Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Який принтер кращий – лазерний чи струменевий: 4 критерії вибору

Дата публікації: 23.04.2018 16:48
Дата оновлення: 14.11.2023 13:48

З необхідністю роздруковування документів стикається кожен підприємець чи менеджер. Тому до технічного оснащення установи слід підійти відповідально. Адже великі об`єми друкарських робіт із неправильно обраним пристроєм можуть призвести до невиправданих фінансових витрат. Залежно від того, який буде обраний принтер, яка технологія друку — струменева чи лазерна — краще відповідає профілю підприємства, робочий процес буде ефективнішим.

Лазерный или струйный?

Для домашніх цілей вибір принтера також пов`язаний із сумнівами: що вибрати? Стандартний принтер чи багатофункціональний апарат? Щоб не помилитися з вибором необхідного пристрою, необхідно уважно ознайомитися з основними функціями, одночасно аналізуючи витрати на роздруковування та копіювання знімка або сторінки тексту.

Принципів друку у сучасних принтерах кілька. Найбільш поширені та адаптовані до будь-яких завдань лазерні та струменеві технології. Інші (такі, як твердочорнильні або сублімаційні) відповідають більш специфічним завданням. Отже, основний вибір робиться між струменевим та лазерним принтером. Якими характеристиками вони відрізняються, і в чому їхня основна різниця?

Корисно прочитати: ТОП-10 найкращих принтерів для дому 2017 року. Який принтер купити додому?

Швидкість друку

Цей критерій важливий для установ, у яких обсяги документів є значними. Від цього параметра залежить не лише оперативність отримання відбитків, а й витрати на кожну копію. Перш ніж вирішити, який принтер взяти для офісу, слід оцінити ключові показники струменевих та лазерних пристроїв.

Віддаючи перевагу швидкісному пристрою — наприклад, лазерному принтеру Canon i-SENSYS LBP253x, слід розуміти, що заплатити за нього доведеться більше. Однак для виробничих потреб швидкість його друку (до 35 стор/хв) є визначальною.

Наявність в лазерному апараті функції відтворення кольорів дозволяє виконувати барвисті зображення і графічні схеми досить оперативно. Таке поєднання різних видів поліграфії дуже зручне для студентів та школярів. Адже курсові та дипломні роботи містять як текстову, так і графічну частину, тому лазерні БФП та принтери, як Xerox VersaLink C400DN, популярні в інститутських копіювальних центрах, бібліотеках та громадських навчальних закладах. Струменеві принтери частіше встановлюються в офісах з невеликим друкарським завантаженням або вдома.

Такий пристрій, як струменевий Epson L120, зручний для домашнього використання, де основним застосуванням може бути роздрукування фотографій, а зі звичайних текстів – рецепти, різні освітні статті, невеликі реферати або домашні завдання.

Це цікаво: Як вибрати лазерний принтер

Якість друку

У чому основна відмінність відтворення струменевого принтера від лазерного? Багато підприємств, спеціалізація яких полягає у виготовленні яскравих якісних зображень, давно оцінили і стали використовувати БФП та принтери, що працюють на струменевому способі друку. Архітектурні та дизайнерські підприємства знають, що досягти колірної глибини та рівномірного переходу фарб у графічній продукції легше за допомогою струменевих апаратів.

У стандартних моделях зазвичай йде змішування 4-х кольорів, але професійні апарати оснащуються 9 або 12 відтінками, що зменшують зернистість зображення. Це підвищує вартість обладнання, але дозволяє досягти соковитих картинок. Якість графіки середнього кольорового струменевого обладнання складає 600х600 dpi, а виготовлення професійних ілюстрацій потребує ррздільної здатності не менше ніж 5760х1440.

Чем выше разрешение, тем лучше качество

Найбільшої роздільної здатності вимагає виготовлення фотознімків. Лазерні апарати не призначені для цього, їх краще застосовувати для стандартного друку документації, хоча картинки в кольорі вони також можуть відтворювати. Так що, якщо замислюватися, який кольоровий принтер дозволяє відтворювати найкращі знімки, струменевий або лазерний, то тут відповідь очевидна — струменевий.

Додаткова інформація: Як вибрати струменевий принтер

Вартість покупки

Підходити до питання вибору друкарського пристрою, орієнтуючись лише на його вартість, не зовсім правильно. Тут слід вивчити витрати на робочі компоненти та частоту їх заміни.

Вартість струменевого пристрою, аналогічного HP OfficeJet Pro 6230 нижча, ніж лазерного. Але стартові картриджі, що йдуть у наборі, мають невеликий ресурс, і через деякий час перед користувачем постає питання їх заміни або заправки. У стандартних пристроях цей елемент вміщує 100-120 аркушів тексту, а кольорових фотографій можна роздрукувати близько 60 штук.

Лазерні друкарські прилади на кшталт Samsung SL-M2020, мають, як правило, набагато більший ресурс — його вистачає на 1,5 тисячі аркушів тексту або 1,2 тисячі сторінок кольорових зображень. Причому в ньому передбачено можливість економного витрачання тонера, що збільшує ресурс у 1,5 раза.

А ось зменшити заявлену кількість сторінок може тривала робота БФП та принтера, в результаті якої підвищується розігрівання барабана, тим самим збільшуючи витрату тонера. То який БФП варто вибрати, струменевий з якісними картинками чи лазерний з великою продуктивністю? Це залежить від потреб.

