Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке Usb type З: які 3 переваги оцінять користувачі після впровадження USB4

Дата публікації: 14.01.2021 16:21
Дата оновлення: 14.01.2021 16:21

Багато людей, які бажають купити ноутбук або смартфон, цікавляться наявністю Usb type С. В разі лептопа він дозволяє:

  • використовувати універсальний зарядний пристрій,
  • підключати монітор,
  • користуватися флешкою з двома роз'ємами і ін.

Власнику телефону роз'єм дасть можливість швидко зарядити гаджет, інтегрувати його з док-станцією для виведення картинки на зовнішній монітор і інші можливості.

На замітку: Як вибрати блок живлення для ПК: 6 параметрів + 5 ТОП брендів

Usb type C: що за звір, звідки взявся?

Еволюція комп'ютерної техніки йде по шляху збільшення продуктивності і зменшення габаритів пристроїв. З накопичувачами і кабелями аналогічна ситуація. Змінюються покоління інтерфейсів, зростає швидкість обміну даними. Люди цікавляться новими роз'ємами, запитують про кабель Usb type C, мовляв, що це за фішка, які швидкості видає? Спочатку трохи історичних фактів.

 Usb type C, преимущества и недостатки разъема

Перший стандарт Usb з'явився ще в минулому столітті. Користувачам швидко зрозуміли, що Usb 1 спритніше, зручніше і безпечніше, ніж, наприклад, паралельний порт. Щоб від'єднати шнур – коли працює принтер – вже нічого не ламалося. Usb 2 став наступною віхою в прискоренні передачі даних. З його допомогою з'явилася можливість підключати до компам широкий спектр периферії, з'явилися флешки, які поховали дискети.

Але залишалася проблема, пов'язана з асиметрією роз'єму. Usb типу А чи В не вийде заново вставити в порт пристрою, розгорнувши на 180 градусів. Легко поплутати боку. Це незручність вдалося усунути з появою USB-C. Що таке специфікація Usb type C? Герой статті – симетричний роз'єм, що з'явився разом з Інтерфейсом USB 3.1. ПОРТ USB-C тонкий, він легко вписується в корпусу смартфонів Іпланшетів, не кажучи вже про більш габаритної цифровій техніці.

Більше інформації про USB: Види роз'ємів USB – коротко в 3 розділах

Характеристики Usb type C

Краще зрозуміти, що таке специфікація type З допоможе таблиця з характеристиками USB 3.1:

Модифікація
USB 3.1 першого покоління USB 3.1 другого покоління
Гранична швидкість, Гб/с 5 10
Гранична сила струм, А 5
Кодування 128/132b
Довжина кабелю, м 1
Ресурс (макс. кількість підключень) 10000

Як видно, в другому поколінні відрізняється від першого лише максимальною Швидкістю. Теоретично максимальна сила струму в обох СПЕЦИФІКАЦІЙ – 5 А. Практично можна розраховувати НА 1,5-3 А і ПОТУЖНІСТЬ 7,5-15 Вт. Проблема з ЖИВЛЕННЯМзовнішніх HDD і SSD на ура.

 кабель usb type c что это

Кодування використовується для збільшення ефективності передачі сигналу. У всіх специфікаціях USB аж до 3.0 використовувалося шифрування виду 8/10b, 20% біт витрачається не трансфер службової інформації. У версії 3.1 другого покоління допоміжний функціонал займає менше 4% смуги пропускання біт.

Довжина кабелю 1 м означає, що для стандарту 3.1 це максимальне значення, при якому дотримуються всі заявлені електричні характеристики. Кабель USB-C може бути 3-4-метровим при задекларованих 3 амперах.

Трохи чисто технічної інформації: Терморегулятори USB за кольорами: 3 види роз'ємів, схеми розпаювання, особливості

Можливості та перспективи Usb type C

Після версії 3.1 з'явився стандарт 3.2 , що дозволив передавати дані зі швидкістю 20 Гб/с. А майбутнє USB-C полягає в використанні роз'єму зі стандартом USB4. Якщо минула модифікація дозволяла картинку на один4К-монітор, то USB4 дасть можливість здійснювати передачу з одного порту відразу на два 4К-дисплея. Новий стандарт буде на 100% заточений під Usb type C, і це закріпить позиції специфікації в світі цифрових пристроїв.

Переваги USB4:

  1. Швидкість – до 40 Гб/с;
  2. Сумісність з попередніми модифікаціями аж до 2.0 (швидкість передачі, природно, при цьому буде нижче);
  3. Підтримка Thunderbolt 3.

Однак не варто очікувати стрімкої експансії нового стандарту. Зараз на ноутбуки, смартфони, ПК ставлять порти універсальної шини 2.0 і 3. *. Форсовано вносити зміни в конвеєрні лінії ніхто не буде. До того ж доведеться запускати виробництво кабелів, відповідних новому стандарту.

что такое type c

За частині збільшення живильної потужності перспективи поки неясні. В принципі, вже USB 3 дає можливість віддавати до 100 Вт енергії. Цього достатньо для живлення монітора або ультрабука. Подальша «гонка озброєнь» в цьому напрямку навряд чи доцільна.

НА закінчення пару слів про критику USB-C. Серед багатьох покупців смартфонів викликало невдоволення зникнення з корпусів ряду гаджетів 3,5-міліметрового аудіоджек. Виробники ставлять USB-C і пропонують власникам класичних навушників користуватися перехідниками. Це, звичайно, незручно, але що поробиш, всім не догодиш. Ставка виробників на Type З зрозуміла, це дає можливість робити корпусу телефонів тонше.

Пізнавальна стаття: Як роздавати інтернет з телефону – мануал в 3 пунктах, як перетворити смартфон в роутер

Коментарі
Залиште коментар
Категорії