Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Огляд PocketBook 740 Color: кольоровий формат дарує 4 нові можливості

Дата публікації: 06.07.2021 16:19
Дата оновлення: 06.07.2021 16:19

Поява на ринку нового кольорового покетбука з характеристиками, що сколихнули любителів читання з рідерів, стало можливим завдяки розробці екрану E-Ink Kaleido однойменною компанією. Фірма PocketBook International не тільки придбала для своїх рідерів нові дисплеї, але і витратила місяці наполегливої ​​праці на розробку софта, що дозволяє вичавити з них максимально якісну картинку.

Огляд PocketBook 740 Color, кольоровий рідер у всій красі

В результаті вдалося створити продукт, який помітно перевершує 6-дюймову кольорову читалку по чіткості зображень. Читайте в огляді на PocketBook 740 Color, чим ще хороший інноваційний рідер. 

Шестидюймовий скромняжка: Pocketbook 632 Touch HD 3: огляд і 9 ахових додатків 

Дисплей E-Ink Kaleido — головна особливість 

Виробники рідерів позиціюють свою продукцію як безпечну для читання. Дійсно, в цьому плані читалки на порядок крутіше планшетів. Вони не блікують, підсвічування не б'є по очах. Однак зробити папероподібний екран, здатний показувати кольори, — завдання не з легких. Важливим кроком у цьому напрямку стала поява у 2020 році дисплеїв Kaleido з 16 відтінками сірого і 4 тис. кольорами. Характеристики вражають, але на 100% вдалим дебют Калейдо назвати не можна, оскільки стала просідати якість зображення монохромних текстів. 

У 2021 році з'явилися екрани Kaleido New. Їх почали ставити на свої пристрої фірми PocketBook і Onyx. Компанія E-Ink не пішла по шляху збільшення колірної гами, що цілком логічно з урахуванням особливостей папероподібних технологій показу картинки. Акцент був зроблений на поліпшення якості зображень: 

  • компанія попрацювала над масивом кольорових світлофільтрів; 
  • кольори стали яскравіше; 
  • зросла швидкість рендеринга зображень; 
  • змінилася структура підсвічування, стало комфортніше читати при поганому освітленні.

Всі ці плюшки реалізовані в рідері з кольоровим E Ink екраном PocketBook 740. Компанія E-Ink розраховує на комерційний успіх також інших рідерів з дисплеями Kaleido. Прогнозує, що технологією зацікавляться виробники девайсів з папероподібними дисплеями, призначеними для учнів і людей, чия робота вимагає наявності компактних пристроїв, що зображають не тільки тексти, а й графіку.

 колірна гамма PocketBook 740 Color

У Kaleido New два недоліки: порівняно неяскраві кольори та трохи сіруватий фон. Пастельні тони — наслідок папероподібних технологій, очікувати яскравості Айпаду від читалки не варто. Рідери придумали для максимально комфортного читання, а не для ігор і розваг. Наявність кольору — приємний бонус, який стане в пригоді при перегляді коміксів, вивченні діаграм, схем і іншого не монохромного контенту. З новим екраном покетбук став викликати інтерес у дітей. Що стосується сіруватого фону при слабкому освітленні, питання вирішується включенням делікатного підсвічування. Благо виробник не поскупився на акумулятор підвищеної потужності. 

Супербюджетнік з підсвічуванням: PocketBook 616 огляд: 5 фішок найбільш доступної моделі з підсвічуванням 

Функції та управління 

У покетбука комбіноване управління: сенсорний екран не став причиною відмови від кнопок, що вишикувалися в ряд під дисплеєм. З їх допомогою можна гортати сторінки, відкривати контекстне меню. У настройки користувач потрапляє після легкого дотику по «галочці» на стартовому екрані. У них значки, що відповідають за зв'язок з блютуз і Wi-Fi, синхронізацію, поточні завдання. Там же управління підсвічуванням і яскравістю. Втім, щоб відключити / включити підсвічування, необов'язково заходити в налаштування — можна скористатися кнопкою «Меню».

