Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Який телевізор кращий – вигнутий чи плоский: 6 аргументів «за» і «проти»

Дата публікації: 17.04.2020 09:52
Дата оновлення: 17.04.2020 09:52

ДО телевізорів із зігнутим екраном особливе тяжіння. Вони ламають стереотипи про звичні – плоских. Секрет в проекції під невимушене рух очей по горизонталі. Тому вигнуті телевізори крадуть відстань від центру і краю картинки. Різниця незначна. Однак, нашій уяві вистачає, щоб «об'ємно» зануритися і придумати панорамну картинку. Які в цьому «плюси» і «мінуси», розповідаємо нижче.

сравнение изогнутых и плоских телевизоров

Порівняння вигнутого і плоского екранів телевізорів

Дивіться фільми на увігнутому екрані цікавіше, картинка здається реалістичніше. Так само, як і на плоскому, зображення деталізовано і в точності передає кольору. Новизна сприйняття перекриває гідності звичного телевізора. Але є нюанси, тому однозначно стверджувати, який телевізор краще: плоский або вигнутий, все-таки передчасно та й неправильно. Кожному своє.

Ми ж проаналізуємо 6 параметрів. А чи варто купувати вигнуту модель – вирішувати вам.

Цікава стаття: кращих телевізорів на кухню – рейтинг найпопулярніших моделей в 2019 році

Естетика

сравнение внешнего вида плоских и изогнутых телевизоров

Параметр важливий для тих, хто цінує флагманську техніку. Увігнуті телевізори підійдуть більшості інтер'єрів – будь-то лофт, хай-тек або венеціанський стиль. Єдине, їх буде проблематично вписати в «багети». Але ця оказія розчарує лише тих, хто хотів замаскувати телевізор під картину. В інших випадках гнуті форми тільки підкреслюють гармонію в інтер'єрі. Варто поставити такий телевізор вдома, і від гостей не буде відбою. Люди потягнуться споглядати незвичайне видовище.

Плоскі телевізори вписуються в будь-який дизайн. Їх можна вбудувати в стіну, щоб в кімнаті стало більше вільного місця. Але такі ТБ рідко стають інтер'єрної домінантою, до них звикли. Вони більше не вражають.

Цікава стаття: 6 додатків для керування телевізором зі смартфона – як управляти з телефону

Кут огляду

Телевізор-дуга гарний тільки для одного-двох чоловік. Його комфортно дивитися лише по центру екрана. Варто відсунутися в сторону, і картинка спотворюється. Ось чому такі моделі вважають технікою інтровертів і егоїстів. І це жирний недолік пристроїв з «ефектом IMAX».

А справа ось у чому:

  • кут огляду звичайних дисплеїв, таких як 55RU8000, в межах 140-178°, тому зображення видно з будь-якого місця в кімнаті;
  • рівень огляду увігнутих телевізорів не більше 140-150°, тому що сидить по сторонам доведеться дивитися спотворену картинку на екрані.

В тему: ТОП-10 кращих 4К телевізорів – популярні моделі з дозволом Ultra HD

Кількість відображень

блики на изогнутых и плоских телевизорах

Найбільша перевага curved-моделей ( Вигнутих) в тому, що вони не відсвічують на сонці.

  • Плоскі глянцеві екрани блікуют, відображаючи джерела світла або навіть світлі предмети інтер'єру, через що в яскравий день складно спостерігати за тим, що відбувається на моніторі. У матових ТВ ця проблема трапляється рідше.
  • Увігнуті матриці частково поглинають «сяйво», коли сидиш ближче до центру. У глянсових менше від світла, зате вигнуті матові – практично не блікуют. Наскільки комфортно буде дивитися телевізор тим, хто сидить по кутах – залежить від ступеня кривизни монітора.

Якщо потрібно встановити ТВ в кімнаті на сонячній стороні або в приміщенні з великою кількістю ламп – краще вибрати екран увігнутою форми.

Корисна стаття: Оптимальна діагональ телевізора – гайд в 3 пунктах про вибір розміру екрану

Підвищення контрастності

ЖК-матриці часто втрачають контрастність картинки по краях. Особлива форма може нівелювати цей недолік. Однак, цей ефект помітний, тільки якщо сидіти прямо перед телевізором. Варто отсесть на 20-30° від центру екрану, і втрата контрастності повернеться на свої початкові значення. З IPS, QLED і OLED матрицями таких проблем немає.

