Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підібрати крем для обличчя — 7 підказок

Дата публікації: 09.01.2024 17:33
Дата оновлення: 29.03.2024 11:46

Вибрати ідеальний крем для обличчя — означає забезпечити собі зволоження, живлення та захист шкіри. Суха вона, жирна чи чутлива, потрібно знати, які інгредієнти й склади підходять у певному випадку. Тільки так вдасться отримати сяйнистий і здоровий колір обличчя. Детальніше про це читайте нижче.

крем для обличчя

Значення правильного вибору крему для обличчя

Вдало підібраний крем добре зволожує, живить і захищає шкіру, допомагаючи поліпшити її текстуру і тон. Він також служить бар'єром проти забруднювальних речовин і сприяє омолодженню клітин, що призводить до здорового кольору обличчя. 

Деякі склади працюють профілактично, зменшуючи ознаки старіння і не допускаючи появи нових зморшків. Тому важливо з повною відповідальністю підійти до вибору відповідного засобу і водночас не нашкодити собі.  

Критерії вибору

Щоб підібрати крем для обличчя, беруть за правило п'ять умовностей.

  1. Тип шкіри: важливо визначити яка у вас — суха, жирна, комбінована або чутлива. Суха потребує зволожувальних і живильних інгредієнтів, наприклад, гіалуронової кислоти або ши. Жирна потребує полегшених формул, які не забивають пори й контролюють виділення себума.
  2. Основні компоненти: дивляться на список компонентів у складі. Гіалуронова кислота або гліцерин зволожують. Олії та воски створюють захисний бар'єр і запобігають втраті вологи. Скуалан або олія ши пом'якшують і згладжують дерму. Ретинол, вітамін С, або AHA/BHA кислоти сповільнюють старіння, прибирають пігментацію й акне.
  3. Протисонцевий фактор (SPF): денний крем має містити SPF для захисту від УФ-випромінювання, яке провокує передчасне старіння.
  4. Бренд і ціна: вибирають крем за особистими вподобаннями, бюджетом і репутацією фірми.
  5. Чутливість і алергії: для проблемного покриву варто брати з позначкою «гіпоалергенні» або «без парабенів і сульфатів».

Типи шкіри та їхні потреби

Наша дерма відрізняється залежно від жирності та здатності утримувати вологу. Ось чому так важливо регулярно використовувати крем для обличчя. Звичайно ж, з часом або залежно від сезону, потрібно періодично переглядати косметику. Перш ніж використовувати щось новеньке, особливо якщо у вас чутлива шкіра, доцільно тестувати крем на невеликій ділянці, щоб перевірити на реакцію.

 застосування крему для обличчя

Як підібрати крем для сухої шкіри обличчя

Якщо відчувається стягнутість, лущення, шорсткість, обличчю необхідне зволоження та живлення. Варто придивитися до зволожувальних кремів із високим вмістом емолентів (наприклад, олія ши, скуалан), оклюзивів (ланолін, вазелін) для затримки вологи, а також гумектантів, які притягують вологу (гіалуронова кислота, гліцерин).

Як вибрати крем для жирної шкіри обличчя

Коли вже дістали сальний блиск і схильність до акне, тоді потрібні засоби, які запобігають закорковуванню пор. Виручають легкі, зволожувальні креми або гелі. Саліцилова кислота в їхньому складі може бути вельми корисною.

Як підібрати крем для обличчя, якщо шкіра комбінована

Її ознаки: жирність у Т-зоні (лоб, ніс, підборіддя), при цьому нормальна або суха на щоках. Знадобиться збалансоване зволоження і контроль жирності у Т-зоні. Для цього використовують легкі зволожувальні креми. Можливо, доведеться користуватися різними продуктами для певних ділянок.

Як обрати крем для обличчя — коли чутлива шкіра

Вона часто подразнюється, червоніє, свербить і пече. Вихід — зволожувати, щоб зняти подразнення. Вибирають гіпоалергенні засоби, без парабенів та ароматизаторів, із заспокійливими компонентами (наприклад, алое вера, вівсянка, ніацинамід).

