Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно перевірити навушники і мікрофон: 5 порад

Дата публікації: 20.05.2020 10:06
Дата оновлення: 20.05.2020 10:06

У тямущих «вух» збалансований звук. А ось наскільки він відрегульований допоможе визначитися перевірка звуку в навушниках. Розповідаємо та показуємо як це робиться.

Наушники в повседневной жизни

На замітку: Як вибрати навушники для дітей: гайд на 11 пунктів

Перевірка звуку навушників «ліво-право» – лівий і правий канали

У нових навушниках звук – Вогонь! Ну, принаймні, має бути таким. У Philips SHL4805DC/00 і Trust GXT 350 - так вже точно. А у вас, ні?

Щоб перевірити навушники ліворуч і право пропонуємо простий спосіб.

  1. Потрібно вибрати режим" Стерео" для відтворення.
  2. Необхідно натискати на піктограми динаміків, які відображаються в програмі. Лівий канал відповідатиме лівому, а правий — правому.
  3. Під час натискання на лівий, буде відображатися анімація звукової хвилі і лунатиме звучання з лівого боку навушника. Це означає, що два канали грають як слід. Підключення було вірним.

Можна провести тест на визначення можливого браку за допомогою спеціального треку для перевірки правого та лівого каналу. У вибраному аудіофайлі звучить фраза, яка означає певний канал. Оборот англійською" Left Channel" повинен відображатися виключно зліва, а" Right Channel" – праворуч.

Якщо звучать одночасно, значить барахлити джек. Найімовірніше в тому місці, де спаяно сигнальне проведення каналів. Або відійшов контакт від головного кабелю. Якщо вираз:" Лівий канал" віддає у правому навушнику, а" Правий канал" – у лівий, значить на пристрої переплутані канали.

Читайте: Підбираючи навушники – увага на характеристики: 7 головних параметрів вибору

Визначаємо канали навушників на вигляд

Щоб напевно перевірити навушники ліво-право, варто оглянути гарнітуру. Виробник залишає мітки на аксесуарі:

  • правий позначений англійською" R", іноді прописується" right". У деяких моделях застосовується визначення кольору. На корпусі стоїть червона точка чи лінія. Наприклад, у гарнітурі зі знімним шнуром смужки одночасно розміщуються на штекері та роз'ємі;
  • лівий канал маркують" L" або" left". Виділяється синім або зеленим кольором.

Букви іноді зовні непомітні, але їх можна визначити на дотик. Вказівники знаходяться попереду гарнітури або ззаду, а також в місцях з'єднання з кабелем.

Обозначение левого и правого наушника

Як визначити, якщо немає написів

З часом мітки стираються. І визначити правий і лівий навушник на око не вдасться. У такій ситуації пропонуємо розглянути доступні способи, як перевірити навушники і з'ясувати, де який канал.

  1. Мікрофон – як орієнтир. У провідних моделей у місці з'єднання з дротом розташовується мікрофончик. Якщо аксесуар Сидить у вухах правильно, отвір мікрофона буде із зовнішнього боку.
  2. Придивіться. Правий провід коротший за лівий. Тому що праворуч виробники встановлюють мікрофон у пристрої.
  3. Іноді маркування на гарнітурі як опуклих точок. На дотик промацуються одна, дві або три позначки. Деякі моделі сконструйовані з урахуванням анатомічних особливостей вушної раковини. У них зручно лише за правильного розташування у вухах. Приклад: Sigma HEADSET X-MUSIC H81.
  4. Увімкніть та вимкніть навушники. Звук пропадає швидше з правого боку.
  5. Ліворуч виразно б'ють баси, а праворуч – високі частоти і вокал.

Змінний кабель, який можна підключати до аксесуару, також позначений кольоровим маркуванням з правого та лівого боку.

На замітку: Навушники на основі кісткової провідності: історія, поняття, 5 порад для вибору

Перевірка на якість звуку за допомогою музики

Після придбання пристрою, виникає питання : як перевірити чи працює мікрофон на навушниках? Можна скачати на комп'ютер, ноут, смартфон або перевірити онлайн додаток «Тестування мікрофона», який легко знайти в пошуковій сторінці Гугла. Все, що потрібно, — натиснути позицію «Перевірити» або піктограму мікрофона. Якщо мікрофон справний, шкала тремтітиме. Чим гучніший звук, тим явніше здригання. Якщо гарнітура не працює, на екрані з'явиться пряма лінія.

