Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому пральна машинка вібрує, стрибає, трясеться: 6 причин і їх вирішення

Дата публікації: 21.11.2017 11:16
Дата оновлення: 21.11.2017 11:16

Пралка стала надто "пританцьовувати" під час роботи? Це відбувається від того, що її неграмотно встановили, або пошкоджені деталі агрегату. Нерівна підлога, незбалансована розфасована в барабані білизна, зламані підшипники - все це може стати причиною того, що пральна машинка сильно скаче і стукає, коли пере або віджимає. У статті ми розглянули 6 причин, через які пристрій смикається під час роботи. Читайте, щоб дізнатися, як зменшити вібрацію і що для цього зробити.

 пральна машинка вібрує

Нестійкість пральної машинки

Коли пралка (наприклад, LG FH0B8LD0) стоїть на кривій або слизькій поверхні, не відрегульована, вона "стрибає" і сильно вібрує. Це призводить до порушення балансу в механізмі техніки. Як мінімум - машинка впаде і затопить підлогу. Як максимум - зламається або зашкодить поверхню, на якій встановлена, наприклад, розіб'є плитку.

 пралка сильно вібрує

Рішення

Капітальний ремонт - вирівнювання підлоги - не обов'язковий. Стійкість прального пристрою додається рівним жорстким подіумом - підставкою, який покритий гумовим противібраційний килимком.

Також знадобиться правильно відрегулювати ніжки техніки: їх необхідно вкручувати/викручувати в корпус до тих пір, поки пристрій не стане рівно. Покладіть будівельний рівень на корпус і орієнтування на нього. Коли закінчите регулювання - надіньте на ніжки антивібраційні насадки (наприклад, Electrolux E4WHPA02) з гуми . Вони нададуть ще більшу стійкість девайсу.

Увага! Слабка дерев'яна підлога, виготовлена зі старих дощок може стати причиною поломки техніки. Тут одним типом котирування і регулюванням не обійтися: вібрує машинка, навіть якщо вона встановлена рівно, розіб'є старі дошки. Виходу два: переукладання статі або перенесення пралки в іншу кімнату з більш надійною поверхнею.

Читайте також: Як продовжити життя пральній машинці: 8 корисних порад

Чи не були зняті гвинти

Фіксуючі бак гвинти служать для захисту резервуарів під час транспортування: вони встановлюються на кріплення і не дають йому битися об стінки приладу. Якщо кріплення для перевезення не зняли, то в кращому випадку машинка не запустить прання. У гіршому - головні деталі почнуть зношуватися, а пралка - сильно шуміти і хитатися, коли віджимає. Якщо вчасно не прибрати "фіксатори", техніка зламається.

 знімаємо болти

Рішення проблеми - гвинти необхідно викрутити. Перевізні гвинтики неважко зняти самому: вони знаходяться на задній панелі пристрою (наприклад, Zanussi ZWSE680V). Їх необхідно зняти ще до установки пралки. Коли гвинти зняті, отвори в корпусі потрібно закрити: спеціальні заглушки з пластика поставляються в комплекті з кожною пралкою. Вони просто кріпляться на отвори.

Увага! Гвинти, що закріплюють бак, не потрібно викидати. Вони знадобляться, щоб безпечно транспортувати пристрій при переїзді. Для транспортування необхідно просто зняти заглушки і вкрутити гвинти в отвори.

Читайте також: Чому пахне пральна машина? Як прибрати запах? 3 поширених і 9 неочевидних причин

Розподіл білизни в барабані відбувається неправильно

Порушення балансу всередині барабана веде до сильної вібрації. Нерівномірно розподілені речі, які лежать «комом» в відсіку, викликають перевантаження пральки, що веде до поломки деталей. Неправильно розкладений одяг не треться один об одний, а катається в барабані як куля, тому гірше відпирається.

А якщо одяг прати разом з підковдрою, то частина речей неодмінно виявляється всередині нього, через що у центрифуги пралки не виходить розподілити вагу рівномірно: у машинки починаються "судоми".

 завантажуємо пралку правильно

Цікаво: у сучасних пральних машин (наприклад, у Zanussi ZWSE7100VS ) вбудована функція, яка контролює дисбаланс, грамотно розподіляючи вагу.

Що робити

Насамперед знадобиться перервати віджимання, викласти білизну і розкласти кожен елемент акуратно. Щоб уникнути швидкого зношування компонентів машини, одяг в барабан кожен раз доведеться закладати рівномірно.

Щоб допомогти техніці, кожну річ перед пранням потрібно скласти в гармошку: під час прання вона розправиться. Потім кожен елемент знадобиться укласти в барабан по колу.

Важливо: нижню білизну, наприклад, ліфчик з кісточками краще помістити в спеціальний контейнер або мішечок: кісточка чи не випаде і не проткне барабан.

