Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підібрати напівпрофесійний фотоапарат – 6 порад

Дата публікації: 04.10.2017 00:00
Дата оновлення: 15.12.2023 09:47
Зміст

Купити напівпрофесійний фотоапарат - апріорі правильне рішення, якщо ви встигли освоїти "мильницю", зробивши сотні знімків у Instagram, але ще не готові придбати "важку" артилерію – професійну камеру. Але будь-яке починання так і залишиться фантазією, якщо не втілити його в реальність. Почати потрібно з питання, що мають на увазі під такою технікою, а продовжити – вивченням завдання, як його вибрати.

Специфіка напівпрофесійного фотоапарата, нюанси підбору та головні відмінності від побратимів – дзеркалки та "мильниці" – ось тематика сьогоднішнього матеріалу. Уважно прочитайте його (це не займе більше 15 хвилин), запам`ятайте найголовніші постулати гуру фотомистецтва, і здивуйте друзів якістю знімків, що зросли в рази.

Что такое полупрофессиональный фотоаппарат

На що варто звернути увагу під час вибору


Напівпрофесійний фотоапарат – тонка грань між іграшкою для новачків та фотокамерою для професіоналів, витвори яких прикрашають стіни світових виставкових залів.

Як і в ситуації зі звичайною бездзеркальною фотокамерою, у питанні вибору напівпрофесійної фотокамери на чолі кута стоїть кількість заявлених мегапікселів. Недосвідчені новачки йдуть найлегшим шляхом: орієнтуються на максимальну величину показника, і роблять помилку. За якість картинки повністю відповідає матриця пристрою, але не кількість пікселів!

Читайте також: Представлена бездзеркалка Leika TL – по-перше, це дорого!

Кількість заявлених мегапікселів – так важливо, як ми думали?


Згадуємо принцип роботи фототехніки: зображення записується матрицею, яка вловила світло, що потрапляє на неї через об`єктив. Що ж до мегапікселів, то їх кількість просто свідчить про кількість датчиків, що сприймають світло, – вони те й розміщуються на матриці.

Порада перша: Надмірна кількість мегапікселів, порушивши сприйняття світла, не лише не покращить, а й навіть погіршить результат. Ви його побачите у так званих шумах – кольорових плямах, які "спливуть" при поганому освітленні.

Отже, думка професіоналів одноголосно: " золотою серединою " вони порахували величину в 16 мегапікселів. Одним із численних представників такої ніші фотоапарат PANASONIC DMC-G7.

Полупрофессиональные фотоаппараты – пиксели

Розміри матриці – не ігноруємо!

Розібравшись з "маркетинговим" параметром фотоапарата, перейдемо до розміру матриці. Професіонали недаремно приділяють йому таку увагу, а от виробники чомусь замовчують. Читайте далі, що означає такий феномен!

Корисна інформація: Топ-6 найкращих фірм виробників фотоапаратів – рейтинг 2017

Вся справа в тому, що розмір матриці прямо пропорційний глибині різкості картинки. Так, Значний параметр, знову ж таки, зіграє злий жарт, поступившись першістю по різкості навіть гарною бездзеркальної фотокамери. Логічно й інше: велика матриця матиме величезні пікселі. Не дивно, що вона програє як знімки апарату з маленькою матрицею. Але що робити?

Професіонали натякають, що вибрати у фільтрі пошуку розмір матриці – 3х4 дюйми, як у PANASONIC LUMIX.

матрица полупрофессионального фотоаппарата

Реальна чутливість матриці – зверніть увагу!


Неправильно ігноруватиме параметр ISO, що вказує на здатність посилення сигналу. У фотографів цінується висока чутливість – з такої виходять чудові знімки в сутінках.

Значення показника параметра варіюється досить у великому діапазоні: починаючи від 50 (властиво дешевих "мильницях") і до 25600 одиниць ISO, як у CANON EOS 700D. Попри схильність людини вибирати більше, тут не варто звертати увагу на великі значення. Це правило підходить для всіх, окрім безапеляційно топових моделей дзеркалок.

Порада друга: Утримайтеся від бажання купити побільше та краще – "переборщивши", отримаєте надмірне посилення сигналу і не обминете посилення шумів. Разом: Найкраще значення ISO в камерах для повсякденного використання – близько 400 одиниць. Професіонали, які не обмежуються цим значенням, вибирають ISO 800, або 3200 – параметри властиві професійним камерам.

светочувствительность полупрофессиональных фотоаппаратов

Шуми фотографій – страшний сон фотографа


Шуми фотоапарата – "страшилка", якою лякають новачків. Зробиш неправильний вибір напівпрофесійної фотокамери – отримаєш шуми. Невірно вибереш камеру за світлочутливістю – отримаєш шуми. Неправильно підбереш розмір матриці – отримаєш шуми. Цей параметр не висвітлять в інструкції, але без нього неможливо зрозуміти який напівпрофесійний фотоапарат краще. Що ж насправді означає це слово, і чим викликане це явище?

