Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Проектор для домашнього кінотеатру – як вибрати і який з 3 видів кращий

Дата публікації: 06.11.2019 12:59
Дата оновлення: 06.11.2019 12:59

Проєктори вже давно здатні передавати на великий екран зображення зі смартфона, ноутбука, відеокамери і інших зовнішніх джерел. При цьому картинка відрізняється чіткістю, яскравістю і контрастністю. Створюється відчуття, що глядач перебуває в кінотеатрі, а не вдома. Асортимент техніки радує різноманітністю: тут і 4К пристрої, і Full HD, і за яскравістю різні моделі, і за використовуваними технологіями. Який же проектор краще купити для домашнього кінотеатру? Нижче – докладний гайд основними характеристиками і видами.

Може стати у пригоді: Який телевізор купити: 20 рекомендація для правильного вибору

Какой проектор лучше выбрать для домашнего кинотеатра

Функціональні можливості проєктора

Проєкційні девайси вміють виводити кіно, ТБ передачі, ігри, фото і інший мультимедійний контент на великий екран. Наприклад, V11H839040 транслює зображення на поверхню діагоналлю до 300".

Крім того, до «умінь» проєкторів для домашнього кінотеатру входить:

  1. Перевертання зображення – по вертикалі/горизонталі, щоб користувач міг вибрати зручний варіант, виходячи з особливостей кімнати, в якій встановлена ​​техніка.
  2. Налаштування картинки – яскравість, контраст і інші параметри можна відрегулювати на власний розсуд і в залежності від відтвореного контенту.
  3. Підтримка 3D – такі девайси, як NEC M403H можуть виводити не просто картинку, а об'ємне зображення (додатково знадобляться 3Д-окуляри). 
  4. Wi-Fi – можна без дротів підключатися до будь-яких мобільних пристроїв, дивитися відео онлайн з інтернету і фільми/серіали за передплатою.
  5. Дротове з'єднання – завдяки наявності різноманітних роз'ємів (USB, HDMI, міні-джек) проєктор можна з'єднати і з навушниками, і з зовнішнім накопичувачем, і з ПК, і т.д.

Дізнайтеся: Повноцінна акустична система або навушники – порівняння за 3 показниками

 Подключение к проектору по Wi-Fi и USB

Звичайно, весь цей функціонал є не в кожної моделі. У бюджетних проекторах для домашнього кінотеатру можуть бути відсутні деякі опції, наприклад, підтримка 3D. Тому під час вибору варто задуматися, що на першому місці: економія бюджету чи різноманітність можливостей техніки.

Види проєкторів

Для облаштування домашнього кінотеатру можна вибрати один з наступних варіантів:

  1. Портативні – габарити таких моделей мінімальні. Наприклад, розміри PD1320Wi а вага всього 2,1 кг. Компактні пристрої безпроблемно вписуються в будь-який приміщення і не захаращують інтер'єр. Їх можна брати з собою в поїздку і використовувати, як варіант, на дачі. Функціонал міні-гаджетів не поступається більш габаритним приладам.
  2. Стаціонарні – одні з кращих проєкторів для домашнього кінотеатру. Регулярно перевозити з місця на місце такі конструкції навряд чи вийде, тому що вага, наприклад, як у VPL-VW570 Black, досягає 14 кг і більше. Зате це стійкі і потужні мультимедійні пристрої. Вони спеціально призначені для домашнього кіно, а значить, мають технології, що відповідають за поліпшення якості картинки, прийнятний рівень шуму і великий вибір роз'ємів для конекту з різноманітними гаджетами.
  3. Універсальні – вже з назви зрозуміло, що проєкційні апарати підійдуть для різних цілей: установки вдома, демонстрації картинок і відео в навчальних закладах, презентацій в офісах. Тому, якщо сфера застосування проєктора не обмежується домашнім переглядом кіно, варто звернути увагу на універсальні варіанти.

Портативный, стационарный и универсальный проектор

Крім габаритів, ваги і портативності, проєктори можна розділити за типом апартаментів, в яких їх планується використовувати:

Тип приміщення
Офіс, аудиторія, клас Квартира, будинок Конференц-зали, актові та концертні зали, під відкритим небом
Вид проєктора Мобільні/портативні, для шкіл і ВНЗ, для бізнесу Для домашнього кінотеатру Інсталяційні
Освітленість Робота в уомвах штучного освітлення Робота в умовах вимкненого світла Робота в умовах штучного і природного освітлення

Ціновий діапазон на різні види проєкторів – на будь-який гаманець, щоб кожен підібрав оптимальний варіант.

Як вибрати проєктор для домашнього кінотеатру

Від загальних питань час переходити до точніших характеристик проєкційних апаратів, а саме: роздільна здатність, яскравість, технології, різновиди ламп. Які параметри оптимальні для пристрою, який буде використовуватися вдома? Про це докладніше нижче.

Тип лампи

Джерелом світла в мультимедійних апаратах можуть виступати:

  • лампи UHP – споживають мінімум енергії, ефективні в роботі, невеликі за розміром;
  • світлодіоди – компактні, характеризуються низьким енергоспоживанням і довгим терміном служби (наприклад, в C202i вказано 30 000 годин експлуатації LED-лампи);
  • Laser-LED – коштують дорого, але при цьому відрізняються високим рівнем яскравості і довговічністю;
  • ксенонові лампи – створюють потужний світловий потік, переносять зображення великого розміру із зовнішнього джерела на екран без втрати якості.

Лазерный и LED-проектор

Також набирають популярність лазерні проєктори для домашнього кінотеатру (ось приклад EB-W42). Як джерело світла використовується лазер. Подібні пристрої можуть створювати проєкцію навіть на нерівній поверхні, майже не шумлять під час роботи, у них відмінна передача кольору і яскравість картинки.

Корисно знати: Який монітор кращий – LCD чи LED: 7 нюансів

Роздільна здатність

Як вона впливає на картинку? Якщо на великому екрані висока роздільна здатність, то непомітна «зернистість», зображення виходить гладким, з чіткими деталями.

Які варіанти можна розглянути для домашнього проєктора:

  • 1280 на 800 пікселів (WXGA) – з пропорціями сторін 16:10 на таких пристроях добре виглядає відео HD, також зручно переглядати веб-сторінки, відеоролики і інший контент;
  • 1920 на 1080р – Full HD варіант за співвідношенням ціна/якість для домашнього використання. Замість цієї роздільної здатності підійде і WUXGA (1920х1200);
  • 3820 на 2160 пікселів – 4К проєктори, які дорожче перших варіантів, але і картинка на них виглядає яскравою і соковитою під час перегляду Full HD відео.

Цікаво дізнатися: 4К чи Full HD: який телевізор купити?

 4К и Full HD проекторы

Мінімальні параметри роздільної здатності більше підійдуть для демонстрації простих презентацій або великого тексту, для ігор або комфортного перегляду сучасного кіно – не менше 1080 р.

Яскравість

Сила світлового потоку вимірюється в ANSI Lm і може бути як мінімальною, наприклад, 150 в портативній моделі, так і високою, близько 50 000-100 000 і більше люмен в професійних пристроях.

Вибір яскравості залежить від того, в якому за освітленістю приміщенні буде використовуватися прилад і відбуватися перегляд відео. Наприклад, для добре затемненої кімнати достатньо яскравості приладу 800 ANSI Lm. Для світлих приміщень показник зростає до 2000-5000 люмен.

Варто запам'ятати одне – чим вища яскравість, тим краще (яскравіше, детальніше, контрастніше і т.д.) зображення виглядає в освітленій кімнаті.

