Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

7 можливих причин несправності газової духовки

Дата публікації: 24.04.2018 17:03
Дата оновлення: 24.04.2018 17:03

Газові духовки на кшталт моделі Electrolux EOG92102CX вважаються досить надійними пристроями й широко використовуються для приготування страв. Але в конструкції будь-якої духовки неминуче є «слабкі місця», які виходять з ладу найчастіше. Наприклад, на багатьох побутових форумах обговорюються питання, пов'язані зі скаргами на згасання вогню в духовці. Попри наявність в сучасних моделях системи газ-контролю, ця проблема є досить поширеною і стосується багатьох марок духовок.

Слід зазначити, що самостійний ремонт газового обладнання неприпустимий: по-перше, відразу втрачається гарантія від виробника, а по-друге, це небезпечно для здоров'я й іноді навіть для життя людини. Однак бувають дрібні несправності, не пов'язані з подачею газу на пальники, але блокують їх роботу, які можна відремонтувати своїми руками. Для діагностики поломки потрібно розуміти принцип роботи духовки, загальний для більшості моделей.

Запалити духовку нескладно – це можна зробити вручну або за допомогою спеціальної кнопки. Проте, найпримхливішим пристроєм в духовці вважається саме підпал. Під час повороту ручки газу і натискання кнопки підпалу на пальник подається іскра. Поруч з нею розташований пристрій, що регулює клапан подачі газу – термопара.

Якщо вогонь гасне, то пристрій блокує подачу газу на пальник. Щоб він розігрівся та активізувався, потрібно кілька миттєвостей утримувати кнопку. Потім слід виставити температуру, почекати нагрівання духовки потрібної температури й потім вже починати готування.

Якщо полум'я в духовці гасне без видимої причини, це може бути наслідком несправності підпалювального пристрою, газового крана або іншої частини духової шафи. Розглянемо всі ці неполадки послідовно.

Цікава інформація: Топ-10 виробників кухонних плит: вибираємо свого лідера

Ламання термопари

Цей пристрій підтримує роздільну подачу газу до пальника і, разом з електромагнітним клапаном, утворює систему газ-контролю. Саме ця система забезпечує розпалювання та роботу газової духовки. Якщо розпалити духовку не вдається, то можливі такі несправності термопари:

  1. Зміщений наконечник пристрою відносно полум'я. Слабке прогрівання термопари не дозволяє відкритися електромагнітному клапану і блокує подачу газу;
  2. Наконечник забруднений і перешкоджає прогріванню пристрою;
  3. Тривала робота термопари призвела до перегрівання і зношування конструкції, вона не забезпечує відкриття клапана подачі газу.

Термопара газовой духовки

Несправність електромагнітного клапана

Про дефект електромагнітного клапана говорить відключення пальника духовки відразу після відпускання кнопки. Відрегулювати його не вдасться, він підлягає тільки заміні.

Розкалібрування термостата

Функції термостата духовки полягають в тому, щоб прогрівати духову шафу і зберігати температуру в заданому тепловому діапазоні. Кожне положення регулятора позначає ступінь (або температуру в градусах) реального прогрівання духовки. Якщо ця відповідність збивається, то, швидше за все, терморегулятор розбалансований і підлягає заміні. Про погану роботу термостата говорить перегоріла або висушена їжа, або навпаки, збільшення звичайного часу приготування страв.

Ручка температуры регулирует работу термостата

Занадто щільне прилягання дверцят духовки

Це теж часто призводить до проблеми з розпалюванням духовки й пояснює, чому вона гасне. Відсутність доступу кисню призводить до згасання полум'я, тому в конструкції дверцят повинні бути передбачені технологічні зазори.

Неполадки з газ-контролем

Найнебезпечнішим симптомом пошкодження системи «газ-контроль» є сильний запах газу. Це говорить про його витік, що небезпечно для життя. Подібні ситуації можуть бути викликані ослабленням з'єднання пристрою газ-контролю.

Необхідно візуально перевірити цілісність оболонок дротів, контакти термопари й електромагнітного клапана та обов'язково викликати фахівця.