шумы на фото

Надмірна кількість цифрового шуму (так правильно називаються шуми) на фотографіях проявляється нерівним тлом, не естетичними кольоровими смужками. На дефективних фото нижче ми бачимо безладно, якщо не хаотично розташовані пікселі. Їх колір відповідає відтінку зареєстрованого світла, він випадковий. Що спричиняє такі казуси?

Примітка: відносно доступних моделей професіонали виділяють SONY Cyber-Shot якість знімків напівпрофесійної камери не поступається фото "дзеркалки".

Ось дві основні причини, через які ви могли отримати неякісну картинку:

  • витримка
  • ISO

Це найпопулярніші передумови, але нерідко зустрічається помилка, викликана занадто тісно розташованими пікселями. Професіонали кажуть, що її найвдаліший розмір 6 – 11 мкм.

Колірний шум провокують не тільки умови знімання та неправильні налаштування, але й обробкою, коли фотограф змінює баланс білого. Усунути наслідки допоможе постобробка фотографій.

как уменьшить шумы на картинке

Кроп-кадр, повнокадровість – важливі критерії вибору чи "гачок" маркетологів?


З деяких джерел можна почути інформацію, що з усіма неприємностями в житті фотографа впорається повнокадровий фотоапарат з рівними одиниці кроп-фактором.

Нюанс: – співвідношення кадру до діагоналі матриці. Найбільш поширені – 1.3, 1.5, 1.6, 2.0.

Така техніка зараз перебуває на піку популярності. Виробники серед її переваг називають:

  1. майже непомітні шуми навіть на захмарних значеннях ISO;
  2. гармонійні переходи у тонах;
  3. повноцінний, не обрізаний знімок, що вміщає кадр все, що потрібно, і без ширококутних об`єктивів.

Щоб бути об`єктивними, ми врівноважимо ці переваги недоліками, за які, до того ж, доведеться доплатити:

  • такі камери поступаються у швидкості знімання;
  • вони сумісні не з усіма об`єктивами;
  • дуже вимогливі до якості оптики.

Читайте також: ТОП-10 найкращих бюджетних фотокамер: рейтинг 2017 року

Яскравим варіантом повнокадрової моделі фотоапарата є Nikon D600. Серед його переваг – високодеталізовані фото з м`якою градацією кольору, КМОП-матриця з роздільною здатністю більше 24 мегапікселів, та герметичний корпус, який захищає від пилу та не обтяжує техніку.

полнокадровые фотокамеры 

Можливість модернізації напівпрофесійного фотоапарата


Що ще цікаво – купивши одну техніку, ви її модернізуєте. Як правило, виробники не заважають людям, які хочуть освоїти професію фотографа: вони пропонують "тушки" напівпрофесійних фотоапаратів без об`єктиву. Ви можете міняти його, отримавши різну техніку.

Порада третя: Бажаєте розширити коло компетенції в макрозйомці, портретній та пейзажній тематиці – придбайте додаток: об`єктив для портретів, макро, нічна зйомка та пейзажна.

Почитайте: Як вибрати об`єктив для фотокамери?

Як ще можна покращити функціонал фотоапарата? Придбати до нього доповнення.

  • Сумки, чохли, рюкзаки – захист, стильне доповнення, розширений функціонал. Деякі моделі (як варіант Vanguard Up-Rise) мають систему вентиляції. Аксесуар із водонепроникного матеріалу на блискавці захистить техніку від води та відкриє до неї швидкий доступ.
  • Штативи. Так, VELBON EX-530 завольнить потреби новачків та профі. Представник Нового покоління штативів із ніжками, що мають три секції, суттєво розширить ваші можливості.
  • Спалах із підставкою забезпечує коректність роботи. Модель Meike Nikon 950 II можна застосовувати, завдяки великому куту огляду, у студії та на вулиці.

Читайте також: Як вибрати штатив для фотоапарата?

аксессуары для полупрофессионального фотоаппарата

Додаткові характеристіки напівпрофесійної фотокамери


Якщо ви звикли до найпростішої "мильниці", із напівпрофесійним фотоапаратом доведеться розібратися. Функції та доповнення вимагають вивчення, але освоєння теорії обернеться шедевральними фото.

Режим безперервної знімання


Можливість напівпрофесійного фотоапарата, як ясно з назви, має на увазі серію фото, які камера "відкидає" без перерви. Кількість знімків досягає 1000 за одну хвилину!

Цікаво: процес знімання в безперервному режимі аналогічний зйомці відео зі зниженою частотністю кадрів. Найпростіше зробити такий знімок – натиснути спуск затвора. Серія кадрів припиниться, щойно відпустіть кнопку.

