Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Навіщо потрібна функція TRIM і як її увімкнути — інструкція у 6 розділах

Дата публікації: 07.12.2021 09:45
Дата оновлення: 07.12.2021 09:45

У характеристиках деяких твердотілових носіїв зазначено, що вони підтримують TRIM. Що це взагалі таке і чим може стати в пригоді — розповідаємо тут. Ця інструкція також нагадує, як увімкнути функцію на різних ОС.

Що таке TRIM та навіщо його вмикати?

Щоб зрозуміти, що це за опція така і для чого вона потрібна, варто розібратися в різниці між тим, як різні типи сховищ перезаписують дані.

Коли інформація пишеться на вінчестер, операційна система записує його в розміщену на HDD таблицю. Завдяки цьому ОС знає, де знаходяться кластери з потрібною інформацією.

Коли користувач стирає файл, ОС забирає дані з таблиці, а сам файл залишається. Коли потрібно зберегти нові дані, вони пишуться поверх старих. З твердотілими накопичувачами все по-іншому.

Інформація записується у комірки пам'яті, так звані сторінки. Кожна з них займає 4 Кб. Але стираються дані блоками по 512 Кб. Якщо користувач вносить хоч якісь зміни у файл, контролер зчитує блок у внутрішній буфер, модифікує потрібні байти, стирає блок у комірці, знаходить місце для нової сторінки та записує її туди.

Як тільки інформація записується, її не можна перезаписати, допоки блок не очиститься, а оскільки видаляти можна мінімум 512 Кб, контролеру доводиться групувати та переносити дані, щоб звільнити один блок.

Так що користувачі ПК та лептопів зі встановленими твердотілими носіями з часом можуть зіткнутися зі зниженням швидкості ССД. Адже раніше всі інформаційні блоки були порожніми, а тепер контролеру ССД доводиться повністю чистити осередки, перш ніж вносити нові дані. Через це SSD стає більш повільним.

Для того, щоб здійснився перезапис даних на ССД, необхідно стерти не лише координати з таблиці, а й сам файл із комірки пам'яті. Ось тут і знадобиться TRIM. Це команда — опція, що дає операційній системі можливість повідомити SSD, які блоки інформації вже не потрібні і їх можна стерти з комірки.

SSD накопичувач SAMSUNG 860 EVO

Рекомендація: якщо потрібен швидкий, живучий твердотілий накопичувач під ігри — знадобиться 860 EVO на терабайт. З ним геймплей стане комфортнішим.

Виходить, що TRIM якраз і потрібен для збереження початкової швидкості. Сучасні операційні системи підтримують цю функцію. Коли дані стираються, системне програмне забезпечення посилає на ССД цю команду. Завдяки цьому після отримання команди контролер відразу чистить комірки від даних, які більше не використовуються. Причому цей процес відбувається у фоновому режимі: у перерві між читанням та записуванням інформації.

Порада: якщо накопичувач потрібен під ОС, 256-гігабайтний SSD370S Premium підійде. Він досить швидко пише і читає дані, а ще має металевий корпус, тому не боїться механічних пошкоджень.

Все це дає можливість зберегти початкову швидкість запису даних для комірок, які використовуються повторно.

Читайте також: 9 основних критеріїв вибору хорошого SSD

Як перевірити, чи увімкнено функцію TRIM?

Перевірити, чи залучена ця функція на ПК зі встановленим SSD, можна за допомогою рядка команд. Зробити це потрібно від імені адміністратора.

Примітка: перевірка розглядається на прикладі пристроїв з Віндовс. Але і в Лінукс все виглядає схоже.

функія TRIM в SSD

Як робити:

  1. Активувати рядок через Пуск, увійшовши до стандартних програм. Клацніть на виклик команди та пустіть в дію праву клавішу комп'ютерної мишки або тачпаду (ПКМ). Запустіть командний рядок з правами адміністратора, вибравши відповідний пункт.
  2. Коли відкриється потрібне поле, знадобиться ввести: fsutil behavior query disabledeletenotify та підтвердити виконання клацом.

Якщо показується:

  • disabledeletenotify=1 — TRIM не активована;
  • fsutil behavior set disabledeletenotify 0 — долучена.

Як увімкнути функцію TRIM у Windows 7, 8, 10?

Щоб активувати команду, переконайтеся, що дисковий контролер працює в режимі AHCI. Він дозволяє використовувати всі переваги SATA-підключення. Перевірити, чи активний цей режим, можна через БІОС та Диспетчер пристроїв.

Зазвичай функція TRIM вже активована. Але якщо користувач побачив, що ні, він може увімкнути опцію вручну. Проте буває так, що операційна система не бачить SSD. Щоб дізнатися, чи в цьому справа і, якщо потрібно, «розкрити їй очі», потрібно зробити кілька дій, описаних у таблиці.

Перевірити, чи правильно ОС бачить диск?
1. Зайти до властивостей встановленого твердотілового носія через клік ПКМ по ньому
2. Увійти до Сервісу
3. Увімкнути оптимізацію
4. Перейти до наступного вікна та переглянути, що показано в полі Тип носія. Якщо там не твердотілий накопичувач, а звичайний вінчестер, система не знає, що в комп'ютері стоїть SSD. Тому і TRIM вимкнено
Як допомогти операційній системі правильно розпізнати тип диска 1. Від імені адміністратора запустити командний рядок
2. Ввести: winsat diskformal
Система запустить перевірку швидкості. Після того, як вона закінчить, можна знову перевірити, чи бачить SSD. Якщо так, можна перевірити, чи активована підтримка TRIM, виконавши кроки, описані в попередньому розділі. Швидше за все, підтримка увімкнеться
Якщо система правильно визначає диск як SSD, але TRIM не працює 1. Запустіть рядок команд від імені адміністратора
2. Ввести: fsutil behavior set disabledeletenotify ReFS 0. Це активує TRIM для ReFS

У пригоді: ТОП 10 виробників SSD дисків

Як увімкнути функцію TRIM у Linux?

Щоб функція працювала в Лінуксі, потрібна така система файлів, як ext4. Так, для активації ТРІМ для SSD на комп'ютері з Linux необхідно:

  • Відзначити в discard — опції, що призначена для монтування розділів — ext4 в fstab.
  • Також для розділу на твердотілому накопичувачі необхідно увімкнути ще й noatime або realtime та nodiratime: вони потрібні, щоб знизити навантаження на запис. Варто звернути увагу, що тоді не будуть оновлюватися дати доступу до різноманітних папок та файлів.

налаштування TRIM на операційній системі Linux

  • Для власників ПК, що підключаються через ДБЖ (джерело безперебійного живлення), або ж господарів ноутбуків знадобиться функція commit з певним тимчасовим значенням, наприклад, за 1 хвилину: всі процеси запису така функція відкладе. Операції здійснюватимуться один раз на хвилину на один розділ.

Вийде, що рядок fstab виглядатиме таким чином: UUID=aeade6fd-2b24-4e59-bc8c / ext4 noatime,discard,errors=remount-ro,commit=60 0 1.
Також можна запустити TRIM вручну, застосувавши її до кореневої системи файлів, ввівши sudo fstrim/-v.

Цікаво: ТОП 10 найкращих SSD на 120-128 Гб

Як увімкнути TRIM у розділі NTFS?

Тим, хто працює з ПК та лептопами на ОС від Майкрософт, нічого робити не потрібно: максимум — дізнатися, чи активна TRIM. Якщо так, команда буде автоматично відправлятися за таких дій з SSD, як:

  • видалення файлів;
  • видалення, а також повне форматування розділів, що відносяться до NTFS — більш сучасної, аніж FAT32, файлової системи.

Важливо! Команда працює лише із системою файлів NTFS.

У вісімці та десятці можна увімкнути ТРІМ для всього розділу. Для цього потрібно запустити дефрагментацію, зайшовши до Сервісу. Після цього команда спрацює для всіх порожніх осередків, що є на ССД: «відТРІМується» весь вільний розділ накопичувача, що розміщений у NTFS.

Таким же чином у сімці та більш пізніх версіях ОС можна активувати функцію для всього розділу NTFS. Для цього користувачеві потрібно очистити його через швидке форматування. Однак варто пам'ятати, що всі дані розділу зникнуть. 

установка SSD в ноутбук

Для комп'ютерів та лептопів, які працюють на Лінуксі, це також можна зробити. Але знадобляться драйвери NTFS-3G. Вони мають бути випущені не раніше 2015 року. В них вже є опція TRIM. Щоб долучити її, потрібно лише скомандувати: fstrim -v /media/ntfs/.

Корисно: Як перевірити стан SSD диска у Windows і Mac — 10 програм для моніторингу

TRIM на Windows XP та Vista

Не всі ОС сумісні з цією опцією: ХР та Віста до цього списку не входять. Тоді, коли ці операційки були найбільш поширеними, SSD практично не використовувалися. Проте вихід є навіть з такої ситуації.

Найпростіший спосіб — перевстановити систему, придбавши її новий варіант. Якщо хочеться трохи заморочитися, можна поставити спеціальну програму-активатор. Це може бути SSD Toolbox від Intel, Magician від Samsung, або його аналоги. Головне — встановити ПЗ під конкретну версію системи.

 SSD накопичувач CRUCIAL MX300 2280 1.05TB M.2 SATA

Цікаво: MX300 2280 — довготривалий носій, який до того ж здатний працювати в екстремальних умовах.

Також варто зазначити, що команда, незалежно від операційної системи, не функціонує, якщо диск:

  • під'єднаний через USB;
  • розмічений у FAT32.

Отже, тепер відомо, що таке TRIM і навіщо потрібен. Проте, якщо опція не запущена автоматично, її можна активувати самостійно, скориставшись викладеною вище інструкцією.

Дивіться також: ТОП-10 найкращих SSD-накопичувачів на 1 Тб — Рейтинг SSD дисків об'ємом 1000 GB

Коментарі
Залиште коментар
В
24.02.2023 18:35

Дякую за корисну інформацію

Категорії