Технологія

Від використовуваного виду залежить наскільки контрастним, насиченим, чітким і реалістичним буде проєктоване зображення. Також технології відповідають за енергоспоживання, шумовий поріг приладу та ін.

Отож, вибір проєктора для домашнього кінотеатру за матрицями:

  • LCD – використовується РК-матриця з кристалами різних відтінків (червоний, зелений, синій). Світловий промінь проходить крізь кольорові кристали і стає певного відтінку. Картинка виходить внаслідок того, що кришталики відкриваються/закриваються, але в будь-якому стані вони прозорі. Завдяки останній особливості проєктори LCD відрізняються невисоким рівнем контрастності. Більш «просунута» версія – 3LCD, як тут EB-535W, з точною передачею кольору і мінімальним споживанням енергії.
  • DLP – виробляють гладке, чисте зображення, без тремтіння динамічних сцен і з деталізацією картинки. Колірна насиченість і контрастність на вищому рівні. DLP-апарати, припустимо в моделі Х118, надійні і довговічні, але в деяких випадках швидкоплинно проскакує «райдужний ефект» (колірні спалахи).
  • LСoS – «гібрид» перших двох технологій. Технологія увібрала в себе плюси LCD і DLP, такі як контрастність, насиченість картинки і позбулася мінусів – зазору між пікселями і ефекту веселки. До речі, наприклад, у апаратів Sony технологія має своє позначення – SXRD. Ціна проєкторів типу XEED WUX6500 вище середньої.

Проекторы с матрицей DLP и LСoS

З основними параметрами приладу розібралися. Залишилося розглянути проєкційний коефіцієнт, що використовуються в різних видах пристроях, щоб вибрати модель для дому.

До відома: Топ-10 кращих телевізорів 2019 року – рейтинг найпопулярніших моделей на вибір користувачів

Яким має бути відстань між проєктором і екраном

За проекційним відношенням (ПВ) розрізняють 4 типи пристроїв, кожне з яких варто розміщувати на певній дистанції від екрана для чіткого фокусування картинки:

Категорія проєктора
ПВ Відстань до екрану (м)
Довгофокусний від 2 і більше від 5
Середньофокусний 1,3-2 3-5
Короткофокусний 0,8-1,3 0,7-1,5
Ультракороткофокусний 0,8 і менше 0,3-0,7

А що робити з TV?

Припустимо, рішення про покупку проєктора прийнято, а що ж тепер робити з телевізором: залишати чи він вже не потрібен? Не варто робити поспішні висновки. Потрібно врахувати, що:

  • для виведення на екран розміром 2-3 метри гарної картинки в умовах денного освітлення потрібен проєектор потужністю не нижче 10 000 lumen, а вартість такого приладу вище середньої;
  • вдень можна проєктувати яскраву картинку, але в такому випадку доведеться зменшити зображення до 40-50 дюймів, тобто та ж діагональ, що і у TV-панелей. Цей «фокус» можна виконати тільки з ультрафокусним типом проєкторів, посунувши його до стіни на ≈10-15 см (інші види потрібно рухати на 1,5-2 метра).

 Тому, щоб замінити TV, користувачам потрібно буде придбати проектор з такими даними: ультрафокусний, потужністю 10 000 lumen, світлодіодний або лазерний, вага якого до 3-х кг.

Який же проєктор у підсумку обрати?

Звертати увагу на:

  1. Функціонал – варто врахувати, чим він ширший, тим вище ціна моделі;
  2. Вид – орієнтуйтеся на цілі використання проєктора: тільки для дому? Є необхідність частого транспортуваня?;
  3. Параметри – варто зупинитися на роздільній здатності 1080р і вище, врахувати, що для світлої кімнати потрібен прилад з високою яскравістю.

І потрібно відразу продумати, які девайси планується підключати до проєктора, щоб роз'єми пристроїв збігалися. І чи потрібен Wi-Fi для бездротового з'єднання.

Коментарі
Залиште коментар