Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чи можна встановлювати гри на SSD - 4 переваги SSD для ігор перед HDD

Дата публікації: 01.04.2021 16:05
Дата оновлення: 01.04.2021 16:05

Те, що з ссд носія програми запускаються швидше, ніж з HDD – вже давно не новина. Але геймери все ще ставлять собі запитання, чи потрібно встановлювати твердотільник для ігор? Логічно, що швидкість запуску підвищиться. Але чи впливає ssd на геймплей, чи може він бути кращим за звичайний жорсткий диск і чи варто платити більше — не зовсім зрозуміло. Та й що робити з обмеженням на читання та перезапис – теж. Ця стаття допоможе розібратись.

 SSD vs HDD в играх

Вплив SSD диска на ігровий процес

Цей розділ покаже, чи впливає накопичувач на продуктивність комп'ютера в іграх. Тут розглядаються аспекти, які стосуються не тільки швидкодії геймплею, але й загалом комфорту використання ігрової конфігурації, а саме:

  1. впливу на FPS;
  2. вплив на завантаження текстур та рівнів;
  3. шум під час роботи.

FPS

Користь твердотілого накопичувача помітна у масштабних проєктах із відкритим світом. Незалежно від відеокарти та місткості ОЗП позитивний результат однозначно видно. Пам'ять постійно навантажується новими деталями, що для системи з класичним HDD нелегко. Результатом таких навантажень є просідання FPS.

ССД переносить подібні випробування куди легше, мінімізуючи кількість затримок. Зчитувальних головок у дисків SSD, немає, а значить і час на їх переміщення для читання інформації витрачати не потрібно. В результаті, геймер отримує стабільний показник частоти кадрів.

разница FPS в играх с SSD и HDD

На тему: Що таке SSD диск – пристрій і 3 типи пам'яті накопичувача

Завантаження текстур

В онлайн-грі текстури підвантажуються не на початку процесу, а тільки коли до них наближається персонаж. В результаті знижується продуктивність, і це особливо помітно геймеру, коли його герой рухається добре промальованою місцевістю зі складною архітектурою та оформленням.

Для звичайного жорсткого диска завантаження текстур у реальному часі прирівнюється до тортур. Комп'ютер починає серйозно гальмувати, і, звичайно, ніякого задоволення від ігрового процесу геймер не отримує. Само собою, це не найкраще відбивається і на ефективності гравця. У цьому сенсі ССД краще, оскільки, поки текстури провантажуються, швидкодія гри не зменшується.

Швидке завантаження рівнів

Сучасні ігри відрізняються вагою, і це недарма. Йде безперервне оброблення інформації, яка «закидається» в ОЗП. У цій ситуації процес завантаження також суттєво прискорюється завдяки SSD. Це особливо гостро відчувається у проєктах, рівень оптимізації яких далекий від ідеального.

Сравнение скорости загрузки уровней SSD и HDD

Порівнюючи час завантаження Battlefield 3, наприклад, твердотілий накопичувач впорався із завданням майже втричі швидше, ніж HDD. Не зайвим буде врахувати й те, що обидва накопичувачі були підключені до комп'ютера через інтерфейс SATAIII.

Примітка: приріст швидкості помітний як і онлайн, і у офлайн-режимах різних ігор.

Цікаво: ТОП-10 виробників SSD дисків

Тиша під час роботи

Відсутність механіки в твердотілих дисках зробило їх абсолютно безшумними. Сторонні звуки, які можна почути під час використання жорстких дисків, з ссд залишаться у минулому. Крім того, відсутність механічних деталей робить SSDшки більш стійкими до пошкоджень.

Корисно: Як перевірити стан SSD диска в Windows і Mac – 10 програм для моніторингу

Який SSD купити для ігрового комп'ютера

Як видно, у плані ігрової продуктивності ССД краще, ніж HDD. Твердотільники позитивно впливають на швидкість як завантаження ОС, а й текстур, і рівнів. Але щоб не розчаруватися у збиранні ігрового ПК із SSD, варто вибрати правильний варіант носія. Для цього потрібно дивитися на тип пам'яті та характеристики.

хороший ссд для игр A400

Типи пам'яті ссд накопичувачів
MLC Багаторівневий осередок, який славиться витривалістю. Показник перезапису SSD з таким типом пам'яті варіюється в межах 3000-5000 разів. Приклад – TRANSCEND 360.
TLC Приклад - А400. Варіант із трирівневим осередком, який має такий же цикл перезапису, що й попередній тип. Коштують такі СД дешевше, але зношуються швидше.
SLC Однорівневий осередок. Такі диски дуже довговічні – до десяти тисяч циклів перезапису, мають стійкість до високих температур і відрізняються високою продуктивністю. Проте твердотільники з такою пам'яттю коштують дуже дорого.
V (3D-NAND) Самсунгівська розробка. Відрізняється від інших розташуванням осередків. Тут воно вертикальне. Такі диски характеризуються великим об'ємом – вже представлені чотиритерабайтні моделі, наприклад, цей 860 EVO.

Для ігор оптимальний варіант – MLC або V, оскільки TLC хоч і дешевше, але зношується швидше, а SLC – дуже дороге задоволення.

Примітка: існує міф, що на ссд не можна ставити нічого, крім ОС та програм через обмежений цикл читання-перезапису. Але це не так: навіть ССД середнього цінового сегмента з MLC-пам'яттю здатний прожити 5 років, якщо записувати на нього 20 Гб пам'яті щодня. Так що запис важких ігор не обмежить термін служби накопичувача.

Стане в пригоді: ТОП-10 кращих SSD-накопичувачів на 1 Тб – Рейтинг SSD дисків об'ємом 1000 GB

 мегаемкий SAMSUNG 860 EVO на 4TB

Що враховувати:

  • Об'єм. Підбирається індивідуально, з бюджету. Але мінімум для ігор – ссд на півтерабайта, і це за умови, що в комп'ютері є ще HDD сховище. Якщо ж йдеться про складання ПК з нуля, в яке встановлювати жорсткий не планується, то варто придивитися до моделей SSD дисків хоча б на 1 ТБ.
  • Інтерфейс підключення. Впливає на швидкість, з якою пристрій може обробляти дані. У SATA та mSATA – це 600 Мбіт/с. У M2 – 3,8 Гб/с, а у PCIe 3.0 x2 – 1969 Мб/с. Звичайно, чим вище цей показник, тим краще, але супершвидкі накопичувачі коштують чимало.

Подробиці: 9 головних критеріїв вибору хорошого SSD

Встановлювати твердотілий накопичувач в ігрову конфігурацію точно варто. Записані на носій ігри завантажуються майже миттєво, та й приріст продуктивності відчувається добре. Щоправда, якщо грати лише іноді, можна обійтися звичайним HDD. А ось затятим геймерам, які звикли до максимально плавного ходу гри, ССД не завадить.

Коментарі
Залиште коментар
I
16.06.2021 16:43

один из вариантов -на SSD винду и весь софт -а на HDD игры и все остальное

Т
19.09.2020 14:23

Очень интересно.

П
27.08.2020 07:19

У подавляющего большинства пользователей жесткий диск разбит на два или больше логических дисков. Диск C не всегда обладает объемом, который позволяет установить на него достаточное количество программ.

С
26.08.2020 22:01

Как не крути, но все же использование ssd в наше время просто необходимость. HDD может и более надежные, но ждать ожидания то хуже всего. В наше время даже ssd являются совсем сносные по цене, потому их брать можно. Главное только определиться с количеством гб.

Категорії