Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися лазерною рулеткою: 4 варіанти вимірювань

Дата публікації: 24.03.2023 14:50
Дата оновлення: 28.03.2023 11:16

У магазинах не роблять відмінностей між рулеткою та далекоміром, які використовують у своїй роботі лазерний промінь. Далі йтиметься переважно про прилади, пристосовані для вимірів у приміщеннях. Читайте, як користуватися компактним лазерним далекоміром під час вирішення побутових завдань.

як вимірювати лазерною рулеткою

Як працює лазерна рулетка

Тверді тіла відбивають світлове випромінювання. На цьому побудовано роботу лазерної рулетки. Випромінювач приладу випромінює щільний світловий промінь, який відбивається, наприклад, від стіни та повертається. Відображення вловлює приймач. Відстанемір вимірює час між пуском та прийманням сигналу, на підставі отриманого значення видає відстань. Похибка вимірювання дистанції у кілька метрів може становити до 1-3 мм.

Стандартний набір комплектуючих:

  • Корпус. Начинка лазерної рулетки зазвичай обрамлена пластиком з протиковзними вставками. Корпус захищає електроніку пристрою від вологи та пилу.
  • Лазерний випромінювач. У моделях для профі доповнений оптикою, захищеною від запотівання. 
  • Приймач (оптичний фільтр) вловлює відбитий сигнал.
  • Перетворювач видає цифровий сигнал.
  • Дисплей показує результати роботи. У бюджетних моделях він монохромний.
  • Плата, яка поєднує електроніку пристрою.

Про вибір металодетектора: Як вибрати металошукач?

Що можна вимірювати лазерним далекоміром

Основна функція — швидке вимірювання відстані до твердого об'єкта. Також можна обчислювати площі, об'єми кімнат, отримувати за теоремою Піфагора відстань, яку іншим способом виміряти проблематично, наприклад висоту будинку. Що ще можна вимірювати просунутим лазерним далекоміром? Кути між стінами. А ще інструмент актуальний під час роботи, де потрібно виставити площину за рівнем. Наприклад, при облаштуванні натяжних стель.

Переваги перед рулеткою, що розмотується:

  1. Виміри можна робити самому, напарник не потрібний.
  2. Можливість отримувати відстань у випадках, коли звичайна рулетка не допоможе, наприклад вимірювання на висоті.
  3. Швидкість та точність вимірів.
  4. Можливість виставляти за рівнем стелю, заливати підлогу тощо.
  5. Обчислення площ, обсягів та іншого.
  6. Наявність вбудованого калькулятора для складання та віднімання.
  7. Прилад запам'ятовує останні виміри.

Цікава стаття: Як користуватися лазерним рівнем: способи застосування для 8 випадків

Як користуватись лазерною рулеткою: основні правила

Класична конструкція приладу нагадує кнопковий телефон. За складністю управління це пристрої одного порядку. Щоб вимірювати відстані та робити нехитрі обчислення, особливої ​​підготовки не потрібно. У стандартному корпусі 7 кнопок: вимірювання, додавання, забирання, розрахунок площі/об'єму, запам'ятовування, перемикання точок відліку, скидання даних. Найпростіша операція — обчислення дистанції. Для неї потрібно активувати лазер натисканням кнопки виміру, а потім повторити дію для отримання результату.

Для забезпечення максимальної точності важливо дотримуватись наступних правил:

  • Далекомір повинен бути нерухомим. Для вимірів великих дистанцій часто користуються штативом.
  • Батареї заряджені. Якщо вони сіли, не можна гарантувати точність вимірювань.
  • Відображення лазерного променя від прозорих, сильно відбивальних, пористих та структурованих поверхонь може призвести до отримання не коректних результатів. Приклад матеріалів, з якими можуть виникнути складності: скло, вода, полірований метал, пінопласт, природний камінь.
  • При роботі на вулиці температура повітря повинна відповідати штатній для далекоміра. На точність можуть негативно вплинути опади, листопад, міський смог та інші фактори.

використання лазерної рулетки за всіма правилами

Використання електронної рулетки безпечне для здоров'я, але спрямовувати промінь у вічі все ж таки не варто.

Як користуватися болгаркою: Як правильно працювати болгаркою, щоб уникнути травм: 3 способи використання та 10 порад з безпеки

Як налаштувати лазерну рулетку

Різноманітністю налаштувань лазерний далекомір похвалитися не може. Перед початком роботи не потрібно виконувати якихось складних маніпуляцій:

  1. Підготуйте пристрій до роботи. Насамперед зніміть кришку, що закриває відсік живлення, розташований на тильній стороні корпусу. Вставте батареї з урахуванням полярності. Закрийте кришку відсіку.
  2. Увімкніть далекомір, а потім натисніть та потримайте кнопку точок відліку. Виберіть одиниці вимірювання. Можливі варіанти для довжин: мм, см, дюйми, фути; для площ: квадратні мм, см або фути; для об'ємів: кубічні мм, см чи фути.
  3. Натисніть кнопку точок відліку, якщо потрібно виміряти від верхньої точки. За замовчуванням піде вимір від нижньої.

Щоб налаштувати лазерну рулетку як слід, не потрібно багато часу. По суті прилад поставляється готовим до роботи.

