Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ноутбук: 12 порад

Дата публікації: 06.01.2021 00:00
Дата оновлення: 06.01.2021 00:00

Стаття оновлена 30.07.2021

До вибору ноутбука по параметрах варто підійти усвідомлено, щоб не довелося вже через місяць сумувати від того, що його потужності не вистачає для необхідних програм. Звичайно, перше, що робить покупець при виборі гаджета — порівнює та оцінює технічні параметри, зазначені в картці товару або в характеристиках. Але, що робити, якщо не розумієш значення і в голові свердлить думка: «Розшифруйте, що це означає?!». 

Визначитися допоможуть 12 порад про те, як вибрати ноутбук самостійно, і на які характеристики необхідно звертати увагу. 

З'ясувати покликання ноутбука 

Найскладніше з вибором буде тим, хто не знає, чого хоче від майбутньої покупки. Тому перше і головне правило — визначитися з «начинкою» пристрою. 

Одні моделі призначені для важких ігор, але за графіку розплачуються відмовою від автономності. Віддаючи перевагу легкості та мобільності, можна отримати ноут з меншою потужністю. Тоді вже про ігри та дизайнерські програми доведеться забути. Так що в першу чергу потрібно визначити ключові параметри й те, від чого можна відмовитися. 

Корисно: Як використовувати ноутбук як монітор для комп'ютера: 3 способи підключення

Універсальне рішення

Тут йтиметься про універсальні ноутбуки для щоденного використання. Таку техніку беруть для роботи чи навчання. Ключові характеристики полягають у двох моментах — діагональ екрану 15-17 дюймів та стандартний процесор, який не потягне важкі ігри або об'ємні програми для графіки та монтажу. Так що, дизайнерам й завзятим гравцям краще придивитися до інших варіантів.

універсальні ноутбуки

Визначаючись, який мультимедійний ноутбук вибрати, можна знайти рішення з відмінним співвідношенням ціна/якість.

  • Для навчання — підійде студентам гуманітарних факультетів. Стандартний процесор забезпечить необхідним функціоналом, а скромної оперативки вистачить для текстових редакторів та презентацій. Майбутнім технічним фахівцям, які використовують складні програми по типу Adobe Illustrator або AutoCad, радимо придивитися до більш потужних девайсів.
  • Для роботи. Суть вибору залишається все тією ж — для роботи в якості «друкарської машинки» підійдуть простіші моделі, для складних вимогливих програм необхідно мати хороший процесор від 6 ядер. А тим, хто працює з графікою, потрібно звернути увагу на хорошу передачу кольору, ігрову відеокарту та потужність процесора.

Якщо раніше універсальні девайси виглядали габаритно, зараз лінійка поповнилася легкими мобільними гаджетами. Дивлячись здалеку на такі лептопи, їх можна сплутати з макбуками — такі вони легкі та тонкі. Важать в межах 2 кг і при цьому мають багато постійної пам'яті (1 Тб) для сотень фільмів або десятків тисяч фотографій. Також є 2 слоти USB 3.1 та HDMI, що дозволить під'єднувати техніку до ноута і показувати зображення з нього на комп в 4К-якості без погіршення картинки.

При виборі простих універсальних ноутбуків велику роль грає ціна. Можна знайти безліч ноутбуків за ціною 10-12 тис. гривень ($350-500) з відмінними характеристиками, які ще 3-4 роки тому були тільки у топових моделей.

Лікнеп: Як перемикатися між робочими столами: 2 простих і елегантних способи

Ігровий варіант

Ця категорія відрізняється потужними характеристиками та екстравагантною «зовнішністю». Вірно підібравши модель, можна ще багато років встановлювати важкі ігри та користуватися складними програмами для монтажу. Щоб визначити, який хороший ігровий ноутбук, варто звернути увагу на наступні характеристики:

  • Відеокарта несе відповідальність за роботу з графікою та зображенням. Так що, економити на ній не можна. Але її потужність повинна гармоніювати с тим же показником процесору — хорошим варіантом набагато дешевше $1000 є LENOVO IdeaPad Gaming 3 з його NVIDIA GeForce GTX 1650.
  • Екран. Тут розмінюватися на дрібниці не варто, щоб не продешевити. Оптимальний мінімум — 15-дюймовий монітор. Можна і на 13 дюймах пограти, але відчуття вже не ті! Або ж доведеться купувати окремий монітор і конектити його до лептопа.
  • Роздільна якість має значення. Гравцям варто вибирати FullHD або 4К. Тоді ігровий світ розкриється у всій красі.
  • Не всяка матриця згодиться для ігор. Варто придивитися до моделей з IPS або OLED. У них якісна передача кольору та широкий динамічний діапазон (білий буде яскраво-білим, а чорний буде неймовірно темним). Про старі TFT-моделі потрібно забути, як про страшний сон.
  • Жорсткий диск. Середньостатистичний вибір обсягу сходиться на 250-500 Гб SSD (твердотілий накопичувач) і 1 Тб класичного HDD. Менші цифри для гравців не цікаві. Більш SSD 500 Гб та HDD вище 1 Тб актуальні для активних користувачів.
  • Герцовка — чим більше, тим краще! Най вищий показник вказує на плавність руху об'єктів на екрані. І навіть 60 Гц, як в Acer Nitro 5, робить картинку «живою», а потужний показник в 144 Гц, як у HP OMEN 15-en0046ur виведе ігровий досвід на новий рівень.

 ігрові ноутбуки

Акумулятор — не менш важливий параметр. В активній грі такого ноутбука без зарядного вистачить на 1-2 години. Великі витрати енергії роблять його мало автономним — саме цим доводиться «платити» за потужну начинку при тонкому корпусі та розумній ціні. А техніка з більшою продуктивністю вимагає відповідних витрат.

Якщо хочеться отримати тонесенького та потужного «довгожителя», доведеться спустошити гаманець. Той же HP ENVY 15-ep0002ua повністю виправдовує свою назву («envy» англійською мовою означає «заздрість»), змушуючи інших заздрити його шикарній батареї на 83 Втч.

Порятунок потопельників: Як відновити вилучені файли з комп'ютера: 5 програм в допомогу

Лептоп для тих, хто онлайн

Робота в інтернеті не вимагає великої пам'яті, високої продуктивності процесора з відеокартою та інших наворочених характеристик. Користувачі сміливо користуються цим. Якщо вдаватися в питання: «Як вибрати перший ноутбук для роботи в інтернеті», кращим варіантом стане компактний лептоп.

Такого класу ноутбуків як нетбук, вже не існує більш як 3 роки. Тепер навіть прості пристрої намагаються робити якомога тоншими. Так що для тих, хто постійно сидить онлайн та замислюється про те, як помістити ноут в дамську сумочку, слід шукати пристрої з маленькою діагоналлю — від 13 до 15 дюймів.

ноутбуки для інтернет-серфінгу

Шикарний вибір з запасом потужності на пару років — MacBook Air 13" з автентичним процесором M1. Приблизно за $1000-1200 користувач отримує пристрій, який відмінно справляється з програмами по монтажу роликів, створенню графічного контенту та музики. Якщо хочеться, щоб ноут поєднував в собі функції планшету, варто придивитися до Acer Spin 3 SP313-51N. Цей малюк дає можливість вести конспекти від руки та створювати оригінальні малюнки з презентаціями.

Якщо діагональ не так важлива, але хочеться хороший девайс, потрібно шукати пристрій за трьома характеристиками.

  • Оперативна пам'ять — від 4 Гб

Десяток відкритих вкладок в хром споживають 2-3 Гб, простенького лептопа з гігабайтом оперативки буде мало.

  • Вбудована пам'ять — від 256 Гб

Цього вистачить на пару тисяч фото та 2-3 десятки програм.

  • Якість зображення — FullHD

Навіть у телефонів роздільна здатність 1080р, так що для ноутів вона строго обов'язкова.

Зупинись: Самовільне перезавантаження комп'ютера: 4 апаратних і 5 програмних причин

Мобільні та автономні

Такі лептопи без проблем помістяться в рюкзак, не обтяжуючи його. І головним параметром тут буде товщина та легкість ноута. Діагональ теж важлива. Найкраще, крім «тонкотілості» пристрою дивитися також на такі параметри:

  • хороший процесор (молодше 2019 року);
  • інтуїтивно зрозумілий інтерфейс;
  • висока якість деталей і збірки.

