Приготування їжі займає багато часу. Тому люди шукають універсальні кухонні прилади, що полегшують завдання. Мультимейкери складаються з різних поверхонь, як підсумок — різноманітність страв і способів приготування. Пристрій з двома робочими панелями прискорює процес і не вимагає контролю.
.jpg)
Щоб вибрати мультимейкер, потрібно орієнтуватися на конструкцію, габарити, матеріали й функції. Живлення від електромережі, тому важлива номінальна і максимальна потужність. Розміри вибирають, виходячи з вільного місця на кухні.
Цікава стаття: Як готувати сирники на сковороді та в духовці — 6 перевірених рецептів
Що таке мультимейкер
Мультимейкер — це багатофункціональний кухонний прилад. Найчастіше прямокутної форми, з верхньою і нижньою панеллю. Обов'язкові деталі — корпус, дві робочі пластини, нагрівальні елементи, ручка для відкриття і кабель живлення. До додаткових відносять регулятор температури, індикатор роботи та змінні насадки.
Пристрої з декількома панелями або роздільними зонами допускають одночасне приготування двох і більше страв. Використовують для смаження, розігрівання, гриля. Від форми пластин мультимейкера залежить доступність страв. Бувають трикутники, решітки, кола, гладка поверхня.
Прилад ідеальний для приготування вафель, сендвічів, оладок, бургерів. Рідше — для м'яса, риби, овочів, піци. Для печених мініпончиків підходить модель Russell Hobbs 24540-56 з додатковими круглими насадками. Вафельні сирники роблять у приладах Gorenje WM701W, Russell Hobbs 26810-56, Russell Hobbs 24620-56.
.jpg)
Для загального ознайомлення: Як відмити електричну вафельницю — 4 кроки для ідеального очищення
Основні переваги
Мультимейкер варто мати в кожному будинку. Він замінює різноманітну техніку для кухні. Не потрібно купувати окрему вафельницю, гриль або тостер. Одне пристосування виконує багато функцій і пропонує цікаві методи приготування.
Залежно від моделі, можна обсмажувати та запікати. Підходить для людей з чутливим травленням: використовується мінімум олії. Інші плюси:
- Універсальність — немає обмежень за типом страви та методом приготування. Експериментують з формою та інгредієнтами.
- Компактність — розміри частіше невеликі, зручно розміщувати на столі або в шафі. Мала вага дозволяє переміщати без проблем.
- Безпека — пластини з антипригарним покриттям. У багатьох є захист від опіків, контроль температури та перегріву.
- Різноманітність — виробники випускають бюджетні, середні та флагманські моделі. Вони відрізняються функціоналом і кількістю насадок.
.jpg)
При готуванні в мультимейкері не потрібно додаткове обладнання, крім базових кухонних інструментів. Надалі знадобиться посуд для сервірування.
Які бувають
Легко зрозуміти, що таке мультимейкер. Але ці пристрої різні за формою, кількістю і типом панелей, способами управління та опціями. Недорогі з обмеженим функціоналом: одна секція, компактні розміри, тільки смаження і випічка. Ті, що дорожчі, з декількома робочими поверхнями й розширеними варіантами приготування.
Крім прямокутних, зустрічаються з круглим або овальним корпусом. До основних форм поверхонь зараховують:
- Квадратну або трикутну — зручно готувати сендвічі, бутерброди, сирники, млинці-трикутники;
- глибоку рифлену — для вафель, картоплі, солодких страв;
- круглу або овальну — призначена для кексів, мафінів, пончиків;
- гладку плоску — смажать яйця або коржі;
- з частими смужками — для гриля, стейків, запікання м'ясних і рибних продуктів.
Мультимейкерами керують механічним або електронним способом. У першому випадку — за допомогою фізичних регуляторів, у другому — через кнопки або іконки на екрані.
Читайте: Як смачно зварити нут — 3 методи приготування
Як вибрати мультимейкер
При виборі якісного приладу діють ті ж правила, що і при купівлі іншої техніки для кухні. Визначають бюджет, потреби та розмір сім'ї. Для одного достатньо невеликого пристрою з єдиною парою панелей. Вибирають конкретне блюдо і готують за раз.
Для сім'ї з трьох-чотирьох осіб краще багатосекційний пристрій, що дозволяє відразу готувати кілька виробів. Якщо є дитина або тварина, потрібно подбати про безпечну захищену конструкцію і матеріали з покриттям, що ізолює.
Пластикові мультимейкери дешевші, легші й простіші в обігу, але швидше нагріваються. Металеві важчі, дорожчі та міцніші. Для довгострокового використання радять другі. Нагрівальні поверхні виконуються з кераміки, чавуну або антипригарного покриття.
.jpg)
Потужність до 750 Вт мінімальна: такий пристрій дешевий, їжа готується довше. Діапазон до 900 Вт оптимальний за функціональністю, швидкістю приготування і вартістю. Просунуті моделі потужністю 1000 Вт і вище.
Рекомендуємо ознайомитися: Як правильно харчуватися — 5 кроків до здоров'я
Що готувати в мультимейкері
Пристрої з різною специфікою і можливостями. Перед покупкою потрібно переконатися, що модель вміє готувати улюблені страви. Чим дорожче і потужніше, тим ширший вибір.
|
Складність приготування |
Рецепти |
Потрібна панель |
Потужність |
|
За замовчуванням (базові) |
Млинці, сендвічі, омлети, підігрів їжі |
Квадратна, трикутна, плоска |
До 700 Вт |
|
Середні |
Оладки, кекси, мафіни, вафлі, запікання картоплі та овочевих гарнірів |
Прямокутна з рифленою поверхнею, кругла з поглибленнями, грати |
До 1200 Вт |
|
Просунуті |
Піца, овочеве рагу, риба, м'ясо, запіканки, складні десерти |
Гриль, з бортиками (для піци), рифлена, кругла/овальна з великими поглибленнями |
До 1500 Вт та вище |
Потрібен відповідний посуд. Готову страву акуратно дістають шпателем або лопаткою. Для рагу і запіканок краще використовувати глибокі місткості. Якщо потрібно прогріти готовий продукт, достатньо викласти його на плоску тарілку.
Мультимейкер не входить до списку обов'язкових товарів для кухні. Але він значно спрощує приготування їжі, роблячи його автоматизованим, швидким і безпечним. У потужних приладах відразу готують дві страви, наприклад, кекси на сніданок і рибу-гриль на обід.
З корисних додаткових функцій — автопрограми з конкретними рецептами, регулювання температури, підтримання тепла, таймер або звуковий сигнал за завершення. Широкий ціновий діапазон дозволяє вибрати ідеальний прилад в рамках встановленого бюджету.
На замітку: Як приготувати вафлі у вафельниці: покрокова інструкція