Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

iPhone 14 Pro — огляд останнього покоління: 3 нові фішки

Дата публікації: 30.08.2023 11:41
Дата оновлення: 26.10.2023 11:50

iPhone 14 Pro вийшов у продаж в Україні 16 вересня 2022 року і встиг завоювати любов фанатів якісної техніки. Нове покоління не так сильно відрізняється від попередника — iPhone 13, але все ж має важливі зміни. У iPhone 14 Pro ширші можливості для фото- і відеознімання, новий виріз на дисплеї Dynamic Island, Always-On Display, а також оновлена колірна гамма.

У цій статті поговоримо про Apple — iPhone 14 Pro. Огляд містить детальну інформацію про інновації, нові характеристики, плюси та мінуси цієї версії.

 iPhone 14 Pro

Комплектація iPhone 14 Pro

Продається iPhone 14 Pro в такій самій комплектації, як і попередні моделі. Упакований у картонну коробку без плівки, але із захисною паперовою стрічкою. Разом з телефоном поставляється кабель Lightning/Type-C, ключ для слота сім-карти, наліпка у вигляді логотипа та інструкція. Зарядний блок, як і раніше, необхідно докупити окремо.

комплектація iPhone 14

Технічні характеристики моделі

Для початку розглянемо базові параметри iPhone 14 Pro. Огляд технічних характеристик представлений у вигляді таблиці:

Дисплей
6,1 дюйма, LTPO Super Retina XDR OLED, 2556 × 1179, 460 ppi, місткісний мультитач, 120 Гц
Процесор Apple A16 Bionic: шестиядерний (2 × Everest, частота 3,46 ГГц + 4 × Sawtooth, частота 2,02 ГГц)
Оперативна пам'ять 6 Гбайт
Флешпам'ять 128/256/512/1024 Гбайт
Графічний контролер Apple GPU (5 ядер)
Основна камера Модуль із чотирьох одиниць: 48 + 12 + 12 Мп + LiDAR, ƒ/1,8 + ƒ/2,2 + ƒ/2,8 (ЕФР від 13 до 77 мм), світлодіодний спалах, оптична стабілізація, фазовий автофокус
Фронтальна камера Подвійний модуль: 12 Мп, ƒ/1,9, фазовий автофокус, без спалаху, + біометричний датчик/датчик глибини
Розмір 147,5 × 71,5 × 7,9 мм
Маса  206 грамів
Операційна система iOS 16
Датчики Освітленості, наближення, акселерометр/гіроскоп, магнітометр (цифровий компас), барометр, Face ID
Слоти для сім-карти Одна nano-SIM і одна eSIM у міжнародній версії
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/6
Bluetooth 05.Бер
NFC Присутній

Який вигляд має iPhone 14 Pro за дизайном 

Без сильних відмінностей із попередніми моделями. На ньому закінчується 3-річний дизайнерський цикл і наступне покоління буде значно відрізнятися. Класичне поєднання металу та матового скла, монолітна конструкція з чіткими геометричними гранями без заокруглень. Екран плоский, з невеликими рамками.

Головне нововведення в дизайні — Dynamic Island — «чубчик». На ньому розміщені фронтальна камера, датчики освітленості та Face-I. Розробники перенесли його трохи нижче і цікаво обіграли. Завдяки цьому чотирнадцяту модель візуально не сплутати з iPhone 13. До того ж цей острівець став функціональнішим. На ньому відображаються знак блокування екрана або Face-ID, обкладинка альбому, що грає через Apple Music, відлік таймера, беззвучний режим, AirDrop і багато іншого. Також розробники різних додатків і віджетів можуть взаємодіяти з динамічним островом і створювати нові продукти. При натисканні на цю зону відкривається додаток або віджет. 

Як це реалізовано технічно на «мертвій» зоні екрана? Острів органічно розширюється за допомогою виведення на екран чорної картинки, яка слугує його візуальним продовженням.

зовнішній вигляд Dynamic Island

Також новий дизайн вирізняється збільшеним порівняно з попередниками блоком камер.

Айфон 14 ПРО: кольори

Apple оновила колірну гамму корпусів для айфона 14 Про. Кольори — космічний чорний, сріблястий, золотий і темно-фіолетовий виглядають досить яскраво і стильно. Новинкою став фіолетовий колір Deep Purple. Порівняно з блідо-фіолетовим, що на минулій моделі, цей айфон має скоріше баклажановий вигляд. 

Новий колір виграє: залежно від освітлення, він переливається з темно-сірого у фіолетовий. 

Базові версії iPhone 14 випускаються в кольорах: «північ», «зоряне сяйво», синій, червоний, фіолетовий, жовтий. Останній випущений додатково навесні, через пів року після презентації айфона. Таким чином компанія стимулює продажі.

колірна гамма iPhone 14 Pro

Розмір і вага

Корпус трохи важчий і товщий порівняно з минулим поколінням. Є невеликий перекіс за вагою в районі камер через їхнє збільшення.

Порівняємо показники з попередником у таблиці:

 
iPhone 14 Pro iPhone 13 Pro
Ширина 71,5 мм 71,5 мм
Висота 147,5 мм 146,7 мм
Товщина 7,85 мм 7,65 мм
Вага 206 г 203 г

Корисно знати: Як записати телефонну розмову на айфон: 5 способів

Характеристики дисплея та інновації

Смартфон оснащений OLED дисплеєм Super Retina XDR діагоналлю 6,1 дюйма і роздільною здатністю 2556×1179 пікселів, 460 пікселів на дюйм. На лицьовій стороні дзеркальна скляна поверхня зі стійкістю до подряпин.

У ньому розширена колірна гамма і контрастність 2 000 000:1. Відрізняється хорошою яскравістю: 1000 кд/м² (стандартна), 1600 кд/м² (HDR), 2000 кд/м² (на сонці). Вона налаштовується автоматично. Присутній режим автоматичного підстроювання кольорів під зовнішнє освітлення — True Tone. Дисплей оснащений матрицею, що не шкодить очам. 

Екран може працювати на частоті 120 Гц за допомогою технології ProMotion. Завдяки такій частоті оновлення екрана (скролінг) виходить дуже плавним. Олеофобне покриття стійке до появи відбитків пальців на екрані.

Інновація в цій лінійці — режим завжди ввімкненого екрана Always-On. Щоб подивитися час або перевірити відсутність сповіщень у сплячому режимі тепер не потрібно брати телефон до рук або тапати по екрану. Виконання незвичайне. Якщо у флагманських моделях на Android горить тільки блідий годинник, в айфоні складається враження, що екран зовсім не згас.

Функція працює економно з частотою в 1 Гц. Також є два режими: економний затемнений і більш яскравий. Перемикається на яскравий режим під час взяття телефона в руки або під час натискання кнопки живлення. Також екран автоматично гасне, якщо покласти айфон у кишеню або сумку (темне місце), а також якщо відійти від нього якомога далі (при використанні Apple Watch).

Продуктивність і апаратне забезпечення 

Найнудніший, проте, найважливіший пункт в огляді iPhone 14 Pro.

Процесор і пам'ять

iPhone 14 Pro працює на апаратній платформі Apple A16 Bionic. Це чип, створений за 4-нанометровою технологією. Новий процесор дістався тільки ПРО версіям, iPhone 14/iPhone 14 Plus працюють на старій платформі.

Процесор функціонує на шести ядрах (2 продуктивних з економією енергії та 4 енергоефективних). У процесор вбудований модуль для оновлення частоти екрана. 

Оперативної пам'яті 6 Гб, як і було в минулій лінійці. Варіанти місткості флешпам'яті стандартні: 128, 256, 512 або 1024 Гб. Можливості використовувати карту-пам'яті немає, тільки iCloud.

Результати тестів показують хорошу продуктивність нового процесора, навіть із запасом.

Дізнайтеся як позбутися зайвого: Як видалити спам із календаря iPhone — 7 аспектів

Камера та графічна продуктивність

5 графічних ядер і спеціальний Image Signal Processor гарантують високу якість картинки. 

Фотографування на телефон у деяких нішах витіснило фотоапарати. Розглянемо що пропонує iPhone 14 Pro. Огляд камери варто почати з того, що сам блок відчутно виріс. Особливо це помітно, якщо спробувати надіти чохол від тринадцятої лінійки.

Основний модуль 24 мм працює так само добре, як і в попередніх версіях. Якісь зміни помітити складно. Ширококутна камера тепер показує кращий результат і якість фото страждає менше. Модуль на 77 мм теж став працювати краще, але якість ще не дотягує до основної камери. Найбільше зросла якість фронтальної камери, особливо якщо дивитися на деталізацію.

Найголовніша інновація цього покоління — розрекламована можливість фільмування в 48 Мп. Фотографувати в такій роздільній здатності можна тільки з основної камери. Щоб активувати цю функцію, необхідно зайти в налаштування, розділ Камера, потім у Формати й активувати Apple ProRAW. Потім необхідно вибрати 48 Мп у меню з роздільною здатністю. А також під час самого процесу фотографування, необхідно клацнути на перекреслену іконку RAW, щоб активувати знімання в нестисному форматі.

Чим такі знімки відрізняються від звичайних? У них висока якість, фантастична деталізація і завдяки RAW формату доступна глибока обробка на комп'ютері, як зі знімками з камери. Але варто пам'ятати, що такі фото важать досить багато (75-90 МБ). Підійде така функція для періодичного професійного використання, але не для фото лічильників.

Автономність і зарядка 

Розглянемо показники батареї для айфона 14 ПРО. Скільки тримає заряд цей смартфон?

У Apple є позитивна тенденція — збільшувати місткість акумулятора з кожною версією. У телефона місткість 12,16 Вт/год (3200 мА/год, 3,8 В). Хоч і ненабагато, але 14 Про працює довше, ніж попередники. iPhone 14 Pro може транслювати відео з пристрою з роздільною здатністю 1080р безперервно 20 годин, онлайн — 16. За інтенсивного використання заряджати смартфон доведеться все ж таки частіше, ніж раз на день.

Є проблеми з нагріванням. Під час заряджання та при інтенсивному використанні задня кришка може суттєво нагріватися. 

Яка зарядка в iPhone 14 Pro

Розмови про уніфікацію роз'ємів усіх смартфонів на ринку до Type-C поки не торкнулися iPhone 14 Pro. Яка зарядка підійде? Новий айфон заряджається звичним чином завдяки кабелю Lightning — USB Type-C. 

Блоку в комплектації немає, пристрій підтримує дротову зарядку потужністю до 27 Вт. 

Читайте: Очищення кеш iPhone — 2 додатки на допомогу

Технології швидкого заряджання

Для швидкої зарядки використовується сучасний стандарт USB Power Delivery. Його також використовують для ноутбуків і планшетів

Підзарядка відбувається досить швидко: за 30 хвилин до 50%. Для цього необхідний блок потужністю 18, 20, 29, 30, 35, 61, 67, 87, 96 або 140 Вт і підтримкою USB Power Delivery.

Щоб перевірити, чи використовує телефон швидку зарядку, необхідно зайти в Налаштування/Акумулятор. Ця функція не працює в занадто спекотних або холодних умовах. 

Бездротова зарядка

Айфон 14 підтримує бездротову зарядку MagSafe потужністю 15 Вт. Швидкість заряду недостатня, але багато користувачів люблять цю опцію.

Операційна система

Розглянемо в деталях ОС.

Операційна система та оновлення

Смартфон працює на iOS 16, але в адаптованій версії для нового динамічного острова і функції Always-On.

Змінився екран блокування, сповіщення тепер відображаються внизу і стопкою. На заблокований екран можна додати іконки швидкого доступу.