Якщо річ велика, наприклад, простирадло або підковдра, краще укласти її в барабанний відсік пралки (наприклад, INDESIT IWSD 61051 B UA) горизонтальним чином. Щоб гудзики не відпали під час віджиму і не пошкодили машинку, речі краще вивертати навиворіт. Ще один варіант - закріпити їх скотчем. Це також приносить користь, якщо фурнітура металева: на одязі не з'являться іржаві плями.

Порада: намагайтеся сортувати білизну так, щоб дрібні речі пралися разом з великими, наприклад, пуховик з кофтиною, теплий кардиган - з тонкою спідницею. Великі речі частіше дисбалансує техніку, перешкоджаючи рівномірному розподілу ваги, а додавання «дрібниць» допомагає повернути баланс. Це зменшує навантаження на підшипники, запобігає їх передчасний знос.

Читайте також: ТОП-13 популярних пральних машин-автоматів

Зношеність підшипників барабана

 розбираємо пралку

Зношені підшипники спочатку стають причиною гулу пралки під час роботи. Якщо їх вчасно не замінити, то підшипники зруйнуються. Це веде до того, що відбувається з барабаном розбовтається і викличе підвищену тряску машинки.

Якщо це трапиться з заміною зламаних підшипників і продовжити користуватися пральним пристроєм - він вийде з ладу. Що робити? Розбирати і міняти.

Етап 1: підготовка

Спочатку зніміть верхню частину обшивки - кришку. Вони кріпляться до корпусу за допомогою двох гвинтів, які розташовані ззаду. Коли гвинти викручені - посуньте кришку в бік - до задньої частини машини - і зніміть її, а потім приберіть дозатор, натиснувши на засувку.

Тепер зніміть блок управління, викрутивши саморізи. Відкрийте люк і приберіть зовнішній хомут манжету, а потім - і саму манжету.

Скрутіть блокування: просуньте руку всередину техніки між стінкою машинки і манжетою, та викрутіть два фіксуючих гвинта. Відокремте блокувальний блок від стінки пралки зсередини.

Зніміть всі кріплення, які залишилися, і приберіть ту частину корпусу, яка розташована спереду. Щоб не повертатися до розбирання ще раз, відкрутіть і задню частину машинки (наприклад, Electrolux EWM1044SEU).

 виймаємо ТЕН з пральки

Відключіть дозатор від патрубка, який приєднаний до баку пралки: зніміть все, що заважає і звільніть хомут. Після необхідно прибрати противагу, відкрутивши гвинти.
Тепер потрібно прибрати з машинки водонагрівач. Як і противага, він може розташовуватися як ззаду, так і спереду. Зазвичай деталь для нагріву кріпиться однією гайкою: звільніть її і втисніть гвинт. Потім, скориставшись плоскою викруткою, піддіньте ТЕН і дістаньте його.

Лайфхак: перед тим, як зняти ТЕН, сфотографуйте дроти, щоб правильно під'єднати їх знову.

ТЕН від'єднаний - настала черга патрубка, який фіксується до резервуару для води. Щоб демонтувати патрубок, від'єднайте хомути і приберіть дроти, якщо вони прикріплені до резервуару.

Тепер від'єднуємо приводний ремінь, який знаходиться позаду пралки. Відокремлюємо від роз'єму дроти, які ведуть до двигуна пралки. Тепер знадобиться викрутити фіксуючі мотор гвинти і дістати двигун.

Після того, як витягли мотор, необхідно скрутити амортизаторні кріплення, а потім - відокремити амортизатори від нижньої частини стінки пралки і від'єднати пружини. Коли це зроблено - акуратно вийміть бак.

Читайте також: Чому пральна машина б'є струмом: 4 причини і 3 рішення

Етап 2: розбирання бака

 розбираємо бак

Кладіть бак на стіл, візьміть маркер і відзначте розташування манжети, а потім від'єднайте її, щоб не пошкодити гуму під час подальших маніпуляцій.

Відкрутіть кріплення шківа і спробуйте натиснути на вал бака, щоб втопити його всередину резервуара. Якщо не вийшло зробити це руками - скористайтеся гумовим молотком. Пам'ятайте: звичайний молоток з заліза зламає бак.

Тепер знадобиться розібрати бак пралки надвоє: частини цього компонента зазвичай фіксуються гвинтиками і/або засувками. Розібрали? Дістаньте барабан машинки і уважно огляньте дрібні деталі: вал, хрестовину, а також втулки. Очистіть їх від накипу.

 хрестовина, вал і втулки пральної машини

Увага! Якщо пралка (наприклад, Gorenje W 7513/S1) часто включалася, коли підшипники були зламані, то дрібні елементи могли прийти в непридатність: зношений вал не дасть сальнику затримувати воду, а хрестовина або втулки - тріскаються, якщо підшипники зношені. Вчасно не зроблена заміна призведе до того, що і ці деталі потрібно міняти.