У героя огляду виключно біле підсвічування. У монохромних моделей можна регулювати колірну температуру, виставляючи жовтий або помаранчевий фон. Вважається, що тепле підсвічування заспокоює нервову систему, під неї краще засипати. Відсутність цієї малозначної опції в 740-ом рідері цілком логічно, оскільки накладка двох технологій — відбиття кольорів і кольорового підсвічування — привела б до погіршення якості картинки. 

В рідері реалізовані наступні функції:

  1. Масштабування тексту. 
  2. Переклад іноземних слів. 
  3. Збереження вебсторінкок у вигляді книг для подальшого прочитання без підключення до інтернету. 
  4. Озвучка тексту. При необхідності рідер переведе текст в аудіо. На ідеальні можливості для покращення якості розраховувати, звичайно, не доводиться. Все-таки машинний переклад. Але зате можна регулювати швидкість відтворення, вибирати стать читця. Опція може стати в пригоді, якщо не охота відриватися від книги, коли руки зайняті, наприклад, за кермом. 
  5. Для користувачів, які часто слухають аудіокниги, є відповідний плеєр. Якість озвучення при такому підході висока. 
  6. Підтримка покетбуківської хмари й Dropbox з можливістю синхронізації. Якщо на смартфоні є додаток PocketBook, є можливість читати книгу на двох пристроях. Наприклад, вдома насолоджуватися читанням в рідері, по дорозі на роботу — в смартфоні. Синхронізація дає можливість запам'ятовувати сторінку, на якій закінчили читання. Покетбуківський додаток можна встановити на будь-який пристрій, що працює на Android або iOS
  7. Наявність G-сенсора дозволяє покетбуку міняти орієнтацію тексту з книжкової на альбомну і навпаки. 
  8. У процесі читання можна робити закладки та замітки. Є вибір розміру шрифтів, міжрядкових інтервалів, ширини полів. Налаштовуються перенесення слів. 

Для реалізації аудіо можливостей покетбук потрібно підключати до колонок або навушників, власних динаміків у нього немає. Така конструкція на 100% виправдана, оскільки основне призначення рідера — читання. 

Битва гігантів: Що краще: iPhone або Samsung — який з 2 смартфонів вибрати?

PocketBook 740 Color: зовнішній вигляд і розміри 

Корпус покетбука виконаний в сріблястому кольорі, екран обрамлений чорною рамочкою. Від рідера віє солідним брендом. Міцний матовий пластик не мазкий, стійкий до подряпин. Збірка монолітна.

зовнішній вигляд і розміри PocketBook 740

За розмірами й дизайну кольорова модифікація практично не зазнала змін. Виробник пхнув всі інновації в формат, властивий і іншим 740-им моделям. Розміри: 195х137х8 мм. Кольоровий покетбук поважчав на 10 г у порівнянні з PRO-моделлю і на 15 г у порівнянні з бюджетною 740-ою. Вага рідера з E-Ink Kaleido становить 225 г. Кольорова читалка трохи додала у вазі через більш потужного акумулятора, але на зручності використання це відбилося. 

Цікава стаття: Чим відрізняються AirPods 1 від AirPods 2: 8 аргументів на питання «чи варто оновлюватися?» 

Програмне забезпечення 

Операционка покетбука — Linux. Система спритна і невимоглива до заліза, гігабайта оперативної пам'яті їй вистачає позаочі. Користувачеві не доводиться чекати по кілька секунд, поки відкриється книжка, навіть якщо її розмір — 200 Мб. Сторінки перегортаються миттєво. Ще один плюс Лінукса — економне витрачання заряду батареї.

економна витрата заряду у PocketBook 740

Під ОС Linux працюють такі програми: 

  • Бібліотека — менеджер файлів, в яких зберігаються книги. Їх можна сортувати різними способами. Налаштовується розмір обкладинок. 
  • Книги по email. 
  • Браузер. 
  • Калькулятор
  • Екранна клавіатура
  • Scribble — програма-малювалка з використанням кольорових ліній. 
  • Розмальовка — ще один актуальний додаток для кольорового покетбука. Перевірений спосіб заспокоїти нерви, вбити час на нудних заходах. 
  • Додаток «Нотатки» теж використовують можливості екрану. Зручно виділяти кольорами фрагменти тексту. 
  • Музичний плеєр. 
  • Аудіо книги. Можна налаштувати висоту звуку і відповідну швидкість відтворення. 
  • Судоку, Косинка, шахи. 
  • Годинник-календар. 
  • RSS-рідер. 

