Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Інструкція із 5 пунктів, як правильно заземлити пральну машину своїми руками

Дата публікації: 20.01.2020 11:05
Дата оновлення: 20.01.2020 11:05

Пральні машини побут, але використовуючи їх, слід убезпечити свою взаємодію з корисним приладом. До того ж, правильно встановлена техніка живе довше і рідше підводить. Як заземлити пральну машину, якщо немає заземлення в квартирі? Відповіді – в статті.

Увага: всі способи заземлення, перераховані нижче, без спеціальної освіти не рекомендоване! Спроби самостійно заземлити пральну машину небезпечні для техніки, а також для здоров'я і життя користувача!

 правила заземления стиральных машин

Навіщо заземлювати пральну машину

Рекомендується заземлювати будь-яку електротехніку, використовувану в приміщенні. Особливо уважним варто бути до обладнання, розташованого в місцях з високою вологістю – на кухні і, тим більше, у ванній кімнаті.

 Схема поражения током

При експлуатації можуть виникати такі ризики використання пральної машини:

  1. Якщо людина стикається з провідними струм деталей системи опалення або водопроводу і зовнішніми стінками несправної машини, то він «включається» в електромережу та пропускає через себе струм. При цьому страждають всі тканини по ходу руху електрики.
  2. Навіть без дотику до предметів можна відчути неприємний розряд при контакті з машиною. При підвищеній вологості в приміщенні, розлитої на підлозі воді і взуття, що не володіє ізоляційними властивостями, зберігається ризик замикання ланцюга.
  3. У електроприладів, які не мають заземлення, часто виникають порушення в електронних системах, що значно скорочує термін експлуатації.

Ми вже писали: Чим відрізняється пральна машинка автомат від напівавтомата

Основні способи заземлення пральки

Якщо підключення проводиться в квартирі або будинку з електропостачанням в три дроти (нульовий, фазний та заземлювальний провідник), то немає необхідності в будь-яких додаткових електромонтажних роботах.

У більшості приміщень змонтована застаріла схема електророзводки з двох провідників. І питання про те, як заземлити пральну машину, якщо немає заземлення, виникає у кожного, хто замислюється про безпеку членів своєї сім'ї.

Формально експлуатація прального пристрою, як CANDY RO4 1274DXH5 \ 1-S, в такій ситуації можлива, але гарантії при аварійному замиканні фази на зовнішні деталі приладу жоден з виробників не дасть .

Читайте: Як працює пральна машина

Як заземлити пралку у ванній

Поширені кілька варіантів заземлення пральної машини у ванній, причому деякі з них досить спірні:

  1. Підключення кабелю, що йде від обшивки пральки до систем водопостачання, газопостачання, подачі тепла або армуючим елементам конструкції стін. Спосіб загрожує корозією металу в місці підключення, а при пробої на кожух агрегату під напругою в 220 Вольт виявиться весь стояк. До того ж, після заміни на нижчих поверхах старих комунікацій на пластикові, встановлене заземлення пральки в квартирі втрачає сенс.
  2. Метод вирівнювання потенціалів. заземлюючого контакту на вилці машинки, наприклад, Beko WRE6512BWWPT, до всіх металевим комунікацій в приміщенні. При пробої фази на провідні робили машинки відбувається вирівнювання потенціалів і при одномоментному дотику до неї і трубах відчувається досить неприємне, але не смертельне пощипування. Але при цьому розряд тепер будуть відчувати не тільки власники несправної машини, але і їх сусіди.
  3. Спосіб захисного занулення. При цьому від виділеної для машинки розетки з трьома клемами ( «евророзетки») додатково простягається одножильний кабель, який кріпиться до корпусу електрощитка окремим (!) Болтом або шиною.

Схема выравнивания потенциалов

Третя схема часто зустрічається в новобудовах, але вимагає регулярного нагляду та обслуговування. При пробої фази на корпус занулення перетворює його в коротке замикання з наступним спрацьовуванням пристрої захисту та відключенням пошкодженого обладнання від мережі. Причому важливо саме проведення проводу до щита, а не приєднання безпосередньо в розетку через практично тотального зносу мереж і ризику отгоранія робочого нуля в щитку або підвальному приміщенні.

Самий ефективний спосіб заземлення

Напрошується висновок, що жоден з описаних способів не дасть стовідсоткової гарантії безпеки. Більш того, життя мешканця багатоквартирного будинку безпосередньо залежить від сумлінності працівників комунальних служб і творчого підходу сусідів до монтажу.

Правильним рішенням буде доповнення змонтованого контуру заземлення апаратом, який виконує аварійне вимкнення:

  • виділений автомат в електрощиті;
  • пристрій захисного вимкнення (ПЗВ), встановлене поруч з машинкою.

