Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Проектор або телевізор – що вибрати для будинку: гайд в 9 пунктах

Дата публікації: 02.12.2019 10:19
Дата оновлення: 02.12.2019 10:19

З вибором між телевізором і проектором для будинку рано чи пізно стикається кожен поціновувач кіно і відео. Побалувати якісним зображенням здатний і великий телевізор, і проектор. Але який з пристроїв підійде більше в кожному конкретному випадку? Визначитися допоможе докладний огляд в 9 розділах.

Телевизор и проектор

Як визначитися з вибором – проектор або телевізор

При виборі необхідно враховувати два фактори. Перший – параметри приміщення: розмір і освітленість. Ці деталі можуть сильно вплинути на вибір покупця. Друге – відмінності телевізора від проектора і особливості використання кожного гаджета.

Рекомендуємо: Який телевізор купити: 20 рекомендацій для правильного вибору

Відмінності і особливості експлуатації

Порівнювати проектор і телевізор можна по величезній кількості різних параметрів, які здатні істотно допомогти з вибором. Нижче виділені 9 основних параметрів, які допоможуть користувачеві визначитися.

Установка

Телевізор має кілька варіантів установки – розмістити на рівній поверхні, будь то стіл або тумба. Також телевізор можна повісити на стіну або помістити в нішу, використовуючи кронштейн - як фіксований, так і поворотний. Домашні телевізори представлені діагоналлю від 21 до 98 дюймів, і покупець може вибрати відповідний розмір екрану самостійно.

За рахунок невеликих габаритів і відносній легкості проектор можна розмістити як під стелею, так і закріпити на стіні. Або ж просто встановити на площину навпаки проектувальної поверхні, при цьому заощадивши місце в приміщенні.

Екран для проекції зображення легко прибрати або згорнути. Але при установці цього устаткування важливо звернути увагу на ряд чинників, таких як: надмірне освітлення в приміщенні і облік розміру приміщення. Другий пункт важливий при розрахунку проекційної відстані для проектора. Середня діагональ екрану, на який проектується зображення, становить 100 дюймів.

Проекционный екран и большой телевизор в интерьере

Читайте також: Топ-10 кращих телевізорів 2019 року – рейтинг популярних моделей на вибір користувачів

В обох випадках найлегшим способом установки буде варіант без використання кріпильних елементів і монтажу. Так що однозначно відповісти на питання, проектор або телевізор, що краще, керуючись цим критерієм, складно.

Зображення

Телевізори дозволяють призначену для користувача настройку яскравості, контрасту, чіткості та кольори зображення. Покупець отримує варіацію налаштувань і фільтрів, тому може задавати параметри картинки відповідно до власного смаку.

 Изображение на телевизоре и проекторе

Проектор в цьому плані менш гнучкий. ДО того ж, при установці і кожному переміщенні проектора, фокусування і масштаб вимагають ретельної налагодження. Якість отриманого зображення також безпосередньо залежить від матеріалу, з якого виконаний екран проектора.

Так що при виборі між проектором або телевізором для будинку, власники смарт-квартир віддають перевагу другому варіанту. Причина – барвисту і яскраву картинку легше отримати від телевізора. Жителі великих квартир і будинків не так однозначні в своєму рішенні. При установці на правильному відстані проектор створює не менше барвисту і насичену картинку.

Термін служби

Термін служби LED телевізорів становить в середньому 100 тисяч годин. У плазмових і OLED телевізорів служби може складати в середньому близько 60 тисяч годин. Але ці цифри зовсім не означають, що по закінченні цього часу служби телевізор зламається. Пристрій продовжить виконувати свої функції, але зображення може стати не таким барвистим, як раніше.

Проектор також страждають від зносу. Кожен проектор оснащений джерелом світла, який володіє власним ресурсом служби. Але чималий плюс в такій ситуації – можливість заміни джерела світла на новий.

Обслуговування

Заміна матриці екрана телевізора з великою діагоналлю обійдеться не дешевше половини вартості самого телевізора. Зі збоями програмного забезпеченням боротися куди простіше – будь-який сервісний центр змінить прошивку телевізора за досить короткий час.

У проекторів з ремонтом і обслуговування особливих проблем виникати не повинно. Головне – звертатися до авторизованих сервісних центрів, які забезпечуються необхідними деталями від виробників.