Або перевірити, як працює мікрофон на навушниках можна за допомогою програми Snooper Standart, завантаживши файл з офіційного сайту. Ця програма «розв'язує руки» для повноцінної перевірки: можна надиктувати текст, записати звук і т. д. Додаток допомагає зробити діагностику та якісне налаштування, а також виявити найменші відхилення. Щоб пристрій працював безперебійно, потрібне попереднє встановлення.

Микрофон может располагаться с левой и правой стороны

Перевірка навушників якість звучання з допомогою музики допоможе моментально визначити шлюб. Рекомендуємо послухати 5 тестових треків. Їх можна завантажити або прописати в пошуковій системі «Перевірка навушників онлайн». Слідкуйте, щоб перший аудіозапис відігравав звучно. Громогласність допоможе визначити рівень передачі гучності пристрою. Прослуховуючи наступні аудіозаписи, збільшувати звучання необов'язково.

Виведення гучності та перевірка грубого дисбалансу каналів

Для тесту увімкніть фрагмент з пісні Juran Jurado – Losing Kontrol в режимі «Моно». Виставте комфортну гучність, і на цих діапазонах перевіряйте інші аудіозаписи. Не перемикайте звучність, інакше зламаєте навушники.

Виберіть відповідний рівень акустичного звучання для навушників або підсилювача. Запустіть відтворення композиції та прослухайте. Якщо під час звучання порушується послідовність звуків, відбувається зміщення тональності, то є можливість дисбалансу каналів. Справна гарнітура звучить насичено та реалістично.

Ковзний тон на призвуки

Несправності з призвуками можна визначити за допомогою монофонічного свіп-топу. В областях, де знаходяться низькі частоти, виявляються механічні складності, якщо мембрану щось зачіпає. На високих та середніх частотах проблеми трапляються рідше. Але все-таки вони бувають через тріщин у мембрані. І тут з'являється резонанс на конкретних рівнях частоти.

Внутренняя конструкция наушников

Іноді чується деренчання на низьких частотах при попаданні волоска на мембрану. Так буває: волосся всюдисуще, потрапляє навіть усередину навушника. Заберіть його звідти. Або брязкає через слабо прилеглу до вух конструкції гарнітури. Відрегулюйте під себе і проблема вирішиться.

Корисна стаття: Як вибрати шумоподавляющие навушники — 4 ключових критерію

На музичному треку, що тестується, на початку програвання відтворюються низькі частоти, в СЕРЕДИНІ — середні, а в самому КІНЦІ — Високі. Якщо один канал звучатиме тихіше, а інший голосніше, значить з однодрайверними «вухами» явні неполадки. Несправність багатодрайверних навушників говорить про поломку одного з динаміків або відмову роботи арматурного випромінювача, який відповідає за якість звуку.

КОЖНА модель гарнітури має особистий допуск для визначення чутливості динаміків. Рекомендуємо послухати Sony MDR-ZX 110 mic White, в них гармонійно звучать баси та біти. Хоча не заперечуємо, що затяті аудіофіли завжди можуть почути дисбаланс звучання. Він може виявлятися через певне положення навушників або ступінь щільності прилягання до вушних раковин.

Якщо один з амбушюрів повністю не розпрямився, тоді навушник звучатиме інтенсивніше. Якщо один динамік «ліг» центром вушної раковини, а інший ні, тоді звучання відрізнятиметься.

Накладные наушники с амбушюрами


Низькочастотний тон – призвуки

Свіп Тон (Sweep Tone) – це сигнал, що показує частоту, що зростає або знижується. Визначає стан пристрою та виявляє неполадки. З його допомогою легко усунути «чужі» призвуки, яких має бути. Для ретельної перевірки та виявлення деренчання в зоні низьких частот, радимо використовувати додатковий аудіозапис.

Фазірування каналів

Перевірну композицію тестують за допомогою «рожевого шуму», який чути у фазі та в протифазі.

  1. Під час звучання у фазі шум локалізується посередині.
  2. У протифазі гул" прилипає" до одного з двох каналів або взагалі не локалізується в просторі.

Якщо після першого слова" фаза" і наступного" протифаза" шум не можна точно локалізувати, це підтверджує, що один з двох динаміків функціонує в категорії протифази. Неправильне фазування може свідчити про виробничий брак продукції, де під час паяння проводів могли переплутати полюси динаміків.

Читайте: Як користуватися бездротовими навушниками – іструкція в 6 пунктах

Перевірка навушників на баси

Сигнал з навушників надходить на мембрану, яка видає вібрації. Цей тест підходить для всіх типів гарнітури:

  • вставні;
  • внутрішньоканальні;
  • накладні;
  • відкриті;
  • динамічні;
  • закриті.

Діагностика на правильне звучання басів у тому, що з звучанні перевірочного треку повинно бути чутно сильного шарудіння, брязкання, хрипів та інших сторонніх звуків. З моменту відтворення звук має наростати. Акустичний ефект залежить від жанру музики: дабстеп звучить надзвичайно потужно.

Цікава стаття: та бездротові навушники – який з 3 варіантів вибрати

Стару гарнітуру теж можна перевірити цим способом. Придивіться прислухайтеся до мембрани. Вона деформувалася, потріскалася чи деренчить — отже, її час вийшов. У процесі тестування звучання має залишатися чистим та рівномірним. І не барахлити колись піддаси звуку.

Перевіряють збільшення басів в аксесуарі за допомогою плеєра, комп'ютера, ноутбука або смартфона.

  1. Для пристроїв з Max OS, iOS, Android (AirPods 2 Wireless Charging Case) потрібно встановити відповідні програми.
  2. Для Windows підійдуть програми, які мають ефективне налаштування:
Realtek HD Audio
Налаштує баси через звукову карту
Еквалайзер Робить налаштування частот дуже точною

Сервіси для перевірки навушників онлайн

Для повноцінного аналізу можна використовувати сервіси з мережі. Перевірка навушників онлайн дозволить визначити рівень гучності, допустимих Дб, а також провести діагностику верхніх і нижніх частот.

Доступные сервисы для диагностики наушников

Якщо перевірка навушників відбувається через мобільний пристрій, варто використовувати спеціальні програми.

У таблиці описані сервіси для Android.

Можна скачати безкоштовно. Додаток інтуїтивно зрозумілий, використовуються прості треки
Sweep Відтворює тон із мінливою частотою, щоб визначити присутність покликів. НА відміну відEarphones Test +, яке застосовує підвищення частоти, є можливість упустити проблемну частоту
Повзунок Дозволяє вибрати конкретну частоту з раніше приготовлених варіантів. Радимо застосовувати для перевірки на призвуки низьких частот
Check LR Для тестування обох каналів
Compat Здійснює огляд на фазу і протифазу
Dynamic Наочно демонструє амплітуду сигналу. Показує як Дб взаємопов'язані з гучністю

В інтернеті можна знайти звукові файли, які відразу визначають конкретний дефект. Найвідоміші такі програми.

  • Reference Audio Analyzer - підходить для професійної діагностики. У ній можна «від і до» перевірити якість звуку, наявність стороннього шуму, дефект чутності басів. Необхідно докладно дотримуватися інструкцій, щоб отримати розгорнутий аналіз.
  • RealSpace 3D Audio Demo доступна та зрозуміла для користування програма. Її можна завантажити з офіційної сторінки порталу.

Крім того, в мережі трапляються різні композиції для перевірки визначення звучання. Вони використовуються аудіофайли, котрим необхідні знання специфічних особливостей тональності. Для більшості користувачів вони складні і незрозумілі.

Приємне та мелодійне звучання дозволить насолодитися музикою і вберегти барабанні перетинки від перевантажень. Тепер немає гострої необхідності йти до сервісного центру та здавати аксесуар на довгострокову перевірку. Зробити тестування відтепер спокійно та неквапливо можна вдома. Ви особисто переконаєтеся як звук і відтворення треків, заощадивши свій час.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії