Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати термобілизну: 4 критерії, про які потрібно знати обов'язково

Дата публікації: 05.01.2023 12:18
Дата оновлення: 05.01.2023 12:38

Термобілизна не стільки зігріває, скільки зберігає тепло, що виділяється тілом. Вона швидко відводить вологу, тому в ній не потієш. Якщо успішно підібрана, майже не відчувається на тілі: така вона приємна і зручна в носінні. Тому питання, як правильно вибрати, — актуальне як ніколи. Але спочатку трохи теорії, щоб розуміти особливості такого одягу.

Як працює термобілизна?

Внаслідок щільного прилягання до тіла, ефективність термобілизни еквівалентна двом або трьом шарам одягу. Її шиють із матеріалів із комірчастою структурою, яка відрізняється високою гігроскопічністю.

термобілизна зі вставками для відведення вологи

Через ці особливості створюється теплоізолювальний повітряний прошарок, завдання якого — інтенсивне поглинання та відведення вологи від тіла під час фізичних навантажень. При цьому під термобілизною завжди зберігається прошарок повітря, який знижує ймовірність переохолодження та перегріву.

Як відрізнити термобілизну від звичайної?

Відмінність криється в технології переплетення волокон матеріалу, яка дозволяє створити комірчасту тканину з функцією поглинання та відведення вологи навіть при рясному виділенні поту. Але ефективність використання термобілизни можна протестувати лише в процесі носіння. А щоб відрізнити підробку, замасковану під термобілизну, придивляються до деталей. Шви повинні бути виключно зовнішні та плоскі, а кінчики ниток непомітні. Бірки розміщені лише з лицьового боку. Тканина — еластична, щоб при спробі розтягнути термобілизну поверталася до початкового розміру. У процесі приміряння вона не повинна здавлювати, а лише приємно облягати.

Ще одна відмінна ознака якісної термобілизни криється у присутності відчуття комфортного тепла при носінні. Якщо в ній прохолодно чи спекотно, значить матеріал погано відводить вологу. Чи не «дихає». Як наслідок — при активному русі в ньому буде парко, при бездіяльності мерзлякувато.

Які види термобілизни бувають?

Серед багатьох моделей поділяють три категорії, які описані в таблиці:

Найменування 
Особливості технології Кому підійде
Теплоощадна Волокна тканини природного походження  — шерсть, бавовна. Можливі поєднання з віскозою

Для полювання, риболовлі, повільної прогулянки.

Білизна акумулює тепло біля тіла, але не буде ефективною при сильному потовиділенні

Вологовиділяюча 100% поліамід або поліестер, специфічне переплетення ниток Для фізичної активності взимку та влітку — біг, велоспорт, лижі
Гибридна Поєднання натуральних та синтетичних волокон Перший шар забезпечує функцію виведення вологи, другий  — реалізує завдання збереження тепла

Варто знати: Як почистити бойлер без наслідків: 6 рекомендацій для майстра-початківця

З чого термобілизна краще: особливості різних матеріалів

Для виготовлення перших моделей особливої ​​білизни для захисту від холоду використовували шерсть овець. Серед переваг такого матеріалу вважалася здатність вбирати вологу та зберігати тепло. Проте такий варіант був далеким від досконалості. Просочена потом, волога білизна ставала в рази важчою, гірше зігрівала і довго сохла.

Пізніше з'явилися матеріали, здатні не лише відводити вологу та підтримувати комфортну температуру, але також знижувати інтенсивність розвитку бактерій, що є причиною запаху.

Тепер для пошиття термобілизни використовують різний матеріал, комбінуючи технології з огляду на призначення моделі: на зиму, літо або демісезонний. Наприклад, поліпропілен у складі тканини відводить вологу. Поліестер утримує тепло. Поліамід легкий і приємний тілу, його використовують для пошиття безшовних моделей. Еластан підвищує зносостійкість та еластичність тканини. Бавовна гігроскопічна, добре «дихає», а в тандемі з синтетикою, ще й швидко сохне. Шерсть овець мериносів зігріває, створює мікромасажний та антибактеріальний ефект, перешкоджає появі неприємних запахів, відрізняється довговічністю. А шовк радує міцністю та стійкістю до зносу, але частіше, як і бавовна, використовується як добавка.

Як вибрати термобілизну за розміром?

Термобілизна не повинна стискати тіло, але його щільне облягання — обов'язкове, щоб сповна реалізувалися закладені в ньому функції. Занадто вільна кофта чи штани не зможуть ефективно вбирати піт, а отже — не забезпечать бажаного захисту від холоду. Для покупок онлайн кожен бренд має таблиці, в яких наведено відповідність розмірів білизни стандартним міркам: зросту, обхвату талії, грудей і стегон. Крім того, в таких таблицях внесено довжину штанини — за внутрішнім швом, іноді — довжину рукава.

Хороші поради: Як вибрати радіатори опалення — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які варті уваги

Як правильно вибрати термобілизну за призначенням?

При виборі доцільніше орієнтуватися на кліматичні та сезонні умови: пора року, температурний діапазон. Але також важливо враховувати характер фізичних активностей та інтенсивність навантажень.

