Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати зовнішній SSD-диск – який кращий: гайд із 6 розділів

Дата публікації: 27.04.2020 09:01
Дата оновлення: 20.02.2023 13:23

Фільми, фото, ігри, робочі доки швидко заповнюють пам'ять пристроїв.

І навіть потужний чіпсет, новітня відеокарта не врятують систему від гальм та зависань, якщо сховище файлів переповнене.

Щоб вирішити проблему, не втручаючись по «нутрощі» техніки, знадобиться твердотільник. Він підключається до девайсів за принципом флешки, вбудовувати всередину не потрібно. Поради, як правильно вибратизовнішній SSD диск, а також рейтинг кращих виробників цього пристрою – у статті.

Как выбрать внешний SSD диск

На замітку:Що таке SSD диск – пристрій і 3 типу пам'яті накопичувача

Чим відрізняються зовнішні жорсткі диски HDD від SSD

Обидва варіанти підключаються до гаджетів через USB. Але різниця між ними очевидна.

Внешний накопитель SSD и HDD

  • ХДДскладається з кількох металевих пластин та спеціальної головки. Обертаючись поверхнею, вона читає і записує інфу.
  • ССД є твердотільний механізм, всередині – набір мікросхем.

Відмінності між ними в таблиці:

Параметри порівняння
HDD SSD
Швидкість читання/запису 200 Мб/с 500 Мб/с
(може бути більше/менше)
Форм-фактор 2.5", 3.5" 1.8", 2.5", М. 2
Рухомі деталі є немає
Шум під час роботи мінімальний немає
Стійкість до ударів, падінням ппогано переносить (є варіанти, типуAC630з гумовим бампером для захисту від зовнішнього впливу) витриваліше (наприклад, вSDSSDE60-500G-G25ударостійкість – 1500 G)
Відновлення віддалених даних можна немає
Ценник (грн) 1300 – 5000 1300 – 10 000

За об'ємом можна знайти різні варіанти в обох типів зовнішніх дисків. Допустимо,3-террабайтний ХДДАбоССД на 1 Тб. Габарити у вінчестерів компактні, вага – невеликий.

НА тему:SSD або HDD – що краще: відмінності 2 видів накопичувачів

Навіщо необхідний зовнішній SSD

Цей пристрій виручить у таких ситуаціях.

1. Недолік пам'яті в комп'ютері,ноуте

Моделі ССД представлять 120, 240, 480 і більше гігів вільного місця для зберігання файлів.

2. Необхідність мати резервний диск для бекапа

Інфа копіюються на зовнішній накопичувач і зберігається там. У разі втрати даних на ПК або ноуті можна безпроблемно відновити з SSD (припустимо,MU-PA1T0B/WW).

3. Робота з даними в різних місцях

Наприклад, потрібно доробити проект будинку або презентувати партнерам в іншому місті. Набагато простіше взяти з собою легкий та компактний ССД з інфою, ніж возити туди-сюди ноутбук.

Для відомості:Диски з Wi-Fi, наприклад, відWD, вміють передавати дані, «по повітрю». Такі аксесуари можна підключити до смартфона або планшетника, щоб переглянути збережені фотографії або запустити відео.

Где используется внешний SSD диск

На SSD можна встановити ОС. Таким чином простіше розвантажити та прискорити швидкодію ПК або ноута. А подібні моделі, на зразокSHSX100/960G, можна підключати навіть до TV. Зручніше копіюватиме або виводитиме інформацію на екран. Це придатна річ до геймерських консолей для швидкого запуску ігор.

Як вибрати зовнішній SSD накопичувач

Варто наголошувати на розмір сховища, габарити диска, на вартість ... Нижче огляд 3-х аспектів, які важливі для вибору кращого зовнішнього SSD накопичувачі в 2020-му році.

Объемы пам'яті

Від цього показника залежить як, скільки інформації може вмістити диск, а й вартість. У продажу є середні за об'ємом ССД. Наприклад, від240 до 256 гігов. Також продаються багато терабайтні варіанти (2, 3 Тб і т.д.). Вибирати об'єм пам'яті краще із запасом. Наприклад, лише один фільм важить 1 – 2,5 гіга, а для зберігання системи знадобиться 20 – 40 і більше гігів.

Рада: при 100% заповненні зовнішнього сховища файлів, швидкість роботи диска може знизитися. Краще залишати вільною третину від об'єму.

Корисно дізнатися:Особливості роботи з SSD накопичувачами – відповіді на 9 важливих питань, щоб ССД пропрацював довше

Форм-фактор

Мається на увазі розмір у дюймах. У твердотільних девайсах можуть бути такі варіанти.