Аналізуємо: Як почистити хутро в домашніх умовах: 5 найкращих порад

Як підібрати крем для обличчя за віком

Слід враховувати, що потреби змінюються з часом і зі зміною гормонального фону. Також втрачається еластичність через те, що зменшується вироблення колагену, через дієту, звички та стан здоров'я.

До 25 років

Фокус — на запобігання. У цьому віці шкірний покрив молодий та еластичний, тож чудовий час доглядати за ним, щоб запобігти передчасному старінню: очищати, живити та захищати від сонця. Доцільно використовувати зволожувальні креми з антиоксидантами (наприклад, вітамін С), щоб не було висипань і лущення.

Як вибрати крем для обличчя після 30 років

Фокусування — на протидію появі перших ознак старіння: зморшок і змін у пігментації. Потрібні креми, що містять ретинол (для стимуляції виробництва колагену), антиоксиданти, і гіалуронову кислоту — для інтенсивного зволоження. При цьому обов'язково використовувати захист від сонця.

Як вибрати крем для обличчя після 45 років

Завдання — інтенсивно зволожувати й боротися зі зморшками, сповільнюючи втрату еластичності. Без живильних кремів не обійтися. Особливо тих, які містять пептиди для відновлення еластичності, ретинол і антиоксиданти. Можуть бути корисними також продукти з фірмінг-ефектом (підтягуванням) і для відновлення контуру обличчя.

Після 50 років

Необхідне інтенсивне живлення, відновлення і зволоження для боротьби з посиленням сухості та глибоких зморшків. Використовують креми з високим вмістом емолентів, оклюзивів та інгредієнтів, що сприяють регенерації шкіри (кераміди, коензим Q10). 

Пізнавальна стаття: Як зробити антисептик у домашніх умовах: 5 унікальних порад

Обираємо крем за сезоном

Зміна сезонів впливає на стан і потреби шкіри, тому важливо бути уважними до сигналів, які вона посилає, і коригувати свій догляд за обличчям.

вивчення складу крему для обличчя

Як вибрати крем для обличчя взимку

Взимку суворі умови: холод, низька вологість, сухе тепло від опалення, тому під час вибору засобу беруть до уваги три особливості:

  1. Інтенсивне зволоження: жирні креми, олії, бальзами для максимального зволоження та захисту від сухості.
  2. Оклюзійні компоненти: інгредієнти, які створюють захисний шар на обличчі (наприклад, олія ши, ланолін), можуть бути корисними, протидіючи вітру та морозу.
  3. Зменшення подразнення: цьому сприяють заспокійливі компоненти (алое вера, вівсянка).

Як вибрати крем для обличчя на літо

Влітку спекотно і висока вологість, потрібно користуватися кремом з SPF. Також вітаються водянисті гелі та легкі лосьйони, що не забивають пори. Вони ідеальні, щоб запобігти блиску комбінованої шкіри. Для жирної найкраще підходять матуючи креми, для сухої — зволожувальні, для схильної до появи висипань — ті, що створюють захисну плівку, яка відштовхує пил і бруд. 

Інструкція: Як користуватися кондиціонером для волосся — 3 непорушні умови при нанесенні

Час активної роботи крему

Час активної роботи крему для обличчя залежить від його складу, типу дерми та специфічної функції продукту. Він не працює однаково для всіх. Однак регулярне використання та увага до змін у стані шкіри допоможуть вибрати найбільш ефективний догляд.

