Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити генератор безшумним: 6 способів зменшення децибелів

Дата публікації: 24.01.2024 11:00
Дата оновлення: 06.02.2024 18:12

За нормативними документами, прийнятими в Україні, рівень шуму поблизу житлової забудови не повинен бути вищим за 45-70 дБ, залежно від навколишніх будівель та часу доби. Неінверторні бензогенератори гудуть голосніше. Розберемося, що з цим робити.

як зменшити шум від бензогенератора

Чому шумить генератор?

Бензогенератор не може працювати безшумно, оскільки до його конструкції входить двигун, в якому ходять поршні. Двигун видає досить гучні звуки, від нього йде вібрація. Генераторні глушники потрібні переважно для відведення вихлопних газів. Виробники не прагнуть надати їм максимальних звукогасних властивостей, оскільки це призвело б до збільшення габаритів конструкції. Крім того, відкрита установка шумить із будь-яким глушником. Щоб скинути 20-40 дБ, її потрібно ставити у бокс.

Чому ще шумить генератор? Додатковий шум створює вентилятор охолодження. Це ще одна причина закривати бензогенератор з усіх боків та використовувати звукоізоляційні матеріали.

Цікава стаття: Як користуватися генератором: 4 етапи роботи з автономним джерелом електрики

Як знешумити генератор

Від обраної технології звукоізоляції залежить кінцевий результат: 

Технічне рішення
Кількість дБ, на які зменшиться шум
Антивібраційний килим 2-3
Негерметична конструкція, що поглинає шум  5
Встановлення нового глушника 10
Звукоізоляційний кожух 20-40

Бокси, що приглушають шум, виготовляють різні виробничі організації. Під найменуванням «євро-кожух» продають широкий асортимент продукції: від примітивних металевих боксів без звукоізоляції до складних контейнерів з автоматизацією та високим рівнем протипожежної безпеки. Деякі майстерні покупці генераторів роблять бокси самостійно.

Запитуємо весь будинок: Як під'єднати генератор до будинку 3 способами

Звуковідбивачі (дефлектори звуку)

У разі захисту бензогенератора від шуму за допомогою дефлекторів, йдеться про примітивну конструкцію з 4 аркушів фанери та аркуша якогось більш-менш негорючого матеріалу, наприклад, гіпсокартону. З них роблять будку, сторони якої встановлюють з невеликим нахилом, виходить щось на зразок куреня з плоским дахом. Сторону з гіпсокартону ставлять за вихлопу. Конструкція негерметична, тому перегрів установці не загрожує.

звуковідбивний короб для генератора

Як звуковідбивачі також можна використовувати негерметичну будку з металу. Це більш довговічне рішення та надійний захист від опадів.

Пізнавальна стаття: Як працюють сонячні батареї, їх актуальність в Україні у 2023 році

Звукоізоляція корпусу (звукоізоляційні кожухи)

Неінверторні бензогенератори зазвичай продають у вигляді відкритої конструкції на рамі. Це позитивно впливає на вартість, але установка працює голосно. Розберемося, як зменшити шум бензинового генератора на 20-40 дБ шляхом самостійного збирання звукоізоляційного корпусу. Захисний бокс повинен відповідати наступним критеріям:

  1. Примусова вентиляція потрібна, щоб бензогенератор не перегрівся.
  2. У кожусі потрібно зробити отвір для вихлопної труби.
  3. Потрібно подбати про захист від дощу.
  4. Конструкція має відкриватися. Це необхідно для обслуговування генератора, в яке входить заправка паливом, заміна мастила та т.ін.

Звукоізоляційні корпуси роблять з дерева або металу. Конструкція складається з 1-3 камер: одна для генератора та до двох для відведення шуму. Для охолодження використовують один-два вентилятори. У конструкції з двома вертушками одна затягує повітря всередину, друга працює на витяжку. Стіни боксу зсередини обклеюють негорючою звукоізоляцією.

бензогенератор в ізольованому корпусі

Для обслуговування будка відкривається як мінімум зверху та збоку, оптимальний варіант — кришка являє собою дві Г-подібні частини, які при відкритті дають повний доступ з усіх боків. Вентиляція включається автоматично при запуску бензогенератора та працює ще 10 хвилин після вимкнення.