Зручна фішка: одним дотиком можна скопіювати текст з фото і відео, а також копіювати об'єкти з фотографій без фону.

Також тепер у значку батареї можна побачити точну кількість відсотків. І ще є низка дрібних нововведень.

Попередньо встановлені додатки та функції

Системні додатки iTunes, iMessage, «Здоров'я» тощо також поповнилися новими фішками. Деякі з них (iTunes, таймер) можуть взаємодіяти з Dynamic Island.

Корисно знати: Як поставити батьківський контроль на айфоні — 4 параметри та нюанси їх налаштування

Захист і безпека 

Apple особливо дбає про безпеку користувачів. Face ID використовує систему «живе обличчя», яка перевіряє активність, щоб уберегти від використання фотографій для розблокування. Тепер можна налаштувати функцію TrueDepth, екран буде розблоковано тільки при чітко відкритих очах і погляді точно в дисплей.

У цьому айфоні також є датчик Apple Watch Series 8, що визначає аварію і викликає службу порятунку. Аварійну ситуацію пристрій розпізнає за допомогою акселерометра, барометра і мікрофона. Також жителі США і Канади можуть передати екстрене повідомлення за допомогою супутника в умовах відсутності мобільного зв'язку. В Україні ця фіча не працює.

eSIM карта

Зверніть увагу, що існує три версії наявності слотів для сім карт, залежно від країни:

  • одна nano-SIM і одна eSIM — міжнародна версія; 
  • дві eSIM — американська версія;
  • дві nano-SIM — китайська версія.

eSIM — це віртуальна SIM-карта, яку можна активувати за допомогою інтернету, без фізичної. Якщо не готові перейти тільки на віртуальні сім-карти, будьте уважні під час купівлі. 

Читайте детальніше: Що таке eSIM — 5 підказок і дохідливе пояснення щодо її розпізнавання в телефоні

Чим відрізняється iPhone 14 від 14 Pro

Базова модель iPhone 14 отримала не так багато оновлень, як ПРО версія.  Розглянемо чим відрізняється iPhone 14 від 14 Pro і чи варто переплачувати:

  1. Різний матеріал
    Базова версія виготовляється з анодованого алюмінію, ПРО — з медичної сталі.
  2. Камери
    У базової моделі дві камери, у ПРО — три.
  3. Кольори
    Палітра кольорів ширша у стандартних айфонів.
  4. Dynamic Island і Always-On
    Нововведення присутні тільки в 14 Pro.
  5. Дисплей
    У iPhone 14 Pro найкращі показники яскравості та частоти екрана.
  6. Процесор
    У базовій версії залишилася стара версія чипа.

базова версія айфона

Дізнайтеся більше: iPhone 14: огляд і аналіз, виходячи з 12 критеріїв

Плюси та мінуси iPhone 14 Pro

Переваги:

  1. Новий процесор.
  2. Високі показники екрана.
  3. Якісна камера.
  4. Більша місткість акумулятора.
  5. Стильне рішення Dynamic Island.
  6. Режим Always-On.
  7. Фільмування в 48 Мп.
  8. Вологозахист IP68.
  9. Нові кольори корпусу.

Недоліки:

  • Мінімальні відмінності від iPhone 13 Pro.
  • Збільшена вага.
  • Нагрівається під час заряджання.

iPhone 14 Pro підійде людям, які шукають смартфон з високою продуктивністю, фантастичною якістю знімання і можливістю зберігати фото в RAW форматі. Разом, з головних нововведень: збільшення камер і фільмування в 48 Мп, зміна чубчика динамічним островом, наявність режиму згасального екрана і новий процесор. Різниця з попередником невелика, і поспішати міняти свій 13-й айфон тим, у кого є, не варто. А ось власникам старіших версій варто задуматися. Чотирнадцята модель айфона надійна, стильна, з мінімумом проблем. 

Якщо залишилися сумніви в бренді, читайте: Що краще: iPhone або Samsung — який з 2 смартфонів вибрати?

Коментарі
Залиште коментар
Категорії