Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як класти плитку на стіни — 5 першочергових умовностей

Дата публікації: 08.06.2023 13:44
Дата оновлення: 08.06.2023 14:44

Для недосвідчених це може здатися важкоздійсненним завданням. Проте правду кажуть, що очі бояться, а руки роблять. З інструментами, терпінням та увагою до деталей все вийде.

класти плитку на стіни

У цьому посібнику ми крок за кроком описуємо сам процес укладання — від підготовки до фінального затирання, роз'яснюємо нюанси в роботі. Так що приготуйтеся забруднити руки та давайте разом зробимо те, що раніше викликало лише сумніви.

Для загального уявлення: Як налаштувати фарбопульт: розбираємося з 3 регуляторами пневмоінструменту

Який інструмент підготувати?

Перш ніж почати, переконайтеся, що у вас є всі ці інструменти та будматеріали під рукою. Знадобляться:

  1. Ручний плиткоріз. Його доведеться використовувати для різання до потрібного розміру.
  2. Кусачки для плитки. Вони як плоскогубці, теж з гострою різальною крайкою, стануть у пригоді для кругових або невеликих надрізів.
  3. Зубчастий шпатель. Потрібний для нанесення клею на поверхню стінки. Виїмки на інструменті рівномірніше його розподіляють.
  4. Затолочний розчин. Після укладання потрібно затиральний розчин, який наносять між плитками. Це робиться шпателем із гумовою основою, вона щільно вдавлює розчин у прозори та видаляє надлишки.
  5. Рівень. З його допомогою вдасться рівно робити укладку.
  6. Розпірки для плитки. Маленькі пластикові деталі зберігають однакову відстань між плитками та забезпечують рівномірні лінії затирання. Вони бувають різних розмірів, залежно від бажаної ширини ліній затирання.
  7. Губка та відро. Потрібні для очищення надлишків затірки.
  8. Ніж. Його використовують для різання прокладок для плитки, обрізки сітчастої підкладки та розкриття мішків з розчином та затиранням.
  9. Захисні окуляри, рукавички та пилозахисна маска. Роботка брудна, тому потрібно захищати себе від гострих країв плитки, пилу та хімікатів у затірці та розчині.

Трохи попрактикувавшись, виявите, що укладання плитки — це навичка, яку може опанувати будь-хто.

Як правильно покласти плитку на стіну

Описуємо покрокове керівництво на загал. Конкретні кроки можуть відрізнятися залежно від типу плитки та клею.

  • Перед початком роботи очищають стіну від бруду, пилу та жиру. Заміряють площу, по центру відміряють вертикальну лінію, звідси й починають робити укладання.
  • При необхідності розрізають плитку, якщо цього вимагає задум.
  • Змішують клей відповідно до інструкцій виробника. Шпателем наносять на стіну. Поступово розподіляють по маленькій площі — щоб встигнути викласти заплановану ділянку до висихання клею.
  • Починають розміщувати квадрати від центральної лінії та просуваються далі. Укладають і вдавлюють у клей, злегка провернув. Використовують прокладки, щоб зберегти рівні лінії затирання між кожною плиткою. Тримають під рукою рівень, щоб переконатися, що кладка йде рівно. 
  • Після того, як уклали всі повнорозмірні плитки, вимірюють і обрізають квадрати, які будуть по краях стіни, щоб збігалися розміром. Кладка сохне день або більше.
  • На сухому видаляють прокладки з плитки та замішують затирання відповідно до інструкцій виробника. Теркою наносять мастику по діагоналі, переконавшись, що вона проникає у люзи.
  • Чекають 10-15 хвилин, потім вологою губкою видаляють надлишки з поверхні. Часто промивають мочалку і міняють воду за необхідності.
  • Дають розчину висохнути. Потім наносять герметик для швів, щоб захистити його від фарбування та вологи. Як тільки все висохне, знову очищають плитку, щоб видалити білястий серпанок, що залишився від затірки.

І ось воно! Як то кажуть, терпіння і праця все перетруть. Оздоблення стіни перетворюється прямо на очах. А поки що розглянемо особливості поетапної роботи.

Підготовка стін

На добре підготовленій стіні плитка довше тримається та виглядає ідеально. Тому робота починається з її очищення від нерівностей. Тріщини, дірки й тинькування, що відшарувалася, прибирають і зароблюють. Якщо стіна забарвлена, фарбу знімають, поверхню відшліфовують. З обклеєній шпалерами, видаляють папір, використовуючи скребок та відпарювач.