  • 1,8″ — на вигляд трохи більше флешки. Місткість варіюється від сотні гігів до 2 Тб. Це варіант для мобільного використання,такий девайсПоміститься навіть у таємній кишеньці куртки.
  • 2,5″ – це свого роду кишенькові диски. Вони трохи більше, ніж ССД у форм-факторі 1,8. Найчастіше такі варіанти використовуються разом із ноутбуками.
  • M.2 – підключаються через SATA та PCI-E. Моделі на кшталт SU800 з утримувачем 2,5 мм, що дає можливість встановлювати накопичувач у дискові відсіки 9,5 мм. Це варіант для апгрейду ультра- та ноутбуків, а також настільних ПК.

Внешний SSD в различных форм-факторах

Швидкість роботи

На швидкодію впливають 2 складові:

  • швидкість запису- вказує на те, наскільки швидко зберігається інформація на диску;
  • Швидкість читання- визначає час, який потрібно ССД для відкриття прог або документів на ПК, ноутбуці.

Оптимальні показники швидкості кращого зовнішнього диска SSD, такого якMU-PA2T0B/WW- 500 – 600 МБ/сек. На спритність накопичувача впливає інтерфейс підключення. Наприклад:

  • USB – швидкість варіюється в межах 500 МБ/с;
  • Thunderbolt – більше 1000 Мб/с.

Що таке файлова система і навіщо потрібна

Файли на диску становлять одну, загальну систему під назвою файлова (ФС). Усі дані повинні зберігатися у порядку, щоб ОС могла ними управляти. Головні функції ФС – пошук, розміщення, читання та видалення файлів.

Популярні ФС для твердотільників

  • FAT32Р

Працює на сучасній техніці та застарілих моделях. Має обмеження при форматуванні: файлового розділу – 8 Тб, окремого файлу – 4 гіга.

  • NTFS

Має обмеження під час роботи З ОС Mac І Linux. Натомість підтримує технологію шифрування даних, облік змін тощо.

На зміну першої з них прийшла вдосконалена exFAT, у якої покращена сумісність із різними ОС. Розмір файлу в цій ФС збільшений до 16 Eb

Читайте:Контролери SSD – види і короткий огляд 7 виробників контролерів ССД

Додаткові характеристики SSD дисків

4 моменти, на які варто звернути увагу при виборі твердотільнику.

  • Цикл перезапису

Змінити дані на ССД можна лише кілька разів. Потім велика ймовірність виникнення проблем у роботі системи. У характеристиках товару зазвичай вказується це число.

  • Тип пам'яті

Підвиди NAND відрізняються швидкістю, споживанням енергії та ін. параметрами. У пристроях Samsung зустрічається і V-NAND, 3D NAND, які, за заявою виробника, краще за продуктивністю та терміном служби.

  • Контролер

Впливає на продуктивність ССД. Хороші показники у контролерів Marvell, Samsung, Інтел. Варіанти побюджетніше випускає Phison.

  • Підтримка Trim

Опція дає ОС можливість повідомити ССД, які блоки інформації вже не потрібні і можна прибрати з осередків. Ця особливість позитивно впливає збереження швидкості запису диска.

Дізнайтесь докладніше:Навіщо потрібна функція Trim і як її включити – керівництво в 6 розділах

Характеристики внешнего SSD диска

Не варто забувати і про інтерфейс підключення ССД. Він повинен збігатися з роз'ємами, якими оснащена техніка, що сполучається.

На які бренди варто звернути увагу при покупці

Короткий огляд виробників допоможе визначитися, який зовнішній SSD найкраще вибрати в 2020 р.

  • ADATA- в лідерах з виробництва систем зберігання даних Випускає твердотільники в різних форм-факторах (наприклад,SC6802,5″). Продукція відрізняється цікавим дизайном, ультратонким корпусом. Оснащена пам'яттю 3D NAND типу TLC, підключається USB.
  • KINGSTON- бренд, який дотримується класики при оформленні пристроїв. Останні моделі – міні-ССД у розмірі 1,8″, приєднуються до техніки за допомогою Type-C. Показники MTBF дорівнюють мільйону годин, швидкість на рівні – близько 500 МБ/с.
  • Samsung- випускає ССД з невеликим об'ємом пам'яті в пару сотень гігів, і шустряків в терабайтних варіантах. Диски бренду захищають інформацію після запису апаратним шифруванням. Моделі досить легкі завдяки пластиковому корпусу.
  • TRANSCEND- розробник твердотільників, які використовуються для ноутів Епл та інших брендів, настільних ПК, моноблоків, TV. Швидкість запису інформації – від 500 МБ/с. Яскравий приклад -TS480GESD230C. Зустрічаються і незвичайні типи, якTS480GJDM855, які можна використовувати як зовнішній, так і внутрішній накопичувач.

Цікаво:Топ-10 виробників SSD дисків

Варто враховувати для якого пристрою купується твердотільник. І тільки потім придивитися до асортименту виробників найкращих зовнішніх накопичувачів SSD. Радимо розрахувати необхідний запас пам'яті та врахувати швидкість читання/запису.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії