Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно вибрати газонокосарку: яка краща із 6 типів

Дата публікації: 02.11.2020 08:27
Дата оновлення: 20.02.2023 11:43

Газонокосарка вигідна. Вона помітно полегшує догляд за ділянкою: косить врівень, траву не рве, в руках сили не забирає. Робота з нею – пісня.

 работа с газонокосилкой

Ось тільки яку хочеться затягнути, залежить від зручності та нюансів приладу. Розкажемо, як вибрати газонокосарку, щоби служила довгі роки.

Принцип роботи газонокосарки

Концепція роботи електро- і бензинових однакова. Мотор розміщений на конструкції із колесами. Він запускає ніж, який обертаючись навколо своєї осі на високих швидкостях, зрізає траву.

Скіс летить убік і мульчує землю, захищаючи від пересихання, удобрюючи її. Або збирається у травозбірнику. Періодично його потрібно очищати, а траву складувати, щоби перегнивала. Вийде добротне органічне добриво для грядок. Деякі аксесуари додатково подрібнюють травинки до дрібних фракцій. Теж добре. Їх також компостують.

Керують газонокосаркою за допомогою рукоятки, яку можна регулювати по довжині, щоб було зручно працювати.

 электрическая газонокосилка

Різаки мотокос двосторонні (тобто саме лезо знаходиться як спереду, так і ззаду), а по центру є невелика дірочка. Саме вона і «вдягається» на виступ у корпусі машинки.

Щоб встановити ніж у косарку, потрібно:

  1. Зупинити і розгорнути косарку.
  2. Очистити захисний козирок (кожух).
  3. Зняти його (оскільки інакше до нутрощів не дістати).
  4. Відкрутити болт кріплення.
  5. Вставити ніж на перехідник.
  6. Затягнути болт кріплення. Робити це потрібно максимально туго – під час роботи він сам розкрутиться, наскільки це потрібно.
  7. Надіти кожух назад.

У газонокосарках висота зрізу регулюється в кілька натискань. Вони автоматично піднімають корпус чи ножі кілька міліметрів: так виходить різна висота скошування.

правильный выбор газонокосилки

За типом скошування газонокосарки поділяють на 3 типи.

1. Роторна – найпопулярніша
Ніж у вигляді диска насаджується на вал, що обертається. Чим швидше він крутиться – тим краще гостра кромка зрізає стеблинки. Завдяки високій швидкості, вона може зрізати траву навіть ножами, що затупилися: просто доведеться пройтися кілька разів. Заточуються напилком, болгаркою або наждачкою.
2. – косить траву як вітер
Робоча поверхня у вигляді циліндра, який оточений горизонтальними ножами. При обертанні вони можуть зрізати навіть гілочки, не те що траву. У косарки широке захоплення, але ножі швидко затупляються. Доведеться регулярно точити. Сила скошування така, що може зрізати мурашники і навіть здійснювати аерацію грунту (просапувати верхівку).
3. Сегментна – вона ж сінокосарка
2 лінійки сегментованих лез працюють як жниварки зернозбирального комбайна. Зрізають обережно, тому трава швидко відновлюється. Пристрій розрахований для заготівлі сіна. Травозбірник не передбачено.

Лікбез: Як вибрати мотоблок для своєї земельної ділянки?

Електрична газонокосарка

Радіус роботи обмежений довжиною шнура (2-5 метрів). Доводиться використовувати подовжувач, щоби збільшити фронт діяльності.

ДО безперечних плюсів електричної косарки відносять п'ять чинників.

  1. Екологічність – немає газових вихлопів і маслянистих плям на одязі.
  2. Економічність – електрика дешевша за бензин.
  3. Тиха робота – працює вдвічі тихіше, ніж бензинова модель: 50 дБ (рівень розмови) проти 90-100 дБ (шумить як поїздка в метро або гуркіт грому).
  4. Компактність – легка (до 10-15 кг) і займає мало місця при зберіганні.
  5. Невибагливість у догляді – досить своєчасно очищати відсік для збирання трави.

Недоліки:

  • залежність від електромережі – доведеться працювати з подовжувачем, який плутається під ногами. І слідкувати, щоб не пошкодився;
  • не можна косити в росу, тому що струм і волога – речі несумісні;
  • низька потужність – якщо порівнювати з бензокосаркою.