Ось кілька ключових аспектів, які допоможуть зрозуміти, як і чому креми працюють протягом певного терміну:

  • Час всмоктування 
    Креми швидко поглинаються протягом перших 30 хвилин до години, проте їхні зволожувальні та живильні компоненти продовжують працювати в глибших шарах протягом кількох годин. Легкі зволожувачі поглинаються швидше, олійні креми залишаються на поверхні довше, маючи більш тривалий зволожувальний ефект.
  • Денні та нічні креми
    Денні містять SPF і антиоксиданти для захисту від сонця і забруднення протягом дня. Їхня активність призначена для захисту в денний час. Нічні — більш насичені та спрямовані на відновлення і регенерацію шкіри під час сну. Містять компоненти, які працюють протягом ночі, оптимізуючи природні процеси відновлення.
  • Тривалість ефекту
    Короткотривалий: зволожує та освіжає одразу після нанесення. Довготривалий: для помітного результату антивікові та лікувальні компоненти потребують регулярного використання протягом кількох місяців.
  • Специфічні інгредієнти
    Гіалуронова кислота, як приклад, працює швидко, забезпечуючи зволоження. Ретинол або пептиди вимагають більше часу для виявлення їхнього повного потенціалу.
  • Вплив зовнішніх чинників
    У холодну або суху погоду потрібно частіше мазатися кремом, щоб зволожувати обличчя.

Як вибрати денний крем для обличчя

Якщо шкіра суха, обирають живильні креми з гіалуроновою кислотою або гліцерином і з керамідами, які відновлюють ліпідний бар'єр. Для жирної потрібні такі, що контролюють блиск, допомагає саліцилова кислота, ніацинамід. У кого комбінована, підійдуть засоби зі збалансованим зволоженням. Або доведеться використовувати косметику для різних ділянок обличчя.

  1. Антиоксиданти в складі, наприклад, вітамін С, E, зелений чай, захищають від вільних радикалів і забруднень.
  2. Пептиди й ретинол сприяють виробленню колагену та еластичності.

У крему має бути приємна текстура, яка легко наноситься під макіяж. У складі не повинно бути сульфатів, парабенів і штучних ароматизаторів.

У скарбничку знань: Як використовувати сухий шампунь — 4 поради та деякі особливості засобу

Як вибрати нічний крем для обличчя

При його виборі слід орієнтуватися на тип шкіри, стан дерми та враховувати специфіку інгредієнтів, які допоможуть відновити та омолодити під час сну. Засіб повинен бути густим і щільним за консистенцією, містити в собі поживні речовини та олії, які легко проникають у глибокі шари епідермісу.

нанесення крему на обличчя

Інгредієнти в складі, на які варто звернути увагу — думка косметологів

Ключ до відповіді на запитання «Як правильно вибрати крем для обличчя?» криється в його інгредієнтах. Склад продукту має ґрунтуватися на конкретних потребах, адже не всі засоби однакові й, до того ж не всі вони безпечні для здоров'я. Розуміння дії компонентів значуще під час вибору продукту, який найкращим чином впливатиме на шкіру. 

Корисні компоненти в косметиці для обличчя та їх дія:

Назва
Корисні властивості 
Рослинні олії Створюють захисний бар'єр на шкірі, утримують вологу
Гіалуронова кислота Глибоко зволожує, відновлює пружність, згладжує дрібні зморшки
Кераміди Відновлюють і зміцнюють захисний шар, пом'якшують
Натуральні екстракти Зволожують і заспокоюють, покращують пружність
Саліцилова кислота Бореться із запаленнями та контролює акне
Пробіотики Відновлюють баланс мікрофлори й покращують зовнішній вигляд
Фруктові кислоти Позбавляють від ороговілих частинок
Вітаміни групи A, Е, F, F, D Забезпечують захист і профілактують вікові зміни

Інгредієнти, яких слід уникати у складі крему для обличчя:

Назва
Негативні якості 
Пропіленгліколь Викликає подразнення
Парабени Прискорюють старіння
Гідрохінон Пошкоджує клітини епідермісу
Гліцерин Витягує вологу, пересушує
Етаноламіни (DEA) Викликають подразнення, призводять до структурних змін епідермісу
Синтетичні ароматизатори Провокують алергію

Під час вибору крему для обличчя не завжди варто орієнтуватися на бренд як показник якості. Краще вивчити склад продукту і його властивості, а також врахувати тип шкіри та свій вік. 

Читайте: Як вибрати шампунь для 6 типів волосся

Коментарі
Залиште коментар
Категорії