Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Ремонт холодильника своїми руками: міф чи реальність?

Дата публікації: 29.05.2017 12:47
Дата оновлення: 15.12.2023 10:11

Ремонт холодильника – складний процес, який рідко виходить здійснити правильно через відсутність необхідних знань. Апарат Може перестати охолоджуватися або почати обмерзати, видавати звуки, що булькають, або просто не включатися. Часто господарі намагаються відремонтувати прилад самостійно, звертаючись до спеціалізованої літератури. Позитивний результат ремонту своїми руками не виключений, проте процес може тривати тривалий час. До того ж, ремонтні роботи можна здійснювати самостійно, якщо гарантія на придбаний товар закінчилась.

Якщо холодильник зламався на гарантії – користувач знає, що робити. Він несе техніку до сервісного центру, де фахівці вирішують проблему. Якщо агрегат не ремонтується, його замінять на нову аналогічну модель. А от якщо господар намагався відремонтувати холодильник до звернення до сервісу, право на гарантійне обслуговування автоматично втрачає чинність.

Проблеми з температурою холодильника


"Температурні проблеми" – найпоширеніші. Апарат може почати обростати льодом або, навпаки, потекти. Кожна з типів поломок має свої причини та варіанти усунення.

Zanussi ZRB38212WA - гарантія від італійського виробника

Лід та сніг на задній стінці


Якщо на стінках холодильника була помічена "снігова шуба", панікувати не варто. Чому холодильник обмерзає? Швидше за все, ви зіткнулися з приладом, оснащеним крапельною системою розморожування. У цьому випадку поломка може бути в одному з вузлів Приладу. Не варто відбивати намерзлу масу вручну – це лише посилить ситуацію. В першу чергу перевірте, чи не виставлений датчик заморозки на максимум в особливо спекотну пору Року. Такий режим може перевантажувати холодильний мотор і спричинити несправність. Щоб зрозуміти, де встановлюється температура холодильника, потрібно знати його модель і рік випуску. Сучасні холодильники оснащені системою розморожування, а деякі з ні - спеціальним електронним таблом, на якому регулюється параметр. Моделі старшого покоління мають регулятор усередині холодильної камери. Іноді Прилад може показувати неправильну температуру або втратити можливість регулювати її. У таких випадках говорять про поломку термостата, що сигналізує холодильнику про недостатню температуру. Щоб виправити ситуацію, термодатчик, що вийшов з ладу, потребує заміни.

Цю деталь можна придбати в інтернеті. У спеціалізованому магазині, де можна купити новий термостат для холодильника, допоможуть визначитися з вибором відповідної моделі та підкажуть, як правильно встановити це комплектуюче.

Bosch KAN58A55 ее обмерзає. Взагалі!

 

Як варіант, нерівномірний розподіл намерзлого льоду в холодильній камері, який часто накопичується в кутку, може бути наслідком витоку фреону. У таких випадках холодопродуктивність суттєво знижується, а двигун починає працювати на порядок інтенсивніше. Щоб усунути поломку, слід знайти місце витоку, після чого заново залити в агрегат фреон. У тому випадку, якщо витік локалізувався у випарнику, він також потребує заміни.

В чем причина обмерзания холодильника: его стенок и отделов?

 

Прилад підтікає


Причини утворення води у пристрої можуть бути різними і залежить від місця течі. Щоб зрозуміти, що робити, якщо холодильник тече, уважно огляньте пристрій. Якщо волога накопичилася всередині приладу (наприклад, у піддонах), причиною цього найчастіше є забитий дренажний отвір, через який повинен видалятися конденсат. Засмічення дренажу – досить серйозна проблема, не звертаючи уваги на яку можна спровокувати витік фреону. Прочистити згадану частину холодильника можна, видаливши з неї частинки продуктів живлення або упаковки за допомогою спеціального йоржика чи інших підручних засобів.

Где находится дренажное отверстие холодильника?

Якщо волога регулярно з`являється під пристроєм, поломка може критися в ємності контейнера для скупчення конденсату, яка кріпиться над холодильним компресором. При виявленні під холодильником калюжі огляньте згаданий контейнер: за наявності на ньому тріщин чи сколів знадобиться заміна деталі. Також холодильник може потекти через розсихання гуми ущільнювача. Де ж купити гумку ущільнювача щоб вакуумувати холодильник? Сьогодні такі деталі продаються у спеціалізованих магазинах, головне – знати модель свого приладу.

Electrolux KAN58A55 не потече: переконайтесь самі!

Пристрій функціонує, але не морозить


Причиною того, що холодильник працює, але не морозить, також є витік фреону. Зрозуміти, що холодоагент витікає можна, розгорнувши холодильник і торкнувшись його задньої стінки. За нормальної роботи це місце має високу температуру. Якщо ж ця частина пристрою холодна, необхідно шукати тріщину, через яку речовина випаровується. Ще одна причина такого функціонування холодильника – закупорена система холодоагрегату. Для відновлення роботи вона продавлюється гідравлічним інструментом та промивається за допомогою спеціального пристрою – капілярної трубки. Також холодильник може потребувати заміни осушувального фільтра або компресорного двигуна. Однак проблема не завжди настільки серйозна, нерідко несправними виявляються самі дверцята холодильника, а саме – вже знайома гідравлічна прокладка. Щоб зрозуміти, як відремонтувати двері холодильника в цьому місці, вивчіть відповідну інструкцію:

  • Виявлення проблеми. Чи дійсно причина поломки в прокладці, що зносилася? Щоб це з`ясувати, візьміть звичайний аркуш паперу та вставте його між прокладкою та приладом. У тому випадку, якщо лист легко дістається легко, прокладка справді потребує заміни;
  • Придбайте нову прокладку у фірмовому магазині. Переконайтеся, що деталь підійде до вашого пристрою;
  • Досягніть правильної температури прокладки. Для цього залиште її на кухні біля холодильника;
  • Наступного дня видаліть стару прокладку. Очистіть місце, до якого вона кріпилася;
  • Надягніть нову деталь на дверцята і закріпіть її за допомогою спеціального герметика.

?Зустрічаються й інші проблеми, які не впливають на роботу апарату, але можуть бути неприємними власнику. Наприклад, господарі нерідко запитують себе: що робити, якщо холодильник скрипить? Якщо гума ущільнювача була раніше замінена, причина може критися в дверних петлях. Їх можна спробувати затягнути, якщо вони розхиталися. Для цього потрібно зняти спеціальні захисні ковпачки та скористатися відповідною викруткою. Якщо двері пристрою продовжують скрипіти і після таких маніпуляцій, швидше за все, зношені петлі підлягають заміні.

Способ крепления новой уплотнительной резинки

Ще одна не суттєва, але не надто приємна проблема – розбита або тріснула полиця холодильника. Де купити нову полицю для холодильника, яка підійде за розміром? Зверніться до сервісного центру, можливо там продаються компоненти до моделі апарата. В іншому випадку деталь можна виготовити на замовлення.

Чому холодильник булькає?


Звуки, що булькають, типові для нормальної роботи холодильного апарату, тому почувши, що холодильник булькає, не варто відразу дзвонити майстру або намагатися самому відремонтувати холодильник. Булькання часто свідчить про те, що фреон проходить трубками апарата. Будучи газом за своєю природою, холодоагент перетворюється на рідину під впливом робочого процесу не може не видавати звуків.

Надто гучні звуки під час роботи нового апарата також є Нормою. Це свідчить про те, що холодоагент починає функціонувати і спочатку може бути нестабільний. Те саме стосується і приладу, який не експлуатувався тривалий час.

Якщо холодильник почав булькати голосно і раптово, фреона в його механізмі може бути недостатньо. Як заправити холодильник фреоном? Можна вдатися до допомоги майстра або спробувати вирішити питання самостійно. Для початку вам знадобиться злити залишки фреону. Для цього візьміть голчасте захоплення, яке функціонуватиме, як лещата. При допомоги приладу необхідно затиснути очисний фільтр, після чого проколоти пристрій у місці, де видно мідну пластину. Пильнуйте зайвий тиск, після чого продуйте пристрій азотом. Останнім підготовчим етапом стане осушення холодильника.

Читайте також: як вибрати морозильну камеру?

Закачують новий газ за допомогою клапана Шредера. Він встановлюється після того, як старий холодоагент буде повністю виключений із системи. Після здійснення зазначених дій, приєднайте балон з новим фреоном, раніше купленим у спеціалізованому магазині, за допомогою спеціальних трубок та починайте закачування газу. У ході роботи слід бути дуже обережним, щоб не допустити перевищення тиску. Коли місткість буде заповнена, слід увімкнути компресор перевірити його роботу. При нормальному функціонуванні трубки перегинаються і запаюються, а шланги відкручуються.