Читайте: Як вибрати культиватор – дачний помічник

Механічна газонокосарка

Базується на блоці-основі з колесами, всередині якої знаходяться ножі для зрізання трави. Ножі запускаються в роботу за рахунок обертання коліс при пересуванні косарки. Для зручності переміщення вгорі закріплена ручка, яку можна відрегулювати під потрібну висоту.

Робота різальних ножів схожа на ножиці: нерухоме лезо постійно знаходиться в одному положенні, в той час як кілька рухомих переміщаються заданою траєкторією.

Пристрої відрізняються ультралегкою вагою (до 10 кг) за рахунок того, що немає акумулятора, двигуна та інших деталей, відповідальних за постачання енергії до ножів. Але й швидкість роботи залишає бажати кращого. Ділянку, яку інші косарки обкошують за 10 хвилин, механічні моделі оброблять за півгодини.

Переваги механічних пристроїв.

  1. Повна автономність та екологічність – ніякої залежності від електрики та бензину.
  2. Бюджетність – не потрібно платити за енергію, досить просто штовхати девайс.
  3. Тиха робота – за силою звуку нагадує нарізування фруктів чи паперу. Жодного дзижчання.

Мінусів теж достатньо.

  1. Низька продуктивність, розрахована на людську силу.
  2. Така косарка не справляється з високою травою.
  3. Навантаження на оператора, доводиться штовхати махину.

Бензинова

Косарка-райдер виглядає як невелика машина, внизу основи знаходяться ножі для роботи з травою. Її принцип роботи не відрізняється від електричних. Єдине, доведеться стежити за бензобаком, регулярно заливати паливо та проводити техогляди.

Серед бензинових газонокосарок часто зустрічаються і самохідні моделі: їх не потрібно штовхати вперед. Вони їхатимуть самі, а оператору достатньо лише вчасно повертати і зупинятися.

бензиновая газонокосилка

Залежно від знаходження двигуна, бензокосарки поділяють на дві модифікації:

  • моделі з переднім приводом

відрізняються високою маневреністю, ідеально підходять для рівних поверхонь;

  • пристрої із заднім приводом

менш маневренні, зате легко працюють на горбистих ділянках.

Плюси і мінуси бензинової газонокосарки зібрані в таблиці:

Первісники
Недоліки
Свобода переміщення – можна працювати, поки не закінчиться бензин Низька екологічність – бензинові вихлопи забруднюють природу
Потужність (3-7 кінських сил) – такі косарки зрізають всю траву з першої ж спроби Гучність роботи – 90-100 дБ, що за силою звуку як відбійний молоток або гуркіт грому.
Випускаються моделі після 2010 р працюють трохи тихіше, але суті проблеми не змінюють

У побутових бензокосалок двигун розміром від 2 до 6 літрів. Найчастіше такі агрегати використовують із роботи з ділянкою до 10 соток. Ресурс движка розрахований не більше 700-1000 годин. Після того як він «набігає» цей час, косарку потрібно завести на техогляд і замінити деталі, що зносилися.

Напівпрофесійні моделі оснащені двигуном від 5 до 8 л і проїздять без ремонту 1300-1500 годин. Такий варіант розглядають ті, кому мало звичайної косарки, але поки що не вистачає коштів на професійний пристрій.

Профі-газонокосарки з двигуном на 7+ літрів. Розраховані на справну роботу 3000 годин. Такі моделі використовують приватні служби прибирання територій, комунальники або власники великих ділянок.

Райдер є мікс міні-авто, газонокосарки і навіть снігоприбиральної машини. Достатньо запустити мотор, увімкнути функцію косарки та пристрій готовий до роботи. У багатьох моделях ззаду є кріплення, куди можна приєднати плуг, сівалку, насадку для збирання снігу або невеликий причіп.

НА тему: Як вибрати мотокультиватор

Робот косарка

Виглядає робот як звичайна косарка, тільки без ручки. Вона і не потрібна, приладом керують через пульт дистанційного керування або через датчики стеження.

роботы косилки

Такий пристрій працює від акумулятора. А заряджається на док-станції, як робот-пилосос. Такі аксесуари можуть об'їжджати перешкоди у разі наїзду на асфальт або камінь. Але в них не передбачено травозбірник. Скошена рослинність залишиться на газоні.

