Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як перевірити телевізор на биті пікселі: 2 рішення

Дата публікації: 21.04.2020 09:41
Дата оновлення: 21.04.2020 09:41

проверка телевизора на битые пиксели

Телевізори безперебійно служать 5 і більше років. Але іноді кілька цяточок відсвічують і не змінюють відтінок навіть після перезавантаження. Не потрібно переживати – в більшості ситуацій ця проблема може бути виправлена. Як боротися з битими пікселями на телевізорі можна прочитати нижче.

Зверніть увагу: Оптимальна діагональ телевізора – гайд в 3 пунктах про вибір розміру екрану

Що таке битий піксель

современные телевизоры

Зображення на екрані створюється через точки, які фарбуються в червоний , синій або зелений (колірна модель RGB). Якщо Один підсвічений дає червоний, а поруч з нею забарвлений в салатовий, то разом вони будуть здаватися жовтими. Якщо збільшити яскравість до максимуму – вийде білий. Якщо зменшити до мінімуму – чорний.

Битий піксель – точка, яка світиться одним відтінком незалежно від картинки на моніторі. Відтінок змінюється від того, в який час «поламався» рідкий кристал в осередку. Якщо він зламався у відкритому стані, то виявиться білим, в закритому – чорним. Коли вилітає один з субпікселів, на дисплеї буде той відтінок, який утворився від суміші двох цілих субпикселей.

Як перевірити телевізор на биті пікселі

 битые пиксели на мониторе

У більшості подібні дефекти виявляються ще на заводі. Краще перевірити телевізор на биті пікселі за допомогою тестів на калібрування – де вимірювальні інструменти поперемінно «фарбують» зображення на екрані то в один литий колір, то використовують смужки, куби та інші геометричні фігури.

Щоб перевірити ТВ прямо в магазині, потрібно виконати три дії:

  1. Завантажити на флешку будь-яке відео за запитом «тест на биті пікселі».
  2. Включити тестіровку на TV.
  3. Дивитися, чи є на екрані цятки, які не змінюють колір.

Зовнішній огляд при покупці

Спочатку слід оглянути упаковку. Якщо на ній вм'ятини і пошкодження, краще не брати товар. Напевно, техніці теж перепало. Далі слід переглянути наявність документів на пристрій. І простежити, щоб продавець належним чином заповнив техпаспорт, гарантію і чек. Він зобов'язаний вказати коли був продаж, гарантійний термін і завірити печаткою. Гарантія дає можливість отримати сервісне обслуговування при необхідності, тому зберігайте бланк в надійному місці.

Також потрібно оглянути ТВ і пульт дистанційного керування на предмет відколів і тріщин. Хромовані вставки і металеві елементи повинні бути без подряпин і обов'язково закутаний захисною плівкою. Потрібно оглянути задню стінку пристрою. Якщо гвинти були розкриті, значить телек вже ремонтували, краще купити іншу модель.

Іноді продавці надають послугу перевірки телевізора на биті пікселі в магазині. Залишається тільки вибрати вподобану модель, а консультант все зробить сам, при вас.

Читайте також: ТОП-10 кращих телевізорів на кухню – рейтинг найпопулярніших моделей в 2019 році

Чому не гарантійний випадок

новые телевизоры

Виробник закладає в ризики якесь число застиглих пікселів. Причина перестраховки: дорожнеча виробництва матриць + подібні поломки видно тільки в зібраному пристрої. І якщо він буде відсівати всі подібні телевізори, то їх підсумкова ціна виросте в кілька разів. Це ще одна причина перевірити ТВ при покупці.

Тому компанії прописали нормативи «битих пікселів». Перевищуючи їх, монітор часто опускається на клас нижче. Норма – 4 показника, але в масовий продаж йдуть тільки перших 3. Користувач може протестувати ТВ перед покупкою, і відмовитися від пристрою з будь-якої причини. Апріорі мається на увазі: купив – значить все влаштовує.

Єдиний виняток: коли під час гарантії з'явилися помилки передачі кольору, що перевищують норму. Це означає, що виробник порушив стандарти ISO 13406-2, тому покупець має право на ремонт по гарантії.

Цікава стаття: ТОП-10 кращих бюджетних телевізорів – рейтинг недорогих моделей і що купити

Скільки битих пікселів допускається

современные FullHD телевизоры

У різних дисплеїв своя норма «битих» точок. Щоб зрозуміти, як перевірити відсутність робочих пікселів на телевізорі, слід вивчити паспорт і дізнатися до якого з них він відноситься. Далі можна припустити приблизне число плям для Full HD-телевізора. більше дозвіл, тим пропорційно збільшується можливий об'єм «неправильних» точок.