Вартість обслуговування

Якщо зайнятися аналізом сукупних витрат на друк, потрібно порівнювати як вартість самих пристроїв і компонентів, а й визначити собівартість друку. Наприклад можна розглянути ситуацію, коли загальний об`єм робіт сягає щомісяця близько 1500 сторінок. Картридж на цю кількість копій CANON 725 LBP-6000 коштує орієнтовно 1800 гривень.

Струменевий варіант, як HP OfficeJet 7110, використовує чорнило ColorWay HP 932 за ціною трохи більше ніж 130 грн., яких вистачає в середньому на 100 сторінок. Сукупні витрати на щомісячний об`єм становитимуть майже 2000 грн.

За ціну, розраховану на 1600 струменевих копій, можна купити тонер Canon C-EXV54 IRC3025i на 15 500 сторінок. Загалом економія на друці великих об`ємів текстових документів дуже відчутна.

Стоимость комплектующих влияет на себестоимость печати

Таким чином, якщо підприємству потрібен високопродуктивний пристрій для великих обсягів друку, принтер або БФП з лазерною технологією, типу Samsung SL-M3870FD, буде найбільш фінансово виправданим придбанням. Якщо розглянути фінансові аспекти виготовлення кольорових картинок та фотографій, то різниця у витратах буде суттєво вищою. Тому визначитися, який БФП чи принтер кращий, можна лише розрахувавши витрати на друк струменевого та лазерного зразків.

Слід ознайомитись: Картриджі HP Economy: скорочення витрат, збереження якості друку

Переваги та недоліки струменевого принтера

Підсумовуючи ключові показники роботи струменевого друкарського обладнання, можна сформулювати такі висновки:

  1. До позитивних параметрів струменевих приладів можна віднести їхню компактність, зручність розміщення на будь-якій робочій поверхні. Це відноситься і до струменевих БФП, які мають також невеликі габарити.
  2. Якість кольорових картинок ідеальна, зручно користуватися принтером вдома, роблячи фото з особистого архіву.
  3. Є можливість виготовлення знімків без полів.
  4. Багато моделей дозволяють друкувати текст на обох сторонах аркуша.
  5. Доступна ціна. При невеликому завантаженні покупка струменевого пристрою – чудове придбання.
  6. Можливість самостійного заправлення картриджа.
  7. Можливість використання картриджів із технологією СНПЧ для зменшення собівартості одиниці друку та витрат на обслуговування.

З недоліків користувачі відзначають такі:

  • Вартість роздруковування одного листа досить значна. Це пов`язано з невеликим ресурсом картриджів та необхідністю їх частої заміни;
  • Можливість висихання чорнильних складів при тривалих перервах у роботі;
  • Труднощі під час чищення пристрою можуть залишатися плями і сліди під час цєї процедури;

Лучшую печать обеспечивает струйная технология

Загалом струменевий принтер дуже цінується користувачами, які хочуть мати якісний, яскравий і насичений друк. До того ж, для домашнього використання такий вид пристрою найкращий.

Переваги та недоліки лазерного принтера

Потреба лазерних пристроїв визначається такими переважними особливостями:

  1. Швидкісні характеристики. Більшість компаній, у яких роздруковується значна кількість службової документації, звітні та фінансові матеріали, прайси та каталожна інформація, вважають за краще оснащувати свої офіси саме лазерними апаратами. Їх високопродуктивна та безперебійна робота з масивом документів, низький показник шуму роблять пристрої незамінними для виробничих цілей.
  2. Невисока собівартість одиниці друку. Цей показник обумовлений містким ресурсом тонерного розхідника. Середній показник досягає до 2000 аркушів на одному картриджі. Така ефективність впливає витрати на придбання компонентів.
  3. Не потрібна спеціальна якість паперу.
  4. Виробничий ресурс картриджа, аналогічного Xerox Phaser 5500, розрахований на 30 000 сторінок, після чого йому вперше буде потрібна планова технічна діагностика. Тобто принтер може працювати безаварійно багато років.
  5. Простота та швидкість заміни картриджів.

Лучший вариант для офиса — лазерный принтер

Деякі недоліки такі моделі також мають:

  • Такі принтери не належать до дешевих придбанням. Тому купувати їх варто за серйозного друкованого завантаження. Вклавши гроші в БФП (відмінний варіант – Canon i-SENSYS MF635Cx), або принтер, слід розуміти, що таке придбання фінансово виправдане при великих об`ємах друку.
  • Великі розміри пристрою потребують спеціально відведеного місця для встановлення;
  • Кольоровий друк поступається струменевій технології і обходиться дорожче.

Найкращим застосуванням лазерних апаратів вважається їхня робота для роздрукування та копіювання великого об`єму текстової документації.

Остаточний вибір

Лазерный или струйный?

Вивчивши технічні та користувацькі характеристики двох типів принтера, можна виважено підійти до вибору необхідного пристрою. Отже, що краще та дешевше — струменевий чи лазерний принтер?

Починати необхідно з розрахунку місячного об`єму завантаження, визначитися з якісними параметрами матеріалів для друку, прорахувати фінансові вкладення в пристрій і компоненти і, в результаті, отримати основний критерій, що стосується собівартості одиниці друку.

Для візуалізації результатів можна звести дані до таблиці (Х – умовна одиниця), яка допоможе прийняти оптимальне рішення.

Показник
Струменевий принтер Лазерний принтер
Друк тексту ХХ ХХХ
Друк кольорових картинок ХХХ ХХ
Швидкість друку ХХХ ХХХ
Вартість пристрою ХХ ХХХ
Вартість 1 копії ХХХ ХХ

Коментарі
Залиште коментар
Категорії