У ванній кімнаті та на кухні сиро, перед тим, як класти плитку, переконуються, що на стіні немає проблем із вологістю. Інакше плитка відпадатиме, не простоявши й року.

Поверхня для укладання має бути рівною. Для перевірки використовують довгий спиртовий рівень. Якщо крива, доведеться вирівняти — нанести шар розчину або суміші, що самовирівнюється, щоб домогтися гладко-рівної площі. При необхідності доведеться стіну поґрунтувати. Це може покращити адгезію (прилипання), особливо на пористих поверхнях.

Щоб спланувати планування, вимірюють площу стіни та саму плитку. Для цього використовують крейдову лінію або лазерний рівень, щоб відзначити початкову точку, яка є центром стінки. Намагаються не класти різане на видному місці.

правильно покласти плитку на стіну за допомогою лазерного рівня

Розкладка та розмітка

Вимірявши центральну точку, укладають кахель, орієнтуючись за рівнем, щоб виходив рівний ряд. Наносять шар клею і притискають першу плитку до спрямовувальної, а потім так продовжують з іншими. При укладанні використовують прокладки, щоб проміжки між квадратами залишалися рівними. Коли доходять до кінця ряду, може, так вийде, що ціла плитка не підходить. У цьому випадку вимірюють простір, що залишився, і відзначають його на плитці, яку потрібно розрізати. Плиткорізом проходять по розмітці.

Після укладання, коли висохне клей, плитку затирають: знімають розпірки та теркою наносять розчин. Щільно втискають затирання в прорізи між плитками. Коли вона підсохне, видаляють надлишки вологою ганчіркою. А коли висохне повністю, наносять герметик.

затирати шви на плитці на стіні

Читайте: Чим перфоратор відрізняється від дрилі: порівняння за 4 показниками

Підготовка плиткового клею

Те, яким є клей, — важливо, він має вирішальне значення, оскільки пов'язує плитку зі стіною.

Щоб приготувати розчин, крім порошкової суміші знадобляться чиста вода, велике відро та лопатка для змішування. Потрібно буде змішувати невелику кількість за один раз, інакше розчин швидко починає тверднути. Більшість розріджувачів змішують у співвідношенні 5 частин порошку на 1 частину води, але це може змінюватись в залежності від конкретного продукту. Завжди читайте інструкцію виробника та керуйтеся її правилами.

Спочатку у відро додають воду, половину від покладеного, потім порошок і тільки потім поступово додають залишок води. Змішують лопаткою. Якщо у великій кількості доводиться робити заміс, тоді доцільніше використовувати мішалку, прикріплену до дриля. Потрібно це робити на низькій швидкості, щоб не утворювався пил. Суміш має вийти як консистенція густої сметанки.

  • Якщо густа, розбавити водою.
  • Якщо надто рідка, додати порошку.

клеїти плитку на стіну за допомогою розчину

Після перемішування розчину дають постояти близько 5 хвилин. За цей час активуються хімічні речовини, що містяться в осаді. Перед використанням знову перемішують та наносять клей, використовуючи зубчастий шпатель, щоб виходив тонкий шар на стіні. За один раз покривають невелику ділянку.

При кімнатній температурі клей починає тверднути через 20-30 хвилин. За цей час потрібно використати все, що є у відрі. Інакше потім доведеться змішати нову партію.

Монтаж настінної плитки: таблиця

Для того, щоб відклалося в голові все вищеописане, наводимо таблицю з покроковими інструкціями:

Підготовка стіни

Перед початком роботи переконуються, що поверхня стіни чиста, гладка та суха. При необхідності її ґрунтують.

Потрібно визначитися з розкладкою плитки: можливо, варто почати з центру стіни або з краю

Нанесення клею

Плоскою стороною шпателя наносять шар клею на невелику ділянку стіни.

Проходяться по ньому зубчастою стороною шпателя, тоді виїмки краще утримують плитку під час висихання

Укладання плитки

Приклеюють плиточки до стіни, не забуваючи розміщувати хрестики між ними.

Вдавлюють плитку в клей і трохи провертають, щоб вона добре приклеїлася.

Використовують рівень, щоб перевірити, чи рівний ряд

Різання плитки

По краях стіни навколо розеток або світильників доведеться обрізати плитку за розміром.

Для цього використовують плиткоріз

Дати час висохнути кладці На це йде доба чи більше
Затірка

Коли клей схопиться, затирають шви.

