Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як полагодити розбите скло — 6 матеріалів на заміну

Дата публікації: 15.08.2022 11:00
Дата оновлення: 15.08.2022 11:00

Сталася неприємність, у вікні більше немає скла. Розв'язуємо питання оперативно, як у тому прислів'ї йдеться: втратили колесо, нумо рятувати дірку.

замінити розбите скло у вікні

Чим закрити розбите вікно: покрокові інструкції

Поки чекаєте на скло, можна отвір прикрити плівкою, фанерою або тим, що під рукою. Щоб зручніше було працювати, стулки потрібно зняти з петель і покласти на м'яку підкладку, щоб не тріснуло те, що залишилося. Рама склопакета знімається витягуванням з «пальця» і легко встановлюється — просуванням петлі в «палець» і в ганянням в паз верхньої частини. Завжди треба перевіряти, щоби до кінця все зайшло.

Для охорони будинку: Ajax Starterkit — огляд комплекту з 7 компонентів

Як закласти розбите скло за допомогою плівки

Знадобиться маленький шпатель, їм потрібно відтягнути штапики від вікна, потім зняти склопакет. Взяти плівку, щоб замінити розбите скло у пластиковому вікні, попередньо вирізавши за шаблоном. Скласти вдвічі, щоб зменшити втрати тепла в приміщенні. Накласти її на раму та поверх зафіксувати штапиками, потрапляючи в кути. Вони залазять легко, можна попрацювати руками. Плівку не натягувати. Молоточком підбивати штапики, якщо туго йдуть на свої місця. От і все. Плівку вітром не здує, втрати тепла немає. Єдине, кульгає звукоізоляція.

Замінити скло у вікні фанерою або ДСП

Деревна плита (ДСП) виготовляється зі стружки дерева, яке перемелюється, перемішується зі смолою і спресовується. Це стабільний матеріал: його не коцюрбить, не перекошує, не деформує спека чи холод. Єдине, боїться вологи, тому не довговічний. Але як тимчасовий варіант підходить.

Фанеру виготовляють, переклеюючи вісімнадцять шарів деревини з різних порід: береза, вишня чи інша. Це досить міцний матеріал, яким можна замінити скло у стулці дерев'яного вікна. Потрібно лише визначитися із товщиною. Вона повинна бути такою, як шибка — ≈ 4 мм, трохи більше або менше.

Як замінити скло у дерев'яному вікні:

  1. Відрізати шматок фанери ножівкою з дрібними зубами, якою працюють по дереву.
  2. Зняти штапики та очистити стулку від розбитого скла.
  3. Заміряти внутрішню стулку і відібрати пару мм у кожну сторону від фактичного розміру.
  4. Позначити розмір на заготівлі, розмітити.
  5. Відрізати фанерний лист за потрібним розміром.
  6. Зафіксувати лист можна без штапиків, забиваючи цвяхи паралельно фанері в деревину та не добиваючи їх до кінця. Якщо міняти вікно планується не скоро, тоді, звісно, ​​потрібні штапики.

Закласти віконний отвір тканиною

Шматком тканини теж можна закладати дерев'яні рами та склопакети за стандартним алгоритмом виконання робіт. Знову ж таки, як тимчасовий захід, аби тільки отвір не зяяв діркою. Холод, шум та дощ ніяка тканина не втримає, тому це поганий захист.

На замітку: Як вибрати камеру відеоспостереження: пильне око на варті вашої безпеки?

Інші варіанти

Тимчасово можна вставити оргскло. Воно естетичніше виглядає, ніж плівка, фанера або тканина.

оргскло як тимчасовий варіант для вікна

Або ж закласти раму полікарбонатом. Його використовують для побудови теплиць, оранжереї та зимових садів, оскільки пропускає до 90% сонячного світла. Він міцний, витримує удари та вибухову хвилю. Але якщо все ж таки розіб'ється, не розлітається вщент як скло. І не горить, лише плавиться, не виділяючи токсинів.

