Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підібрати котел за потужністю: 4 варіанти

Дата публікації: 27.10.2017 10:41
Дата оновлення: 27.10.2017 10:41

Потужність котла не тільки важливий критерій відбору, але і ключовий параметр, який може затьмарити задоволення від експлуатації. Виберіть занадто маленьку міць – не відчуйте ефекту його присутності. А високопродуктивний пристрій не тільки не заощаджуватиме, а й боляче вдарить по кишені. Потрібний параметр продовжить радість від покупки котла -ГАЗОВОГО, або будь-якого іншого, на цілий зимовий сезон.

ак правильно подобрать котел по мощности

Не думайте, що це просто: подивився дані про розмір за внутрішнім об'ємом – і все. При виборі враховують теплові втрати, особливість будинку та температуру за вікном. Тільки так ви компенсуєте втрати під час роботи майбутнього обладнання.

Як не схибити і грамотно вибрати пристрій, щоб не замерзнути і не витончити бюджет – читайте далі. Зі статті дізнаєтеся, яка техніка буде правильної і потрібної саме вам.

Розрахунок теплових втрат будинку



Говоримо відразу – немає єдиного методу розрахунку коефіцієнта. Параметр змінюється залежно від клімату. Тим паче важливо уважніше поставитися до цієї стадії підготовки. Навіть фахівець не визначить на око, без розрахунків, інформацію щодо потрібної потужності котла. Навіть слабопотужні, типу Tenko стандарт СКЕ, можуть обігріти середньостатистичну квартиру до 65м². Але яка вона точно має бути – стане відомо після заповнення спеціальної анкети – документ перебуває у вільному доступі, в інтернеті його заповнить будь-хто.

Расчет теплопотери дома

До складання опитувальника фахівці підійшли відповідально. Заповнивши поля, не вдасться зробити помилку. Єдиний виняток – некоректне заповнення он-лайн бланку. Решта розрахунків котла для вдома зробить програма.

Буде корисно: Вибір опалювального котла: твердопаливний, електричний чи газовий? 3 головних критерію

Отже, ось до яких питань треба бути готовим – уточніть:

1. Тепловтрати крізь стіни

На цей параметр впливає площа фасаду і вентильований прошарок (стіни бувають з нею, а бувають і без неї). Перше покриття стін – першорядний критерій, без якого вибрати опалювальний котел буде занадто ризиковано. Залізобетон або пінобетон, мінвата, гіпсокартон, фанера або деревина – матеріал впливає на вирішення якої потужності купувати твердопаливне обладнання. Важливою є і товщина першого шару Будинку. Для тонкостінних будинків купіть котел середньої ПОТУЖНОСТІ – наприклад, Unimax UNI201516.

2. Втрати тепла через вікна

Важлива умова. Логічно, що з однокамерним склопакетом" піде" більше тепла, ніж з двокамерними. Площа вікон теж важлива при розрахунку потужності казана. Перед заповненням опитувальника ще раз виміряйте її.

3. Теплові втрати крізь стелю і підлогу

Як ви розумієте, в приміщення з мансардою і підвалом, що не опалюється, потрібно встановити потужне обладнання якRODA Strom SL. Неправильно підібрана потужність приладу зіпсує кілька зимових місяців, проведених у заміському будинку – опалення не вистачить для комфортного життя.

теплопотери дома через стены, пол, окна

Корисно для ознайомлення: Що вибрати – електричний чи газовий котел? Порівняння за 4-ма параметрами

Якщо все правильно зробите – старання винагородяться вигідним вкладенням у покупку. Вважайте, що впоралися із завданням – швидше за все, отримаєте найкращий результат за ціною та якістю.

Чому важливо точно визначити потужність котла



Перше, що спадає на думку – економія коштів на покупку. Вже заради цього варто витратити кілька годин на обчислення. Враховуючи хорошу роботу та ефективну експлуатацію котла – розрахунок потужності техніки тим більше стає необхідним.

Ось кілька невеселих сценаріїв, які неминуче розгорнуться, якщо не взяти до уваги вищезазначене.

Запам'ятайте: на регіон для нашого клімату становить коефіцієнт 1,2.

1. При малій потужності котлу, що обігріває будинок твердим паливом, складно «допалювати» паливо – техніці не вистачить повітря, а димар швидко засмічиться. У результаті господаря (сподіваємося, це не ви) явно не задовольнить результат вибору через велику витрату палива. Визначити, що у вас не вийшло гідно підібрати обладнання, на жаль, допоможуть платіжки з колосальними сумами за опалення. Як бачимо, із цим опалювальним обладнанням треба бути уважним у питанні вимірювання потужності. Найкраще вибрати не потужніший і не слабший, а рівно під вашу площу.

правильный расчет мощности котла

2. Не найкраща доля спіткає власника малопотужного котла на газі. Якщо неправильно розрахувати його потужність і підібрати пристрій не" під себе", побачите пальники, що часто вимикаються, які швидко нагрівають трохи води. Чим менша потужність газових пристроїв, тим менший цикл горіння. Що отримає господар агрегату? Конденсат, що накопичується внаслідок того, що продукти, що швидко згоряють, не прогрівають димар. Далі – гірше. Кислоти, що утворюються внаслідок конденсату, проїдять поверхню димоходу, а потім і начинки котла.

Важливо: Якщо не хочете швидкого зносу котла з димарем, старайтеся не часто вимикати техніку, стежте за витратою палива.

3. З неправильним розрахунком потужності електричних пристроїв не все райдужно. Щоб не докоряти собі (на покупку самого недорогого електрокотла, як Tenko міні KEM витратитися) – вибирайте еквівалентний параметр потужності. Занадто" слабкий" не обігріє вас, надто потужний – типу NOVA FLORIDA CATU32MF48 48 кВт) обійдеться" у копійку" при покупці, і споживатиме величезну кількість енергії. Ось чому важливо визначити тип пристрою та підібрати оптимальне.

Читайте також: На що звернути увагу при виборі електричного котла: 3 критерії для покупки

подобрать мощность котла под площадь

Неправильний розрахунок потужності не таких популярних, але все ж таки зустрічаються пелетного Пристрою (НАПРИКЛАДRoda EK3G/S-40) і котла на дровах – найперший параметр вибору. Щоб розрахувати параметр – не полінуйтеся витратити час, інакше не уникнути вищевказаних проблем у нестачі тепла (якщо йдеться про слабенькі прилади) або нераціональному перевитраті палива (коли підберете дорогий і занадто потужний котел, як РЕТРА-3M).

Читайте також: Вибираємо твердопаливний котел – на що звернути увагу? 7 критеріїв вдалої покупки

Визначення потужності котла – найважливіший етап роботи



Ось ви ознайомилися з теоретичною частиною питання, отримавши інформацію про важливість розрахунку потужності котлів. Тепер настав час перейти до практичної частини – найважливішої. Як варіант, замовте послугуСПЕЦІАЛІСТА, який відповідає за розрахунок параметрів та монтаж. Але й ви самі можете дізнатися, яка техніка справді потрібна.

правильная мощность котла

Відштовхуємося при розрахунку потужності від площі опалювального об'єкта – саме вона допоможе провести оцінку продуктивності. Враховуйте, що при висоті приміщення в 2,7 м (а такі стелі майже у всіх будинках), на обігрів 10м² йде 1кВт.

Цей коефіцієнт – приблизний. На нього впливає клімат регіону і знову ж таки висота стель, наявність підвальних приміщень і т.д.

Рада: щоб обчислити потужність ідеального котла для високих стель, треба виявити поправочний коефіцієнт, поділивши параметр на стандартні 2,7м.

Приклад:

  • Стелі дорівнюють 3,1м.
  • Ділимо параметр на 2,7 – отримуємо 1,14.
  • Так, для якісного обігріву будинку 200м² зі стелями 3,1м стане в нагоді котел потужністю 200кВт*1,14=22,8кВт.
  • Щоб точно не замерзнути, рекомендуємо округлити параметр у більшу сторону. Тоді отримаєте 23 Квт. Нам ПІДІЙДЕAriston CARES X 24 24 кВт.