Клас екрана
Кількість точок Кількість «чорних» плям Неточності подачі кольору Кластери з 2+ елементів
I 0 0 0 0
II 1-3 1-3 3-7 0
III 3-7 10-20 40-60 0
IV 40-70 130-170 450+ 4+

Першокласна техніка, така як OLED 77C9PLA навіть в дрібницях, тому вона відноситься до преміум-сегменту.

ТВ другого класу становить левову частку ринку, до неї менше вимог. Такі моделі працюють до 10-15 років, не перевищуючи норму «битих» пікселів.

Моделі третього класу відносяться до бюджетної категорії. Їх часто використовують в громадських місцях для трансляції фонових відео, тому до калібрування особливих вимог не висувають.

ТВ IV класу – раритет, про який краще забути. Кількість дефектних точок може доходити до 700 штук на екрані. Це дуже помітно при перегляді.

В тему: ТОП-10 кращих Full HD телевізорів – популярні моделі з роздільною здатністю 1920х1080

Лікування битих пікселів на телевізорі

битые пиксели на телевизоре

У більшості випадків екран можна «врятувати» вдома . Для цього є 2 способи – за допомогою автоматизації і вручну.

Щоб зрозуміти, як «лікувати» телик будинку, слід зрозуміти найчастіші причини поломки:

  • дефектні точки, знайдені на етапі виробництва. Їх кількість залежить від класу девайса;
  • пікселі, що проявляють свою «поломку» тільки після прогріву матриці, що неможливо виявити до покупки. В такому випадку, побачити битий піксель на телевізорі можна буде як через кілька годин, так і через пару днів користування ТВ;
  • точки, які глючат через залежність від сусідніх субпикселей. Таку діру можна побачити при тестах через зображення смуг, градацій, шахових дощок і інших ритмічних візерунків. Неправильно працюють «точки» будуть виділятися з загальної картини.

На замітку: На якій висоті вішати телевізор на стіну: гайд в 3 пунктах

Програмний метод

Це найпростіший спосіб.

  1. Потрібно закачати на флешку тематичне відео, яке можна знайти за запитом «... для прогріву дисплея».
  2. Запустити його на годину.
  3. При відсутності результату, повторити кілька разів.

Як правило, цього достатньо для більшості випадків. Але якщо хочеться спробувати інші методи, можна скачати на ПК програми, описані нижче. І під'єднати ТВ в якості монітора, «прогріваючи» точки через додатки. Ці програми годяться для того, щоб перевірити телевізор на биті пікселі як вдома, так і в магазині.

Додаток
Особливості
IsMyLcdOK Проганяє тестові зображення таким чином, щоб «вилікувати» хоча б частину дефектних точок
PixPerAn 1.011e Знаходить дефекти ЖК-екранів у статиці і в динаміці
Nokia Monitor Test Розраховано для комплексного тестування: перевіряє дозвіл, фокус, гаму, биті пікселі і т.д.

Далі – процес відновлення. Слід пам'ятати, що вилікувати можна тільки застиглі точки. Щоб скористатися цими програмами, потрібно завантажити їх на комп'ютер. Потім під'єднати ПК до ТВ через HDMI (HDMI 2 Е, v2.0 Gen2 Ultra Slim cable).

Корисно дізнатися: Інструкція, як підключити iPhone до телевізора Samsung: 4 перевірених способу

Програма
Що робить
JScreenFix Відновлює до 75-80% «точок» завдяки високоінтенсивної подачі сигналу на дисплей. Слід враховувати, що відновлення займає від 5 хвилин до кількох годин: залежить від стану техніки
BadCrystal Восстановка пікселів з регульованим ступенем впливу

Ручний метод

 лечение битых пикселей вручную

Секрет полягає в « масажі »пікселів. У деяких випадках вони дійсно перезапускати. Алгоритм наступний.

  • Взяти суху ватяну паличку.
  • Акуратно натиснути на битий піксель.
  • Послабити натискання через 2-3 секунди.

Важливо: не потрібно тиснути на застиглу точку, інакше можна передавити піксель, і тільки погіршити зображення.

Цікаво: додатків для керування телевізором зі смартфона – як управляти з телефону

современные телевизоры

Засвічених цяточок немає тільки в аксесуарах преміум-класу. Тому потрібно регулярно калібрувати і «лікувати» TV. Використовуючи програми, описані вище, вийде оновити будь-ТБ.

Коментарі
Залиште коментар