Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати квадрокоптер – 9 важливих параметрів покупки

Дата публікації: 21.08.2018 12:31
Дата оновлення: 21.08.2018 12:31

Квадрокоптер – це безпілотний літальний апарат, який до недавнього часу був доступний лише спецслужбам. З його допомогою здійснювали розвідку, вели онлайн-спостереження за важливими об`єктами та ін. Але останні кілька років внесли корективи у використання дрону: квадрокоптери стали справжнім модним бумом, перетворившись на іграшку для дітей та дорослих.

Читайте: Як вибрати квадрокоптер для дитини: 6 основних критеріїв

 Как выбрать квадрокоптер?

Причина такої популярності безпілотника у його можливостях. Він знімає відео з висоти пташиного польоту, транслює побачене на смартфон, веде запис та ін. Функціонал дрону великий, а сам пристрій стане в нагоді як у розважальних цілях, так і в професійній діяльності. Для всіх, хто вирішив придбати такий девайс, стаття розповість, як правильно вибрати квадрокоптер (дрон), враховуючи 9 головних параметрів вибору.

Навіщо вам квадрокоптер?

Перш, ніж бігти в магазин за покупкою, варто визначити мету використання дрону. Від цього безпосередньо залежать показники, об`єм і вартість. Область застосування велика, ось кілька найчастіших причин покупки:

  • зйомка аматорських роликів (відпочинок з друзями, спорт, морські прогулянки);
  • розвідка території при гірських чи туристичних походах у невідомій місцевості;
  • полювання (пошук розташування звіра або дичини);
  • участь у пошукових операціях рятувальних служб;
  • охорона приватної власності, великих складів, полів;
  • ігри з дітьми (недорогі моделі, що виконують функції радіокерованого вертольота).

Квадрокоптери також підходять і як помічники з сільського господарства. Наприклад, Вони можуть спостерігати за стадом, що пасеться, швидко відшукати заблуканого ягняти, облітати виноградники в пошуках шкідників та ін.

Стаття на тему: 16 унікальних способів застосування квадрокоптерів

 Применение квадрокоптера

Люди, які мають фантазію, здатні вигадати гаджету і дуже екстравагантні заняття. Серед таких доставка пошти, любовних послань до дівчини своєї мрії, всілякі шпигунські ігри зі зйомкою, квести.

Вибір квадрокоптера потрібно здійснювати під конкретне завдання з огляду на всі нюанси. Тут немає універсальної моделі, адже кожна з них має свої унікальні можливості. Що ж врахувати? Про це далі.

Бюджет

Безпілотник – іграшка не з дешевих. Щоб придбати якісний девайс із повною комплектацією, доведеться викласти кругленьку суму. Так, на момент написання статті мінімальна вартість хорошого дрону складає 500 $. Маючи в своєму розпорядженні більший бюджет, можна підібрати моделі преміумкласу, що відрізняються дальністю польоту, часом перебування в повітрі, швидкістю.

Ціна апарату залежить від його характеристик. Чим крутіші можливості, тим дорожче квадрокоптер.

Кількість лопастей

Це перший і один із найсуттєвіших параметрів, які впливають на продуктивність пристрою. Саме за допомогою лопастей дрон здійснює політ, затримується в повітрі, розгортається, здійснює запаморочливі віражі.

Найчастіше на агрегаті встановлені 4 гвинти з подвійними лопастями, причому перші два пропелери крутяться за годинниковою стрілкою, інші два – проти. Власне від цього і назва – «квадрокоптер», тобто 4. Бувають також моделі з 2, 3, 6 та 8 пропелерами, але це вже трохи інша історія.

 Лопасти квадрокоптера

Ось кілька моментів, які потрібно знати, розглядаючи пропелери радіокерованого дрону:

  1. Висота та дальність польоту безпосередньо залежать від розміру та нахилу лопастей. Вимірюються ці величини у дюймах. Для квадрокоптера середніх габаритів оптимальні параметри лопастей 8-11" (враховується також потужність двигуна для коректної роботи).
  2. Форма лопастей впливає на витрату заряду батарейки. Так, лопасті Normal (N) із загостреними краями зменшують тягу, заощаджуючи акумулятор. Найбільш енерговитратними виступають лопасті Bullnose (круглі).
  3. Матеріал – теж важливий фактор. Він говорить про міцність та зносостійкість. Якщо є можливість вибирати, то найкращим варіантом будуть лопасті з композиту. Їхня якість і надійність вища, ніж у пластику.

Крім цього, слід звернути увагу на балансування. Це означає, що під час польоту, вібрації чи нехарактерного гулу в області пропелера будуть виключені.

Габарити

Квадрокоптери бувають маленькими, середніх габаритів та більшими, які використовуються на професійному рівні (наприклад, для знімання кіно). Якщо користувач вибирає безпілотник з метою гри або щоб скоротити нудні зимові вечори в квартирі, достатньо буде міні-версії дрону. Такий апарат розвиває хорошу швидкість, маневреність і не зникне з поля зору.

Щоб запускати пристрій на вулиці, "малютка" не підійде. Тут потрібно вибирати девайс більше. У такому разі з`явиться можливість встановлювати на нього екшн-камеру ( якщо її немає в комплекті) та відправляти у далекі польоти. Відслідковувати розташування такого дрона не складе проблем.

 Большой и маленький квадрокоптер

Величезні квадрокоптери явно не призначені для ігор. На це натякає не тільки вартість пристрою, а й розширений функціонал. Такі серйозні агрегати використовують у пошукових операціях, розвідці, змаганнях тощо.

Читайте також: ТОП-3 найкращих виробників дронів – рейтинг виробників квадрокоптерів

Наявність камери та її якість

На ринку представлені моделі, як укомплектовані камерою, так і без неї. Перший варіант – це найчастіше середньогабаритні безпілотники, що легко поміщаються в рюкзак. На їхньому борту монтують камери на 10-14 Мп, чого цілком достатньо для знімання з відмінною чіткістю та переноскам кольорів кадрів. Звертаючи увагу на камеру, варто враховувати:

  • наявність wi-fi, щоб координувати її дії у віддаленому режимі;
  • захисний корпус (допоможе зберегти девайс при жорсткому приземленні);
  • водонепроникність від вологи у разі падіння у річку;
  • якість та час роботи (сюди відносять кут огляду, контрастність знімків).

Двомегапіксельна, наприклад, камера також може бути присутня і в найменших екземплярах. Такі іграшкові пристрої знімають на примітивному рівні та навряд чи зможуть видати яскраві ролики.

Варто зауважити: Багато користувачів воліють самостійно оснащувати дрон відеопристроєм. Для цього використовують як знамениті GoPro, так і інші екшен-камери. При покупці камери варто звертати увагу на вагу.

Квадрокоптеры с камерой

Управління

Усі льотні маневри на квадрокоптері контролюються за допомогою пульта керування (наприклад, PowerVision Standard Controller). Освоїти його не важко. Розташування кнопок та важелів на пульті, а також їхнє призначення практично ідентичне у всіх моделей. Так, лівий стик відповідає за висоту та зниження, а правий призначений для поворотів. Інші кнопки регулюють режими, наприклад, набір швидкості, стабілізацію польоту та інших. Початківцям не рекомендують відразу скористатися всім функціоналом, адже без практики керування можна як пошкодити апарат, а й завдати травми оточуючим людям.

Дальність польоту під час керування пультом становить кілька кілометрів. Конкретна цифра залежить від розмірів агрегату. «Малюки» на таку відстань не залітають.

Управление квадрокоптером

Тим, хто купує дрон вперше, варто віддати перевагу варіантам з можливістю керування через смартфон або планшет. Девайси синхронізуються за допомогою wi-fi, а всі маніпуляції відбуваються через легкий інтерфейс. Користувач просто водить пальцем по екрану, направляючи апарат в потрібну сторону.