Щоб читати було веселіше, можна ділитися своїми планами та звершеннями з друзями через ReadReate. Покетбук перешле в соцмережу повідомлення, що збираєтеся прочитати книгу, читаєте або вже прочитали. Є можливість поділитися цитатою, поставити оцінку прочитаного, порекомендувати друзям вподобаний твір. Для любителів всього ліцензійного реалізований функціонал магазину книг. 

Качаемо музон з YouTube: Як звантажити музику з YouTube: 12 хороших сервісів для ПК і смартфонів

Акумулятор і продуктивність 

Бачити соковиті, насичені кольори допомагає яскраве підсвічування. Відповідно, у кольорового покетбука повинен бути потужний акумулятор, інакше від новації постраждає автономність. Виробник врахував цей момент, зробив вибір на користь батареї, місткість якої на 1000 мАг більше в порівнянні з монохромними 740-ми. Акумулятор на 2900 мАг забезпечує автономність протягом місяця з включеним підсвічуванням. Без неї рідер протягне без розетки 3 місяці (до 25 тис. сторінок). Якщо батарея розряджається набагато швидше — перевірте в налаштуваннях функцію автоматичного вимкнення. Для цього потрібно зайти в розділ Дата / час.

насичені кольори у рідера

Для зарядки акумулятора виробник пропонує використовувати кабель Type-C. Адаптер в комплектацію не входить. Виробник рекомендує заряджати покетбук від компа або купити зарядний пристрій. Якщо увімкнути включений рідер до ПК — на E-Ink Kaleido висвітиться меню з 2 пунктів: зарядка, передача даних. Зарядка покетбука супроводжується світінням індикатора. Також в комплект постачання входить перехідник Type-C на аудіовихід 3,5 мм для підключення навушників, колонок. 

Продуктивність рідера на винятковому рівні. Її забезпечує гармонійне поєднання 2-ядерного чіпа, гігабайтного ОЗУ і швидкої ОС Linux. 

Перекидаємо фотки на інший смартфон: Як перенести дані на новий телефон: 5 способів «відновитися» 

Пам'ять PocketBook 740 Color 

В рідер можна записати 16 Гб контенту. Якщо напихати пристрій виключно текстовими книгами — вийти за межі цього обсягу буде проблематично. Поміститися може 15 тис. творів у форматі FB2. Інша справа — аудіокниги, вага яких вимірюється сотнями мегабайт. Ними, звичайно, можна заповнити пам'ять досить швидко. Втім, на цей випадок є паличка-виручалочка — слот MicroSD для карток до 32 Гб. 

MicroSD-карти коштують недорого, причому накопичувачі на 16 і 32 Гб за ціною не сильно відрізняються. Якщо середній розмір книг вважати рівним 1 Мб, то в першому випадку на картку поміститься 16 тис. творів, у другому — 32 тисячі. Такий розрахунок справедливий для файлів у форматі EPUB, MOBI, FB2. Якщо записувати літературні шедеври, документи, комікси або інструкції у форматі PDF або DJVU, таких книг поміститься в 5-10 разів менше. Але навіть 3000 pdf-файлів — це солідна бібліотека.

При виборі карти пам'яті для рідера варто звернути увагу на її клас, який зображається на ній у вигляді числа в незамкнутому колі. Клас — це швидкість передачі інформації в Мбіт / с. Для покетбука краще купувати повільні карти з 2 або 4 в колі. Електроніка рідера може не встигати за роботою картки 10-го класу. 

Якість за доступною ціною: Огляд та порівняння смартфонів Samsung Galaxy M31, M21, M11, або чим відзначилися 3 топових бюджетників 

Комунікаційні можливості 

Покетбук спілкується із зовнішнім світом через microSD-карти, по кабелю, Wi-Fi та блютузу. Найбільш популярний спосіб стягування книг — запис з компа. Type-C кабель в комплекті для цього є. При підключенні до ПК рідер відбивається як флешка, якщо в ньому є MicroSD-карта — як два накопичувачі.

комплектація PocketBook 740

Альтернативний варіант звантаження книг — Wi-Fi. Виробник рекомендує їм користуватися за допомогою приложухи «Книги по email». Після першого запуску сервісу потрібно ввести електрону адресу і пароль. На зазначену пошту прийде лист для активації сервісу. Користувач отримає електронну адресу покетбука на кшталт name@pbsync.com. На цю адресу можна без проблем відправляти книги з електронки, зазначеної при реєстрації. 

В «Бібліотеці» з'явиться тека Send-to-PocketBook, яка буде приймати відправлені на рідер книги. Для виряджання потрібно створити лист без теми, прикріпити до нього файли та відправити на name@pbsync.com.

Якщо спробувати відправити книгу з адреси, відмінної від електронної, зазначеної при реєстрації, контент не потрапить в покетбук. Але на знайому ридеру пошту прийде повідомлення з пропозицією підтвердити легітимність відправника. Після згоди користувача читалка буде отримувати книги з нової підтвердженої адреси. Така технологія може стати в пригоді, якщо потрібно отримати книгу або документ від друзів або з роботи, бувши на відпочинку або у відрядженні. 

Блютуз може знадобитися, наприклад, для підключення до бездротових навушників. Законектитися можна за наступним алгоритмом: 

  1. Активувати блютуз в навушниках. 
  2. На покетбуці зайти в Налаштування. Натиснути Bluetooth, активувати сполучення. 

Вибрати навушники в списку пристроїв, якщо там ще щось зобразиться. Взагалі нічого не показується? Натисніть «Знайти ВТ-пристрої». 

Розбираємося з модним інтерфейсом: Що таке Usb type З: які 3 переваги оцінять користувачі після впровадження USB4

Технічні характеристики 

Щоб кольоровому покетбукові не було нудно в таблиці характеристик, проведемо його порівняння з монохромними побратимами 740-ої серії.

Характеристики
PocketBook 740 Color PocketBook 740 Pro PocketBook 740
Характеристики екрану Довжина діагоналі в дюймах  7,8 7,8 7,8
Роздільна здатність 1872х1404 1872х1404 1872х1404
Точок на дюйм в монохромному режимі 300 300 300
Точок на дюйм в кольоровому режимі 100 - -
Регулювання колірної температури підсвічування  - + +
Пам'ять для контенту, Гб  16 16 16
Можливість підключення MicroSD  + - +
Оперативна пам'ять, Гб  1 1 1
Кількість ядер в процесорі  2 2 2
Місткість акумулятора, мАг  2900 1900 1900
Wi-Fi + + +
Аудіоплеєр + + -
Озвучування книг  + + -
PocketBook Cloud + + +
G-сенсор + + +
Сенсорне і кнопкове керування  + + +
Захист від води - + -

Кольоровий покетбук відрізняється від монохромних моделей інноваційним екраном E-Ink Kaleido New, хоча і дисплеї E-Carta по-своєму теж хороші. Модель Pro в лінійці виділяється захистом від води IPX8. Що стосується єдиної не флагманській моделі в таблиці, основне її перевага — скромна ціна. 

Питання, який з 3 покетбуків 740-ої серії краще купити, кожен вирішує для себе. Якщо у людини не виникало негативу з приводу відсутності кольорової картинки та пов'язаних з цим переваг, навряд чи є сенс переплачувати близько 1000 грн, купуючи рідер з екраном Калейдо. Новинка в будь-якому випадку вже знайшла свою аудиторію — сімейних людей з дітьми, покупців, які обожнюють першими занурюватися у світ нових технологій. 

Розв'язуємо проблему конекту microSD зі смартфоном: Телефон не бачить карту пам'яті: 7 кроків як це виправити

Коментарі
Залиште коментар
Категорії