовані
Невеликий радіатор зроблений з масиву алюмінію. Зверху розташований вентилятор.
2. Баштові
У конструкції присутні теплотрубками, вентилятор дме збоку.
3. Top-Flow
Вентилятор встановлений паралельно материнке. Крім CPU топи охолоджують околосокетное простір.
4. Двухбашенние з двома радіаторами
Найбільш продуктивний варіант.

Пізнавальна стаття: Сумісність процесора і материнської плати – як підібрати комплектуючі: гайд в 3 розділах

Показник тепловідведення (TDP) кулера

Щоб користувачі знали, який кулер варто вибрати для процесора, виробники вказують на коробці сокет (роз'єм для CPU) і потужність розсіювання тепла – TDP. Параметр TDP вимірюється в ватах, повинен відповідати енергоспоживанню чіпа. Процесори самі не можуть розподіляти теплову енергію, всю її потрібно забирати. Тому при виборі TDP охолоджувача має сенс орієнтуватися на аналогічний показник CPU, що показує скільки електроенергії споживає процесор.

Как выбрать кулер, учитывая количество трубок, подшипник, башню

Вибирати кулер необхідно з запасом TDP, оскільки:

  • виробники чіпів розраховують споживання енергії без урахування розгону, а якщо частота зросла в 1,5 рази – тепла теж буде виділятися набагато більше;
  • відсутня єдина методика, за якою виробники визначають TDP кольорів. Заради збільшення продажів можливі приписки.

Бажано, щоб показник тепловідведення охолоджувача був в 1,5-2 рази більше процесорного. Вентилятор, вимушений обертатися на максимальній швидкості, шумить, швидше виробляє свій ресурс. Краще вкласти в систему охолодження більше грошей і спокійно насолоджуватися безперебійною роботою ПК.

Цікаво про вибір процесора: Як правильно вибрати процесор для пк: 5 обов'язкових деталей

Кількість трубок в кулері

Трубки стали встановлювати в кулери, коли зрозуміли, що потужність екструдованих охолоджувачів конструкційно обмежена. Потрібно було встигати за зростанням продуктивності нових CPU. Число теплотрубок залежить від товщини вежі, отже – опосередковано від чіпа. Спробуємо розібратися, як підібрати кулер для сучасного процесора з урахуванням кількості трубок.

Якщо потрібно охолодити чіп, який буде працювати тільки на базовій частоті, слід вибирати охолоджувач з вежею товщиною 3-4 см і 3-4 теплотрубками. Сенс в товстих вежах з'являється, коли очевидно, що інакше вентилятор буде крутитися на високих оборотах і розраховувати на тиху роботу годі й говорити. Якщо тепловиділення більше 150 W, вибираємо модель, в якій від 5 трубок і товщина веж від 6-7 см.

Відзначимо відсутність лінійної залежності ефективності кулера від кількості трубок. З одного теплотрубками охолоджувач може працювати краще, ніж з двома. На його продуктивність впливає товщина трубок, схема відведення тепла і інші параметри.

Заодно вибираємо материнку: Яку материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

Тип підшипника кулера

Розглянемо питання, як підібрати надійний кулер до процесора, через призму надійності і тихою роботи підшипника вентилятора. У домашніх і офісних ПК зустрічаються 3 різновиди цього вузла.

  1. У вигляді втулки. Переваги: доступна вартість, мінімум рухомих деталей. Недолік у підшипників ковзання один – відносно невеликий ресурс: 3-6 років. Тертя між рухомими частинами обмежує мастило. У цій категорії підвищеною надійністю виділяються моделі з гвинтовою нарізкою.
  2. Роликові підшипники спочатку більш гучні, оскільки всередині крутяться кілька кульок. Вони працюють без викрутасів не один рік, пізніше починають видавати неприємні звуки. Ресурс – 6-10 років. Керамічні елементи в корпусі роблять їх тихіше.
  3. Гідродинамічні і/або з магнітним центруванням. Контакт металевих частин обмежений, основна перевага – тиха робота. Ресурс – від 6-20 років і більше. Удосконалена версія цієї категорії – підшипник SSO.

На знос гідродинамічних підшипників впливає частота запусків, в цьому плані вони поступаються роликовим, але за іншими характеристиками перевершують їх.

Поради щодо вибору ОЗП: Як правильно підібрати оперативну пам'ять для комп'ютера: 10 рекомендацій

Вежа радіатора кулера

Щоб знати, як вибрати баштовий кулер для пк, потрібно розуміти , ніж хороша така Конструкція. Завдяки висоті, її частково обдуває корпусних Вентилятор. Крім того, баштова конструкція дозволяє ефективно використовувати радіатор будь-якого Розміру. Головне, щоб він містився в корпус і не закривав крайню ПЛАНКУоперативної пам'яті.

Серед початківців користувачів існує думка, що чим більше вежа, тим ефективніше тепловідведення. Однак мало встановити масивний радіатор: потрібен якісний обдув ламелей. Ганяти для цього вентилятор на максимальних обертах – поганий варіант, оскільки охолоджувач почне гудіти сильніше, а ефективність може виявитися недостатньою. Для забезпечення обдування виробники оптимізують розташування ламелей, перекривають ділянки, де повітря швидко виходить з вежі, не забираючи достатньої кількості тепла. Для високопродуктивних процесорів іноді ставлять кулери з двома вежами і вентиляторами або з одним багатосекційним радіатором і двома вертушками.

Кількість оборотів в хвилину

Як вибрати ефективний кулер, який буде справлятися на невисоких оборотах – завдання просте: потрібно брати з запасом TDP. При швидкості до 800 об/хв справний вентилятор практично не чути. Екструдовані охолоджувачі часом змушені розганяти до 4000 об/хв, а баштові дають той же ефект, обертаючись в 2-3 рази повільніше.

У рейтингу характеристик кольорів кількість оборотів пасе задніх. За мінімального значення показника можна зрозуміти, приблизно на який процесор розрахований охолоджувач. Якщо в характеристиках зазначено 300 об/хв, то це, швидше за все, модель, що не призначена для обдування розігнаного чіпа. А 600 об/хв – вже перспективніше.

Розглянемо обертів популярних кольорів виробника Cooler Master:

Назва моделі
Мінімальні обороти Максимальні обороти
Hyper 212 650 2000
Hyper H412R 600 2000
MasterAir MA620M 650 2000
MasterAir MA410M 650 1800

Як видно, їх обороти в одному діапазоні, хоча моделі лінійки MasterAir стоять приблизно в 1,5-3 рази дорожче. На ціну впливає метал (алюміній або мідь), кількість теплотрубок, підсвічування і інші нюанси. Системи охолодження на воді дорожче.

Серед основних критеріїв вибору, дозволяють правильно визначити які баштові кулери краще, також варто згадати устрій області контакту теплотрубок з кришкою процесора. Бажано, щоб між ними не було пластини, пригальмовує тепловіддачу. Діаметр вентилятора не є принциповим, він повинен відповідати висоті вежі.

Читайте: Як вибрати відеокарту

Коментарі
Залиште коментар
Категорії