Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Навіщо SSD в ігровому ноутбуці і комп'ютері: 5 відповідей

Дата публікації: 24.07.2020 09:43
Дата оновлення: 24.07.2020 09:43

Твердотільний або жорсткий, подорожче – дешевше, продуктивність або пам'ять? Відповіді на ці питання по вибору підходящого накопичувача для ПК і ноута вже в статті.

SSD накопитель для компьютера и ноутбука

Дізнаєтеся, що таке SSD диск і для чого він потрібен, в чому його головні відмінності від вінчестера. Розповідаємо, як установка накопичувача вплине на роботу десктопа або переносного девайса.

Для ознайомлення: Топ-10 виробників SSD дисків

Конструкція і відмінності SSD і HDD

Solid-State Drive, або просто ССД, – немаханічне пристрій. Основа твердотільного накопичувача – мікросхеми. Дані записуються на NAND пам'ять, яка може бути різних типів: MLC, TLC, V-NAND і ін. Від виду flash-пам'яті залежить вартість і довговічність роботи твердотельніка. Усередині ССД також є контролер, керуючий його роботою.

 SSD накопитель и HDD диск

Hard Disk Drive, або, більш звично, HDD, – це наполовину механічний, наполовину електронний девайс. Жорсткий диск складається з чотирьох основних компонентів:

  • магнітних пластин,
  • зчитують головок,
  • мотора,
  • плати керування.

Мотор розкручує магнітні пластини до декількох тисяч обертів на хвилину. Так, в WD 1TB 7200rpm 64MB 3.5" обертання шпинделя досягає 7200 об/хв., Що зчитує голівка, рухаючись над обертається поверхнею вінчестера, читає і пише інфу.

Давайте ж розберемося для чого потрібен твердотільний (SSD) накопичувач і вінчестер (HDD). Диски обох типів виконують ідентичні функції: запис і читання інформації. Вони використовуються в ПК, ноута для установки на них ОС, різних прог і драйверів, зберігання даних.

Порівняння дискових систем в таблиці:

Характеристики
ССД ХДД
Види Зовнішній, внутрішній
Форм-фактор 1.8" , 2.5", 3.5" , М.2, mSATA, PCIe, Portable 1.8" , 2.5", 3.5"
Об'єм 60-960 Гб і більше 300 Гб-10 Тб і більше
Шум у час роботи немає є
Швидкість виконання операцій 500-700 Мб/с 200-300 Мб/с
Середній вага 73 г 365 г
Призначення Для ПК, ноутов, серверів

Основна відмінність СДД від ХДД – повна відсутність механічних частин. Через що швидкість запису і читання у твердотельніка досягає пристойних показників. Як приклад: у KINGSTON KC600 256GB 2.5 SATAIII 3D NAND TLC 500/550 Mb/s, відповідно. У HDD аналогічні показники ≈ в 2-3 рази менше.

Читайте: SSD або HDD – що краще: відмінності 2 видів накопичувачів

Недоліки твердотільних накопичувачів

ДО «мінусів» відносяться:

  1. Вартість – трохи перевищує розцінки на жорсткий диск.
  2. Об'єм – збільшується з випуском нових моделей, але поки поступається вінчестера за кількістю Гб.
  3. Час роботи на знос – у флеш-пам'яті обмежена кількість циклів перезапису (від тисячі до сотні тисяч годин). Для прикладу, у SANDISK Plus 480GB 2.5" SATA 3.0 показник дорівнює 1750 год. Контролер ССД рівномірно розподіляє дані на диску, щоб забезпечити максимально можливий термін служби блоків пам'яті.
  4. Складність відновлення даних після електричних пошкоджень – при перепаді напруги в працюючому ССД можуть пошкодитися мікросхеми, що призведе до втрати інформації.

Навіщо тоді потрібен SSD накопичувач для комп'ютера або ноута? при наявних недоліках твердотельнік все ж краще і швидше звичайного гвинта з- за високошвидкісний роботи, відсутності механіки в конструкції і шуму під час читання/запису інформації.

Розглянемо необхідність і «плюси» його установки в різні апарати.

Переваги SSD для комп'ютера

Твердотельнік однозначно збільшить продуктивність комп'ютера. Ось для чого потрібен SSD в ПК. «Плюси» його установки відчуваються не тільки, коли користувач переглядає Blu-Ray контент або користується ресурсоемкими прогами. Одна з причин, для чого потрібен SSD диск в комп'ютері, – то, що навіть в процесі стандартного Юзан «Ворда» або «Ексель» підвищується продуктивність роботи.

SSD накопитель для компьютера

У домашніх і офісних комп'ютерах твердотельнік доцільно використовувати для розміщення на ньому ОС. Файли операційної системи і всіх встановлених програм будуть завантажуватися в рази швидше.

Отже, навіщо SSD в ПК (ARTLINE Home H42 v02АБО іншому)? Для Високошвидкісної обробки даних та підвищити швидкість завантаження системи.

На замітку: Як правильно встановити SSD в MacBook і iMac: інструкція в 4 розділах

Чи потрібно ставити SSD в ноутбук

Для установки в компактні переносні гаджети, варто вибрати твердотельнік з інтерфейсом підключення САТА (припустимо ,KINGSTON A400 960GB 2.5" SATAIII).

 SSD накопитель для ноутбука

Навіщо потрібен SSD диск в ноутбуці:

  • прискорити роботу – завантаження ОС, запуск необхідних прог і файлів;
  • збільшити час автономності за рахунок економного споживання енергії.

Через відсутність механічних частин ССД більш стійкий до коливань та вібрації. Тому можна сміливо переносити ноут, як цей ASUS X543UA-DM1622, навіть у включеному стані.

Корисна інфа: Як встановити SSD в ноутбук – докладний гайд в 3 розділах

Чи потрібен SSD для ігрового комп'ютера

Так , швидкість установки і запуску ігор збільшиться В 2-3 Рази. Але це ще не всі ПЕРЕВАГИ SSD Віграх.

SSD накопитель для игрового компьютера

Установка твердотельніка позитивно впливає і на сам ігровий процес:

  • мінімізація числа затримок під час завантаження контенту з безліччю деталей (наприклад, в геймплеї з відкритим світом, таких як GTA або Assassin`s Creed);
  • швидка подгрузка текстур без гальмувань і зависань відеоігор;
  • приріст швидкості при завантаженні наступних рівнів гри.

Ще один плюс SSD для ігрового ПК- БЕЗШУМНІСТЬ роботи твердотельніка. Сторонні Звуки, що не відносяться до гри, що не будуть збивати з пантелику під час напруженого Геймплея. Можна, наприклад, розчути крадуться кроки супротивника в стрілялках, а не гул вінчестера.

Чи потрібен ССД для ігор? Якщо лише час від часу зависати в бродилках і стрілялках, можна обмежитися одним ХДД. Завзятим геймерам, що цінують плавність і швидкість геймплея, варто подбати про оснащення ігрового компа твердотельніком.

Тепер зрозуміло, що дає ССД при установці в ПК і ноут і навіщо потрібен SSD в іграх. Твердотельнік працює в якості прискорювача завантаження операційки і прог, надає додаткове місце для зберігання інформації.

Навіщо і для чого потрібен ССД накопичувач: запуск, копіювання, скачування – всі ці дії відчутно прискорюються після установки твердотельніка. По суті, ССД – це велика флешка. Нічого крутного, що рухається і дзижчить в ній немає. Зате є мінімальні габарити, економічна витрата енергії і суперпродуктивної в роботі.

Пізнавальна стаття: можна встановлювати гри на SSD – 4 переваги SSD для ігор перед HDD

Коментарі
Залиште коментар
Категорії