Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

На що впливає опір навушників – 2 типи навушників за опором

Дата публікації: 02.04.2018 15:30
Дата оновлення: 02.04.2018 15:30

Крім діапазону відтворюваних частот і кількості мегават на коробках навушників пишуть опір. Що це таке, навіщо це треба, і на що впливає імпеданс, розповідає ця стаття.

Примітка: так як імпеданс – це повне опір, яке включає як його активну, так і реактивну складову, потрібно знати, що найчастіше на упаковках вказують перше – активне – значення. Через це відхилення від заявлених параметрів на 1-3 Ома вважається нормою.

Типи навушників по опору
Вид моделі Низькоомні Високоомними
Компактні моделі (вкладкаі, вакуумні) імпеданс не досягає 100 Ом. імпеданс перевищує 100 Ом.
Повнорозмірні накладні імпеданс нижче 32 Ом. імпеданс перевищує 32 Ома.

импеданс наушников

Який же варіант віддати перевагу? З яким показником опору вибирати? Яким він повинен бути? Тут важливий вид техніки, до якої навушники будуть підключатися, і потужності її підсилювача.

Навіщо потрібні різні показники опору у різних моделей?

Навушники різних типів відрізняються за якістю звуковидобування: високоомні звучать трохи краще. Але справа тут не в опорі як такому, а в тому, що підсилювач посилає менше струму, тому менше спотворює частотний сигнал.

Для портативних пристроїв – смартфонів, мп-3 плеєрів і планшетів – краще підбирати навушники, які належать до типу низькоомних. Якщо ж навушники будуть використовуватися вдома, наприклад, підключатися до ПК або звукової карти, підійдуть високоомні моделі.

низкоомные наушники для портативных гаджетов

Справа в тому, що у девайсів портативного типу на виході обмежений рівень напруги, а ось на ток обмежень немає. Через це «розгойдати» гаджет, щоб вичавити з нього максимум потужності, можна тільки з низькоомними навушниками.

Читайте також: ТОП-7 найкращих навушників-вкладкаів

Напруга пристроїв, які належать до типу стаціонарних, не так обмежена, тому можна отримати відмінну потужність, користуючись високоомними моделями. Підсилювача такий варіант дасть більш сприятливу навантаження. З импедансом навушників високого рівня спотворень в цьому випадку буде менше.

Примітка: для смартфона або мп-3 плеєра підібрати варіант до 50 Ом. Модель з показником більше підійде, якщо у неї хороший запас чутливості.

Саме по собі опір не впливає на звук (його гучність і якість), але відповідає за ці параметри в зв'язці з SPL. Від цього показника залежить, наскільки голосно зможуть звучати навушники. А ось скільки підсилювач зможе видати потужності – це прерогатива імпедансу.

высокоомные наушники для студийной работы

Якщо взяти дві пари навушників, у яких однакові показники SPL, припустимо 110 децибел на мегават, але одну модель – 16-омную, а іншу – 150-омную, і підключити їх до одновольтному плеєра, то в кожному з двох випадків плеєр зазвучить по-різному:

  1. з низкоомной моделлю – на 62 мВт;
  2. з високоомній – на 7 мВт.

Простіше кажучи, його підсилювач не зможе вичавити максимум з високоомній моделі.

Дивіться також: ТОП-10 кращих повнорозмірних закритих навушників

Девайси з розряду високоомних використовують з апаратурою класу Hi-FiІ Hi-End . Їх підключають до підсилювачів або 24-бітовим студійним звуковим картками. Це дає більш якісний і збалансований звук. З цієї причини моделі з високим импедансом використовують звукорежисери кіно і ТБ, діджеї. Вони також застосовуються при мастерингу і зведенні звукозапису на проджект-студіях.

Рада: хороший студійний варіант – AKG K702. Крім переліченого імпедансу, вони порадують відмінною чутливістю і широким діапазоном частот. Вони звучать збалансовано і деталізовано.

Високоомними навушники
Низькоомні навушники
для апаратури Hi-Fi класу для побутового використання
для апаратури Hi-End класу

Гучність навушників і витрата енергії джерела

Оскільки від опору залежить гучність, на подовження терміну служби батареї носія це значення теж впливає: якщо слухати музику на максимумі, то високоомні і низькоомних моделі по-різному витратять енергію АКУМУЛЯТОРАпланшета смартфона.

Чим вище опір – тим довше буде «жити» акумулятор девайса на одному заряді, будь-то смартфон, плеєр або інший гаджет. Все тому, що високоомні навушники витрачають менше струму, і від підсумкової фактичної гучності це не залежить.

Цікаво почитати: ТОП-10 кращих внутріканальних навушників

У користувачів «тихих» смартфонів вибір навушників вкрай обмежений, тому що тут є тільки один варіант – це низькоомні «вуха». Користувачі з гаджетами, які оснащені досить потужним виходом (хоча б 3 В), мають можливість експериментувати.

низкоомные наушники для смартфона

Тут є два оптимальних варіанти:

  • низькоомним, але з високим SPL;
  • менше чутливий, але з опором побільше.

Так, якщо користувач змінить 16-омні навушники на 32-омні (наприклад, на спортивні Monster iSport Achieve) батарея його гаджета протримається довше.

Це стане в нагоді: Як продовжити життя навушників: більше 10 рад

Моделі навушників можуть звучати добре незалежно від кількості Ом. Але багато що залежить від носія. Для смартфона краще підібрати низькоомним варіант. Щоб батарея протрималася довше, підійде модель від 32 Ом. Для відомості аудіозаписів, а також мастерингу звукових доріжок та іншої студійної роботи варто придивитися до повнорозмірним варіантів з великим опором. Якщо підключити низкоомную модель до студійної апаратурі, гучність, звичайно, посилиться, а ось частотний баланс може порушитися.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії