Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Принтери: які бувають і як вибрати потрібний – 5 ключових параметрів

Дата публікації: 23.04.2018 16:16
Дата оновлення: 20.02.2023 14:16

Сучасні друкарські пристрої не слід розглядати виключно як офісну приналежність. Їх застосовують удома, у магазинах, на виробництві. З їхньою допомогою можна підготувати не лише документацію, а й презентаційні матеріали, каталоги, наліпки, архітектурні креслення, афіші та навіть фотоальбоми.

Отличия принтеров по принципу работы

На сучасному ринку є значна кількість модифікацій принтерів, тому слід розібратися, які види друкованих технологій підійдуть для роботи підприємства.

За принципом роботи

Матричні (ударні) апарати

Однією з перших з'явилася технологія відтворення картинки точковим набиванням. Такими машинами, що «стріляли», були раніше обладнані майже всі установи. Робочим органом апарату була голівка з низкою тонких голок.

Рухаючись уздовж каретки, голчасті ударні елементи били по паперу крізь шар стрічки, просоченої фарбою. Чим більшою кількістю голок була забезпечена ударна головка, тим чіткіше та яскравіше набивали літери на папір. Найкращі екземпляри матричних пристроїв були оснащені комплектом із 24 голок.

Первые матричные принтеры

Підключений до комп'ютера, принтер на зразок МОДЕЛІEpson LX-350 текстовий документ зі швидкістю в середньому 357 знаків за секунду. На графічну картинку часу потрібно набагато більше.

Шум від цього апарату може досягати 60 децибел і негативно впливати на працівників. Вибираючи принтер, слід виходити не тільки з функціоналу, який він має, але й враховувати вплив на самопочуття співробітників.

Цікаво прочитати: ТОП-10 найпопулярніших принтерів – огляд кращих моделей

Струменеві апарати

Суттєвим проривом в Удосконалення друкарських пристроїв стала технологія, презентована Hewlett-Packard. У ній робочим органом стала головка, з комплектом мікроскопічних сопел і танком з чорнилом.

Технологія використання струминного принципу була нова. Вона застосовувалася в електромагнітному медичному устаткуванні для відтворення ізолінії на кардіограмах. Розробники Hewlett-Packard використовували ідею та адаптували її до друкованого пристрою.

Враховуючи закономірність, згідно з якою струмінь рідини має крапельний розпад, фахівці поєднали цей процес з накладенням на неї барвника за допомогою п'єзоелектричного перетворювача. Під тиском із сопел друкувальної голівки розпорошується близько мільйона чорнильних мікрокрапель на секунду.

Компактные струйные принтеры

У основних виробників принтерів були різні чорнильні компоненти та конструкції друкованих головок, проте всіх їх поєднувало загальне технологічне рішення – викид чорнил із сопла для відображення на носії тексту або картинки накладенням крапок.

До того ж, серйозним удосконаленням апарату стала більш висока швидкість друку та зниження рівня шуму. Якість друку залежить від кількості сопел головки пристрою. Знаючи, у чому основні відмінності у роботі принтера, простіше підібрати потрібну модель та адаптувати її до своїх потреб.

Додаткова інформація: ТОП-10 найкращих принтерів для дому 2017 року. Який принтер купити додому?

Лазерні апарати

У цих друкованих пристроях застосовується принципово інша технологія – запікання тонера на носії. Носієм виступають металеві мікрочастинки, сконцентровані в певному порядку на намагніченому ролику. При дотику до паперу нанесений на частинки тонер осідає на сторінці. Потім відбувається процес запікання тонера на папері шляхом її нагрівання з одночасним впливом притискного валу.

Кольорові зображення отримують послідовним друком зображення для кожного з кольорів картриджа. Звичайний комплект кольорів складається з 4 різнокольорових картриджів, отже, сторінка друкується чотири рази.

Удобные лазерные устройства для работы

Фахівці вважають, що лазерний апарат доцільніше використовувати для стандартного друку – якість чорно-білих картинок у нього вища. А ось для кольорового друку зображень краще використовувати струминну технологію – це обійдеться дешевше. Отже, запитуючи, який принтер більше відповідає офісним Завданням і які види друку він підтримує, потрібно пам'ятати, що є і фінансова складова завдання.

