Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися окулярами віртуальної реальності – 3 кроки, про які варто пам'ятати новачкам

Дата публікації: 11.05.2022 13:42
Дата оновлення: 11.05.2022 13:42

Аксесуари VR дозволяють бачити штучно створений віртуальний простір. Подібне обладнання найчастіше застосовується медичними, авіаційними чи військовими фахівцями. Для розробників ігор VR аксесуари незамінні. Додаток забезпечує чудові сенсорні відчуття, що позитивно впливають на популярність продукту.

віртуальна реальність

Віртуальна реальність, що базується на поєднанні з мобільними девайсами, є економічним та доступним рішенням. Аксесуари, оптимізовані для смартфонів, мають найпростішу конструкцію: 2 лінзи та пластиковий корпус з додатковим армуванням. Хоча це не єдиний прототип. 

нюанси віртуального світу

Розберемо, як керувати окулярами віртуальної реальності для найпопулярніших моделей. Невеликий гайд знадобиться не лише ігроманам чи креативним командам.

Битва гігантів: Що краще: PS4 або Nintendo Switch — 10 критеріїв для порівняння

Як увімкнути окуляри віртуальної реальності до телефону

Більшість сумісних з мобільними телефонами девайсів дозволяють дивитися невеликі рекламні ролики, мультфільми та 3D-фільми. Якість відео, що транслюється, залежить від розміру дисплея та параметрів «під капотом». Охочим розібратися в тому, що можна дивитися в VR окулярах, важливо врахувати подібні нюанси. 

віртуальна реальність — під водою

Для запуску «віртуалізації матеріалу» знадобиться спеціальний додаток та калібрування. Конкретний продукт підбирається залежно від використовуваної ОС. Без програмної частини дивитись фільми, створені для віртуальної реальності, навряд чи вдасться. Саме підключення виглядає наступним чином:

  1. Проведіть інсталяцію, запустіть програму віртуальної реальності та сам файл VR (фільм, гра). 
  2. Одягніть окуляри та налаштуйте зображення під себе. Якщо з базовим обладнанням картинка показується некоректно, доведеться завантажити та встановити програму для калібрування кадрів.
  3. Перегляньте демонстраційний файл VR. Протестуйте елементи керування (кнопки, джойстики та інші панелі).

Недосвідченим користувачам, які вперше використовують аксесуар та бажають розібратися в тому, як користуватися VR окулярами, можна засканувати QR-код. Він знаходиться на коробці обладнання. Після цього на девайсі відкриється інструкція із сайту виробника. Це можливість отримати підказки та уточнити технічні деталі конкретної моделі чи типу обладнання. У такий же спосіб виконується пошук сумісної програми для керування аксесуаром.

Які телефони підтримують роботу с окулярами віртуальної реальності 

Підшукуючи аксесуар для віртуальної реальності, покупцеві важливо орієнтуватися на рекомендації виробника. В іншому випадку — модель не буде на 100% відповідати апаратним вимогам девайсу. Як результат, обладнання не дасть бажаного ефекту. При придбанні VR-окулярів для смартфона враховують розмір діагоналі та технічні можливості конкретної моделі пристрою. Виробники пишуть робочі характеристики на кожному спакуванні. 

у віртуальному світі

Повну інформацію про сумісність можна знайти таким чином: 

  1. Для ОС Android — за описами в магазині Google Play. 
  2. Для Gear VR, розробленої інженерами Samsung, — через Oculus.

Аксесуари будуть «сумісні», якщо роздільна здатність екрана девайса не нижче FullHD. Важливою є також продуктивність пристрою, яка впливає на плавність зображення кадру. Ключовим аспектом залишається частота оновлення. У бюджетних апаратах встановлено режим: 60 Гц, 120 Гц або 90 Гц. Для флагманів проблеми сумісності виключені.