Як замінити скло у вікні своїми руками

Перш ніж працювати зі склопакетом, потрібно дочекатися, поки він нагріється до кімнатної температури, якщо доводиться працювати в холоди. Це потрібно для того, щоб розм'якнув герметик, до якого приклеєно скло. Щоб, коли клеїтимете нове скло, не було різниці температур між повітрям усередині склопакета і зовні. Інакше з'явиться конденсат.

конденсат усередині вікна

Замінити розбите скло у пластиковому вікні

Щоб зняти його з рами, потрібно витягнути штапики. Для цього знадобиться щось плоске, металеве: ніж, шпатель. По центру штапика вставляють у щілину між інструментом та рамою, піддівають його до того моменту, коли можна захопити руками. Виходить, ніби вигинають штапик, витягаючи його нагору. У цей момент штапик виходить із зачеплення кута із двох сторін. Коли перший витягли, далі вже простіше.

  • Два прилеглі до нього штапики витягують, підчепивши за кути та потягнувши на себе.
  • Після того як знімаються бічні штапики, звичайно, черга за вертикальними. Скло можна витягнути.

зняти штапики зі склопакета

Коли склопакет нагрівся до кімнатної температури, можна розпочати його відділення. Для цього знадобиться сегментний ніж, який використовують для різання гіпсокартону. Акуратно піддягають і прорізають чорний герметик. Тут головне не поспішати, щоби скло не тріснуло.

Коли його відокремили, потрібно зняти залишки герметика, що є по периметру. Для цього потрібно скористатися гострим шпателем або ножем, яким відокремлювали скло від рами. Ця робота не легка, оскільки заводський герметик липучий як бітум. Якщо їм забрудняться руки, їх складно відмити. На очищення рами піде багато часу — будьте готові до цього. Тепер потрібно знежирити поверхню по периметру, протерти внутрішнє скло, щоб не залишалося слідів від пальців.

Хитрик: коли натирають скло, воно може наелектризуватися, на нього налипнуть порошинки. Пальцем їх прибирати складно, легше чимось видути. Спринцівкою це зробити найпростіше.

Скло підготовлене. Далі беруть балончик із силіконом (продається в будівельному магазині). Якщо потрапить чорний — ідеально, можна буде зробити як на заводі.

При покупці герметика дивляться, що написано на його тубусі. Він буває різним: для внутрішніх робіт, наприклад, для герметизації швів у ванній, і для зовнішніх робіт, — такий не боїться перепадів температур. Саме його і потрібно використовувати, коли доводиться ремонтувати склопакет.

тубус герметика на підвіконні

Ми маємо завдання: нанести на алюмінієву рамку тонкий шар силікону. Ширина смужки має бути не більше 3 мм. Це потрібно для того, щоб, коли накриватимемо зовнішнім склом, щоб надлишки силікону не видавило всередину рами, тому що буде некрасиво.

Потрібно наклеїти скло
Залишити на годину, щоб схопилося
Потім наносять товстий шар на торець склопакета по периметру Беруть гумовий шпатель і акуратно рівномірно його розмазують
Залишають на добу Щоб силікон по периметру вулканізувався та герметизував склопакет

Тепер саме час встановити склопакет на колишнє місце.

Ділимося досвідом: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Замінити скло у стулці дерев'яного вікна

Знадобиться кит (замазка). Зробити його не складає труднощів. Беруть порошкоподібну крейду, лляну олію (якщо немає, тоді оліфу) і змішують у пропорції на око. Коли кит стає м'яким і не липне до рук — це правильна пропорція. Його розминають та можна використовувати.

Дерев'яну раму звільняють від старого скла та замазки, прошкурюють та ґрунтують, потім закладають кит. Вкладають по всьому периметру скла, не шкодуючи. Так буде досягнуто ідеальне з'єднання.