Читайте також: ТОП-6 дров'яних котлів для приватного будинку до 200 кв.м.

Зважте, що такий розрахунок підійде для одноконтурного котла. У випадку з двухконтурною технікою розрахувати, яку температуру води хочете отримувати в холод, і вибрати техніку відповідно до параметра (25%, потужності, якщо любите гарячу воду).

Покроковий розрахунок потужності котла (двоконтурного) для квартир



З квартирами справа дещо інакше. Тут коефіцієнт менший, ніж у будинку – у квартирах немає тепловтрати через покрівлю (якщо йдеться не про останній поверх) і втрат через підлогу (крім як перший поверх).

Подробный расчет мощности котла для квартир

Не важко запам'ятати, але краще зберегти, коефіцієнти для будівель різного типу:

  • якщо квартиру зверху" гріє" ще одне приміщення, коефіцієнт буде 0,7
  • якщо над вами горище – 1

Щоб обчислити параметр, використовуємо методику, зазначену вище, з урахуванням коефіцієнта.

Приклад: Площа квартири 163м². Її стелі дорівнюють 2,9 м, квартира знаходиться в нашій смузі.

Визначаємо потужність у п'ять кроків:

  1. Ділимо площу на коефіцієнт: 163М²/10М²=16,3 кВт.
  2. Не забуваємо про поправку на регіон: 16,3 кВт*1,2=19,56 кВт.
  3. Оскільки двоконтурний котел розрахований на гарячу воду, додаємо 25% 7,56 кВт*1,25=9,45 кВт.
  4. А тепер не забуваємо про холод (фахівці радять додати ще 10%): 9,45 кВт*1,1=24,45 кВт.
  5. Округляємо, і виходить 25Квт. Виходить, нам підійде Immergas Hercules Solar пристрій, який працює на природному газі та взаємодіє із сонячними колекторами.

Майте на увазі, що таким способом відбувається розрахунок потужності котлів, на якому б паливі вони не працювали – хоч газ, хоч електрика, хоч тверде паливо. .

Покроковий розрахунок потужності котла (одноконтурного) для квартири

А що, якщо вам не потрібен двоконтурний котел, і з завданнями справиться одноконтурний? Зробимо розрахунки, враховуючи ще один фактор – матеріал виготовлення будинку. Встановлена на законодавчому рівні норма опалення виглядає так:

  • Обігрів 1м³ в панельному будинку потребує 41 Вт.
  • Обігрів 1м³ в цегляному будинку вимагатиме 34 Вт.

Пропонуємо ознайомитися: Як вибрати газову колонку

Згадуємо площу квартири, множимо її на висоту стель, отримуємо об'єм. Цей показник потрібно перемножити на норму – одержуємо потужність котла.

расчет мощности одноконтурного котла для дома

Приклад:

  1. Ви живете у квартирі площею 120м², а стелі у ній – 2,6м.
  2. Об'єм буде таким: 120м²*2,6м=192,4м³
  3. Множимо на коефіцієнт, обчислюємо потребу в теплі 192,4м³*34Вт=106081Вт.
  4. Перекладаємо в кіловати і округлимо, отримуємо 11кВт. Ось така потужність має бути у теплового одноконтурного агрегату. Непоганий варіант – модель Protherm 12 KTО. Небагато" з запасом", потужності цієї техніки з лишком вистачить для комфортного мікроклімату у вашому житлі.

Як бачимо, завдання підбору котла не займе більше години. Правильно вибравши опалювальний пристрій, ви на всю зиму застрахуєтеся від некомфортних холодів, заощадивши кошти на покупку котла, комунальні послуги. Правильно розрахувати параметр – однаково важливо для всіх типів обігрівачів: вугільного, на тт, настінного газового, піролізного котлів. Якщо раптом ви засумнівалися у своїх силах, попросіть майстра – фахівець здійснить виїзд на установку котла вирішить цю проблему, щоправда, за окрему платню.

Дивіться відео: Як вибрати потужність газового котла

Коментарі
Залиште коментар
Категорії