Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

5 смачних веганських рецептів, які сподобаються всім!

Дата публікації: 01.11.2016 10:40
Дата оновлення: 01.11.2016 10:40

Як правило, вегани не тільки не їдять м'яса, молочних продуктів, яєць і меду, але і не носять шкіри, хутра та шовку, а також не користуються косметикою, яка тестується на тварин. Це – їх етична позиція: жити без жорстокості по відношенню до наших менших братів. Однак іноді насолоджуватися «зеленої» кухнею може кожен! Тим більше що це не тільки корисно, але й дуже смачно. Ми зібрали для вас 5 простих і, найголовніше, відомих веганських рецептів, які не заберуть багато часу і внесуть різноманітність у традиційний режим м'ясоїда.

Овочеве рагу

Дуже літня страва, корисне для організму і легке в приготуванні. Канонічного рецепта немає, підійдуть будь-які овочі, які знайдете. Я готую з кабачків, картоплі, моркви, солодкого перцю, помідорів, цибулі та часнику. Вимийте, наріжте овочі, закиньте це все в мультиварку, додайте солі і всяких спецій за смаком (відмінно зайде каррі або прованські трави), трохи води, соняшникової або оливкової олії і залиште гаситися на півгодинки. Викладаючи блюдо на тарілку, посипте його зеленню. 

Харчова цінність (на 100 грам): Білки – 1.1 г, Жири – 1.8 г, вуглеводи – 8.6 м Поживність: 53.9 ккал.

Картопляні зрази з грибами

Цей рецепт не тільки простий і смачний, а ще й дуже зручний для великої родини, так як іноді допомагає перетворити залишки вчорашнього вечері в нове апетитне блюдо. Зрази можна приготувати як з готового пюре, так і з сирої картоплі. Тоді крім неї знадобляться: цибуля, гриби, сіль і перець, борошно для обвалювання і крохмаль.

Для початку з картоплі робиться просте пюре, з тією різницею, що в нього додається борошно і крохмаль. Останній виконує функцію яйця – скріплює «тісто» і не дає зрази розвалитися. Потім готується начинка: на сковороді в рослинному маслі зі спеціями обсмажуються грибочки з цибулею і спеціями. Перекладіть готові гриби на тарілку так, щоб масло залишилося в сковорідці. Воно ще знадобиться.

Час ліпити! З отриманої маси формується ковбаска, обвалюється з усіх боків в борошні, потім ріжеться на кружки товщиною приблизно в півтора сантиметра. Розкачайте їх в коржики, викладіть на серединку трохи начинки і «закрийте» їх, як вареники. Постарайтеся не класти гриби близько до країв – жирне тісто не захоче потім скріплюватися. Ну і фінальний акорд – потрібно трохи сплюснути зрази, обваляти їх як слід в борошні і обсмажити до рум'яної скоринки, не більш 2-3 хвилин на кожній стороні. Так-так, в тому самому «грибному» маслі.

Харчова цінність (на 100 грам): Білки – 3.6 г, Жири – 3.6 г, Вуглеводи – 18.2 м Поживність: 115.7 ккал.

фалафель

Було б дивно говорити тут про веганскої кухні і не згадати фалафель. Це – король веганскої кухні, популярний фастфуд, давно полюбився, до речі, і м'ясоїди. Готується він з відвареного нуту (турецького гороху) і спецій, і подається в лаваші з салатом зі свіжих овочів і кунжутної пастою.

Перш за все, візьміть дві склянки нуту, замочіть його на ніч, а потім відваріть до м'якості. Наріжте маленькими кубиками ріпчасту цибулю, часник, зелень петрушки або кінзи. Засипте все це разом з нутом в блендер, додайте дві чайні ложки кмину, чайну ложку солі, півсклянки борошна, трохи масла і за бажанням – пекучого перцю. Гарненько перейдіть. З отриманої маси сформуйте котлетки (якщо не виходить – додайте ще трохи борошна) і прожарьте їх у фритюрниці. Готові Фалафель можна їсти і так, але смачніше загорнути їх в лаваш, присмачити пастою тахині (підсушений в духовці кунжут змішати в тому ж блендері з маслом) і будь-якими овочами на ваш смак.

Харчова цінність (на 100 грам): Білки – 13.9 г, Жири – 4.8 г, Вуглеводи – 43.3 м Поживність: 264.2 ккал.

веганські піца

Тут вся фішка в тесті. Ідеальне веганські тісто – воно не тільки без яєць, але і без дріжджів, вони некорисні. Класика жанру: півтори склянки борошна, 100 мл холодної води, 3-4 столових ложки рослинної олії (краще оливкової) і половинку чайної ложки солі. Цінителі ще додають сушений базилік і сік лимона. Все це справа ретельно замішується і забирається в холодильник на півгодини, поки готується начинка.

Далі – соус. Його можна зробити з помідорів, трав і, знову ж таки, спецій. Ну а інгредієнти можуть бути вже будь-якими. Я люблю додавати маслини, помідори, фіолетова цибуля, солодкий перець. За бажанням можна кукурудзу ще, але я до неї ставлюся прохолодно.
Остигнуло тісто дістаємо з холодильника і розгортає в круглий коржик, залишаючи невеликі бортики. Після чого завантажуємо її в духовку і при 200 градусах 5 хвилин її «сушимо». Потім на основу густо мажемо наш соус і рясно заповнюємо її овочами. Замість сиру можна використовувати тофу. Найцікавіше, що піцу можна їсти вже зараз! Але для повноти картини я все ж рекомендую потомить її ще хвилин двадцять.

Харчова цінність (на 100 грам): Білки – 4.39 г, Жири – 4.04 г, Вуглеводи – 20.42 р Поживність: 259.56 ккал.

ароматне печиво

Рецептів і видів веганських десертів можна знайти мільйон. Я розповім про один з найпростіших і ласих рецептів корисного вівсяного печива з фруктами. Потрібно взяти склянку геркулесових пластівців, склянка борошна (в ідеалі – житній або гречаної), стиглий банан (зв'яже тісто замість яєць), кисле яблуко, трохи фініків, додати кориці, меленого імбиру і пару ложок цукру (краще тростинного). Всі складові подрібнюються і змішуються в блендері, з отриманої маси руками сформувати печиво, викласти їх на деко і запекти в протягом півгодини. До чаю – саме воно!

Харчова цінність (на 100 грам): Білки – 7 г, Жири – 18 г, Вуглеводи – 47 р Поживність: 366 ккал.

Смачного вам Міжнародного дня вегана і любите братів наших менших!

Спеціально для moyo.ua
Христина Ломакіна

Коментарі
Залиште коментар
Категорії