Робот ефективний на рівних ділянках з однорідним рельєфом. На горбистій місцевості його краще не використовувати. Він може перевернутися, перечепитися або не докосити якусь ділянку. Іноді такі моделі плутають траву та квіти, зрізуючи останні.

Вартість роботів стартує від 25 000 грн.

Цікава стаття: Як вибрати культиватор

Акумуляторна

 аккумуляторные газонокосилки

Відрізняється маневреністю та незалежністю від розеток. Єдине, що потрібно робити з акумуляторною косаркою – вчасно ставити на зарядку і раз на кілька тисяч годин замінювати акумулятор (часто зразкова цифра написана в інструкції. При дбайливій роботі вона може виявитися навіть трохи більше заявленої ).

Пізнавальна стаття: Як вибрати мінімийку?

Дротова

Найпростіша і бюджетна ручна газонокосарка. Для старту роботи достатньо зробити три кроки.

  1. Перевірити наявність потрібних ножів/ліски. За відсутності таких, вставити потрібні (часто в інструкції написано з якими деталями працює пристрій).
  2. Увімкнути газонокосарку.
  3. Почати роботу.

проводная газонокосилка

У машинках на кшталт Bosch Rotak 32 потрібно думати про регулярної заміні свічок або про ємність акумулятора. Але тут користувач буде пов'язаний проводами. Якщо до якоїсь точки не вистачатиме вбудований кабель, доведеться користуватися подовжувачами.

На що звернути увагу при виборі газонокосарки

Коли визначитеся з типом косарки, потрібно поміркувати над сімома критеріями, які впливають на функціональність та практичність агрегату. Щоб зрозуміти, яка газонокосарка краще в конкретному випадку, рекомендуємо ознайомитися з характеристиками, що описані в таблиці нижче:

Параметр
Значення
Матеріали корпусу та дека
  • Пластик – боїться механічних впливів та перепадів температури.
  • Ударостійкий ABS-пластик – витримує удари та падіння.
  • Сталь – міцний, але важкий варіант.
  • Алюміній – практичний, легкий, не боїться корозії, але найдорожчий
Колеса Чим вони більше – тим більш вибоїстою місцевістю зможе їздити косарка.
Малюнок протектора – чим грубіше, тим краще колеса будуть" чіплятися" за поверхню
Самохідність Несамохідні моделі переміщуються завдяки тому, що користувач штовхає їх. Яскравий приклад – Bosch ARM 34 Makita PLM4120N.
Самохідні їдуть довільно, користувачеві залишається тільки направляти
Привід самохідної косарки З переднім приводом – маневрені косарки, але при заповненні травозбірника, вага зміститься назад, і провідна частина буде гірше зчепитися з поверхнею .
Задні приводні менш маневрені.
Повнопривідні – маневрені, але споживають більше бензину/енергії, ніж інші моделі
Елементи регулювання Висота скошування варіюється від 40 до 150 мм. Кількість режимів скошування варіюється від 2 до 15.
Якщо косять різні оператори, потрібно передбачити регулювання висоти ручки
Наявність травозбірника У механічних моделей і роботів – відсутня. Решта — залежить від бюджету.
За конструкцією розрізняють три типи.
1. Жорсткі – пластикові. Їх зручно мити, їм не страшно напоротися на камінь, але при цьому громіздкі.
2. М'які – з полімерних тканин. У складеному положенні майже не займають місця, але їх складно мити та чистити.
3. Комбіновані – верхня частина з пластику, а тканинний низ легко складається
Наявність функціїмульчування Перемелює траву в потерть, яку можна використовувати для добрива

Щоб правильно вибрати газонокосарку, потрібно тверезо оцінити об'єми робіт – це основний критерій.

  1. Для невеликих ділянок підійдуть електричні моделі.
  2. Для покосів на гектарі площі (особливо, якщо запущена ділянка) бажано вибирати бензинові пристрої.
  3. Якщо галявина без дизайнерських вишукувань, годиться самохідний пристрій або робот.
  4. Для власників великих ділянок (стадіони, поля для гольфу, комунальні служби) відмінно підійдуть райдери. З такими девайсами можна відразу займатися і збиранням, і засівом території.

Корисна стаття: Як вибрати бензопилу: види та сфери застосування

Коментарі
Залиште коментар
Категорії