Переваг такого процесу не перерахувати:

  • швидкий контроль висоти із конкретними показниками;
  • регулювання швидкості;
  • трансляція відео з камери як реального часу;
  • миттєве фото до кількох кадрів за секунду натисканням однієї кнопки;
  • перегляд усіх параметрів пристрою (робота двигуна, заряд акумулятора).

Єдиний мінус такого керування - здійснювати польоти можна лише в межах доступу wi-fi.

Автономність

Цей показник визначає час польоту гаджета при повному заряді акумулятора. На особливі рекорди тут чекати не доводиться: більшість дронів із середнього цінового сегменту можуть протриматися в повітрі 15-25 хвилин. Після цього доведеться здійснювати посадку та міняти батарею.
В таблиці нижче наведено параметри автономності трьох найбільш популярних моделей. Щоб зображення було ясніше, огляд доповнений цифрами максимальної відстані польоту.

Модель
Час польоту, хв Відстань, м
DJI Spark Alpine White 16 2000
DJI Mavic Air Flame Red 21 10000
DJI Spark Alpine White Fly More Combo 16 4000

Почитати про моделі цього бренду можна у статті: ТОП-5 квадрокоптерів (дронів) DJ

Моделі витриваліші здатні літати до 40 хвилин. Завдяки значним габаритам, на корпус можна встановлювати і додаткові акумулятори, збільшуючи тим самим ресурс. Повернути таку ж дію з коптером менших розмірів не вийде, гвинти просто не зможуть підняти в повітря зайву вагу.

Захист

У дрона передбачено два типи захисту:

  1. Для корпусу;
  2. Для гвинтів.

Перший варіант трапляється на невеликих моделях. Уявляє собою два колеса, надійно закріплених з боків корпусу. Завдяки такому захисту пристрій залишиться цілим навіть при різких приземленнях, ударах об стелю, стіни, зіткненнях з іншими предметами (див. фото).

 Защита квадрокоптера

При захисті гвинтів (лопастей) від деформації або тріщин встановлюють міцні рамки. Їх місце розташування чітко визначено: на кожній рамці є спеціальна позначка. Подібний аксесуар допоможе продовжити термін служби лопастей, уникнувши їх торкання зі стороннім тілом. Гарний приклад – захист лопастей DJI для Mavic Part32.

Автоматичний режим польоту

У квадрокоптері можна заздалегідь запрограмувати маршрут. Це так званий "політ по точках". Включити автопілот можна на старті або будь-якої миті польоту. Перед активацією режиму достатньо забити сценарій руху, зберегти його в пам`яті пристрою та натиснути Auto.
Після цього агрегат почне не тільки летіти у зазначеному раніше напрямку, але й самостійно координувати висоту, стабільність польоту, стежити за рівнем вібрації та перешкодами на шляху.

Повернення додому

Функція є життєво необхідною у квадрокоптері. Вона допомагає повернути пристрій до місця старту під час польотів на великі дистанції. Якщо користувач не знає, де знаходиться апарат і втратив його з уваги, варто лише переключити перемикач Home в необхідне положення і безпілотник прилетить назад.

Важливо: Дрон повертається, утримуючи висоту, за якої було активовано команду «Додому». Це варто враховувати, якщо на заваді є високі будівлі, дерева або інші перешкоди. У такому разі краще заздалегідь підняти агрегат вище.

На момент приземлення може бути невелика похибка (+-1 метр). Тобто коптер сяде не точно на місце старту, а трохи осторонь.

Читайте пізнавальну статтю: Репортаж з 10-річчя DJI та презентації в Україні квадрокоптера DJI Mavic Pro

Короткий підсумок

Ця інструкція щодо вибору дрона включає 9 пунктів. Але при покупці користувач може зіткнутися і з іншими моментами, на які варто звернути увагу. Одним із таких нюансів є комплектація. Деякі моделі мають у наборі весь необхідний арсенал для польотів. У такому разі на їх упаковці буде позначка "ready to fly" або RTF. Якщо подібної емблеми немає, то деякі аксесуари доведеться докуповувати окремо. Чи передбачено у бюджеті додаткові витрати? Кожен вирішує індивідуально.

Коментарі
Залиште коментар