Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що робити, якщо ноутбук не включається: 6 основних ситуацій і виходи з них

Дата публікації: 17.12.2021 12:31
Дата оновлення: 19.07.2023 11:54

Ніхто не застрахований від ламання ноутбука. Але хороша новина в тому, що більшість проблем, що виникають у роботі цього девайса, можна вирішити. Слід лише визначити причину ламання та її характер, а потім уже діяти за ситуацією. Усі проблеми з ноутбуком є або програмними, або апаратними. Необхідно точно діагностувати несправність, і тоді ви вже точно знатимете, які кроки зробити для її усунення.

Отже, чому не вмикається ноутбук і що робити?

Не включается ноутбук — что делать?

Ноутбук не вмикається та не подає ознак життя


Найстрашніше, що здатний уявити рядовий користувач цього девайса. Як же чинити в такому разі?

  • Часто, якщо не запускається ноутбук, проблема полягає в його живленні. Тому, в першу чергу, перевірте, чи є світло в домі та напруга в розетці.
  • Якщо з електрикою проблем не було, слід перейти до огляду блока живлення. Можливо, він почав працювати з перебоями або зламався повністю. Надійний спосіб переконатися в цьому — роздобути такий самий блок живлення, тільки в робочому стані. Під'єднайте його до ноутбука і простежте, чи вмикається ваш пристрій.
  • Часто ламання блоку живлення носить вельми тривіальний характер – переломлені дроти або порушення контактів у роз`ємах. До речі, надалі уникнути проблем із зарядним пристроєм допоможе одне просте правило. Заряджаючи ноутбук, спочатку вмикайте штекер у пристрій, а лише потім шнур адаптера в електророзетку. Річ у тому, що при іншому порядку підключення з`являється іскра, яка псує контакти.
  • Якщо аналогічний енергоблок ситуацію не рятує, то настав час перейти до більш рішучих дій. Витягніть батарею зі свого пристрою, зачекайте хвилин 10-15, а потім вмикайте девайс. Якщо він без проблем увімкнувся, то забезпечте його та поставте батарею на її колишнє місце.
  • Ще одна причина, чому ноут не вмикається, часом полягає у підключених до нього пристроях. Вимкніть їх усі, навіть Wi-Fi адаптер. Спробуйте знову запустити девайс. Якщо ноутбук увімкнувся, повертайте зовнішні пристрої по одному, щоб зрозуміти, який із них спровокував проблему.

Це ті кроки, які ви можете зробити самостійно, коли не завантажується ноутбук. Якщо не один з них не призвів до бажаних результатів, то проблему слід шукати в неробочій материнській платі, обриві внутрішніх контактів і не тільки. А з цим уже допоможе лише досвідчений майстер.

Читайте також: Як вибрати ноутбук

Ноутбук не включается и не подает признаков жизни

Чути роботу кулерів, але не працює екран ноутбука


Отже, ви знаєте, що робити, якщо ноутбук не вмикається. Але нерідко трапляються випадки, коли він запускається, а його екран залишається темним. Як же чинити в такому разі?

1. Уважно вдивіться у монітор. Можливо, щось таки вдається розглянути? Якщо так, то з екраном, швидше за все, порядок, а ось підсвічування не працює. Увімкнути його можна, скориставшись гарячими кнопками на клавіатурі. У кожної моделі вони свої та більшості користувачів добре відомі.
2. Ще один спосіб перевірити працездатність екрана полягає у підключенні до ноутбуку зовнішнього монітора. Якщо на ньому картинка з`явилася, то сумнівів не залишається і причина несправності визначена.
3. Нерідко проблема ховається й у дискретній відеокарті. Цей елемент часом перегрівається та ламається. До речі, деякі відеокарти схильні до ламання частіше, ніж інші. Наприклад, недовгим терміном служби відрізняються відеокарти nVidia.

Щоб запобігти подібним ламанням, не тримайте ноутбук на колінах або в інших положеннях, коли його вентиляційні отвори опиняються закритими. Бажано в таких випадках використовувати спеціальні підставки, які не перешкоджають циркуляції повітря.

Якщо ваш ноутбук не відноситься до ігрових, то не присвячуйте іграм на ньому надто багато часу. І ще – не забувайте стежити за температурою відеокарти. Якщо причина в ній, то витягніть або просто відключіть її – на деяких моделях ноутбуків спеціально для цього передбачені перемикачі. З відсутньою дискретною відеокартою ваш девайс продовжить свою роботу, просто з деякими іграми доведеться тимчасово попрощатися.

Звичайно, причина того, чому ноутбук завантажується і не вмикається, можуть бути серйознішими. Наприклад, у низці випадків проблема полягає в процесорі або прошивці, материнській платі або пам`яті. Але з такими труднощами ви самотужки вже навряд чи впораєтеся.

Рекомендуємо ознайомитись: Огляд ноутбука Acer Aspire E15 (E5-573G-31B6): гарний дизайн та універсальність

Не включается ноутбук, не работает екран

Вмикається та після заставки зависає


Іноді з якоїсь причини ніяк не стартує ноутбук. А іноді він все-таки запускається, на екрані можна спостерігати початкову заставку та основну інформацію про девайс, а потім пристрій зависає. Або не відбувається зовсім нічого, або з`являється інформація про помилки, які заважають повноцінній роботі машини.

  • Не варто лякатися. Найчастіше причина того, що відбувається, полягає в налаштуваннях BIOS. Від вас потрібно просто увійти в BIOS і обнулити всі параметри – "Load BIOS Defaults". Після цього збережіться та виходьте.
  • Іноді трапляється так, що ноутбук зависає, повідомляє про виявлену помилку та просить натиснути певну кнопку. Наприклад, Press F1 to continue. Як правило, після її натискання він продовжує увімкнення і далі працює у звичайному режимі. І хоч таке розв'язання проблеми є найпростішим, не варто ігнорувати сам факт інформування про помилки. Найчастіше таке відбувається, якщо в материнській платі ноутбука починає сідати батарейка або збиваються налаштування BIOS. Зверніть увагу, що для заміни батарейки необхідно звертатися до сервісного центру.
  • Звичайно, проблеми з ноутбуком можуть мати й більш серйозний характер. Наприклад, подібним чином себе виявляють несправності, пов`язані з роботою жорсткого диска. У такому разі є шанс визначити наявність проблем на слух. Якщо жорсткий диск несправний, ви почуєте як двигун намагається безрезультатно запуститися під легке потріскування головок.
  • Ще одна причина того, чому ноутбук не вмикається, полягає в оперативній пам`яті. Деякі моделі пристроїв мають доступ до планок. Ви можете спробувати зняти їх та акуратно прочистити контакти. Якщо це не допомогло, запускайте машину, залишаючи лише по одному модулю пам`яті. Якщо на вашому пристрої лише одна планка, то поставте її в інший слот і знову запустіть девайс. Великий шанс, що ці ваші дії допоможуть розв'язати проблему.

Цікаво почитати: Чим відрізняється планшет від ноутбука

Показується повідомлення про неможливість запуститися із завантажувального пристрою


Як правило, йдеться про різноманітні повідомлення англійською. Якщо ви зіткнулися з подібним, витягніть із пристрою всі флеш-накопичувачі, а з приводу вийміть диск. Перезапустіть ноутбук. Якщо ваші дії не принесли жодного позитивного результату, то проблема швидше за все криється в роботі жорсткого диска. Така несправність може мати як програмний, і апаратний характер.

У першому випадку перевстановіть Windows. Якщо після цього ваш ноутбук почав працювати як раніше, це означає, що проблема була програмною і тепер вона вже вирішена. Якщо ж перевстановлення операційної системи не врятувало ситуацію, саме час звернутися до сервісної служби, співробітники якої вирішать цю несправність на апаратному рівні.

Ноут постійно перезавантажується або вимикається


Якщо ваш пристрій постійно вимикається і перезавантажується, йдеться, швидше за все, про серйозну апаратну несправність. Можливо, всьому виною замикання на південному мосту, що спричинило його перегрівання. Або в кулер забився пил, що спричинило надмірне нагрівання всередині процесора. Якщо так, то вентилятор буде працювати на високих обертах, але все одно не впорається з проблемою, що виникла. У результаті ваш ноутбук періодично вимикатиметься і перезавантажуватиметься. Відбуватися це буде в різні моменти незалежно від зовнішніх причин. Розв'язати проблему самостійно цього разу у вас навряд чи вийде, тому відразу звертайтеся в сервісний центр.

Але перед цим переконайтеся, що справа не в поганому живленні. Якщо батарея ноутбука сіла, пристрій може вмикатися, а потім тут же завершувати свою роботу.

Корисно знати: Нові професійні моделі від Lenovo

Если ноутбук не включается или перезагружается

Після завантаження Windows показує екран смерті, помилки на чорному екрані та перезавантажується


Ще одна досить поширена проблема, коли під час увімкнення ноутбука починає завантажуватися Windows, але потім завантаження переривається, а девайс перезавантажуються. Екран стає синім або чорним, а на ньому видно численні повідомлення про помилки.

Як і в попередньому випадку, проблема може мати як програмний, так і апаратний характер. І зрозуміти, що саме трапилося з вашим девайсом допоможе знову перезавантаження Windows. Перевстановлення операційної системи можна запустити із завантажувальної флешки. Якщо це вдалося, то проблему можна вважати вирішеною. Якщо ні, то без допомоги спеціалістів із сервісного центру вже не розібратися.

Цікаво буде дізнатися: Як вибрати ігровий ноутбук: геймерам на замітку

Таким чином, якщо ноутбук не вмикається, то це ще не привід панікувати. У багатьох ситуаціях ви можете діагностувати та розв'язати проблему самостійно. Потрібно лише проаналізувати свої останні дії з цим пристроєм. Наприклад, якщо ви незадовго до виникнення ламання багато годин провели за грою, то у вас найімовірніше перегрілася відеокарта. Трішки старань, і вам вдасться знову повернути свій девайс до життя.

Відео

Коментарі
Залиште коментар
В
14.02.2023 23:32

Вот у меня ноутбук превратилса в кирпич (случилось после прошивки біос). Да я знаю блок питания робочий, все подключено к минимуму оперативка, екран і кнопка включения. Неисправна материнская плата, а что дальше?

b
30.12.2022 13:44

мой ком открывается на черном екаран и написана ( не удалось загрузить Windows , поскольку файл реестра системы отсустствует или поврежден).

H
22.01.2022 09:00

В этом видео ни какой лишней трепотни. Коротко, конкретно по простому, доходчего со знанием дела и опытом. Спасибо. Хочу сам почистеть лептоп, сменить термопасту. HP Pavillion dv5 - 1110eg.

С
07.05.2021 15:58

Добрый день,в мене ноутбук не включається поки я його не нагрію сушкою,нижню частину.Він заводиться але не включається, навіть при кімнатній температурі,що це може може бути, дякую?

Е
10.04.2021 16:16

На черном экране горит надпись "Hold Escape key to disable StartlsBack from loading", а после исчезает и ноутбук опять начинает грузиться, но нажатие на клавишу esc не помогает, что делать?

Н
13.09.2020 14:47

У меня не включается ноутбук диоды горят кнопка включения горит что делать?

С
06.06.2020 11:02

Спасибо Вам, помогло с изъятием батареи на время!

Категорії