Підключаємо ТВ: Підключення Nintendo Switch до телевізора в 3 кроки

Як приєднати VR-окуляри до комп'ютера

Навіть передові VR-окуляри, якщо вони адаптовані до смартфонів, не здатні підключатися до консолі або ПК. Для настільної станції потрібні спеціальні моделі. Більш просунута електроніка та вбудовані екрани — їхні головні відмінності. Охочі розібратися в тому, як під'єднати VR окуляри до комп'ютера, в основному розглядають 2 наступні варіанти: 

Модель
Характеристики
Oculus Rift Модель оснащена OLED-екраном з роздільною здатністю 2160×1200. Частота оновлення бюджетного аксесуара в 90 Гц та поле зору в 110° забезпечують гарну якість. Це найбільш поширений тип обладнання, який поєднують з ПК
HTC Vive (окуляри) Хоча технічні параметри майже ідентичні з попередньою моделлю, специфіка підключення може відрізнятися

«Віртуальні окуляри» для ПК відкривають набагато більше можливостей, ніж моделі, призначені для роботи зі смартфоном. Технічно підковані користувачі при виборі такого аксесуару застосовують просте правило: чим потужніше обладнання, тим ефективнішими повинні бути VR системи. Найбільш перспективна модель Oculus Rift та популярний у Китаї аналог HTC Vive забезпечує, так зване, відстеження у 6 напрямках. 

Алгоритм підключення наступний: 

  1. Перший крок — установка на девайс додатку
    Можна завантажити стандартно з магазину Google Плей (Trinus Cardboard VR чи інші інструменти). Якщо версія безплатна, платформа має певні обмеження. Це варто враховувати перед вибором конкретного цифрового продукту.
  2. Завантаження аналогічної програми на комп'ютер
    Отримати краще з офіційних джерел. Це найкращий спосіб уникнути багів та запобігти зараженню ПК вірусами. 
  3. Після запуску програми йде налаштування
    Користувачеві потрібно відкрити вкладку «Відео», знайти у списку та натиснути «False 3D». Далі — перемістити тригер в положення ON (це активує опцію VR сумісності).
  4. Важливий крок — налаштувати конфігурації взаємодії смартфона з ПК
    Це можна зробити за допомогою USB-кабелю (краще попередньо вимкнути Wi-Fi).
  5. Запуск програми після ознайомлення з умовами 
    Рекомендації виробника краще не ігнорувати. Відповідальність дозволить уникнути казусів при першому сеансі, пов'язаних з можливими термічними опіками чи іншим.

 Екран «Попередження про безпеку використання» важливо не пропускати, не читаючи. Виробник інформує користувачів про те, як діяти коли люди відчувають дискомфорт при носінні окулярів. Використання обладнання варто припинити у будь-яких казусних ситуаціях. При виникненні проблем з якістю картинки або при відчутті дискомфорту важливо переконатися, що аксесуар одягнений та відрегульований відповідно до інструкцій.

Як увімкнути окуляри VR на PS4

Моделі VR, сумісні з консолями Ps4, мають OLED-матрицю з розміром кадру 1920х1080. Виробник також пропонує 3 режими оновлення кадру: 90/120 Гц/120 Гц з додатковою інтерполяцією з 60 Гц. Поле зору становить лише 100°. 

Перед тим, як приєднати VR-окуляри до PS4, потрібно зібрати весь комплект. Важливо використовувати функціональні контролери, такі як PlayStation Move VR. Система має так багато проводів, що користувач новачок може заплутатися при підключенні. Крім набору VR, доведеться запастися наступним:

PS Move
Додатковий контролер, метою якого є коригування дій користувача
PS Eye Адаптована під PS камера з розміром кадру 1280х800 Мп
Shock 4 Брендовий геймпад від інженерів Sony

Деякі моделі аксесуарів, сумісних із консолями PlayStation 4, мають додаткові елементи: кнопки, пульти дистанційного керування або багатофункціональні панелі. Щоб активувати всі функції, потрібно увімкнути Bluetooth.

Розбираємось у відмінностях: PS 4 Slim та Pro — відмінності 2 версій: що краще вибрати?

Як налаштувати окуляри віртуальної реальності

Підібрати зручні та функціональні окуляри VR — справа непроста. Недостатньо зайти в магазин та взяти з полиці найперший товар. Навряд чи хтось захоче, заплативши $500, почуватися некомфортно під час забирущої гри або перегляду не менш ефективного фільму. Найкраще випробувати певну модель у спеціальній VR-зоні. 

 окуляри VR — перевірка

Підгонка кріплень та клямок до конкретного користувача здійснюється зміною довжини ремінця, що утримує окуляри або шолом нерухомо на голові. Регулювання відстані між оптикою та очима доступне не завжди. Якщо така функція запропонована виробником, аксесуар вдасться налаштувати навіть у разі проблеми із зором (діоптрійна корекція). 

Функціональність обладнання щороку допрацьовується. Цю технологію дедалі частіше використовують заклади культури: музеї чи галереї мистецтв. Пропонуючи своїм клієнтам не лише традиційну форму огляду визначних пам'яток, а й віртуальну прогулянку, екскурсоводи приваблюють у рази більше відвідувачів. 

Як керувати VR окулярами

Найпростіші VR окуляри без кнопок та сенсорних блоків. Управління здійснюється за допомогою індикатора, що рухається головою. У деяких аналогах убудований магнітний повзунок на оправі.

окуляри VR — перевірка

Зовсім інша ситуація з моделями з вбудованою сенсорною панеллю. Виробники можуть додати функціональний блок кнопок, клавіші керування вгору/вниз та регулятор гучності. Кращі екземпляри мають лазерні сенсори, фронтальну камеру для перегляду навколишнього світу, датчик прискорення та наближення. Перед тим, як користуватися окулярами віртуальної реальності, варто перевірити наявність допоміжних елементів: 

  • акселерометр та гіроскоп (відповідають за правильне зчитування руху головою);
  • контролери, здатні відстежувати положення рук та тулуба; 
  • геймпади, навушники, SD-карти;
  • тактильні елементи індикації

Більшість брендів віддають перевагу контролерам Bluetooth, які допомагають керувати різними функціями пристрою: змінювати гучність, активувати камери або спрямовувати курсор. Передові аксесуари живляться від вбудованої батареї та заряджаються через USB. Щоб уникнути непорозумінь, важливо попередньо перевірити вміст у коробці. Виробник повинен додати контролери та спеціальні перехідники.

Цікавий огляд: Xbox Series S Lockhart: Microsoft анонсує нову ігрову консоль — 2 модифікації

Що можна дивитися у VR окулярах

Технологія VR має гарні перспективи для розвитку. Поряд з AR, такий функціонал ефективно використовується маркетологами. Це означає, що можливості 3D-окулярів будуть тільки вдосконалюватися. Сьогодні бажання розібратися в тому, як увімкнути окуляри віртуальної реальності до телефону, пов'язане з різними сферами діджитал індустрії. Найчастіше розробники мають справу з адаптацією наступного:

Відео
Розмаїття фільмів та серіалів, які можна дивитися за допомогою технології цифрової візуалізації, збільшується з кожним роком. Раніше це були лише короткометражні ролики, присвячені виключно віртуальній реальності. Сьогодні кожне відео на YouTube можна запустити в режимі VR
Ігри Релізи, в яких використовується представлена ​​технологія, швидко виходять в топ. Маркетологи стверджують, що 8 із 10 продуктів адаптовані саме під такий сегмент. Додаткове екіпірування дозволяє повністю перейняти характер головного героя та подивитися на навколишній світ по-новому.  Перед тим, як купувати продукт, варто перевірити, які телефони підтримують окуляри віртуальної реальності. Це дозволить уникнути ситуацій, коли обладнання не виконує своєї ролі через несумісність екіпіровки

Додаткове обладнання шукають користувачі, яким набридла традиційна форма ігрового процесу. Буде корисним аксесуар також і для охочих отримати нові відчуття при перегляді фільмів. Завдяки повному комплекту, вимогливі користувачі потраплять у місця, недоступні у звичайному режимі перегляду та геймплею. 

Заходи безпеки

Комфорт від занурення у віртуальний світ багато в чому залежить від матеріалів, з яких виготовлені окуляри VR. Найдешевші моделі позбавлені гнучких елементів та зм'якшувальних вставок. Недорогі аксесуари підходять для короткочасного використання та можуть бути пошкоджені за найменшого неправильного руху. Дорожчі аналоги містять вставки з пінопласту, що забезпечують додатковий комфорт та ергономічність.

В усі просунуті гаджети вбудована важлива функція — внутрішня система вентиляції. Такий компонент захищає шкіру від перегріву. Аксесуар забезпечує оптимальну циркуляцію повітря всередині окулярів.

Відома всім технологія VR давно не новація. Ця система ефективно запроваджується маркетологами. Топові компанії, включаючи Sony та Google, вклали величезні гроші у подібну інновацію. Завдяки зусиллям їхніх команд розбиратися в тому, як налаштувати окуляри віртуальної реальності, доводиться не лише ентузіастам з ПК, а й власникам смартфонів та геймерських станцій. З детальним гайдом завершити процедуру не так складно.

В тему: Кращі ігрові миші: топ 10 актуальних моделей

Коментарі
Залиште коментар