Рекомендуємо: 7 секретів використання побутових приладів

Необхідно встановлювати тільки ті моделі ПЗВ, які виробники створили спеціально для пральних машин, наприклад, для Gorenje W7523/S1.

Як заземлити пральну машину, етапи

Об'єм робіт буде залежати від вихідного стану мереж і потребуватиме вчинення декількох послідовних дій.

Як убезпечити машинку в квартирі

Всі маніпуляції необхідно проводити в наступному порядку:

  • проведення лінії в штробі, пластиковому коробі або під плінтусом;
  • зміцнення виділеного автомата;
  • монтаж ПЗВ;
  • монтаж розетки із заземленням.

Організація заземлення в приватному будинку

Мешканцям приватного сектора перед втіленням перерахованих вище пунктів краще облаштувати на вулиці в грунті повноцінний контур і завести в будівлю, підключивши до електрощитку або відразу до розетки.

Контур заземления

Корисно знати: 4 можливості обладнання житла технікою

Для безпечної роботи пральної машини, наприклад, LG FH0B8ND, рекомендується виконати виділену лінію трьохдротяним кабелем з міді, з перетином НЕ менше 2,5 мм ². Провідник захисного занулення прокладається без під'єднання до приладів автоматичного захисту. Проводку з алюмінію через ламкість жив і ізоляції бажано прибрати з-за можливості помилкової активації ПЗВ.

Як вибрати потужність перемикача

З урахуванням потужності сучасних пральних машин, ЯКLG F2V9GW9P, в середньому 2000-2500 Ватт, монтується автоматичний перемикач від 10 до 16А і пристрій захисного відключення з показником струму витоку в 10мА. Це дозволить в ситуації замикання включити захист за період менший, ніж 0,4 сек. За вказаний період споживач не встигне постраждати.

Без занулення захисту ампераж буде недостатнім для спрацювання пристрою автоматичного вимкнення, і дотик до кожуха машинки буде болючим. Якщо кабель експлуатується багато років, для мінімізації помилкових відключень краще використовувати пристрій, розрахований на струм витоку в 30 мА.

 Схема подключения ПЗВ

В тему: Як вибрати пральну машину

Порівняння способів і необхідні інструменти

Для роботи, як правило, можна обійтися наступним набором інструментів:

  • викрутки, в тому числі індикаторна;
  • ніж;
  • пасатижі;
  • інструменти для зачистки і обтискача дроти.

Нижче – порівняння способів заземлення, їх недоліки та переваги.

Спосіб
Позитив Негатив
З'єднання з водопровідними, опалювальними трубами або металевими елементами конструкції будинку Відсутня Ризик для людини, зношуваність комунікацій
Спосіб вирівнювання потенціалів Простота виконання Ризик для мешканців суміжних приміщень
Захисне занулення Простота виконання Потрібно ідеальне стан мереж
Підключення пристрою захисного відключення Безпечний спосіб Ні
Монтаж контуру заземлення в приватному будинку Кращий спосіб Можливо тільки в приватному секторі

Помилки під час монтажу

Якщо помилково замінити полярність, наприклад, при простому перевороті кабелів, на обшивці пральки, може виникнути потенціал фази, небезпечний для оточуючих. Дотик до машинки і контакт з заземленими комунікаціями може привести до сумних наслідків.

Для зручності монтажу забарвлення проводів роблять різнобарвним: нульова жила – блакитна, фазная – коричнево-червона, а заземлювальна – жовто-зелена.

 Цветовая маркировка

Скручувати жили треба строго по парам з використанням схеми.

Ще одна поширена помилка – підключення до невідповідним заземлителям. З'єднання з водопровідними, каналізаційними або опалювальними трубами не дає повного контакту з потенціалом землі. Наявності металевих конструкцій у сусідів знизу може і не бути. Ланцюг буде розірвана. Або всередині електромережі може виникнути аварійна ситуація.

Пральна машина без заземлення, припустимо?

Використовуючи машину для прання речей без заземлення, багато перестають звертати увагу на це. Але робота техніки в таких умовах може позначитися не тільки на тривалості «життя» пральки, а й на здоров'я оточуючих. Висока вологість, проблеми з ізоляцією, нестабільність енергоподачі можуть бути фатальними. Тому користуватися технікою без заземляющей системи вкрай небажано.

Висновок

Заземлення корпусу пральної машини критично не тільки для збереження пристрою, але і для оточуючих. Звичайно, найкраще запросити електромонтажника. Але для осіб, знайомих з основами фізики і електромеханіки, буде просто створити вищеописану систему.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії