Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як закріпити фотоапарат на штативі: 3 етапи

Дата публікації: 23.05.2024 12:08
Дата оновлення: 23.05.2024 12:49

Предметники, портретисти, пейзажисти, блогери та інші фахівці по роботі з фото та відео використовують для встановлення обладнання штативи. У підготовку до творчого процесу входять 3 етапи: встановлення триноги, закріплення камери та налаштування її положення. Розберемося, як поставити цифровий фотоапарат на штатив. Почнемо з призначення триподів.

встановлення фотоапарата на штатив

Штатив — чіткі та красиві фото без дефектів

Штатив потрібен для утримання фотоапарата у заданому положенні без руху. Актуальність триноги зростає, коли доводиться проводити знімання за слабкого освітлення з довгою витримкою. Наявність трипода в таких ситуаціях дозволяє уникнути змащення на знімках, викликаного зміною положення камери під час фотографування. Повну нерухомість забезпечують, включаючи дистанційний спуск чи таймер.

Досвідчені фотографи, які чудово знімають з рук, теж використовують штативи. Фіксація камери в тринозі дозволяє збільшувати глибину різкості, закриваючи діафрагму. Це особливо важливо під час фільмування пейзажів.

закріпити фотоапарат на штативі

Ще один актуальний сценарій використання штатива — знімання портрета при слабкому освітленні. Жорстка фіксація фотоапарата дозволяє збільшити витримку, зменшивши ISO. В результаті вдається позбавитися цифрових шумів.

На ринку фототехніки представлено багато штативів для фільмування фото та відео. Для закріплення камери використовують швидкознімний майданчик. Як вибрати пристрої, що спрощують знімання?

І тут без штатива не обійтися: Як використовувати фотоапарат як вебкамеру — налаштування моделей 5 брендів

Вибір штатива

Класичний фотоштатив складається з 3 основних частин: телескопічних ніг, головки та центральної колони. При виборі опор враховують:

  • Довжину ніг у складеному та розкладеному положенні. Для фотографування досить 150-180 см. Відеомейкери часто купують високі штативи, які дають можливість знімати лектора поверх голів аудиторії.
  • Максимальне навантаження. Для важкого повнокадрового фотоапарата потрібний штатив відповідної «вантажності».
  • Кількість щаблів ніг. Багатоступеневі триноги займають менше місця у складеному положенні.
  • Механізм фіксації щаблів — натискання чи обертання.
  • Матеріал виготовлення. Алюміній дешевший, карбон — легший і вібростійкий.
  • Ноги гнучкого штатива, подібно до мацаків восьминога, можуть ухопитися за будь-яку опору невеликого перерізу.

кріпити фотоапарат

У деяких класичних штативах одну ногу можна відкрутити, щоб використовувати її для утримання спалаху на потрібній висоті. Для цього іноді купують окремий монопод. Є ще короткі гібридні пристрої — штативи-рукоятки, наприклад, Canon HG-100TBR.

Види голів:

  1. 3D-головка дозволяє рухати фотоапарат у трьох площинах. Зміщення у кожній площині проводиться окремо. 3D-головка допомагає вибрати оптимальний ракурс при макрофільмуванні та професійному предметному зніманні.
  2. Компактна кульова головка схожа по функціоналу з 3D, але регулювання положення проводиться відразу у вертикальній та горизонтальній площинах.
  3. Для фільмування панорам.
  4. Кардан для роботи з довгофокусними об'єктивами.
  5. Штативну з можливістю панорамування використовують для відеознімання.

Повторну фіксацію фотоапарата в тому ж положенні полегшує шкала балансування. Для панорамування передбачена шкала кутів повороту з розподілами у градусах.

Для фіксації фотоапаратів використовують не тільки триноги, але й інші пристрої, наприклад, кронштейни та струбцини.

Інтернет Ілона Маска: Що таке Starlink — встановлення термінала в 4 етапи

Вибір майданчика

Швидкознімний майданчик — деталь, з якої простіше закріпити фотоапарат на штативі як належить. На першому етапі встановлення її прикручують до камери, після чого камера ставиться на місце легким рухом руки. Користувачеві залишається зафіксувати з'єднання, змінивши положення важеля або закрутивши гвинт.