чищення дерев'яної рами від старої замазки

Вода без повітря не зможе протікати у рами, вікно буде герметичним. Особливої ​​акуратності дотримуватись не потрібно, надлишки можна прибрати за допомогою ножа. Коли замазкою забиті щілини, беруть скло та вставляють.

  1. Спочатку в нижню частину рами, злегка вичавлюючи кит, потім опускають його до протилежної частини рами.
  2. Притискають пальцями по краях у кількох місцях одночасно на великій площі, щоб не створювати занадто сильний тиск в одному місці. Концентруватись на одній ділянці не варто, можна зламати скло. Особливо, якщо на ньому є мікротріщини. Потрібно втиснути скло до максимуму — так, щоб воно не піддавалося. І зафіксувати.

А фіксують його за допомогою маленьких скляних гвоздиків. Вони у вигляді дроту, який кожні 17 мм закушують. Їх можна згинати, виходить маленький цвях, який молоточком зручно забивати у дерево. Гвоздики потрібні, щоби скло «не гуляло». Поки китт не висох, його може водити туди-сюди, через що потріскається, піде хвилями. А це не гарно і призводить до втрати герметичності. Бити цвяхи слід кожні 20-30 см, знизу забивати необов'язково. Можна, звичайно, використовувати звичайні маленькі гвоздики. Але з ними потрібно бути акуратними, капелюшок іноді продавлює скло, і воно лопається.

Тепер кладуть замазку поверх скла, заліплюють щілини та розгладжують полотнищем ножа, зрізуючи надлишки. Починають із кута: гострою частиною потрібно сформувати кут, потім по периметрах, прикладаючи лезо до замазки, і пройтися із зусиллям. Роблять це із зовнішньої та внутрішньої сторони. Таке з'єднання, на відміну від штапиків, довговічніше. Залишається притрусити скло порошкоподібною крейдою та змісти широким пензлем, щоб прибрати з поверхні сліди пальців.

заліпити щілини у віконній рамі

Після того, як китт підсохне — через тиждень-два, можна фарбувати. Таке вікно простоїть без тріщин кілька десятків років. Навіть якщо вода трішечки потрапить, то набагато менше, ніж, якби це був штапик. У зв'язку з тим, що замазка на олійній основі, вона надійно захищатиме дерево.

Пізнавальна стаття: Чим перфоратор відрізняється від дриля: порівняння за 4 показниками

Чим заклеїти тріщину на склі?

Спочатку потрібно очистити скло від пилу та забруднень: промити його водою з додаванням мийного засобу для скла. Коли просохне, знежирити місце довкола тріщини. Для цього беруть ватний тампон, змочують в ацетоні та протирають скло.

Тепер можна заклеювати тріщину. Для цього потрібно набрати в шприц трохи силіконового клею та акуратно заповнити тріщину. Краще робити це повільно, щоб клей встиг рівномірно розподілитись. У деяких тюбиків передбачена зручна насадка, щоб порції клею, що видавлюються, були невеликими. Якщо розмір насадки дозволяє залити силіконовий клей на ділянку пошкодження, шприц не потрібен. Якщо тріщина на склі велика, перед використанням силіконового клею заклеюють її з обох боків прозорим скотчем.

Тоді без шприца не обійтись. З його допомогою заливають у порожнину, що утворилася, клей, а після висихання видаляють скотч. Для кращого висихання залишають скотч із клеєм на 12 годин до повного висихання. Потім наносять на скотч тонкий шар прозорого лаку для нігтів з обох боків скла. Беруть тонкий пензлик, набирають на нього трохи лаку та наносять мазками на місце склеювання.

Підбиваючи підсумки, хочеться зазначити: очі бояться, а руки роблять. Ці поради допоможуть впоратися з неприємністю та з честю вийти зі скрутного становища. Користуйтеся, не дякуйте.

Автомобілістам знадобиться: Як вибрати каністру для бензину — 6 ознак якості

Коментарі
Залиште коментар
Категорії