Видаляють прокладки між рядами та гумовою теркою наносять затирочку так, щоб вона заповнювала порожнечі.

Змивають шматки матеріалу, що висять, вологою губкою

Герметизація Після закінчення доби або двох розпорошують герметик, щоб запобігти просоченню вологи під кладку

Як покласти перший ряд плитки на стіну

Визначившись із місцем кладки (по центру чи від краю), тонким мазком промазують клей на невеликій ділянці та вдавлюють квадратик, щоб переконатися, що він прилипає. Щоб зрозуміти, що поклали рівно, використовують рівень. І так продовжують з рештою плиток: ставлять розпірки на кожен кут першої плитки, потім притискають наступну плитку до стіни поряд з першою. Повторюють цей процес, переконавшись, що кожна плитка вирівняна у співвідношенні з іншими, доки закінчиться перший ряд. При необхідності перекладають там, де огріхи, але роблять це швидко, оскільки клей почне схоплюватись.

Як затирати шви на плитці на стіні

Затиральний матеріал вибирають за кольором, який доповнює основний тон плитки. Змішують її з водою в тих пропорціях, які рекомендує виробник, тому потрібно читати інструкцію. Зазвичай це співвідношення 1:2.

На шпатель зачерпують достатньо затирання і розподіляють по плитці по діагоналі до ліній затирання. Роблять це з натиском, щоб проштовхнути розчин у шви. Почекавши 20 хвилин, зволоженою ганчіркою протирають квадрати по діагоналі. Працювати потрібно без особливої ​​старанності, щоб не врізатися в лінії. І частіше промивати губку в чистій воді — тоді буде менше розлучень. Коли висохне, на плиточці утворюється крейдяний наліт. Його очищають м'якою ганчірочкою — фланеллю, флісом.

Якщо не знали: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Особливості укладання плитки на стіну своїми руками

Важливо запам'ятати три винятки для проєкту «Зроби сам» і тоді все виходитиме:

  1. Розчин (клей) робити у точних пропорціях, рекомендованих виробником. Немає інструкцій, тоді розводити у співвідношенні один до двох. Води спочатку додавати наполовину меншої від потрібної кількості, розбавивши з порошком, підливати потроху і перемішувати.
  2. Класти плитку швидко, але вивірено, постійно перевіряючи себе рівнем. Там, де помилилися, виправляти так швидко, наскільки це можливо, поки не висох розчин.
  3. Після роботи відразу вимивати інструменти та відро від клею чи розчину. Інакше, висохнувши, віддерти залишки навряд чи вдасться навіть якщо замочувати. Залишиться лише викинути.

укладання плитки на стіну своїми руками

Засвоїли? Тепер розберемося, як правильно покласти плитку на стіну, якщо вона з гіпсокартону чи глини.

Стіни з гіпсокартону

Гіпсокартон добрий тим, що в нього ідеально рівна поверхня. Отже, клеїти плитку на стіну не важко. Єдине, листи мають бути міцно закріплені до основи, щоб витримували навантаження. Для обшивки їх фіксують шурупами із сорока сантиметровим кроком на заздалегідь підготовлений каркас з оцинкованого металопрофілю. Тоді пристосування буде міцним і не деформується під вагою.

Перш ніж класти керамічну плитку на гіпсокартон, його обклеюють поліпропіленовою сіткою. Для надійності ще скріплюють дужками, підсилюючи на стиках. Якщо є сітка, шпаклювати не треба, можна ґрунтувати — зчіпка між стінкою та плиткою буде краще.

Ґрунтувати простіше валиком. Бажано у два шари. А перед тим як класти кахель на гіпсокартон, на рівні першого ряду бажано встановити дерев'яну або металеву рейку, яка стане опорою для наступних рядів. Змащують стіну тонким шаром клею, плиточку заздалегідь вимочують у воді для кращого зв'язування. 

Коли кладуть — притискають до поверхні. А щоб шви були рівнішими, використовують хрестики. Клеєм протирають лише стіну, кераміку не треба. Викладається перший ряд по горизонталі, потім другий. Свою роботу слід періодично контролювати будівельним рівнем, щоб вчасно помітити неточності.

укладати гіпсову плитку на стіну

Коли на стіні буде п'ять рядів плитки, з роботою годинку треба почекати, щоб дати просохнути стінці. Тоді буде менший тиск на рейку. А останній ряд кладуть після того, як демонтують опору. Коли кладка просохне, а на це піде кілька днів, хрестики зі швів забирають і затирають їх, працюючи гумовим шпательком.