Іноді швидкознімний майданчик купують окремо від штатива. У цьому випадку важлива його сумісність з головкою триподу.

Основні різновиди кріплень:

  • Arca-Swiss — популярний майданчик з профілем «ластівчин хвіст». Кріплення засувається в паз і фіксується надійно по всій довжині рейки. Міжнародний стандарт використовують багато відомих виробників професійного фотообладнання.
  • Слотові затискачі зустрічаються у напівпрофесійній фототехніці. За притиск до штатива в одній точці відповідає кулачковий фіксатор.
  • L-Plate. У разі використання горизонтального майданчика незручно робити вертикальні знімки. Навантаження зміщується на точку кріплення фотоапарата, конструкція стає менш стійкою, зі зміщеним центром ваги. Один зі способів розв'язування проблеми — використання майданчика L-Plate — скоби для вертикальної або горизонтальної фіксації. При її виборі враховують габарити корпусу фотокамери та тип головки триноги.

різновид кріплення

Як встановити фотоапарат на штатив у 3 етапи

Насамперед встановіть трипод:

  1. Виставте необхідну довжину ніг. Починайте з секцій, які ближчі до голівки. Вони масивніші та стійкіші.
  2. Встановіть штатив таким чином, щоб одна з опор дивилася у напрямку фільмування. У цьому випадку випадково не зачепіться за виставлену ногу.
  3. Бажано, щоб тринога була встановлена хоча б більш-менш за рівнем. Це доброчинно позначиться на якості фото та посприяє стійкості конструкції. Установка за рівнем є особливо важливою при створенні панорамних зображень, що включають декілька окремих кадрів. На деяких штативах є вбудовані бульбашкові рівні. Виставляти трипод з ідеальною точністю необов'язково. Іноді виходить цікава композиція під час фотографування камерою, зафіксованої в незвичайному положенні.

Центральну штангу висувайте тільки у випадках, коли для виходу на потрібну висоту не вистачає довжини ніг. Тринога з висунутою центральною колоною менш стійка.

Якщо встановили важкий фотоапарат на високий штатив, можливо, має сенс подбати про додаткову стабілізацію конструкції. Для цього на гачок під триногою повісьте вантаж, наприклад рюкзак або сумку з камінням.

Шикарна модель: Огляд Sony A7 III — 3 головні параметри

З'єднання з майданчиком

Для фіксації фотоапаратів виробники роблять у нижній частині корпусу різьбовий отвір. Зазвичай там різьблення на 1/4”, рідше — на 3/8”. Більший діаметр потрібен, коли вузол кріплення може зазнавати серйозних навантажень. Наприклад, при встановленні важкої фотокамери, до якої прикручений професійний об'єктив з безліччю лінз та великим зумом.

Порівняння різьблення:

 
1/4 дюйми 3/8 дюйма
Зовнішній діаметр 6,35 9,53
Внутрішній діаметр 4,72 7,49

Якщо фотоапарат і майданчик мають різні різьблення — можна розв'язувати проблему за допомогою перехідника.

Для з'єднання камери зі слотовим кріпленням:

  • На нижній частині майданчика встановлюють вертушку у робоче положення;
  • прикручують майданчик до камери;
  • встановлюють вертушку у вихідне положення.

Інші види майданчиків монтують аналогічним способом. За відсутності вертушки використовують викрутку, монетку, 6-гранний Г-подібний ключ тощо.

Монтуємо акустику: Як встановити саундбар: інструкція з 4 кроків

Фіксація на штативі

Після з'єднання камери з майданчиком залишилося розібратися, як встановити підготовлений фотоапарат на штатив. Процедура не вимагає особливої вправності. Вставляємо кріплення у триногу та фіксуємо його за допомогою гвинта або кулачкового затиску. Переконуємося, що трипод добре тримає камеру.