Вибираємо вимірювальний прилад: Поради щодо вибору лазерного рівня

Як виміряти кут лазерною рулеткою

У продажу є лазерні далекоміри з функціоналом кутоміра. При нахилі пристрою на дисплеї висвічується кут стосовно горизонтальної площини. Проте потреба та точність таких вимірів під питанням. Навряд чи хтось буде сперечатися з тим, що у будівництві та ремонті найчастіше потрібна перевірка прямого кута.

Її можна зробити електронною рулеткою, у якої відсутній додатковий функціонал, але процедура вимагатиме кількох вимірювань, що не дуже зручно. Куди більше для цього підходить електронний кутомір у вигляді двох планок, які з'єднані шарніром. Прилад достатньо додати до кута, і на дисплеї з'явиться результат.

електронний кутомір

Вимірювати кут лазерною рулеткою не обов'язково, тому що завжди можна знайти його через одну зі зворотних тригонометричних функцій. Припустимо, необхідно перевірити нахил схилу покрівлі. В такому випадку:

  • Вимірюємо проєкцію ската та відстань від верхньої точки даху до підлоги горища. Ділимо одне на інше.
  • Обчислюємо на калькуляторі arcctg отриманого значення. В результаті одержуємо шуканий кут.

Порівняння електроінструментів: Чим відрізняється гайковерт від шуруповерта: 3 основні критерії

Вимірюємо площу стін

Натискаємо кнопку для розрахунку площі/об'єму. На дисплеї з'явиться піктограма прямокутника з одним мерехтливим боком. Тепер вимірюємо висоту стіни за допомогою кнопки зчитування. Виконуємо аналогічну процедуру із шириною стіни. Прилад покаже площу в основній області екрана, а ширину (можливо і висоту) — дрібним шрифтом. Якщо необхідно перевірити результат — скиньте отримане значення, натиснувши на очищення, після чого повторіть процедуру.

обчислення площ за допомогою лазерної рулетки

Вище наведено алгоритм розрахунку прямокутної стіни. Якщо поверхня, що вимірюється, трикутна або трапецієподібна, виконати аналогічну процедуру допоможе тільки дорога рулетка з просунутим функціоналом. Зазвичай у бюджетних далекомірах закладено лише алгоритм розрахунку чотирикутників з прямими кутами. Їхнім власникам у нестандартних ситуаціях доводиться користуватися математичними формулами.

Вимірювання об'єму далекоміром, обчислення відрізків за геометричними формулами

Двічі натискаємо кнопку площі/об'єму. На екрані з'явиться піктограма, схожа на куб. Послідовно вимірюємо довжину, ширину та висоту об'єкта, після чого прилад видасть його об'єм.

Електронна рулетка вміє вирішувати прості геометричні завдання, за її допомогою можна отримати:

  1. Катет з гіпотенузи та другого катету.
  2. Гіпотенузу по 2 катетах.
  3. Верхню частину катета з гіпотенузи; по відрізку, що його поділяє на 2 частини; і по другому катету.
  4. Основу трикутника по 2 бокових сторонах і висоті.

Третій варіант є актуальним, коли потрібно виміряти відстань від верхньої частини вікна до стелі. Для виконання розрахунків необхідно натиснути потрібну кількість разів по кнопці площі/об'єму та виконати вимірювання, за якими прилад видасть результат.

вимірювання об'єму площі далекоміром

Як користуватись інструментом: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція у 5 пунктах

Безперервні виміри

Прилад можна користуватися по-різному, лазерна рулетка підходить як для окремих, так і для безперервних вимірювань. Щоб перейти в цей режим, потрібно натиснути кнопку зчитування. Вимірювання будуть проводитися 1-2 рази на секунду. Функція корисна, коли потрібно, наприклад, відступити на задану відстань від стіни. Просто відводьте далекомір і дивіться, доки дисплей не покаже потрібну дистанцію.

вимірювання далекоміром кількох значень

Багато моделей у процесі безперервних вимірів показують як поточне значення, так і максимум з мінімумом. Це може стати в пригоді, якщо потрібно подивитися, наскільки варіюється відстань між двома об'єктами.

Як відкалібрувати лазерну рулетку

Як правило, пристрій видає відстані в межах похибки, зазначеної виробником. Однак виробники вимірювальних інструментів надають можливість калібрування. Після внесення поправки рулетка додаватиме до отриманих значень або відніматиме від них кілька мм.

Порядок дій, який допоможе розібратися, як відкалібрувати лазерну рулетку, що глючить:

  • Вимкніть пристрій.
  • Не відпускаючи кнопку скидання, увімкніть далекомір.
  • Відпустіть кнопки вимірювання та скидання. На екрані з'явиться комбінація символів Cal.
  • Кнопкою «+» або «-» введіть потрібну поправку. Для її збереження натисніть кнопку вимірювань.

калібрування лазерної рулетки

На закінчення кілька слів про вибір електронної рулетки. До основних критеріїв відносяться вартість, максимальна дальність та точність показань. Для роботи в приміщеннях з головою вистачить моделі, здатної вимірювати відстань до 50 м. Прилади умовно поділяються на побутові та професійні. Приклад представників цих двох категорій бренду Bosch:

 
Universal Distance 50 Bosch GLM 50-27 CG
Максимальна відстань, м 50 50
Точність, мм 2 1,5
Орієнтовна ціна, тис. грн 3 7

Як бачите, моделі для професійного використання коштують значно дорожче.

Нестандартні варіанти: Нетрадиційне використання дриля — 4 цікаві хитрики

Коментарі
Залиште коментар
Категорії