Швидкість "випуску" фотографій у такому режимі залежить від швидкостей роботи затвора та обробки зображення та варіюється від 5 до 2-значних цифр! Наприклад, CANON EOS M3 видає 9 фото за секунду. Зверніть увагу на цей параметр: фотокамери мають той чи інший бар`єр за кількістю фото.

режим непрерывной съемки в полупрофессиональном фотоаппарате 

Кількість значень iso


У налаштуваннях камер зустрічаються розширені значення iso – вони позначаються абревіатурою і викликають чимало сумнівів. Запам`ятайте та зафіксуйте:

  • Lo – Low – саме, відповідно, мінімальне значення (у SONY Alpha 6000мінімальне ISO дорівнює 100)
  • Hi – пояснювати не потрібно. Найвищий показник (у тієї ж марки SONY Alpha 6000 воно дорівнює 25 600).

Рада четверта: скористайтеся функцією, адже виробник полегшив працю фотографу: ці "крайні" значення виручають, коли стандартних не вистачає: нижні хороші в умовах прямих променів, коли треба зменшити витримку, а Hi, навпаки, у темряві, при необхідності її збільшення, щоб зробити фото без змаза.

Максимальна швидкість затвора – добре чи не дуже?


Експерименти зі швидкістю затвора – відмінний інструмент для людей, які лінуються занурюватися в технічний бік фотомистецтва і вважають за краще виявляти свій творчий потенціал. Швидкість затвора визначає експозицію фото та різкість, допомагає отримати незвичайні ефекти.

Уточнення: затвор – невелика заслінка всередині камери, що відкривається після натискання Кнопки. Вона впускає світло, яке створює зображення. Чим довше відкритий затвор, тим повільніше його швидкість, яка вимірюється в секундах або їх частках – наприклад, у SONY Alpha A58 дорівнює найкоротшому показнику 1/4000.

Читайте також: Новинки від Canon

Є два варіанти експериментів із цим параметром.

  1. Виставити режим автомат, і тоді камера сама вгадає найкращу швидкість, при якій не буде недо-, переекспонування (це коли фотографія розмита). Правильно "вгадати" цей час камера виходить не завжди.
  2. Налаштування ручної Роботи. Профі беруть контроль параметра у свої руки, враховуючи трясіння камери, яка знаходиться в Руках (Вам тільки здається, що ви застигли Нерухомо). Тремтіння не буде на Короткій (Найменшій) витримці. На зйомці в русі, коли треба "пустити по кадру" людину чи інший об`єкт, також використовують повільну швидкість.

Порада п`ята: полінуйтеся вивчити ручні налаштування. Варіювання показника допоможе отримати незвичайні, фантазійні фото!

минимальная скорость затвора

Захищеність напівпрофесійного фотоапарата – коли треба перестрахуватися


Сумки та чохли для апарату, дбайливе ставлення та надійність виробника – звичайно, хороші запобіжні заходи. Але, враховуючи часом екстремальні умови знімання та інші фактори, які можуть вивести з ладу недешеву техніку, виробники оснащують її захистом. Бажаєте радіти купівлі та не переживати за її безпеку? Ось кілька ідей, за якими її параметрами вибрати:

  • зміцнений корпус, що захищає від механічних маніпуляцій – помічник у поході, подорожах. Попри те, що пило-, волого-, ударозахист є прерогативою професійних камер, їх напівпрофесійні "брати" нерідко оснащують стійким корпусом, якому не страшні подряпини, бризки та пил
  • додатковий захист від пилу. Знімайте на пляжі, у подорожах та на пікніку! Допоможе камера з покращеною системою автофокусу NIKON D7100.
  • покриття, яке захищає оптичний фільтр. Має антистатичні властивості
  • пило- та бризкозахист. А ось це чудове доповнення до знімання на літньому пляжі. Їм оснащена системна камера PANASONIC DMC-G80.

І нехай ці функції призводять до подорожчання техніки – справжні любителі мистецтва вважають за краще страхуватися.

Защищенность полупрофессионального фотоаппарата

Розміри рідкокристалічного дисплея – зручна перевага


Розмір цієї деталі важливіший, ніж здається: дисплей допомагає відчути смак знімання, відразу після клацання затвора оцінивши знімок. Ви моментально побачите, що потрапило в кадр, відкриті очі у моделі, або вона моргнула, наскільки спалах спрацював. Щоб незручний формат екрана не ввів фотографа в оману, потрібно врахувати пункт: на маленькому екрані ви не побачите різкості знімка, не зможете адекватно оцінити зображення, яке на великому екрані буде далеко не райдужним.

Важливо: Рідкокристалічний екран підвищує ефективність роботи: видаливши кадри, що не сподобалися, в процесі знімання, профі звільняють картку пам`яті та економлять собі час на редагування надто темних (пересвітлених) зображень. Завантаживши знятий матеріал на жорсткий диск ПК, фотограф відразу ж працює над гідними фотографіями, не витрачаючи час на сортування, видалення невдалих.

У цьому питанні працює твердження "чим більше, тим краще". Однак, невеликий екран у кілька дюймів задовольнить почуття естетики любителя красивих картинок. Так, подібне доповнення характеризує фотоапарат FUJIFILM X-T20 - його рухливий тридюймовий дисплей доставить чимало приємних моментів господареві!

дисплей полупрофессионального фотоаппарата

Рознімання для додаткових підключень


Для зручності та ефективності виробник оснащує фотокамери різними роз`ємами. Щоб вибрати найкращу модель, врахуйте це.

  1. Роз`єм для підключення до ПК, ноутбука. Копіюйте та переносіть матеріали, змінюйте налаштування фотоапарата.
  2. Роз`єм HDMI (мініатюрна версія). Необхідне доповнення для апаратів із відеозаписом.
  3. Роз`єм для мікрофона (наприклад, PANASONIC AG-MC200G)
  4. Роз`єм для Wi-Fi – актуальна з недавніх часів необхідність означає миттєву передачу знімків на будь-які відстані, комп`ютер, сервер.

Основні роз`єми є майже у всіх камер, але щоб не сталося так, що не вистачить єдиного, але дуже важливого роз`єму, логічно перевірити цей пункт ще раз.

разъемы для дополнительных подключений фотоаппарата

Можливість підключення кількох спалахів


Якщо ви освоїли один спалах, вбудований, рано чи пізно настане необхідність використовувати під час знімання ще один – зовнішній. Не дивно, якщо ви не знаєте Бувай що, з чого почати – синхронізація фотоапаратів із бездротовим спалахом – справа нелегка.

Порада шоста: деяких фотоапаратів Nikon є система CLS. Саме з її допомогою включають зовнішній спалах і синхронізують із вбудованим. Така функція неодноразово виручить, якщо експериментуватимете із зовнішнім освітленням (без витрат на пристрої для синхронізації).

Читайте також: Fujifilm X-A10 – нова системна камера початкового рівня від компанії Fujifilm

Ось навіщо потрібний зовнішній спалах:

  • підсвітити задній план, додавши потужності вбудованого спалаху;
  • збільшити якість роботи в сутінках;
  • регулювати світловий потік, коли спалах направляють у стелю;
  • налаштовувати яскравість та дальність.

Освоїти цей прийом деякі вважають виходом новий рівень розвитку.

возможность подключить дополнительную вспышку

Чим відрізняється напівпрофесійний фотоапарат від професійного


У будь-якої раціональної людини виникне питання – за які можливості напівпрофесійного фотоапарата я повинен переплатити 20-500 відсотків вартості бездзеркалки (як варіант – CANON IXUS 177), і чим він відрізняється від професійного.

Перша відмінність – "серце" техніки. Матриця. Відштовхуючись від стандартних параметрів фотокамери профі (еквівалентний параметрам кадру 24*36мм, такий самий, як у CANON EOS 5D), У напівпрофесійного апарату є лише трохи більше половини розміру (якщо бути точніше, 60%). У урізаній, «кропнутій у півтора рази» матриці видно меншу відстань між пікселями. Вони нагріваються більше, що та відбивається на якості її роботи.

Об`єктив - ще одна очевидна відмінність. Фототехніка для професіоналів оснащена світлосильною оптикою, яка в тандемі з матрицею видає шикарні фото. Закріпленим апаратам залишається 50% потенціалу таких об`єктивів.

Ручні налаштування, затвор

З одного боку, автоналаштування, якими оснащують "мильниці", та бюджетні моделі "дзеркалок", скорочують час навчання. З іншого – професіонали вважають за краще контролювати процес. Ось чому автоналаштування супроводжують тільки напівпрофесійним девайсам – в камерах для профі попередньо встановлені сюжети відсутні.

Так само і з затвором – у "старшого брата" його ресурс значно вищий, адже ця частина розрахована на конкретну кількість спрацьовувань

Аксесуари

Куди а без них. До камери професіоналів можна підбирати куди більшу кількість доповнень – тих самих об`єктивів, покращених штативів та модулів.

Чем отличается полупрофессиональный фотоаппарат от профессионального

Проаналізувавши вищесказане, ухвалюємо: напівпрофесійний фотоапарат – наступна щабель розвитку в порівнянні з компактною камерою. Гуру фотомистецтва знайде в них чимало приводів для критики, однак лояльним цінителям вистачить напівпрофесійного фотоапарата. Молоді талановиті фотографи застосовують фантазію та роблять шедевр будь-якою камерою!

Детальний огляд одного із представників напівпрофесійних камер Nikon D7100 дивіться у відео.

Коментарі
Залиште коментар