Цікаво почитати: Скільки води споживає автомат - 6 причин великої витрати води пральної машини

Етап 3: заміна підшипників

Скористайтеся молотком і тупим зубилом, щоб вибити підшипники з бака. Працюйте акуратно, щоб не зламати резервуар. Щоб уникнути поломки покладіть бак на м'яку подушку або ковдру. Сальник повинен випасти разом з підшипниками. Якщо цього не відбулося - дістаньте його.

Важливо: місця, де підшипники прального приладу з'єднуються з баком варто очистити від бруду і змазати оливою на літієвої основі. Це додасть техніці "життєвих сил".

Озброївшись все тим ж зубилом і молотком, забийте нові підшипники. Поставте сальник і промажте його машинним оливом на основі літію, наприклад, "Литолом-24".

Зберіть бак і обробіть прокладку, а також шов водостійким герметиком.

От і все. Залишилося тільки зібрати машинку знову.

 підшипники пральки

Цікаво почитати: Цвіль в пральній машині: 3 етапи очищення

Ослаблення кріплення або руйнування противаги

Якщо машинка (наприклад, CANDY AQUA 08351D/2-S) стрибає, коли пере, трясеться, поки віджимає речі - швидше за все, пошкодилася противага або ослабли гвинти, які фіксують барабан до шківа бака.

Противага є бетонним або пластиковим блоком, яка покликана урівноважувати пральну машинку. Блок перешкоджає вібрації, тим самим забезпечуючи стійкість приладу. Противагами з бетону пралки оснащують найчастіше. Такі конструкції руйнуються незалежно від матеріалу: тріскаються і кришаться.

Кріпильні елементи з часом розбовтуються. Через це пралка вібрує і стукає. Ослабілі кріплення - наслідок нерівномірно завантаженої білизни.

Увага! Підвищена вібрація і тряска машинки знижує зносостійкість інших деталей, що веде до поломки техніки.

Щоб впоратися з проблемою, розберіть корпус і підтягніть кріпильні гвинти або замініть їх. Потріскану противагу полагодити не вийде - краще відразу звернутися до ремонтника, який замінить блок.

 ушкодження противаги

Цікаво почитати: Підключення пральної машини - інструкція по самостійній установці з 7 пунктів

Вихід з ладу амортизаторів

На пралці встановлюють або амортизатори, або демпфери. Перші - розраховані на певне зусилля, призначене для конкретної моделі пристрою, наприклад, LG FH296WDS. Розтягнутий амортизатор призводить до збільшення вібрації пралки в той час, поки вона віджимає білизну.

Різновид амортизаційної деталі - демпфери. У них немає власного "ходу": на відміну від звичайних амортизаторів "хід" забезпечується рухається трубкою або платівкою, які кріпляться до баку в виготовлених з пластика обкладинках. Роль кріплень грають стрижні з металу, чия форма нагадує "П". Саме облягаючі пластини або трубки обкладання стають причиною несправності: з часом вони "відходять" від бака машинки (наприклад, Bosch WAB24262BY).

Що робити

Амортизатори. Їх зазвичай не підтягують, а змінюють: ці компоненти кріпляться за допомогою втулок, виконаних з пластика, оснащених засувками або гвинтами: один кінець прикріплений знизу корпусу, інший - до баку.

Лайфхак: щоб отримати доступ до амортизаторів, зніміть задню або передню частину обшивки пралки (наприклад, Atlant СМА 70С107-010). Перевірте, чи справні амортизатори пралки: від'єднайте один з кінців кріплення: "легкий хід" - несправність. Туга "пружина" - все в порядку.

 заміна амортизаторів в пральній машині

Щоб демонтувати амортизаційні компоненти, розкрутіть гайки і приберіть гвинтики; або ж "вдавіть" засувки і вийміть втулки. Поставте нові деталі і прикрутіть всі назад.

Демпферні обкладання теж змінюють. Щоб це зробити, від'єднайте демпфер від стінки машинки: відкрутіть гвинти і зніміть деталь з кріплення. Необхідно прибрати зламані, потріскані обкладання і поставити нові. 

Щоб встановити заміну, знадобиться розтиснути кріпильні стрижні. Один з них необхідно закріпити чимось важким або просто поставити на нього ногу, а другий - відвести в сторону однією рукою. Іншою рукою потрібно вставити деталі між прутами обкладання, і дати прутам П-образного стрижня послаблення: вони зведуться назад.

Потім демпфера ставляться назад, а корпус - збирається.

Читайте також: Xiaomi MiniJ - розумну пралку замовляли?

Запропоновані в статті дії допомагають зменшити вібрацію, коли пралка працює. Важливо пам'ятати, що розбираючи техніку і змінюючи деталі без майстра, власник приладів ризикує залишитися без гарантійного обслуговування, тому виконувати їх краще на розгляд, гарантія якого вийшла. Полагодити пралку самостійно можна, головне - спрацювати акуратно і придбати деталі, які в точності відповідають моделі. Сумніваєтеся? - Звертайтеся до професіоналів.

Відео: Як встановити пральну машину, щоб не стрибала.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії