Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися бойлером. Правила експлуатації: 3 основні пункти

Дата публікації: 20.09.2017 09:57
Дата оновлення: 20.09.2017 09:57

Тільки холодна вода ллється з крана? Сьогодні це не проблема, адже нові моделі бойлерів нагріти її за пару хвилин. Це зручніше дідівського методу – каструля на плиті. Зважилися на покупку? Дотримуючись основні правила при монтажі і використанні водонагрівача, заощадите і на електроенергії, і на ремонті. Наприклад, ми радимо при покупці бойлера потурбується про редукторі тиску. Більше порад, як правильно користуватися бойлером, читайте далі.

Эксплуатируем бойлер правильно

Читайте також: Види бойлерів: дізнайтеся як вибрати водонагрівач для дачі або квартири

Пункт 1 – установка бойлера


Перед тим, як давати поради про встановлення, визначимося – де вдаліше встановити бойлер. Стандартні варіанти: над ванною або унітазом, просто на стіні ванної, а також кухня. Але і останній варіант не завжди підходить, там і так предостатньо інших побутових помічників людини. Тому зупинимося на двох передостанніх варіантах.

При установці, не забудьте, що від форми водонагрівача (тонка, циліндрична, прямокутна) залежить і місце кріплення.

Багато хто цікавиться, чи можна вішати бойлер над Ванною. Такий варіант прийнятний і навіть Популярний. Не те щоб це дуже зручно: приймати душ не так комфортно, та й на техніку постійно летять Бризки. Але в разі, якщо бойлер почне протікати, то затоплення сусідів не ЗАГРОЖУЄ – вся вода витече в Ванну. Над унітазом встановлювати навіть якось Страшно. Не найкращий варіант сидіти під такою немаленькою ємністю.

Места для установки бойлера

Варіант з нішею вирішив би багато проблем. Так на порядок безпечніше; техніка укрита і звільняється більше місця. Звичайно, якщо умови дозволяють виконати нішу або така вже передбачена.

Якщо віддали перевагу справлятися своїми силами, то не ігноруйте елементарні правила безпеки. При самостійній установці бойлера постинаєте електрику і перекрийте в приміщенні подачу води.

Не варто відходити від техописи під час всього процесу. Деякі впевнені, що можна вертикальний бойлер повісити горизонтально. Встановлювати водонагрівач потрібно строго по інструкції заводу-виробника. Чи не сперечаємося, є варіанти-універсали – встановлюйте хоч вертикально, хоч горизонтально.

Якщо встановите вертикальний бак горизонтально, у нього тен виявиться" на повітрі", нагрівальний елемент перегріється і його доведеться міняти. Тому, все строго по-заводських установок, а ще більш продумано – відразу купуйте такий бойлер, який підходить до обраного місця установки – заощадите і час, і гроші, і нерви.

Горизонтальная и вертикальная установка бойлера

Також монтаж водонагрівача залежить від обраного місця кріплення. Вирішуєте, як же повісити бойлер на гіпсокартон? Поспішаємо уточнити, що площина, на яку будуть кріпити такий вантаж, повинна витримувати подвійну вагу. Наприклад, якщо об'єм агрегату 50 літрів, то навантаження буде вже 100 кг.

Зміцнювати бойлер на гіпсокартон можна, але перед цим обов'язково все готують. Попередньо, на те місце, де планують встановлювати водонагрівач, кладуть листи більшої товщини. Або ж встановлюють дерев'яне або металеве посилення. Використовують також спосіб кріплення, де знадобиться хімічний анкер. Але краще підібрати поверхню міцніше і надійніше.

Вам знадобляться:

  • викрутки;
  • 2 гнучких шланга (приблизно по 2 метри);
  • 2 дюбеля-цвяха (на кінці буде гачок);
  • льон для сантехнічних робіт або стрічка (спеціальна ущільнювальна);
  • перфоратор електродриль;
  • ключ;
  • ножиці спеціальні (якщо не знайдеться, то взяти можна і секатор);
  • свердла з победітовим наконечником (підходять для стіни з цегли)/пір'яні свердла (спеціально для кераміки);
  • простий олівець;
  • рулетка;
  • та інше (за потребою).

Отже, будемо правильно кріпити бойлер: починаємо з нижньої позначки. Робимо олівцем необхідну позначку, потім виробляємо завмер до планки кріплення. Знову робимо позначку.

Процесс крепления водонагревателя

Свердлити потрібно два отвори і вставити туди анкери. Гачками їх чіпляють за краю планки кріплення. При свердлінні враховується з чого зроблена стіна. Якщо цегляна, з бетону або дерева, то підійде побідитові свердло. У випадку з дерев'яною основою взагалі можна брати свердло по дереву. Пір'яні – для кераміки.

У два просвердлених отвори вставляють дюбелі, а потім вже вкручують анкери. Стандартна глибина: 10-12 см. Всі попередні маніпуляції проведені – тепер потрібно акуратно повісити бойлер. Тут можна когось покликати для підстраховки.

Ми вже писали про те, Які бувають основні несправності бойлера?

Пункт 2 – підключення і заземлення


З підвіскою бойлера завершили, тепер приступаємо до наступного етапу – підключення до водопроводу. Згадуємо про двох шлангах, які є в переліку необхідного (обов'язково гнучкі). Це, природно, не єдиний варіант. Використовуються також інші: металопластикові або поліпропіленові труби. Тільки тут нюанс – вартість вище і довше возиться.

Незалежно від типу підключення, існує алгоритм дій, як правильно під'єднати бойлер:

  1. Знаходимо внизу 2 шланга або труби: з синім кільцем – холодна подається, з червоним – гаряча виходить.
  2. Там, де подається холодна вода кран ставимо на запобіжник (або в комплекті, або докуповується окремо). Перед тим, як вкрутити кран, потрібно намотати на різьблення фум стрічку або клоччя.
  3. ДО запобіжного клапана кріпимо шланг з одного кінця. Другий кінець – до трубки, з якої подається гаряча вода.
  4. З протилежного боку приєднуємо: до водопроводу – холодну, а до змішувача – гарячу.

Подключение бойлера

Щоб не мучиться питанням, на якій висоті повинна бути розетка для бойлера, радимо встановити розетку із заземленням на близькій відстані, близько півметра.

Добре, коли на кабелі підключення у бойлера вже встановлено запобіжник реле. В іншому випадку – доведеться купувати окремо. Адже ніхто не застрахований від перепадів електроенергії, а з поломкою бойлера належить і нова покупка, і повторна установка.

Важливо зробити заземлення бойлера: Без нього існує ризик загоряння бойлера, а людина може отримати неслабкий удар струмом. Розглянемо способи як заземлити бойлер:

  • примітивний – дротове з'єднання корпусу бойлера з металевою частиною конструкції, яка йде під землю;
  • більш грамотний варіант (рекомендується) – розетка з контактами для заземлення (близько метра від підлоги, півметра від бойлера). А максимально близько до щитка замикається на" мінус" заземлюючий провідник;
  • щоб заземлити бойлер на дачі – використовуйте провідники і контури. Якщо їх немає, то доведеться змонтувати і вкопати рамку для заземлення поблизу с распредщітком (приймає і розподіляє електроенергію, якщо напруга буде менше 1000 В).

Регулятор температуры

Бойлер при необхідності підключається і до душової кабіни, І до полотенцесушителю. Найчастіше це роблять в літній період, коли відключають центральне опалення. При цьому, потрібно відкрутити необхідні вентилі і від'єднати пристрої від стояка, а потім вже потрібно живити в мережу між водонагрівачем і краном. Таким же чином можна підключати і тепла підлога.

Після всіх настановних робіт, не забудьте встановити температуру за допомогою регулятора (знаходиться зазвичай знизу бойлера).

Ознайомтеся з матеріалом: Що важливо знати про бойлерах: то, що для багатьох було таємницею

Пункт 3 – чистка бойлера і догляд


Можна приймати поздоровлення: бойлер встановлено, працює і радує, але ... Його доведеться знімати. Здивуєтеся – як зняти бойлер і навіщо? Та чистку ніхто не відміняв. Визначити, як часто бойлеру потрібна чистка не складно. Багато що залежить від умов експлуатації, якщо ви дбайливо використовуєте бойлер і періодично прогріваєте на максимальних температурах, то чистка раз на рік буде оптимальною.

Крім чистки важливо постійно перевіряти запобіжну систему. Діагностика полягає в наступному: час від часу повертайте рукоятки, оцінюйте легкість цих маніпуляцій. І звертайте увагу на шум під час роботи: чути свист – тривожний дзвіночок.

Не зайвим буде перевірити термостат бойлера, для цього використовується мультиметр режимі прозвонки і звичайна ємність з водою. Таким чином перевіряємо, як зводяться клеми. Стрижень терморегулятора занурюється в воду. Буде чути невеликий клацання, коли спрацюють контакти, а мультиметр повинен показати, що одна з пар клем разомкнутая.

Очищение бойлера от накипи

Перед тим, як зняти бойлер, вимкніть від водопроводу і електромережі. Є два способи провести очищення – викликати фахівців або зробити самому. Другий варіант бюджетний, на ньому і зупинимося.

Почистити бойлер самостійно можна або механічно, або хімічно. Але етапи однакові:

  1. Вимкнути автомат і від регулятора температури від'єднати проводки.
  2. Позбутися від води всередині (зливати краще в унітаз).
  3. Зайнятися чищенням.
  4. Зібрати і знову підключити прилад.

Спочатку потрібно відкрутити, а вже потім промити бойлер. У більшості моделей є одна основна гайка знизу. Досить відкрутити її, щоб дістати тен, а саме тен бойлера доведеться очистити від накипу.

Бувають варіанти з мокрим сухим Але, пам'ятайте, накип може бути не тільки на цій частині, стінки приладу теж могли постраждати. Очистити тен в бойлері все ж важливіше. На те є дві причини:

  • невелика накип на стінках знижує тепловіддачу;
  • це додатковий захист від трубопровідної води.

Але, знову ж таки, все залежить від ступеня забрудненості. Перейдемо до опису способів чищення.

Слив воды и последующее хранение водонагревателя

Зверніть увагу на матеріал: Який з 2 тенів в бойлері краще сухий або мокрий? Вибираємо і економимо

Механічне очищення – тен дістають з бака і чистять за допомогою ножа або металевої щітки. На завершальному етапі ще радять пройтися по нагрівального елементу наждачним папером.

Хімічне очищення – можна використовувати чистячі засоби для електричних чайників роботи у приладів схожий). Або ж використовуйте оцтову кислоту. В емальований посуд набираєте воду, розводьте там засіб для чищення (пропорції: на 10 літрів води – 250 мл засобу) і опускаєте туди тен.

Виробники часто вказують про регулярну заміну анода. Що це? Штир з металу і з магнієвим нанесенням. Міняти анод в бойлері радять не рідше, ніж раз на два роки. Також непогано встановити на бойлер антінакіпной фільтр для води. Хорошим вибором буде проточний фільтр від Нашої Води.

До речі, коли в будинку немає води, користуватися бойлером можна, як звичайної ємністю. Якщо ж ви не часто користуєтеся водонагрівачем, то краще рідина з нього злити. Зберігати бойлер краще сухим, і вода не застоїться, і зсередини пристрій не постраждає.

Але рано чи пізно приходить момент, коли потрібно просто замінити бойлер. Зазвичай це відбувається в третій годині ночі В неділю. Він спонтанно починає протікати або просто перестає працювати. Заміна елементів і чистка вже не допомагають і залишається тільки одне – придбати новий водонагрівач, а старий демонтувати і правильно утилізувати.

замена бойлера

Радимо також ознайомитися: Топ-10 виробників бойлерів: Переваги і недоліки популярних моделей

Який би хороший бойлер не купили, пам'ятайте – головне правильно використовувати техніку. Тоді, на знак вдячності, вона прослужить максимально можливий відрізок часу. Все починається ще при виборі, а триває будинку при установці і використанні, адже так важливо не забувати про часту діагностиці та своєчасному догляді.

Ви тепер знайомі з важливими принципами використання техніки водонагріву, але не зайвим буде перегляд відео. Тут наочно демонструється підключення бойлера:

Коментарі
Залиште коментар
В
31.10.2017 11:35

Главное, чтобы бойлер устанавливал толковый специалист, который разбирается в электрике и выполнит качественное заземление устройства. Я установил самостоятельно водонагреватель, но с заземлением начудил, поэтому вода, выходящая из бака, билась током. Пришлось все переделывать.

Категорії