Кут огляду

Багато моделей телевізорів мають кут огляду до 180 градусів. На великому екрані можна дивитися фільми і трансляції практично з будь-якого ракурсу. При зміні кута огляду картинка зберігає контрастність і чіткість. Але при виборі телевізора цю опцію варто перевіряти на практиці – попросити продавця включити пристрій і подивитися на монітор з різних сторін.

Кут огляду зображення, отриманого з проектора, безпосередньо залежить від двох чинників: освітленості приміщення і матеріалу, з якого виготовлений проекційний екран. Чим краще у обраного матеріалу коефіцієнт посилення, тим чіткіше і яскравіше буде відображатися картинка, а відповідно – буде ширше кут огляду. Перевіряти показник на практиці можна, але не обов'язково

У цьому випадку у проекторів більше переваг. Користувач може замовити пристрій в інтернет-магазині, орієнтуючись тільки на характеристики товару, і не прогадати. Телевізор же вимагає ретельного огляду перед покупкою.

Формат зображення

Сучасні телевізори підтримують найпоширеніші формати зображення (кіно – 21: 9, широкоформатне зображення – 16: 9, цифрове і аналогове ТБ – 4: 3) і, як правило, дозволяють вручну змінити налаштування телевізора відповідно до потреб користувача.

При виборі проектора варто звернути увагу на підтримуваний формат зображення, так часто його змінити або неможливо, або складно. Але існують моделі, які дозволяють вибрати оптимальне співвідношення сторін в залежно від оригіналу.
вибираючи між проектором для будинку або телевізором, по такому параметру більш гнучкими в експлуатації будуть телевізори. Вони набагато менше спотворюють картинку при використанні невірного формату зображення.

Розмір зображення

Максимальна роздільна здатність зображення, заявлене виробниками телевізорів, становить 7680x4320 пікселів (8К формат). Телевізори до 32'' діагоналі мають роздільна здатність HD (1366x768 px.) І Full HD (1920x1080 px.). Що стосується великих діагоналей – більш приємним і комфортним для перегляду є зображення Full HD і 4К формату (3840х2160).

Корисно: Що таке 4K або Ultra HD: суть, різниця і чи варто купувати

Максимальним заявленим дозволом зображення для проектора – 4К формат. Плюсом проекторів є велика кількість нестандартних розмірів зображення, оскільки джерелом транслювання може стати як звичайний мобільний телефон, планшет або камера, так і ноутбук або звичайний комп'ютер.

З точки зору максимального дозволу зображення – безумовно, лідирують телевізори. Особливо великих діагоналей з сучасними форматами 4К і 8К. Але і при дозволі HD і Full HD на невеликих діагоналях картинка так само виходить не менш соковитою.

Але з точки зору масштабу зображення – проектори здатні відтворити картинку великих розмірів в хорошому дозволі на площині куди більше середньостатистичної 32'' діагоналі.

Споживання електроенергії

Менш енергоємними за рахунок використання діодів для підсвічування екрану є телевізори. Проектор за рахунок використання потужних ламп як джерело світла більш енергоємні.

Відтворення 3D

В останніх поколіннях телевізорів, здебільшого, ця функція зникла, залишаючи цю прерогативу кінотеатрам. На його заміну прийшли інші технологічні ноу-хау.

Що стосується проекторів, особливо тих моделей, які призначені для створення домашнього кінотеатру, то така функція як відтворення 3D зустрічається часто. Так що любителі такого виду перегляду з їх допомогою отримають повноцінне відчуття кінотеатру, не виходячи з дому.

Розібравшись з основними характеристиками, варто виділити головні переваги і недоліки кожного гаджета. Дізнаємося, що в телевізорах і проекторах більш примітне, а що може стати серйозною перешкодою в експлуатації.

Великий телевізор

Діагональ великого телевізора починається від 49 дюймів. Такі пристрої варто вибирати з високою роздільною здатністю, переважно – від Full HD і вище.

Переваги

Телевізор з великою діагоналлю і високою роздільною здатністю за якістю зображення обійти СКЛАДНО. У поєднанні з хорошим звуком, гаджет здатний занурити будь-якого в самий центр Подій. Перевагами також є тонкість і ергономічність дизайну, за рахунок чого такі пристрої легко вписуються в будь-який інтер'єр і навіть стають ЇХприкрасою.

Возможности телевизоров и проекторов

Ми писали про це: 4К або Full HD: який телевізор краще купити?

ДО додатковими бонусами телевізора можна віднести наявність:

  • вбудованих цифрових і ТБ тюнерів;
  • бездротового інтерфейсу і проводового з'єднання;
  • HDMI роз'ємів;
  • USB портів;
  • Smart-TV.

Велика перевага телевізора, що його можна дивитися в будь-який час доби. Якість картинки залишається однаково високим і ввечері, і в яскраво освітленій кімнаті.

Недоліки

Недоліком великих діагоналей є відносно висока вартість. ДО того ж, в невеликих приміщеннях знайти місце для таких габаритних пристроїв складно. Засмучує і той факт, що далеко не всі відео випускаються в форматі 4К і 8К. Кіноманам і цінителям якісного відео буде різати око зернистість зображення з низьким дозволом, що менш помітно на малій діагоналі.

Відзначивши для себе позитивні і негативні характеристики телевізорів, варто перейти до більш ретельному вивченню проекторів.

Проектор

Проектор створити кінотеатр практично в будь-якому приміщенні. За рахунок компактності проектор і проекційний екран можна легко прибрати або інтегрувати в будь-який дизайн.

Переваги

Для великих і просторих приміщень проектор стане вдалим придбанням. Пристрій відрізняється універсальністю і може підключатися до різних джерел інформації. На проекторі зручно переглядати фотографії з відпустки і кінофільми. Він ідеально підходить для великих компаній.

Возможности подключения проектора и телевизора

В тему: Проектор для домашнього кінотеатру – що вибрати і який з 3 видів краще

ДО переваг пристрою додаються також:

  1. Значна економія простору.
  2. Можливість відтворювати велику кількість інформації різного формату з різних джерел.
  3. Велика діагональ екрану.
  4. Зручна транспортування (у моделей з маленькою вагою).
  5. Легкість обслуговування.

Недоліки

ДО недоліків проекторів, крім досить високу вартість, також відноситься необхідність створення напівтемряви в приміщенні. У кімнатах з яскравим освітленням якість картинки різко погіршується. ДО того ж, крім проектора, необхідно буде ретельно підійти до питання вибору екрану, адже від нього залежить якість відображення і кут огляду. Що стосується звуку - домогтися відтворення гідного рівня без використання додаткового обладнання, на жаль, буває складно.

Зрозуміло, що і проектори теж мають ряд своїх переваг і недоліків. І кожне з пристроїв, в тій чи іншій мірі, краще підійде для певних окремих випадків.

Що вибрати в підсумку

Підсумовуючи все вищесказане, обидва пристрої мають ряд своїх достоїнств і недоліків. При виборі подібної техніки варто провести оцінку приміщення, в якому вона буде встановлена. Для невеликих кімнат і середньої величини варто розглядати варіанти телевізорів середніх і великих діагоналей, ретельно продумавши зручне місце для його розміщення.

Для приміщень великих можна вибрати і перший, і другий варіант. Як телевізори, так і проектори без проблем впораються із завданнями показу відео і фото в великому форматі.

Питання – в бюджеті запланованої покупки. Телевізори великої діагоналі краще при обмеженому бюджеті. Проектор з практично аналогічними параметрами обійдуться в 2-3 рази дорожче. Якщо ж бюджет покупця особливо його не обмежується, можна вибирати пристрій з більш дорогого цінового сегмента з великою кількістю додаткових функцій.

Щоб спростити прийняття рішення, нижче – порівняльна таблиця.

Порівняльна характеристика
Телевізор Проектор
Габарити Займають щодо більше місця Малогабаритні, легкі в транспортуванні
Розмір приміщення Можуть розміщатися в середніх і великих приміщеннях. Краще розміщувати в приміщеннях великих розмірів
Експлуатація Легкі і прості в експлуатації Вимагають додаткового налаштування і фокусування при кожному переносі
Додаткове обладнання Не має потреби в додатковому обладнанні Для відображення картинки може знадобитися проекційний екран

Так що безумовно, вибір між проектором і телевізором залишається за покупцем. Більш простим можна назвати вибір телевізора, оскільки особливих проблем з налаштуванням і фокусуванням там просто не виникає. Але якщо все ж хочеться відчути атмосферу справжнього кінозалу, то перевагу варто віддати проектора.

Коментарі
Залиште коментар