класти плитку на нерівну стіну

У скарбничку знань: Як полагодити розбите скло — 6 матеріалів на заміну

Як покласти плитку на глиняну стіну

Якщо класти на глину, через якийсь час плитка відпаде. Потрібно щось сполучне між стіною та плиткою, та сама арматурна сітка, наприклад. Заштукатуривши її, можна сміливо робити кладку. Або закріпити гіпсокартон, потім наклеїти на нього плитку. На рівних стінах вона добре лягає і довше тримається. Єдине, листи крадуть простір, це не кожному сподобається.

Або ж піти іншим шляхом: глиняні стіни зміцнити ґрунтовкою, рясно наносячи її на поверхні, адже глина добре вбирає. Ґрунтувати потрібно, як мінімум, у два шари — перший висох, через день нанести другий. Далі діяти за ситуацією. Якщо ґрунтовки буде недостатньо, можна залучити арматурну сітку, пройшовшись по ній плитковим клеєм і вдавлюючи. Або ж затинькувати, якщо стіни криві. Підготувавши поверхню, кладуть плитку на клей. І так за рядком ряд, не забуваючи про розпірки між квадратами, і на кінцевій стадії затирання.

Як укладати гіпсову плитку на стіну

Таку плитку можна фіксувати акриловим клеєм чи герметиком. Адже гіпс легший за вироби з глини та піску, тому зчіпка буде надійною, особливо на ґрунтованій стіні. Якщо робити кладку на цемент, тоді потрібно намагатися тонше і поступово наносити його на стінку шпательком із зубчиками. Розчин має бути в міру густим. Плитку потрібно притискати, тоді вона краще зчіплюватиметься, а надлишки виходитимуть по периметру квадрата.

Гіпсову плиточку легко різати, тому завжди можна надати потрібну форму. Потрібно надавати швам однакову ширину і класти ряди паралельно один до одного. Бажано стартувати з кута і далі по горизонталі, доходячи до кінця ряду, потім розпочинати наступний. Можна це робити як зручно: згори до низу чи навпаки. Якщо укладати зверху донизу, тоді буде акуратніше, менше розчину потрапить на плитку.

Ширина шва залежить від розміру плитки. Але, якщо задумане безшовне укладання, тоді потрібно намагатися щільно стиковувати квадратики або прямокутники один до одного. При тиску з-під кахлю виходитимуть надлишки розчину, якого вистачить для шва. Якщо мало, простір доведеться заповнити та вирівняти. А після закінчення (коли мастика підсохне) зачистити від розчину. Це простіше зробити сухою щіточкою.

Пізнавальна стаття: Як і чим потрібно змащувати перфоратор: засоби для мастила для 6 брендів

6 помилок самостійного укладання настінної плитки

  1. Недостатня підготовка
    Якщо стінку не обробити, кахель лягатиме криво, з'являться проблеми з адгезією. Забарвлену доведеться відшліфувати, щоб покращити зчеплення із клеєм.
  2. Не використовувати прокладки
    Хрестики між плитками забезпечують вивірену відстань між кожною. Якщо їх не використовувати, шви будуть нерівними та лінії затирання неакуратними.
  3. Мало чи багато клею
    Його надлишок буде витікати між плитками, а дуже мала кількість не втримає масу.
  4. Не перевіряти кладку за рівнем
    Тоді покриття буде викладено криво. На око ідеальної точності не досягнеш.
  5. Виділено мало часу для висихання
    Важливо дати достатньо часу для просихання кладки, щоб плитка схопилася якомога цупкіше. Якщо почати чищення та затирання до того, як матеріали повністю затвердіють, може відбутися зміщення плитки або розтріскається розчин.
  6. Неправильне затирання швів
    Якщо робити аби як, залишатимуться незаповнені місця. Через них проникатиме волога і з часом плитка відпаде. Видалити надлишки затирання теж потрібно, щоб поверхня залишалася гладкою.

Робота копітка, нічого не скажеш. Натомість якщо навчитися робити все самому, можна зберегти кошти, які довелося б віддати найманому фахівцю. До того ж не доведеться стояти над душею і перевіряти ще раз за людиною кожен зроблений ним крок. Простіше зробити самому як умієш, а потім — як знаєш. Сподіваємося, стаття допоможе перейнятися до деталей та знайти підхід до різних типів поверхонь.

Хто цікавиться: 5 видів дисків для болгарки та їх призначення

Коментарі
Залиште коментар
Категорії