При пошуку подібних лептопів слід ознайомитися з моделлю ASUS S431FL-AM220. Діагональ на 14 дюймів досить велика, щоб комфортно переглядати контент, але при цьому настільки маленька, що поміщається в більшості сучасних рюкзаків. Дисплей — Full HD-якість в комбінації з IPS-матрицею передають найдрібніші деталі. Оперативки на 8 Гб, відеокарти NVIDIA GeForce MX250 та SSD на 512 Гб вистачить навіть для «ненажерливих» завдань. Такому «комбо» під силу найскладніші побутові завдання.

Ноутбук на заміну стаціонарного комп'ютера

Потужні ноутбуки практично можна порівняти з хорошими ПК. Якщо хочеться замінити комп'ютер, проставляйте в фільтрах на сайті обраного магазину максимальні значення параметрів. Якщо планується приєднати ноутбук до великого комп'ютера з 4К-картинкою, краще вибирати пристрій з такою ж роздільною здатністю. Тоді він гарантовано буде підтримувати таку же картинку на іншому дисплеї. Якщо хочеться, щоб ПК не займав багато місця на столі, слід придивитися до моноблоків, таких, як iMac 27 "Retina 5K.

Читайте також: Як перевернути екран на ноутбуці або персональному комп'ютері? — 3 методи

Підбір операційної системи

Кожен ноут працює під егідою певної ОС. Від цього вибору залежить зручність користування та подальші витрати. Якщо цікавитеся питанням «Як вибрати перший ноутбук?», важливо знати, що вибір операційки не такий то і великий.

порівняння Віндоус і Макос

На ринку існують 3 основні гравці: Microsoft Windows, Apple Mac та Linux. Від встановленої операційки залежить можливість використання певних програм.

  • MS Windows працює майже з усіма ноутами. Операційна система фігурує на ринку вже майже 40 років. Остання версія — Windows 11, яку тільки запускають в активне використання. Win 10 — найпопулярніша система, нею обладнані всі лептопи, де за замовчуванням встановлена ​​Вінда.
  • Apple Mac OS незамінна при покупці MacBook. Вона настільки оптимізована, що навіть коли «яблучні» ноути програють в численних показниках, по швидкодії вони нарівні з найпотужнішими пристроями на Вінді.
  • Linux використовує лише 2-5% ринку користувачів. Плюси операційки в тому, що вона безплатна та доступна кожному. Її можна міняти та поширювати будь-які модифікації.

Деякі ноутбуки продаються з операційною системою DOS. Вона використовувалася на комп'ютерах до початку 90-х, виступивши «прабатьком» для описуваної трійці. Якщо купувати ноут на основі DOS-а, доведеться вибрати й встановити осучаснену операційну. Яку саме — залежить від особистих переваг.

Відхід з онлайну: Як видалити обліковий запис Microsoft: гайд в 3 розділах

Вибір процесора

Щоб вибрати ідеальний ноутбук, потрібно керуватися призначенням техніки. Для «ненажерливих» програм відмінно підійде Intel. Під нього оптимізовані програми для створення відео та музики. AMD — бажаний вибір гравців та цінителів графіки в сучасних іграх.

процесори в ноутбуках

Інтел-процесор

При покупці ноутбука доведеться зіткнутися з вибором рівня Інтел: бюджетного Celeron, середнього Pentium або потужного Core. Перших два задовольняють повсякденні потреби користувача. У останнього висока потужність і вартість.
Вони здатні справлятися з величезними навантаженнями. Найвища продуктивність в Intel останнього покоління: Core i7, i5, i3. Яскрава модель з цього рангу — Dell G3 3500 з його i7. Відмінне рішення для тих, хто працює у відеоредакторах, з графікою і для тих, хто ганяє в ігри.

AMD-процесор

Працездатність процесора позначається буквою А чи Е. Далі після букви йде цифра, яка свідчить про частоту роботи. Якщо взяти АМД та Інтел однієї частоти, то другий буде швидшим у звичній роботі. Зате в AMD потужніша графіка та і по бюджету ці моделі доступніше.

Цей робочий монстр — ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K6177. Цей лептоп можуть використовувати навіть дизайнери. Він не спотворює кольори при будь-якому освітленні, що вкрай важливо при роботі з графікою.