Розташування вихлопної труби

Простих та одночасно ефективних рішень при облаштуванні звукоізоляції бензогенераторів не буває. Від розташування вихлопної труби рівень шуму особливо не залежить. Якщо її спрямувати нагору, можливо, стане трохи тихіше, але навряд чи це варте витрачених зусиль.

Комунікації для відведення вихлопних газів облаштовують як у разі звукоізоляційного кожуха, так і при встановленні бензогенератора в окремому приміщенні. При облаштуванні боксу для генератора вихлопну трубу закривають теплоізоляцією, щоб будка менше грілася. У разі встановлення бензогенератора в приміщенні вихлопна система може складатися з 3 частин:

  • Штуцера для кріплення до глушника генератора;
  • гофрованої труби з нержавіючої сталі з гайками на кінцях;
  • вихідної труби з фланцем для кріплення на стіну.

запчастини для ізоляції генератора

Гофра завдяки гнучкості не передає вібрацію від бензогенератора на стіну. У гайках на кінцях встановлені жаростійкі паронітові прокладки. При монтажі штуцер приварюють до глушника, інші з'єднання на різьбленнях.

Вибираємо пристрій, що інвертує: Як вибрати інвертор для будинку: 2 популярних види приладів

Встановлення нового глушника

Виробники бензогенераторів не морочаться розробкою компактних та ефективних глушників. Майстерні господарі в боротьбі за зменшення децибелів часом допрацьовують вихід з агрегату, використовуючи шумоглушник від скутера, автомобіля або саморобні рішення на кшталт консервних банок або балонів з-під монтажної піни.

Кожен вибирає свій варіант, як зробити генератор тихішим. Одні встановлюють новий глушник, другі роблять звукоізоляційні кожухи, треті — і те, й інше. При цьому важливо врахувати такі нюанси:

  • Глушник не повинен зменшувати потужність бензогенератора, утруднюючи роботу двигуна.
  • Для уникнення передачі вібрації важкий пристрій, що заглушує шум, часом приєднують через гофротрубу.
  • При використанні глушника від іншої техніки бажано, щоб тактовність її двигуна та генератора збігалися. Чотиритактні генерувальні установки працюють тихіше за двотактні такої ж потужності.

Установка глушника без будки дозволяє зменшити гучність на 10 дБ.

глушник для генератора

Антивібраційні килими

Підсилити шум від бензогенератора може вібрація. Важливо, щоб установка стояла на рівній строго горизонтальній неметалічній поверхні, рама та інші частини конструкції не торкалися стін або інших предметів. Витримувати відстань від стін також необхідно, щоб уникнути перегріву.

генератор на антивібраційному килимку

Зменшити шум можна, використовуючи гумові мати. Антивібраційна гума — пружний та досить міцний матеріал, який зазвичай постачається в магазини у вигляді рулонів. У разі генератора товщина мату — 2-5 см.

Зміна розташування

Бензогенератор, встановлений у дворі, під вікнами будинку — не найкраще рішення. Будь-які склопакети, навіть зі складними багатокамерними профілями, не є звуконепроникними. Крім того, в умовах щільної міської забудови завжди знайдуться сусіди, які незадоволені гучною роботою бензогенератора. З цих причин джерело автономного живлення краще встановити у спеціально обладнаному боксі або окремому приміщенні.

Будку для електрогенерувальної установки можна зробити самостійно або замовити в організації, фахівці якої знають, як максимально знешумити генератор. У фабричний бокс може входити автоматика, що підіймає та опускає вентиляційні жалюзі, а також електрообігрівач, що спрощує запуск холодною зимою.

При встановленні бензогенератора в сараї, гаражі або іншому окремому приміщенні потрібно подбати про 100-відсоткове відведення вихлопних газів, інакше з часом стіни та стеля почорніють від кіптяви. Для зменшення шуму не завадить обшити стіни та двері звукоізоляцією.

генератор у ящику

Насамкінець варто згадати інверторні бензогенератори. Такі установки продають у відкритих та закритих корпусах. В закритих кожухах рівень шуму — 60-70 дБ, що менше, ніж у потужного пилотяга. До плюсів інверторів також належить економічність. При слабкому навантаженні вони споживають значно менше величини, вказаної в характеристиках, чого не можна сказати про класичні генератори. Всі ці плюси, на жаль, частково нівелюються високою вартістю інверторів.

Вибираємо стабілізатор: Як правильно підібрати стабілізатор напруги для дому: 4 різновиди

Коментарі
Залиште коментар
Категорії