Корисно прочитати: ТОП-11 газових кухонних плит з газовою духовкою

Ненормальний колір полум'я газу

Відзначити порушення в роботі газової духовки, наприклад, в агрегаті INDESIT IGW 620 IX, можна візуально – потрібно придивитися до кольору полум'я. Якщо воно не синє, а червоне або помаранчеве – це означає, що пальник працює неправильно. Це викликає осідання кіптяви, що призводить до шкідливих для здоров'я наслідків. Причини такого явища можуть полягати в частковому згорянні газу або нестачі кисню. У подібних випадках потрібно звернутися в сервіс.

Неправильное горение вызывает копоть

Дефект газового вентиля

Частою проблемою газових духовок стають неполадки з газовими вентилями. Їх поворотний механізм з плином часу покривається жиром і перестає крутитися. Зазвичай така проблема вирішується очищенням внутрішніх частин вентиля. У разі руйнування посадкового отвору вентилі простіше поміняти, ніж займатися їх ремонтом.

У духовках з сенсорними панелями неполадки можуть стосуватися роботи окремих сенсорів або блоку керування, що може бути обумовлено потраплянням всередину механізму вологи або несправністю з'єднувального шлейфу. Проблема вирішується заміною блоку керування.

Що робити в разі поломки?

Якщо в газовій духовці є пошкодження механічних вузлів, які прямо не пов'язані з подачею газу, можна виправити їх самостійно.

Електропідпалювання духовки часто перестає функціонувати через жир, що скупчився на кнопці або важелі, який заважає реагувати на команди. Вимивши й висушивши регулятор, можна реанімувати появу іскри. Іноді ця ж проблема пов'язана із забрудненням свічки запалювання, яку також слід очистити або замінити.

Якщо потрібно налагодити інтенсивність полум'я, слід звернути увагу на щільність закриття дверцят духовки й надходження кисню в духову шафу. Відрегулювати дверцята теж можна самостійно.

А ось заміну термопари або клапана необхідно доручити фахівцям. Не варто забувати, що будь-який газовий прилад є джерелом небезпеки й займатися ремонтом слід майстрам, які мають досвід і відповідний дозвіл.

Важливо знати: Як запалити стару газову колонку: 3 слушні поради

Корисні поради з профілактики ламання й чого робити не варто

Газові духовки (відмінний варіант – Zanussi ZOG521317X) досить надійні: термін їх служби нерідко становить десятиліття. Уважність до функціонування систем духовки й профілактика дозволять безпечно експлуатувати техніку без серйозного втручання в її роботу. Знаючи типові неполадки в роботі духовок, можна зрозуміти, чому вона періодично гасне, і оперативно їх усунути.

Несправності в духовці
Що робити
Мимовільне вимикання пальника Якщо пальник гасне після відпускання кнопки, слід візуально перевірити контакти термопари
Не реагує кнопка електророзпалювання Потрібно почистити кнопки від жиру
Не працює термостат Тільки виклик фахівця
Нещільно закриваються дверцята Можливе перевстановлення дверцят своїми руками
Заміна свічки або блоку розпалювання Тільки виклик фахівця
Зношування газ-контролю Тільки виклик фахівця

Уникнути поломок деяких вузлів духовки можна постійною увагою до чистоти поверхонь шафи і його деталей. Не варто відступати від рекомендацій виробника під час готування або випікання. Навпаки: дотримуйтесь температурних режимів і правил експлуатації.

Рекомендації у разі виявлення несправностей

Іноді трапляються ситуації, коли господині забувають про занадто прості й очевидні причини неробочого пристрою. Наприклад, вимкнене світло або виконуються ремонтні роботи в будинку. Буває, що вони забувають про перекритий вентиль.

В будь-якому випадку, зіткнувшись з неполадками газового обладнання, потрібно спробувати візуально діагностувати несправність. При цьому головне – пам'ятати: ремонт газового обладнання важливо доручати професіоналам.

Серьезный ремонт нужно доверять специалистам

Коментарі
Залиште коментар
Категорії