Перед вигнутими екранами краще сидіти компанією в 2-3 людини. Чим більше людей, тим гірше контраст для тих, хто сидить по боках.

Плоскі телевізори теж не ідеальні в плані контрастності картинки з боків. І якщо в OLED і IPS-матрицях це менш помітно, то в старих TFT і РК-матрицях явно кидається в очі. Знову ж таки, тут немає провини виробника або неправильного використання технологій. Це особливість сприйняття картинки людським оком.

Корисно: ТОП-10 кращих бюджетних телевізорів – рейтинг недорогих моделей і що купити

Візуальна площа екрану

площадь плоских и изогнутых екранов

Якщо сидіти перед моніторами з однаковою діагоналлю, curved-моделі будуть здаватися більше плоских. Такий «плюс» вигнутих ТВ легко пояснюється оптичною ілюзією. Людський мозок, який звик до прямих ліній, «добудовує» картинку на матриці.

Також в увігнутих екранах збільшується «ефективна» площа. Зображення здається більшим, якщо дивитися в одну точку. Висока роздільна здатність, навіть ЯКЩО ТБ показує В4К-якостіАБО ULTRA HD, В 4 РАЗИ чіткіше, ніж Full HD. У КЛАСИЧНИХ екранах краю картинки «Туманяться». Знову Ж таки – це відбувається через особливості зорового сприйняття картинки.

Цікава стаття: ТОП-10 кращих Full HD телевізорів – популярні моделі з роздільною здатністю 1920х1080

Зменшення оптичних спотворень

Плоский ТБ не спотворює картинку. А на зігнутому телевізорі зображення злегка деформується. Наша підсвідомість добудовує картинку, щоб здавалася плоскою.

На замітку: Інструкція, як підключити iPhone до телевізора Samsung: 4 перевірених способу

Купівля ТВ зігнутої форми: коли актуально

правила выбора изогнутого телевизора

Перш, ніж вирішити для себе, в чим краще вигнутий або плоский екран, слід зіставити особливості таких телевізорів. Зведена інформація в таблиці.

Фішка
Плоскі екрани Вигнуті TV
Естетика Універсальний варіант Через нетипового дизайну стає «родзинкою» в інтер'єрі
Ефект занурення Тільки на великих моделях, таких якSONY 85XG9505 Якщо сидіти близько біля телевізора будь-діагоналі
Контрастність по краях екрану Посередня. Виняток становлять тільки IPS-матриці Якщо дивитися, сидячи близько до центру – відмінна.
Збоку – як на звичайному дисплеї
Кути огляду До 178° Менш 150°
Блікованіе екрану Сильно. Чи не відблискує
Особливо на глянцевих дисплеях
Візуалізація Менш реальної Більше реальної
Спотворення Якщо дивитися під гострим кутом Відчутні, коли зміститися в сторону

Купівля Curved-TV телевізора виправдовується в чотирьох випадках.

  1. Контент на зігнутому екрані будуть дивитися зблизька.
  2. Хочеться мати великий телевізор з ефектом занурення, як в кінотеатрах.
  3. Планується покупка невеликого ТВ в якості монітора для ПК.
  4. Приміщення на сонячній стороні або поруч багато об'єктів, що блікуют.

Вигнуті пристрою не підійдуть для великих компаній. Годяться для одного-трьох чоловік, не більше. Сидячі з боків будуть споглядати оптичні вади, спотворення кутів огляду і погіршення контрастності. Для кухні такий телевізор теж не варіант. Доведеться ставити далеко від столу, на узвишші. Буде незручно дивитися.

Корисна інформація: На якій висоті вішати телевізор на стіну: гайд в 3 пунктах

У статті розглянули, що дає вигнутий екран телевізора. Так, з ним глибше виражається атмосфера кіно. Так, для гри на приставці придатна річ. А от чи варто купувати вигнутий телевізор – краще орієнтуватися на особисті переваги.

Коментарі
Залиште коментар