фіксація на штативі

Зміна висоти фотоапарата, його положення та рівня

Висоту виставляють до встановлення камери. Після її фіксації на фотоштативі залишається правильно спрямувати об'єктив. Напрямок задають за допомогою функціоналу головки триноги. Обидва основні різновиди — 3D та кульові — відмінно підходять для вирішення цього завдання.

Налаштування висоти

Для налаштування висоти використовують ноги, подовжуючи їх до потрібного рівня. Якщо цього недостатньо, висувають центральну колону. При виборі триноги важливо звернути увагу на максимальну висоту. Вона буває з піднятою центральною штангою та без неї. Якщо в описі товару не зазначено, про яку характеристику йдеться, уточніть цей момент у консультанта інтернет-магазину або на сайті виробника.

При виборі висоти враховують ріст людини, яка працюватиме з фотоштативом. Зручно, коли при виставленні експозиції не потрібно часто приймати напівзігнуте положення. Гарний варіант — видошукач знаходиться на висоті очей. При виборі також враховують такі фактори:

  1. На висоту точки фільмування впливають габарити голови штатива та фотоапарата.
  2. При зніманні на природі ноги трипода можуть зайти на кілька сантиметрів у пісок або інший м'який ґрунт.
  3. Найкраще зробити невеликий запас по висоті. Опустити нижче камеру завжди можна, а ось підняти її вище за граничну висоту без додаткових пристроїв не вийде.

Налаштування положення

Зрозуміти, як користуватися регулюванням штатива для зміни положення фотоапарата, загалом нескладно. У разі 3D-головки напрямок об'єктива змінюють за допомогою 3 фіксаторів, кожен з яких відповідає за свою площину. Зазвичай фіксатори виконують роль важелів. Всі повороти та нахили можна виставляти, не торкаючись корпусу камери. Така конструкція дозволяє змінювати положення фотоапарата з високою точністю позиціювання. Типова 3D-головка забезпечує:

  • 360-градусне обертання навколо вертикальної осі;
  • можливість нахилу вперед на 90° і більше;
  • назад — на 15-30°;
  • убік — не менше 90° в один бік для вертикальних знімків;
  • 15-30° у зворотний бік.

У разі кулькової голови фотоапарат нахиляють рукою. Для забезпечення максимально зручного керування в деяких моделях передбачені додаткові механізми, наприклад, реалізована технологія, що дозволяє обертати фотокамеру навколо вертикальної осі без використання фіксатора основної кулі. Це може стати в пригоді при панорамуванні. Ще одна корисна фішка — регулятор тертя кулі, за допомогою якого можна змінювати рухливість голови, уповільнювати чи прискорювати наведення.

Налаштування за рівнем

Якщо потрібно встановити фотоапарат без нахилу, можна спробувати скористатися бульбашковими рівнями на штативі. Однак такий варіант не завжди проходить. На бюджетних триногах відсутні бульбашкові рівні. Навіть якщо вони є, можуть виникнути труднощі при поганому освітленні.

Проблема вирішується за допомогою камери. У багатьох сучасних моделей, наприклад Nikon D780, в налаштуваннях є віртуальний горизонт. За допомогою датчика нахилу фотоапарат наочно демонструє крен, якщо такий є. Камера показує не тільки відхилення вліво-вправо, а й нахил вперед-назад.
Як правильно кріпити фотоапарат до штатива — розібралися. На закінчення кілька слів про бренди триподів, які зручно встановлювати:

  1. Benro — популярний китайський виробник фотоаксесуарів. Компанія розпочинала з виготовлення продукції інших брендів. Згодом фірма перейшла на власні розробки.
  2. Hama — знаменитий німецький бренд зі столітньою історією.
  3. Libec — солідна японська компанія, яка не один десяток років займається виробництвом фото- та відеоштативів.
  4. Manfrotto — італійський бренд, який радує вимогливих покупців дорогими модульними штативами.
  5. Slik — японська компанія з багатою історією та численними інноваціями.

Асортимент кожного з представлених брендів обчислюється сотнями моделей.

Цікава стаття: Як встановити сонячні батареї своїми руками: 2 ефективні способи

Коментарі
Залиште коментар