Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як встановити саундбар: інструкція з 4 кроків

Дата публікації: 07.06.2023 10:58
Дата оновлення: 08.06.2023 10:50

Саундбар — просунута колонка подовженої форми, в якій кілька різноспрямованих динаміків. Акустична панель компактніша за музичний центр, при її встановленні звук у кімнаті набагато якісніший у порівнянні з телевізійним. Розберемося, як краще та швидше повісити саундбар.

встановлення саундбару

Підбираємо «правильне» місце для саундбара

Якщо телевізор стоїть на горизонтальній поверхні, саундбар можна розташувати безпосередньо перед ним. Такий варіант однозначно робочий у ситуації, коли відстань від тумби до екрана не перевищує висоти акустичної панелі. В іншому випадку вона загороджуватиме частину зображення. Багато хто прагне саме таким чином встановити саундбар, тому що звук йде майже з екрана та не потрібно свердлити дірки у стіні.

краще поставити саундбар під телевізором

При встановленні всередині стійки акустику висувають вперед, щоб поширенню звуку не заважали боковини меблів. Саундбар з підтримкою DTS і Dolby Atmos не варто встановлювати всередині стійки, оскільки для нього важливим є безперешкодне поширення звуку до стелі. Інакше система не зможе створювати коректні вертикальні аудіоефекти.

Якщо телевізор підвішений на стіну, прикручують саундбар під екраном на відстані від 5-10 см. Мінімальну дистанцію між пристроями можна подивитися в інструкції до звукової панелі. У принципі, ніхто не забороняє розмістити акустику над плазмою, але це ускладнить установку та й звук піде верхом. Оптимальний варіант — коли звукові хвилі розходяться на висоті користувача, що розташувався на кріслі або дивані.

кріпити саундбар на стіну

Є ще варіант з телевізором на поворотному кронштейні. Він складний тим, що екран може повертатися в різні боки, а акустика повинна слідувати за ним. Завдання вирішується за допомогою прив'язки саундбару до телевізора за допомогою додаткових кріплень.

Загальні відомості про акустичні панелі: Чи потрібний саундбар: 5 його видатних особливостей

Як кріпити саундбар на стіну?

Принцип той самий, що й підвішування полиці на стіну. Примірятися, зробити пару отворів під елементи кріплення, вкрутити їх, потім повісити звукову панель — і готово. Різниця з полицею в тому, що перед фіксацією потрібно прикрутити до саундбара пару куточків, що входять в комплект, з монтажними отворами. Або потрібно буде пригвинтити до акустики інші елементи кріплення.

За міцність стіни, швидше за все, не варто переживати. Якщо на ній без проблем висить телевізор, то й акустику вона витримає, оскільки аудіопристрій набагато легший за плазму. Інформація про те, як правильно кріпити саундбар на стіну, зазвичай є в інструкції виробника. Труднощі можуть виникнути, якщо купили беушну аудіосистему з рук, або керівництво до неї китайською або англійською мовою. Наведемо покроковий алгоритм установки, який підходить для більшості акустичних панелей. Якщо слідувати йому, настінний монтаж акустики пройде легко.

Покупцям у допомогу: Як правильно вибрати та налаштувати саундбар: 5 порад, який краще

Як повісити саундбар: покрокова інструкція

Існує два варіанти підвішування акустичної панелі: до стіни та безпосередньо до телевізора. Розглянемо обидва способи монтажу.

Розбираємось з колонками: Як підключити колонки до телевізора — всі способи для 6 типів динаміків

Підвішування на стіну

Виробники акустики спрощують настінний монтаж, включаючи в комплектацію елементи кріплення. У коробку зі звуковою панеллю часто кладуть:

  • Напрямну зі щільного паперу з мітками, які допомагають засвердлитись у потрібних місцях.
  • 2 куточки з грушоподібними вухами. Їх прикручують до саундбара, щоби потім повісити панель на стіну.
  • 2 гвинти для прикручування куточків до акустичної панелі.
  • 2 тримачі. На них тримаються куточки після підвішування саундбару.

Для монтажу також знадобиться пара шурупів з дюбелями. З їхньою допомогою притискають тримачі до стіни. Кріплення вибирають залежно від матеріалу стіни. Замість шурупів іноді використовують анкери.

як повісити саундбар за допомогою напрямної

З інструментів знадобиться:

  1. Електродриль, шуруповерт або інший інструмент для просвердлювання стіни.

Будівельний рівень, довжина якого не менша за відстань між точками монтажу.

Тепер розберемося, як повісити покроково саундбар.

Вибираємо акустику для ПК: Як вибрати колонки для комп'ютера та ноутбука: 3 добірки найкращих систем

Крок 1. Розмітка стіни

Прикладіть напрямну до вертикальної поверхні таким чином, щоб її центральна мітка була на рівні середини телевізора. Проткніть ручкою або загостреним олівцем отвори в кружках на напрямній. Прикладіть рівень до стіни та підкоригуйте при необхідності розташування міток. Перевірка рівнем актуальна, якщо телевізор підвішений рівно.

прикріпити саундбар до телевізора

Крок 2. Встановлення утримувачів

Просвердліть 2 отвори у зазначених точках. Їх глибина має відповідати довжині шурупів та дюбелів. Бажано, щоб довжина металовиробів була не менше 4 см. Просуньте шурупи через тримачі та закрутіть в отвори.

кріпити саундбар на стіну

Крок 3. Встановлення куточків

Напартачити на цьому етапі проблематично: гвинти в комплектації є, куточки теж. Зафіксуйте їх так, щоб вуха була в правильному положенні — широкою частиною вниз.

вгвинчування гвинтів у конструкцію

Крок 4. Фінішна пряма

Тепер все готове для фіксації на стіні. Візьміть саундбар і причепіть його на тримачі. Переконайтеся, що завушники зачепилися за них.

чіпляння саундбару за тримачі

Залишається розібратися з проводами. Звукову панель потрібно як мінімум з'єднати з джерелом живлення. Залежно від конкретної ситуації, це роблять до або після фіксації саундбару на стіні. Передача аудіосигналу від телевізора може здійснюватися через HDMI, оптичний, коаксіальний або аналоговий кабель. З'єднувати кабелем потрібно вимкнену техніку. Також пристрої можуть взаємодіяти бездротовим способом.

Багато саундбарів здатні взаємодіяти зі сабвуфером. Такий тандем забезпечує якісніше звучання низьких частот. Інтеграція можлива кабельним або бездротовим способом, здебільшого сигнал передається по блютузу. Вибираючи місце для сабвуфера, враховують розташування розеток у кімнаті. Правильно встановлений пристрій за рівнем гучності повинен гармоніювати з акустичною панеллю.

Цікава стаття: Телевізор Xiaomi або Samsung: 10 порівнянь

Кріплення саундбару безпосередньо до телевізора

Як мимохіть згадувалося вище, звукову панель необов'язково ставити на тумбу чи вішати на стіну. Розглянемо докладніше, як прикріпити саундбар безпосередньо до телевізора. Для цього знадобиться додатковий фабричний кронштейн, який є 4 попарно з'єднаними планками. З'єднання ці рухливі, що дає можливість вибрати відстань між девайсами. Алгоритм дій:

  • Зніміть телевізор зі стіни.
  • Відкрутіть кронштейн від телевізора.
  • Додайте до тильного боку телевізора спочатку додатковий кронштейн, а зверху — настінне кріплення. Прикрутіть їх разом одними гвинтами. Якщо довжини гвинтів не вистачає, використовуйте інші.
  • Примірте звукову панель на кронштейни. Якщо підходить — вішайте телевізор на місце та фіксуйте під ним саундбар.

Не обов'язково сліпо дотримуватися цієї схеми. Кронштейн можна зробити своїми руками, вирізавши пару пластин з листа металу товщиною 2-3 мм, і зробивши в них отвори під болти. Додаткове кріплення монтують як під основним, так і над ним. Можливі обидва варіанти.

На закінчення можливі проблеми та їх вирішення: 

Що трапилося?
Що робити?
Саундбар не грає
  • Перевірте, що з гучністю. Може вона низька або взагалі на нулі
  • Перевірте звукові налаштування телевізора, в них має бути вибраний саундбар
  • Вимкніть техніку, від'єднайте дроти передачі сигналу та увімкніть їх знову 
Сабвуфер не грає
  • Перевірте індикацію пристрою. Можливо, виникли проблеми зі з'єднанням блютузу. Причина може бути у перешкоді між панеллю та сабвуфером або в роботі інших блютуз-пристроїв
  • Вимкніть та увімкніть живлення

Щоб уникнути проблем із саундбаром, не розміщуйте його поряд з джерелом тепла, бережіть від попадання води.

Порівняння топових брендів: Телевізори LG або Samsung: який краще, виходячи з 6 критеріїв

Коментарі
Залиште коментар