Для повсякденного носіння

Поширена помилка — вважати термобілизну атрибутом екстремальних видів спорту або суто зимових розваг. Її можна одягати на роботу та на прогулянку. Для щоденного використання вибирають вироби середньої товщини з м'якого флісу або тканин змішаного складу.

Для зимових видів спорту

Заняття гірськими лижами, сноубордом висувають свої вимоги до екіпірування, особливо до вибору термобілизни. Варто надати перевагу комбінованим моделям з поліестеру, зі вставками з вовни, бавовни, віскози. Їх відрізняє висока еластичність, а наявність натуральних волокон допоможе уникнути переохолодження під час зупинок, відпочинку між спусками та на підіймачі.

Любителям бігових лиж та ковзанярського спорту бажано звернути увагу на функцію поглинання вологи. Таким вимогам відповідають моделі, виготовлені на основі поліпропіленових волокон. 

Для полювання та риболовлі

Захоплення зимовою рибалкою та полюванням вимагає не лише гарту та витривалості, а й правильно підібраної термобілизни. Особливість таких зимових занять — тривале, до кількох годин, перебування в одній позі без можливості зігрітися у русі. Запобігти переохолодженню допоможе використання термобілизни на основі натуральної вовни та еластану.

А ось у багатоденні туристичні лижні походи радять одягати моделі з антибактеріальним ефектом. Такі носять 4-7 днів поспіль, не знімаючи, запах немитого тіла нівелюється.

Для військовослужбовців

Термобілизна, орієнтована на військових, зносостійка і комфортна в найрізноманітніших умовах. Таким вимогам відповідають моделі, пошиті із трьох шарів тканини. У кожного з них — своє завдання:

  1. Внутрішній шар запобігає подразненню шкіри, підтримує здоровий мікроклімат.
  2. Середній — відповідає за відведення вологи.
  3. Зовнішній — підтримує теплообмін.

Читайте: Мийка повітря або зволожувач: у чому різниця між 2 девайсами

Особливості підбору білизни

Різниця таки є у виборі термобілизни для дорослих та дітей, чоловіків та жінок. Попри загальні принципи у підході до вибору, дещо все ж таки потрібно враховувати в особливостях.

Для дітей

Щоб активні ігри та зимовий спорт на свіжому повітрі не обернулися застудою, дитина теж потребує термобілизни. Піддягнув під светр і штанці — тепло, не сковують руху додаткові шари одягу. При виборі дитячої термобілизни важливо звернути увагу на матеріал.

дитяча термобілизна

У дитячих моделях часто використовують поєднання гіпоалергенної мериносової вовни, бавовни, віскози та бамбука. Шви повинні бути виключно зовнішніми та плоскими, а анатомічний крій такий, щоб добре облягав, але не стискав тіло.

Для чоловіків

Варті уваги моделі з мікрофібри, лайкри, поліестеру, флісу. Вони відводять піт, довговічні та стійкі до зносу. Крім того, після прання сохнуть всього пару-трійку годин. Якщо докучає алергія, тоді варто вибирати вироби із тканин комбінованого складу. В іншому критерії вибору визначаються характером та інтенсивністю навантажень.

чоловічий комплект термобілизни

Щоб вибрати термобілизну для повсякденного носіння, достатньо універсальної моделі. Для активних занять вибирають комплекти кальсон та футболок, доповнені спеціальними вставками. Місця, схильні до посиленого зносу в них ущільнені, а структура тканини в зонах активного потовиділення — більш пухка. Не менш важливий крій моделі, який не повинен створювати відчуття скутості та обмежувати свободу рухів.

Аргументоване порівняння: Що краще: електричний конвектор або масляний обігрівач  — 7 фактів

Для жінок

Вибір термобілизни для жінок за функціональними параметрами мало відрізняється від підходу до вибору чоловічої білизни. Тут існує такий самий поділ на категорії за цільовим призначенням:

  • Для зимового спорту максимум уваги приділяють можливості відведення поту.
  • Для повсякденного носіння — моделі з волокон, що облягають як друга шкіра. Залежно від індивідуальної чутливості до холоду, можна зупинитися на поєднанні бавовни та синтетики або віддати перевагу моделям з додаванням вовни.
  • Для зимового відпочинку потрібна найтепліша термобілизна, в якій переважає шерсть. Такі комплекти актуальні для жінок, чий робочий день навіть у найсильніший мороз проходить на свіжому повітрі.

жіночі термоштани

Однак, крім вимог до тепла та комфорту, для жінок особливо важливий аспект зовнішньої привабливості. Якщо білизна має залишатися абсолютно непомітною, рекомендують зупинити вибір на чорному або бежевому комплекті. Однак якщо така вимога не є критичною, дівчина завжди може порадувати себе яскравими та нестандартними забарвленнями.

Розібралися, яку термобілизну краще купити на зиму. В ідеалі — від відомого бренду з перевіреною репутацією. Щоб переконатися, що вибраний комплект підійшов за розміром, під час примірки варто трохи порухатися, сісти й нахилитися, щоб переконатися, що рухам нічого не заважає. Все гаразд? Значить час купити те, що сподобалося.

На замітку: Як нагріти кімнату без обігрівача: 9 хитриків

Коментарі
Залиште коментар
Категорії