Поява принтерів з лазерною технологією особливо оцінили підприємства з великими об'ємами друкованих праць. Адже швидкісні якості лазерних апаратів, таких як Canon i-SENSYS LBP253x, дозволяють здійснювати друк до 33 чорно-білих сторінок/хв. Кольорові картинки роздруковуються повільніше, але порівняно з іншими пристроями все одно є виграш у швидкості.

При такій технології друку користувачеві не варто побоюватися можливого засихання чорнила, властивого струменевим пристроям. Шумовий фон працюючого принтера становить близько 40 децибелів, є моделі зі зниженим ступенем цього показника.

Цікава інформація: Нові принтери Canon PIXMA G: ефективність і простота використання

Світлодіодні та інші апарати

Якщо замінити лазерну начинку принтера з її складною дзеркальною системою на світлодіодну стрічку, вийде нова друкована технологія. Спроби такої заміни було здійснено кілька років тому. Отриманий продукт надійним та недорогим.

Суть світлодіодного методу друку проста – робочий друкарський орган був оснащений стрічкою з великою кількістю світлодіодних ламп, які спалахували у відповідних друкованому символу місцях. Результат друку в порівнянні з лазерним методом від нього не відрізняється, а ось розміри світлодіодного апарату значно компактніші: наприклад, розміри ПРИНТЕРАBrother HL-3140CW всього 410х465х240мм.

Светодиодные модели

Раніше користувачі відзначали такий недолік пристрою: робочі стрічки під час роботи іноді зміщувалися, і картинка мала нерівномірне забарвлення. НА початку експлуатації цей дефект у відсутності занадто вираженого ефекту, але з часом різниця у щільності друку ставала помітною. Сучасні моделі видають однорідну інтенсивність друку завдяки вбудованій системі сканування світлового потоку. Тому завжди корисно знати, у чому основні відмінності у різних моделях принтерів: це допоможе вибрати пристрій, адаптивний до офісних завдань.

А для специфічних графічних завдань над ринком презентовані не дуже поширені друкарські апарати:

Сублимационные. Апарат із внутрішнім нагрівальним елементом, колірним носієм та фотопапером між ними. Фарба, що випаровується від температурного впливу, друкується на Фотопапері. Застосовується у спеціалізованих фотомайстернях або рекламних фірмах, оскільки дозволяє отримувати стійкі кольорові зображення з розширеною палітрою кольорів.

Сублимационная технология печати

Термопринтери. Вузька спрямованість таких пристроїв робить їх незамінними у складських господарствах, торгових точках, пропускних пунктах. Призначені для друку штрих-кодів на етикетковій продукції.

Лучшее решение для печати этикеток

Твердочорнильні. Сама назва говорить про те, що друкованим матеріалом тут виступає чорнило, оформлене у вигляді твердих брикетів різного кольору. Чорнильні бруски завантажуються в спеціальний приймач, з нагрівальною пластиною. Цей термоелемент розплавляє верхній шар бруска і у вигляді чорнильної суміші він подається на голівку. Вставляти нові брикети необхідно в міру їх розплавлення, це можна робити навіть під час роботи пристрою. Технологія використання твердих чорнила практично безвідходна, з мінімальними витратами на розхідники.

Минусом цих принтерів вважається необхідність очищення головки від застиглих чорнил, оскільки, повторно розігріті, вони втрачають свої друкуючі властивості. Отже, перед запуском принтера потрібно розігріти та злити залишки чорнила з головки і лише потім приступати до друку. Процедура займає близько 15 хвилин. Крім цього, відбитки не дуже стійкі до механічного впливу – його можна поскребти або порушити заломом листа.

Твердочернильные принтеры

оскільки вирішення стандартних виробничих завдань вибір стоїть між струминним і лазерним пристроєм, слід конкретніше вивчити їх ключові параметри. У чому важливі особливості принтерів, як їх розрізнити між собою – порівняємо на прикладі лазерного Xerox Phaser 3330DNI струминного Epson L805.

Настройки
Xerox Phaser 3330DNI Epson L805
Дозвіл друку 1200х1200 5760х1440
Швидкість ч/б друку 40 37
Двосторонній друк є немає
Кольоровий друк монохромний є

Корисно прочитати: Як вибрати принтер

За кольором

Які ще бувають друкарські пристрої? Умовно розділити їх можна ще й з того, друкують вони у кольорі чи ні.

  • Чорно-білі агрегати потрібні для текстових, табличних документів, що друкуються у великих ОБСЯГАХ. В основному, це службова документація внутрішнього призначення, об'ємні прайси, фінансова Документація. Хорошим рішенням для підприємства СТАНЕпринтер Pantum P2207;
  • Кольорові застосовуються для друку барвистих буклетів, презентаційного матеріалу, фотографій, звітної документації. Приклад моделі – Canon i-SENSYS LBP613Cdw.

За форматом друку

Визначити, який вид принтера вибрати, буває непросто. І формат друку, що підтримується друкарським пристроєм, є важливим ПОКАЗНИКОМ. Залежно від виробничих чи особистих потреб можна придбати один із наступних варіантів принтера:

  1. Для роздрукування документів на підприємстві зі стандартними завданнями найкраще вибрати чорно-білий пристрій формату А4 без додаткових опцій. Це дозволить оперативно підготувати необхідні документи, собівартість яких буде невисокою;
  2. Для виготовлення афіш, креслень або барвистих буклетів нестандартних розмірів слід зупинити вибір на принтері формату А3 і вище, зі збільшеним ресурсом кольорового чорнила та можливістю використання товстого паперу. Такі принтери – ідеальне придбання для архітектурних та рекламних підприємств;
  3. Роздрукувати невеликі фотографії можна на спеціальних апаратах формату А6, які найкраще підходять для домашнього використання.

Большой принтер для рекламной продукции

За якістю друку

Друкувальна головка під час роботи наносить на папір певну кількість точок. Ця величина вимірюється в одиницях dpi. Вона позначає як кількість, а й розмір нанесених точок друку на певну площу (дюйм). Чим їх більше, тим більш насиченим і контрастним є зображення. У більшості принтерів передбачена роздільна здатність 600х600 або 600х1200 dpi. Для стандартних канцелярських завдань цього достатньо.

Якщо потрібно отримати яскраві та якісні знімки, то варто використовувати пристрій з 4800х1200 або навіть з 5760х1440 пікселів. Деякі апарати можуть інтерполювати кількість точок до більшого дозволу.

Разное разрешение фотографий

Важливо: Чим відрізняється струменевий принтер від лазерного

За сферою застосування

Користувачеві важливо знати не тільки, які бувають принтери, а також сфери їх застосування та технічні особливості.

Насамперед слід визначитися з функціоналом пристрою. Додому принтери купують переважно для роздруківки невеликих за об'ємом текстових документів або домашніх завдань студентів та школярів. Тут необхідно придивитися до бюджетного варіанту принтера.

Якщо основною метою є роздрук фотографій, то це має бути кольоровий апарат з великою роздільною здатністю. Такі моделі фотопринтерів дозволяють друкувати якісні фото та не займають багато місця на столі.

Фотопринтеры для дома

Для офісних і виробничих потреб вибір значно багатший і теж залежить від виробничих завдань. Великий об'єм друкованих текстових документів краще відтворювати на чорно-білому лазерному принтері. Друк Фірмової продукції підприємства вимагає більшої потужності пристрою з найкращою роздільною здатністю. Для інженерних креслень слід задіяти графобудівник (плоттер).

Для складської та торгової діяльності можна придбати термопринтер для каси або друку етикеток.

Проблеми вибору

Велике розмаїття друкованих пристроїв суттєво ускладнює вибір – адже кожна модель відрізняється власними характеристиками, розібратися в яких непросто. Тому краще діяти поетапно:

  • Визначитись з призначенням;
  • Вивчити характеристики швидкості та продуктивності;
  • Підібрати необхідний дозвіл;
  • З лінійки відповідних моделей вибрати принтер відповідно до фінансових можливостей.

У будь-якому випадку, більшість сучасних пристроїв дозволить вам надрукувати і красиві фотознімки, і видати якісний текстовий матеріал.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії