Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як працює водяне охолодження комп'ютера: 5 ключових елементів

Дата публікації: 01.11.2023 13:01
Дата оновлення: 12.01.2024 15:33

Потреба систем, що працюють на рідинному охолодженні (СРО), зростає фантастичними темпами. Якщо TDP процесору більше ніж 150 Вт — логічно не обмежуватися кулерним обдуванням.

елементи водяного охолодження

Основні компоненти водяного охолодження

Щоб розібратися, як працює схема водяного охолодження комп'ютера, потрібно знати, з чого вона складається. Основні складові: водоблок, радіатор, помпа, резервуар, холодоагент. Окремі елементи можуть бути інтегровані в єдину конструкцію, але водоблок та розсіювач теплової енергії завжди на відстані.

Відведення високої температури від складників до віддаленого радіатора за допомогою холодоагенту дає можливість не ліпити до потужного процесора масивний баштовий кулер. Завдяки СЖО радіатор можна розташувати там, де він не заважає іншим компонентам.

Про повітряне охолодження: Як вибрати кулер для процесора: 5 основних критеріїв

Водоблок

Даний елемент СЖО зазвичай призначений для процесора або відеокарти, щільно примикає до комп'ютерного заліза для відведення тепла. Відмінності між водоблоками:

  1. Тип мікроканальної структури, що примикає до холодоагенту. Найкращий варіант — плоскі канали.
  2. Спосіб подачі рідини. Прямий краще.
  3. Матеріал основи. Найкращий варіант — мідь.
  4. Універсальність кріплення. Деякі підходять і для процесора, і для відеокарти.
  5. До водоблоку може входити помпа.

як працює водяне охолодження

Радіатор

Гаряча рідина з водоблоку надходить до радіаторної конструкції, щоб віддати там тепло. Ефективність охолодження залежить від величини радіатора та додаткового обдування. У типових рішеннях повітря ганяють вентилятори діаметром 120, рідше — 140 мм. Для охолодження процесора, напевно, вистачить однієї-двох, максимум — трьох вертушок.

Радіатори бувають мідними та алюмінієвими. Мідь краще, але дорожче, а ефективність залежить не тільки від матеріалу, а й від конструкції, діаметра та кількості кулерів.

як працює водяне охолодження пк

Помпа

Помпа ганяє рідину у СРО. При виборі звертають увагу на продуктивність у літрах на годину та на шумність у дБ. При покупці більше орієнтуються на продуктивність. Можна купити помпу конструктивно з'єднану з резервуаром. Є моделі з вбудованими штуцерами. При покупці помпи можна заощадити на потужності, але це часом негативно відбивається на функціональності.

Резервуар

Наявність резервуара дає можливість зробити СРО ефективнішим. Резервуар для холодоагенту забезпечує наступні переваги:

  • Простіше заливати рідину в систему;
  • проводиться відведення бульбашок повітря, які, змішуючись з водою, погіршують охолодження;
  • можна стежити за рівнем холодоагенту, простіше змінювати його, якщо виникне така потреба.

Резервуари зазвичай роблять з акрилу. Дорогша альтернатива — прозоре боросилікатне скло. Формфактори: резервуари-колби та плоскі панелі.

 як працює водяне охолодження комп'ютера

Рідина для охолодження

Вода з крана для СРО однозначно не годиться, вона проводить електрику, оскільки в ній містяться негативно та позитивно заряджені частинки. У водопровідній воді є кальцій, магній, натрій та інше.

Дистильована вода електрику не проводить, але в ній може розчинитися органіка. Якщо до дистиляту додати біоциди та інгібітори корозії, то він на 100% підійде для СРО. Альтернативний варіант — купити спеціальну рідину, рекомендовану виробником обладнання.

Включаємо вертушку: Як включити вентилятор на ноутбуці: 3 варіанти дій

Як працює водяне охолодження ПК

За ефективністю СРО поза конкуренцією, адже аналогічні системи використовують для відбору тепла у двигунів автомобілів, які гріються набагато сильніше, ніж комп'ютерне залізо. Розберемося, як працює водяне охолодження ПК.

Топчик корпусів: Найкращі корпуси для ПК: ТОП 15 моделей вартістю до $100

Як циркулює рідина

СРО бувають двох видів: з можливістю обслуговування та без. Перші збирають з окремих елементів, заправляють холодоагентом перед запуском, встановлюють у будь-які корпуси; другі продаються вже заправленими у вигляді готових рішень. Переваги заводських СРО: простота установки, зведений до мінімуму ризик протікання. Вони мають дві трубки, що утворюють контур відведення тепла. Помпа ганяє по них спеціальну рідину, яка віддає тепло в радіаторі з повітряним охолодженням.

Цікава стаття: Як вибрати корпус для ПК: 5 характеристик

Процес тепловідведення від компонентів ПК та повернення холодоагенту назад

По одній трубці холодна рідина входить у водоблок. У ньому вона забирає тепло та відводить його іншою трубкою. Нагріта рідина закачується в радіатор, де розлучається з високими градусами завдяки оребрення та обдування. Повітряне охолодження зазвичай відбувається завдяки двом-трьом вентиляторам, одну вертушку ставлять рідше. Охолоджена рідина надходить у водоблок і так по колу.

У будь-який СРО холодоагент треба періодично змінювати, особливо це стосується кастомних різновидів (заводський може і 10 років пропрацювати без обслуговування). Металеві частини потроху окислюються, з частинок, що відокремилися, утворюється осад. Антикорозійні присадки з часом втрачають свої властивості, іноді також осідають. Дрібні частинки засмічують мікроканали водяного блоку, внаслідок чого погіршується відведення тепла. Заміна рідини, що охолоджує, розв'язує цю проблему.

Насамкінець невелике порівняння СРО з повітряним охолодженням.

Спосіб зниження температури складників
Переваги Недоліки
Високопродуктивний баштовий кулер Відносно низька вартість, хоча моделі з теплотрубками, в яких рідина випаровується, теж коштують чимало Займає багато місця
Водянка Максимально ефективно остуджує комп'ютерне залізо, працює тихо.  Системник з прозорою кришкою красиво виглядає, якщо СРО заправлена кольоровою рідиною або рідиною, що світиться Велика вартість, особливо кастомних різновидів. СРО ненажерлива у плані харчування, що слід врахувати при виборі БЖ 

Ці дві технології конкурують тільки в сегменті ігрових комп'ютерів: на офісні ПК водянку не монтують, бо їм перегрів не загрожує за наявності достатнього обдування.

Вибираємо БЖ: Як вибрати блок живлення для комп'ютера?

Коментарі
Залиште коментар
Категорії