Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Яка витяжка краща: 5 особливостей купольних і вбудованих конструкцій

Дата публікації: 06.11.2019 11:31
Дата оновлення: 20.02.2023 13:26

Яка витяжка для будинку краще: вбудована чи купольна? Це обладнання вже давно вважається невід'ємною частиною будь-якої кухні. Очищаючи повітря, поглинаючи запахи та продукти горіння, воно позбавляє кіптяви та диму, покращуючи процес приготування їжі.

Є два найбільш поширені види витяжок: вбудована (рециркуляційна) і купольна (проточна, з відведенням повітря). Щоб розібратися, яку краще вибрати, необхідно розглянути особливості роботи кожного типу цього кухонного обладнання.

Виды вытяжек: купольная и встроенная

Що потрібно знати про вбудовувані витяжки

Важливою відмінністю між вбудованими і купольними витяжками є принцип роботи. Також на вибір покупця дуже часто впливає розмір витяжки та її вартість.

Якщо кухня не дуже велика, а процес приготування їжі відбувається на електричній або індукційною плитою, оптимальним варіантом стане придбання більш компактної і доступної за ціною вбудованої (рециркуляційної) витяжки. Деякі моделі мають висувну частину, що робить пристрій майже непомітним на тлі кухонного гарнітура.

Відповідаючи на питання, яка витяжка краща: вбудована або купольна, крім розміру та вартості також доведеться врахувати низку інших особливостей, включаючи пристрій та експлуатацію.

Буде цікаво: Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії за годину: 4 пояснюючих розділу

Пристрій

Вбудована (рециркуляційна) витяжка має один або два мотори, здатні працювати у кількох режимах, з потужністю обслуговування від 400 до 1000 кубометрів повітря на годину. У деяких моделях є підсвічування та таймер. Управління здійснюється натисканням кнопки або клавіші.

Принцип роботи

Роздумуючи над тим, яку вибрати витяжку: вбудовувану або купольну, як модель Gorenje WHC 623 E16X, важливо врахувати, що перший тип обладнання не має відведення у вентиляцію. Конструкція лише очищає повітря від шкідливих домішок за допомогою вугільного або алюмінієвого фільтра та жировловлювачів, після чого повертає його до кухні.

Встроенная вытяжка без отвода в вентиляцию

Якщо господарі приміщення збираються часто і довго готувати на газовій плиті, або хтось з них курить, тоді варто зупинити свій вибір на купольній витяжці. Але за відсутності можливості підключення до вентиляційної системи, вибирати, яка краще витяжка: вбудована чи купольна, не доведеться. Іншої альтернативи, окрім рециркуляційних пристроїв, немає.

Рекомендуємо ознайомитися: Чим відрізняється витяжка від повітроочисника? – 2 прилади, різне призначення

Особливості експлуатації

Фільтр дозволяє ефективно очищати повітря на кухні, але при цьому він вимагає регулярної заміни. У деяких моделях витяжок є індикатори, які повідомляють, що слід замінити фільтр. Якщо вони відсутні на обладнанні, заміна проводиться раз на 4-6 місяців.

Деякі моделі пристроїв не мають фільтра, а тільки жировловлювачі. У цьому випадку експлуатація вимагає регулярного очищення лопат вентилятора та інших частин пристрою. Робити це доведеться приблизно раз на місяць.

Радимо вивчити:5 причин почати «чистити повітря» у себе вдома прямо сьогодні

Переваги і недоліки

У питанні, яка витяжка краще – вбудована (якFranke FTC 632L BK ({28}}) або купольна, відгуки багатьох покупців зводяться на думку, що рециркуляційні моделі потрібно купувати у трьох випадках:

  1. З метою економії коштів.
  2. При відсутності можливості підключити обладнання до вентиляції.
  3. Якщо кухня занадто мала для встановлення купольної витяжки.

До очевидних плюсів вбудованих витяжок потрібно віднести:

  • Доступну вартість;
  • Компактні розміри;
  • Частина корпусу є висувною (є не у всіх моделей);
  • Наявність жировловлювачів (є не у всіх моделей);
  • Майже непомітна на тлі кухонних меблів.

Якщо кухня не допускає підключення витяжного обладнання до вентиляції або від плити до входу в вентиляційний отвір занадто велика відстань, тоді оптимальним вибором стане рециркуляційна модель. Єдине серйозне незручність тут полягає в тому, що регулярно доведеться витрачати час на чищення та заміну фільтрів.

Загальна характеристика купольних витяжок

Щоб з'ясувати, яку варто брати витяжку: купольну або вбудовану для великої кухні, варто звернути увагу на поради фахівців. Експерти радять перший варіант. Завдяки більшій потужності та підключенню до зовнішньої вентиляції, таке обладнання швидше та якісніше очищує повітря.

Купольная вытяжка

Ще один важливий нюанс – газова плита. Якщо приготування їжі відбувається за допомогою газу, необхідно встановити купольну витяжку, таку як, наприклад, Electrolux LFC9316X. Пояснюється це тим, що обладнання, що працює за принципом рециркуляції, очищає повітря від запахів, але не здатне усувати продукти газового горіння. Цю проблему здатна вирішити лише вентиляція.

Зверніть увагу: Як вибрати вентилятор для дому?

Пристрій та принцип роботи

Витяжка, що має форму купола, може монтуватися не тільки на стіну, а й на стелю (якщо плита розташована на кухонному" острові"). Як і моделі вбудованого обладнання, вона забезпечена одним або двома вентиляторами.

Щоб не помилитися з відповіддю на питання щодо вибору типу витяжки, необхідно врахувати наявність або відсутність кількох умов:

  • тип плити (газова, електрична або індукційна);
  • площа кухні;
  • частота використання плити;
  • можливість підключення до вентиляції;
  • вартість;
  • чи підходить витяжка до інтер'єру меблів.

Якщо плита працює на газу і часто використовується за своїм прямим призначенням, купувати рекомендується проточний витяжний пристрій – такий як Candy CCE16/1N-07. Купольне обладнання коштує дорожче, ніж вбудоване. Також доведеться витратитися на гофру, яка з'єднує витяжний пристрій із системою вентиляції.

Плюси і мінуси

Витяжка вбудована чи купольна – що краще? Якщо судити з технічних характеристик, проточні (купольні) системи якісніше вирішують проблему очищення повітря. Але далеко не всі власники квартир та будинків можуть дозволити встановлення такого обладнання. У цій ситуації варто звернути увагу на доступні за ціною компактні моделі редукційних витяжних пристроїв. Але перед цим варто вивчити переваги та недоліки купольного витяжного обладнання.

Переваги
Недоліки
Висока продуктивність (об'єм прокачаного повітря може перевищувати 1000 куб.м на годину). Великі розміри (не у всі малогабаритні кухні підійде).
Виведення продуктів горіння газу в вентиляцію (більш якісне очищення повітря). Більш складна установка та підключення (потрібна допомога майстра, що вплине на остаточну вартість).
Не потрібно регулярно змінювати фільтр. Але це не скасовує обов'язок чистити елементи обладнання, де може накопичуватися жир або бруд. Не завжди підходить до кухонних меблів (витяжка відразу впадає у вічі).
Відносно висока ціна (вбудовані витяжки, як правило, дешевші).

Тому господар кухні повинен сам вибрати, який тип обладнання йому підходить.

Не пропустіть: Касетний кондиціонер: що це, принцип роботи – гайд з 5 розділів

Чим відрізняються вбудовувані та купольні витяжки

Головна відмінність обох різновидів витяжного обладнання полягає в принцип роботи (виведення продуктів горіння газу у вентиляцію або очищення повітря за допомогою фільтрів). Додаткові функції (наявність таймера, рідкокристалічного дисплея керування) не такі важливі, оскільки ними можуть бути обладнані обидва типи пристроїв.

Що вибрати, вбудовувану або купольну витяжку

Вибір витяжного обладнання для кухні безпосередньо залежить від плити та площі кухні. Для невеликих приміщень більше підійде рециркуляційні моделі (Electrolux LFP316S інші). Вони, напевно, сподобаються також і тим, хто не хоче занадто багато витрачати на покупку витяжки.

Выбор вытяжного оборудования

З іншого боку, за наявності газової плити краще зупинити вибір на купольному устаткуванні. Ймовірно, воно буде дорожчим, але не доведеться регулярно купувати фільтри.
Перед вибором витяжного пристрою для своєї кухні важливо врахувати низку умов, без яких купівля може призвести до помилки і марно витрачених грошей. Найбільш важливим у тому числі вважається виведення назовні забрудненого Повітря. За наявності електричної плити придбання вбудованого обладнання матиме більше плюсів.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії