Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як встановити плоскопанельний телевізор самостійно: 3 способи заощадити

Дата публікації: 11.08.2017 15:14
Дата оновлення: 11.08.2017 15:14

Установкою плоскопанельних телевізорів найчастіше займаються професіонали, які працюють там же, де відбувається  продаж телевізорів в Києві . Але ви заощадите до півтисячі гривень, якщо зробите роботу самі. Це займе не більше години, якщо ви грунтовно підготуватися. Зараз розповімо, як самостійно встановити телевізор. 

Визначаємося з місцем установки телевізора

Немає чітких правил, на якій відстані безпечно дивитися телевізор, але є певні рекомендації. Для розрахунку відстані помножте діагональ екрану в дюймах на коефіцієнт 1,56 і перевести дюйми в сантиметри, помноживши ще на 2,54. До сантиметра вимірювати не треба, але використовувати як орієнтир не завадить.

Читайте також: Як вибрати телевізор: переваги і недоліки основних типів плоскоекранних телевізорів

Установка телевізора на стіну


Необхідні інструменти для установки

Якщо вам здається, що просто телевізор на стіні – це занадто нудно, є багато варіантів, як його оформити: за допомогою меблевих модулів і ніш, рамок з дерева та гіпсокартону, LED-підсвічування.

Порада: не варто вішати телевізор над каміном, як багато зараз роблять. Тільки якщо ви не впевнені на всі 100%, що правильно все розрахували. Коли камін розтоплений, пластиковий корпус не завжди витримує високі температури і почне плавитися. До слова, проводка теж може пошкодитися. Крім того, світло від вогню спотворить якість зображення. Вам вирішувати, чи можна у вашому випадку повісити телевізор над каміном, але краще прикріпити його збоку і хоча б на мінімальному відстані.

Якщо ж ви твердо вирішили, що телевізор буде вішатися, а не вбудовуватися, далі потрібно визначитися зі способом монтажу. 

Уроки монтажу без кронштейна


Якщо у вас немає кріплення для телевізора, і купувати його немає бажання, можна повісити його без кронштейна. Як це зробити – зараз розповімо.

Є прийом, який на Заході називають «французький Клит». Це проста, міцна і універсальна система кріплення. Хоча найчастіше вона застосовується для підвісних шаф, використовують її для кріплення практично чого завгодно, в тому числі телевізорів з плоским екраном. Для цього використовують дві скошені частини дерева. Щоб їх виготовити, розрізають шматок дерева під кутом навпіл, використовуючи саму звичайну циркулярну пилку. Верхній шматок прилаштовують до підвісного об'єкту (в нашому випадку, телевізору), нижній кріплять до стіни. При монтажі з'єднують обидві половини: верхня повинна увійти в нижню як в паз. Щоб вже точно все було змонтовано, як слід, приробити кілька таких кріплень.

Фінальна версія виглядає так:

 монтаж телевізора без кронштейна

Звичайно, якщо треба нахиляти або повертати телевізор, то доведеться купити заводський кронштейн. Але якщо потрібен простий бюджетний варіант, то ось він (плюс зручно заховати кабелі).

Уроки монтажу з кронштейном


Зараз розповімо, як повісити телевізор на кронштейн.

У більшості випадків настінний кронштейн поставляється разом з телевізором. Те, як він буде закріплений, залежить від того, з чого зроблена стіна. Якщо вона цегляна або бетонна, то немає різниці, в якому конкретно місці буде знаходитися кріплення. Але в наших будинках стіни часто зашивають гіпсокартоном (під шпалерами або штукатуркою). Якщо телевізор невеликий і легкий (як 22-дюймові, Наприклад), можна закріпити телевізор його прямо на гіпсокартон. Для цього є спеціальні дюбелі форми метеликів. Якщо ж він великий і важкий, то не робіть так. Гіпсокартон – не дуже міцний матеріал: є ймовірність, що він не впорається з вагою, і конструкція з телевізором впаде. В такому випадку монтувати кронштейни рекомендується в профіль. Якщо гіпсокартон був встановлений безкаркасним методом і профілю немає, зміцните каркас стіни. А це має на увазі демонтаж її частини і багато роботи. Тому варто відразу продумати, де, що і як ви буде встановлюватися.

Інструменти. якими ви будете користуватися:

Корисно буде дізнатися: 4 Лайфхак використання дрилі не за призначенням

Вибираємо висоту установки телевізора


Встановлюючи телевізор, люди часто роблять одну і ту ж помилку: вішають його занадто високо. Ставте екран на одній лінії з очима або трохи над нею. Якщо встановите панель занадто високо, доведеться постійно закидати голову, чим заробите болю в шиї. Для очей це теж не дуже корисно.
Ще й картинка буде спотворена (особливо, якщо підвісити телевізор не має функцію нахилу).
Але немає «правильної» висоти. Її підбирають в залежності від співвідношення розмірів пристрою і приміщення.

Порада: Щоб зрозуміти, на якій висоті розташувати телевізор, спробуйте з'ясувати це експериментальним шляхом. Тут знадобляться помічники: двоє людей тримають і носять телевізор, а третій визначає потрібну висоту, спостерігаючи за екраном з різних місць і положень. 

Якщо екран вішають на рівні очей, використовують звичайне кріплення, якщо вище – беруть похиле (щоб кут огляду був 90 градусів).

вибір кронштейна


Є багато моделей, але основні типи всього 3. Відрізняються вони регулюванням положення екрану (тобто настроюється). Від того, як ви підберете кронштейн і повісите телевізор, буде залежати зручність перегляду. 

фіксовані конструкції

Базова модифікація, завдяки якій панель прилягає до стіни впритул. Для плоскопанельних телевізорів використовують саме такі монтажу VESA, якими і доповнюють комплектацію техніки.

похилі конструкції

Дозволяють монтувати телевізор вище рівня очей і налаштовувати кут огляду під ситуацію: сьогодні ви дивитеся телевізор лежачи на дивані, а завтра – сидячи.

Похило-поворотні конструкції

Найгнучкіший варіант. Телевізор, скріплений зі стіною такою конструкцією, нахиляють і повертають, як завгодно. Це означає, що ви зможете відсунути його від стіни і повернути так, щоб він знаходився прямо навпроти глядача. Ингода не залишається нічого іншого, окрім як повісити його в кутку (наприклад, коли телевізор не хочеться вішати над каміном або близько від вікна). Тоді такий тип кріплення просто необхідний.

Вимірювання і перевірка настановних розмірів


Далі в статті ми детально розповімо, як повісити телевізор на кронштейні. Це особливо буде потрібно, якщо у вас в якості покриття виступає гіпсокартон з профілем.

Вивчіть інструкцію.

1. Зверніть увагу на отвори на заднику телевізора. Це місце, куди буде прикручений кронштейн. 

2. Видаліть гвинти з отворів, якщо виробник їх туди поставив.

3. Можливо, вам пощастило, і після ремонту зберігся план обробки. Якщо немає, то доведеться шукати профіль гіпсокартонної стіни.

4. Він буває металевим або дерев'яним. У наших будинках частіше використовують перший. 

Порада: Використовуйте для пошуку магніт. Якщо профіль занадто товстий, і магніт його не визначає, позичте де-небудь металошукач: цей пристрій точно впорається. Якщо профіль дерев'яний, можна простукати стіну. Повний звук означає гіпсокартон, тонкий звук – профіль. 

5. Забийте маленький цвях туди, де, на вашу думку, знаходиться профіль. Якщо цвях заходить легко і рівно, це гіпсокартон, якщо потрібно докладати зусиль, ви потрапили в профіль.

6. Після того як визначилися з локацією, позначте профіль малярською стрічкою (поборів в собі бажання малювати на стінах олівцем). Після позначте розташування телевізора. Використовуйте рівень, щоб переконатися, щоб все вийшло рівно.

Читайте також: ТОП 10 кращих телевізорів LG в 2017 році

процес установки

Крок 1

Просвердлите первинні отвори так, щоб вони збігалися з отворами на кронштейні. 

крок 2

Прикладіть кронштейн до стіни і вставте його з отворами, які ви тільки що просвердлили. 

крок 3

Укрутите в отвори дюбелі (ось тут і знадобиться допомога друга: один тримає, інший крутить). Використовувати викрутку, якщо потрібно. Переконайтеся, що конструкція вийшла рівна.

крок 4

Перед установкою телевізора на стіну вирішите, як будуть заховані дроти. В ідеалі потрібно відразу визначиться з місцем, де буде знаходиться телевізор, і вивести туди все розетки (кілька звичайних електричних під сам телевізор, по одній під інтернет телебачення). Простежте, щоб дроти були заховані за панеллю.

крок 5

Повісьте ваш телевізор на кронштейн. Затягніть гайки, щоб панель прилягала впритул. Перевірте, щоб кріплення вийшло надійним.

крок 6

Увімкніть пристрій і перевірте, як воно працює.

Це цікаво: Історія виникнення і розвитку телевізорів: 7 фактів

Установка телевізора на стелі


У магазинах є багато різних стельових кріплень для телевізорів. Але якщо у вас приватний будинок з горищем, і більше подобається хенд-мейд, є один нетривіальний спосіб монтажу телевізора. Щоб повісити його на стелю так, як це пропонується зробити в інструкції, знадобиться:

  • 130 см розрізаного ножівкою на 6 рівних частин металевого профілю;
  • пара частин чорної труби діаметром 2-3 см (короткою і довгою);
  • дерев'яна дошка;
  • болти, шайби і гайки;
  • викрутка.

Послідовність дій така:

1. Прикрутите перші 2 частини профілю на задню стінку телевізора.

 установка телевізора на стелі перші профілі

2. Прикріпіть першу частину труби.

 установка телевізора на стелі коротка труба

3. До труби прикріпіть ще 2 частини профілю, тільки зворотною стороною.

 установка телевізора на стелі другі профілі

4. Останні 2 частини профілю прикріпіть до труби, але паралельно попередніх частинах.

 установка телевізора на стелі збірка профілів

5. Довгою частиною чорної труби завершите кріплення. 

 установка телевізора на стелі довга труба

6. Приробити зібране кріплення до дошки, яка" підвісить" телевізор на стелі.

 установка телевізора на стелі повна збірка

7. Виконайте отвір в перекритті і вставте туди всю конструкцію великий трубою вниз.

 установка телевізора на стелі монтаж

8. Кабелі пропустіть через трубу.

 установка телевізора на стелі кабелі

9. Кінцевий результат виглядає так:

 установка телевізора на стелі результат

Корисно буде дізнатися: Що таке 4К або Ultra HD: суть, різниця і чи варто купувати

Де поставити телевізор


Радимо ставити телевізор не по фен-шуй, а там, де після перегляду у вас не будуть боліти очі, шия і спина. 

Куди краще його поставити, вирішуйте самі: в вітальню, спальню, кухню, дитячу, кабінет і навіть ванну (знаходяться і такі естети).

Порада: Уникайте розміщення телевізора поблизу вікна. Це викликає відблиски на екрані, які викликають перенапруження очей. 

Не варто ставити його біля батарей, як і біля будь-яких інших нагрівальних приладів.

Можна встановити панель на кухні, найчастіше її вбудовують в меблі. Потрібно ретельно продумати, де саме на кухні поставити телевізор. Повинні бути враховані всі можливі джерела живлення, тепла, води і світла. Не забудьте передбачити, як буде заховані дроти. Попередньо проштробити стіни і стелю, там де це потрібно.

Іноді набагато зручніше повісити пристрій на стіну або стелю (особливо на кухнях з мінімалістичним дизайном і мінімумом гарнітура). Зазвичай простір кухні обмежена, і дивитися ТБ доводиться під різними кутами, не завжди зручними. При настінному монтажі знову стане в нагоді кронштейн з похило-поворотним кріпленням, завдяки якому можна повертати екран, як захочеться. 

Можна поставити телевізор на холодильник, якщо він не дуже високий, або знаходиться на достатній відстані від глядачів. Інакше доведеться сильно закидати голову.

Є багато способів встановити плоскопанельний телевізор. Вибирайте самі відповідні для вас, але пам'ятайте про кілька правил:

1. Правильне місце. Панель не повинна потрапляти під прямі промені, її не можна ставити біля опалювальних приладів і інших джерел тепла.

2. Правильна висота. Панель повинна знаходитися на рівні очей або трохи вище. Занадто висока установка чревата спотвореним зображення, і що найголовніше, проблемами зі здоров'ям.

3. Правильне кріплення. Воно повинне витримувати вагу телевізора, яким би великим він не був. І бути достатньо гнучким в регулюванні, щоб ви змогли розташувати екран, як треба.

Також, дивіться відео по установці тут.

Коментарі
Залиште коментар