Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Все про майнінг і криптовалюту: 4 цікавих факти про електронні гроші

Дата публікації: 27.10.2017 11:27
Дата оновлення: 15.12.2023 14:59

Інноваційні технології міцно зміцнюють позиції, і це стосується не лише розвитку робототехніки та появи нових технічних новинок, а й стрімкого зростання затребуваності криптовалюти. Вперше про поняття «електронних грошей» стало відомо ще 2008 року (тоді батько біткоїна Сатоші Нікамото представив світові концепт першої криптовалюти). Раніше її потихеньку майнули на простеньких відеокартах типу MSI GeForce GTX1050 2GB, але до особливої популярності було далеко: вона настала лише після 2012 – коли вартість криптовалют почала стрімко зростати, викликавши тим самим збільшення кількості бажаючих мати таку незвичайну грошову одиницю.

У сучасному світі все менше залишається людей, які хоча б краєм вуха не чули про такі речі, як блокчейн, Біткоїн. Для тих же, хто стикається з цими поняттями вперше ми підготували цю статтю, в якій докладно пояснимо, що таке майнінг і для чого потрібні криптовалюти.

Читайте також: Як вибрати джерело безперебійного живлення для комп`ютера

Как добывают криптовалюту

Читайте також: Як зменшити шум від ноутбука

№1 Що таке майнінг: по порядку про складне



У буквальному перекладі з англійської "майнінг" означає процес, при якому шахтарі спускаються в шахту – саме тому недосвідченого користувача термін може швидко загнати в глухий кут. Насправді ж процес «видобування» криптовалюти, хоч і досить складний, нічого спільного з шахтарями не має. У тому типі добування, про яке йтиметься, куди важливіші якісні відеокарти (такі, як GIGABYTE GeForce GTX 1080 TI 11GB). Щоб краще зрозуміти, в чим суть майнінгу, розберемося в основній термінології:

  1. Блокчейн - буквально: ланцюжок блоків. Представляє розподілену базу даних (щось на кшталт електронного журналу), послуги зберігання інформації у якій немає підключення до єдиному серверу-центру. Якщо в таку базу надходять нові дані, то вона відразу ж записується в новий блок (також в блоці вказується час його створення і посилання на попередній блок). Як тільки запис створено, змінити або видалити його стає неможливим.
  2. Транзакція – є процесом перекладу даних через мережу за допомогою комп`ютера або будь-якого пристрою) та запис інформації у згадані вище блоки. Певна кількість монет (наприклад, біткоїнів або ефірів) переводиться на вказану адресу (ключ) та записується із посиланням на попередні записи. Як правило, кожна така транзакція не є зашифрованою (тобто бачити її можуть усі учасники системи).
  3. Криптовалюта – говорячи простою мовою, це електронні гроші. Збірне поняття для різноманітних віртуальних валют (наприклад, таких як Bitcoin, Ethereum, ZCash, Ripple, Lisk та багатьох інших). Одиницею такої валюти є coin – тобто просто «монета». Популярність таких електронних грошей обумовлена неможливістю їх підробити – все завдяки зашифрованій інформації, з якої складаються coin. Через криптографію скопіювати дані неможливо – це уберігає кожну крипто-монету від підробки, розкрадання.

Блокчейн – система, в которой рождаются криптовалюты

Відповідно, щоб почати «майнити» криптовалюту, вам потрібно лише підтверджувати транзакції. Для того, щоб підтвердити кожну транзакцію, записану за допомогою спеціального хеш-коду, майнеру необхідно здійснити певну кількість обчислень – звичайно, робиться це не вручну, а за допомогою комп`ютера. Здавалося б, немає нічого простішого, ніж просто зараз зайнятися майнінгом того ж біткоїна – але не все так просто. Чим популярнішим стає криптовалюта, тим більше людей намагаються не лише інвестувати, а й добувати «цифрове золото». Внаслідок цього кожна транзакція потребує ще більшої кількості обчислень, з якими звичайні комп`ютери давно не справляються. Навіть на спеціальному «залізі» майнути криптовалюту все важче і дорожче – адже постійно доводиться витрачатися не лише на покупку нових потужних відеокарт і іншого обладнання, а й на електрику.

Майнинг биткоина – дело затратное

Від самого початку майнінг біткоїнів вироблявся на процесорах CPU – спочатку продуктивність такої техніки дозволяла спокійно працювати і генерувати нові біткоїни. Пізніше виникла необхідність розпаралелювання обчислень (важливо, щоб воно було максимально можливим). Це спровокувало перехід на графічні процесори GPU – пристрої радували значно потужнішою продуктивністю, ніж у попередників. разом з платами FPGA (за дією схожі на звичайну відеокарту, але щодо енергоефективності б`ють усі рекорди) графічні процесори давали добрі результати.

Майнинг пулы – объединения для добычи биткоина

Ще через деякий час охочі добувати біткоїн стали об`єднуватися в пули – своєрідні веб-служби для майнінгу, в яких користувачі об`єднують свої обчислювальні потужності, при цьому кожен учасник пулу шукає своє рішення алгоритму. Використання пулів по-своєму зручне – тут менше доводиться сподіватися на успіх, а можливість отримати прибуток зростає. Як Правило, прибуток від роботи пулу розподіляється між користувачами або пропорційно до їх зусиль у роботі, або за кожну правильно розгадану комбінацію.

Читайте також: Як прискорити роботу ноутбука

Крім цього, існує поняття промислового майнінгу – великих «ферм», що складаються з високопродуктивних відеокарт (у рази потужніший за звичайні типу ASUS GeForce GTX 1050 з системою, що створює скріншоти), для видобутку біткоїну. Зазвичай промисловим майнінгом займаються великі компанії, які розміщують свої ферми на територіях з дуже низькою температурою повітря. охолодження), та недорогими цінами на електроенергію (для економії).

№2 Якими бувають і чим підкріплюються криптовалюти?



Майже за десять років існування поняття «криптовалюта» система зростала та розвивалася. Будучи задуманим як засіб для анонімного переказу грошей, Bitcoin став самостійною системою і нажив масу послідовників. Сьогодні у світі існує понад 180 різних криптовалют, найпопулярніші з яких:

  • Ethereum
  • Litecoin
  • Monero
  • Ефір
  • STEEM
  • Lisk
  • ZCash
  • Counterparty
  • Dogecoin
  • Ripple
  • Peercoin
  • Namecoin
  • NXT
  • Factom
  • Siacoin

Популярные криптовалюты

Чим підкріплені ці криптовалюти? Адже ми звикли, що фіатні гроші (відчутні державні валюти країн) підкріплюються різними матеріальними цінностями, сама найпопулярніша з яких – золото. Але криптовалюта працює по-іншому – через анонімність та закодованість ні Біткоїн, ні інша криптовалюта не може мати господаря – таким чином, ніхто не вплине на її курс, валюта має захист від атак хакерів, непрозорого ціноутворення чи неконтрольованих емісій. Ніхто не може знищити систему, вплинути на роботу вашої відеокарти (наприклад, Gigabyte GeForce GTX 1080 або забрати гроші у користувачів.

Чим тоді забезпечена криптовалюта? Анонімність – ЦЕ, звичайно, здорово, але як користувачі будуть впевнені у безпеці? Чинниками, Які гарантують захист власників криптовалюти, можна вважати:

Читайте: Як вибрати відеокарту

  1. Висока захищеність від підробки – сфальсифікувати та підібрати нові ключі для блоків у ланцюзі так само складно, як створити нові, а для перевірки нової транзакції потрібно провести не менше шести підтверджень.
  2. Ніхто не може внести зміни до протоколу ланцюга, якщо ці зміни не схвалить хоча б 90% спільноти користувачів.
  3. Наявність інвестування – хоч сьогодні майнінг неможливий без серйозного та дорогого обладнання та високопродуктивних відеокарт, заможні інвестори продовжують вкладати у нього свої кошти.
  4. Популярність криптовалюти – вже сьогодні є місця, де, наприклад, купують чашку кави за 1 ефір або розплатитися з планшета за покупки в Інтернеті Біткоїном.
  5. Активність Біткоіна відбивається і його «поведінці» на криптовалютних біржах або хоча б в обмінниках – щохвилини полягає в середньому 100 угод із зазначеною криптовалютою.