Пайка трубок холодильника при помощи газовой горелки и припоя

Щоб зрозуміти, як правильно запаяти трубку холодильника, зверніться до інструкції:

  • Виберіть відповідний припій. У пайці такого роду часто використовується метал різних металів, таких як літій, калій, натрій і алюміній;
  • Скористайтеся газовим пальником, за допомогою якого під високою температурою припій розплавляється та приварюється до холодильної трубки;
  • Дотримуйтесь техніки безпеки: використовуйте в роботі спеціальні рукавички та захисні окуляри.

Проблеми з живленням холодильника


Відповідей питанням, чому вимикається холодильник – кілька. У деяких випадках прилад може функціонувати нормально, а проблема криється зовсім в іншому. Щоб її виявити, перевірте такі моменти:

  • Чи працює електрика у будинку? Можливо, було припинено подачу електроенергії;
  • Чи працює розетка? Нерідко розетка, до якої під'єднано пристрій, піддається зносу та потребує заміни;
  • Чи працюють запобіжники? Цей момент необхідно перевіряти на щитку, встановленому в будинку або за його межами: у під`їзді або на вулиці;
  • Чи правильно працює регулятор температури? Якщо йдеться про сучасну модель холодильника, на його табло може бути вимкнена кнопка Power.

У тому випадку, якщо апарат працює періодично, то включаючись, то вимикаючись, йдеться не про несправність пристрою, а про постійні перепади напруги. У таких випадках фахівці рекомендують придбати спеціальний стабілізатор напруги. Де придбати стабілізатор для холодильника? Сьогодні це не складає труднощів. На ринку є безліч моделей, які допоможуть приладу функціонувати без вимкнень навіть за найнижчих показників електромережі.

Як відремонтувати аміачний холодильник?


Холодильники, які функціонують не на звичному фреоні, а на аміаку, мають свою специфіку. Сучасні пристрої рідко випускаються з таким типом системи, найчастіше аміак, як холодоагент, можна зустріти у моделях 20-30 річної давності.

Як і ремонт сучасної техніки, усунення проблем аміачного холодильника краще довірити майстру. За бажання впоратися з ремонтом самостійно, необхідно знати пристрій моделі приладу, що вийшла з ладу.

Так выглядят трубы старой модели аммиачного холодильника

Найчастіше у таких агрегатів засмічуються трубки, якими рухається аміак. Вони потребують правильної прочистки. Існує кілька робочих способів, які допоможуть усунути проблему:

Вас також може зацікавити: як забрати запах з холодильника?

Не варто розбирати холодильник та намагатися провести ремонтні роботи самостійно. Такі спроби найімовірніше призведуть до серйозної поломки, усунути яку неможливо.

Холодильний апарат є складно влаштованим виробом, до ремонту якого слід ставитись вкрай обережно. Щоб навчитися ремонтувати агрегати самостійно, рекомендується закінчити спеціальні курси, на яких докладно розкажуть і покажуть, як заправити холодильник фреоном або аміаком, замінити одну з його неробочих деталей. герметизувати дверцята, що погано закриваються. Не зайвим стане і прочитання спеціалізованої літератури, перегляд відео, що навчають. Однак якщо бажання вчитися на холодильній технікі немає, при поломці холодильника краще звернутися за допомогою до майстра з ремонту такої техніки.

  • Вимкніть холодильник і вийміть із нього всі продукти. Спробуйте перевернути пристрій і залишити його в такому положенні на 24-48 годин. Найчастіше такої хитрої маніпуляції буває достатньо, щоб засмічення прочистилося. Однак якщо холодильник не відновив роботу, труби засмічилися настільки, що просте перевертання не дало результатів;
  • Серйозні засмічення також нескладно усунути. Для цього використовуйте невеликий молоток, за допомогою якого необхідно простукати кожну трубку агрегату. Дотримуйтесь обережність, щоб не пошкодити жодну з них.
Коментарі
Залиште коментар
У
15.06.2017 21:10

У меня был холодильник, работал 20 лет исправно. Размораживала, нажав раз в неделю кнопку внутри. И вот - что-то с кнопкой. Пришел знакомый-"самоделкин" - стал менять менять реле - сломал компрессор. Денег не вернул!

Г
15.06.2017 14:48

В принципе можно ремонт холодильника выполнять самостоятельно, если руки оттуда растут, за исключением замены или заправки фреоном. Тут необходимо специальное оборудование, которое имеется только у специалистов. Да и сама заправка фреоном требует определенных знаний и опыта.

Категорії