Отже, Біткоїн має своє забезпечення – просто воно на відміну від традиційних державних валют. Популярність криптовалюти зростає, але для ухвалення її широкою громадськістю потрібно ще трохи часу та довіри.

№3 Що таке ферма для майнінгу та як вона працює



Коли знаєш, що таке майнінг, здогадатися, що робить майнінг ферма, вже не так складно. Стандартна установка для видобутку криптовалют представлена комп`ютером високої продуктивності про пару-трійку потужних відеокарт, як ASUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB. На перший погляд немає нічого простішого, ніж налаштувати таку машину і спостерігати за вирішенням завдань і зароблянням бажаних біткоїнів, але на практиці все не так просто. Кожна наступна транзакція складніша за попередню, і вимагає набагато більше часу на розв`язання алгоритму. Через це у майнерів виникає низка труднощів:

  • Чим більша і продуктивніша ферма, тим більше потрібно електроенергії – погодьтеся, задоволення не з дешевих.
  • Знадобиться відведення тепла, адже комп`ютери для майнінгу криптовалюти працюють цілодобово і без вихідних. Якщо така машина перегріється, то почне гальмувати та зависати, що неприпустимо для майнінгу.
  • Можливі поломки обладнання. Від цього ніхто не застрахований, і просто так «махнути рукою» та сподіватися, що все буде добре не вийде – надто великі навантаження переживає обладнання під час роботи. Крім того, ви повинні бути готові і до можливої купівлі нових елементів системи – наприклад, тих самих відеокарт. MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB.
  • Майнери стикаються з коливанням курсу криптовалют та конкуренцією. Ті з майнерів, хто досвідченіший, будують окремі дата-центри для майнінгу, з якими простим майнерам-одинакам складніше конкурувати.

Виды ферм для майнинга криптовалюты

№4 Відношення українського законодавства до майнінгу



Ставлення до криптовалютів з боку українського законодавства неоднозначне: НБУ ще не визнав електронної валюти грошима. Ще в 2014 році Національний Банк охрестив грошовим сурогатом віртуальні валюти і назвав їх засобом, який не несе власної вартості та непридатним для Оплати. Про це сказано у законі «Щодо віднесення операцій з віртуальною валютою».

Украина хочет признать Биткоин

Тим не менш, як такої заборони Біткоіна та інших електронних грошей не було озвучено. Це підтверджується і декількома прецедентами купівлі-продажу на території України, які були здійснені за допомогою криптовалюту:

  1. Минулого серпня 2017 року киянин Сергій Васильченко розрахувався в кафе в Пущі-Водиці в биткоинах. Сергій просто запропонував оплату в криптовалюті, яку можна провести зі смартфона, а керівництво закладу не стало заперечувати – у результаті за обід було заплачено 0,0016 біткоїну (172 грн).
  2. Юридична фірма під назвою «Ілляшев та Партнери» також почала приймати плату за свої послуги в биткоинах. Як пояснили засновники фірми, на їхню думку, фінансові операції з криптовалютою закону не суперечать, а європейські відділення компанії (наприклад, в Естонії) вже давно приймають біткоїни.
  3. Нарикінці вересня 2017 року вперше здійснили трансатлантичну покупку – підприємець із України М. Гінзбург продав київську квартиру за Ethereum.

Наступного місяця (жовтень 2017) у Верховній Раді прозвучала пропозиція щодо легалізації криптовалюти в Україні. У законопроекті запропонували делегувати Нацбанку відповідальність за керування обігом валюти, а діяльність криптовалютних оподаткувати. Чи узаконять інноваційні гроші – покаже час.

Дивіться також: Відео про те, як видобувається біткоїн і що таке майнінг

Коментарі
Залиште коментар
Категорії