На замітку: Як встановити Viber на комп'ютер без смартфона: інструкція в 3 розділах

Apple M

У «яблучної техніки» своя окрема М-ка з'явилася у 2020 році. Завдяки унікальному чипсету, виробник та розробники зможуть краще оптимізувати програмне забезпечення для комп'ютерів та лептопів Apple.

Порівнюючи «яблучні» пристрої на Intel та M-чипсетах, користувачі помічають, що з багатьма завданнями вони справляються швидше, ніж перевірений «мастодонт» Intel. А в купі з великим SSD, маленький і тоненький ноут, як APPLE MacBook Pro 13 "M1 16/512GB практично стає заміною повноцінним ПК по типу iMac.

Apple обіцяє, що до 2022-2023 рр. вони повністю перейдуть на цей чипсет у своїх ноутбуках. Це потрібно враховувати тим, хто купує лептоп на 3-5 років постійної роботи.

Частота і швидкість

Кількість гігагерц впливає на швидкодію техніки. Чим вище показник, тим краще вона в роботі.

  1. 1,6 ГГц підійде для базового онлайн-серфінгу та роботи з текстом.
  2. Від 2 до 3 ГГц розраховані для комфортної роботи онлайн, створення картинок та відео
  3. Від 3 ГГц потрібно для геймерів, графічних дизайнерів, відеомонтажерів і т.д.

Пізнавально: Як відключити оновлення Windows 10: 5 цілеспрямованих «треба»

«Ядерність» двигуна

Ганяючись за чотирма, шістьма або вісьмома ядрами, деякі навіть не розуміють, навіщо їм це. В результаті виходить, що лептопу з 8 ядрами та 16 потоками так і не вдається сповна розкрити потенціал. Та й не завжди є сенс переплачувати за число ядер.

Буває таке, коли техніка рівна в показниках ядерності, але відрізняється в продуктивності. Так відбувається, якщо при відборі не були враховані характеристики процесора.

  • Для документів, інтернет-користування та соцмереж цілком достатньо ноутбука з чотирма ядрами. Немає сенсу доплачувати за непотрібні характеристики.
  • Для «важких» програм та ігор слід брати 6-8 ядерний ноут. Він буде якраз.
  • Якщо використовуються програми монтажу відео, аудіо контенту — виручить процесор із 8 ядрами. По можливості потрібно брати відразу з 16 потоками. Він буде тихим при базових завданнях і неймовірно швидким при солідних навантаженнях.

SSD або HDD

Обсяг пам'яті, гучність, швидкість роботи... Ці критерії грають найважливішу роль при покупці ноутбука.

  • HDD (в народі його називають «вінчестер») — своєрідний грамофон. Жорсткий диск складається з декількох намагнічених частин і головки. Остання читає інформацію, розташовуючись над бовванцями.
  • SSD — осучаснений твердотіловий накопичувач, який складається з мікросхем на платі. Його неможливо розбити при падінні (HDD — можна), але тут набагато менший ресурс перезапису. При середній домашньої активності вистачить на 4-6 років.

дисковий або твердотілий накопичувач для ноутбука

Детальніше розглянемо переваги кожного накопичувача в таблиці:

Параметри
HDD  SSD
Пам’ять  500 Гб-10 Тб  от 256 Гб до 2-3 Тб 
Швидкість (сек.) 40 10 — 15
Шум середній над тихий
Споживання енергії (Вт) до 7  не більше 2 

Об’єм накопичувача

Вибираючи техніку, потрібно враховувати, скільки інформації може вмістити в собі накопичувач. Іграм та графіці потрібні десятки, а то і сотні гігабайтів пам'яті. Графічні додатки та відеоредактори також займають чимало, не кажучи вже про готові файли, які теж десь потрібно зберігати. Тому доцільно звертати увагу на пристрої з розміром накопичувача від 500 Гб.

Для тих, хто не може визначитися, який же ноутбук краще для домашнього користування, варто задуматися над своїми звичками. Якщо ноут використовує вся сім'я, там зберігаються фото, відео, аудіотека і ще й пару простеньких ігор на додачу — стратегія аналогічна геймерським ноутам. Потрібно брати не менше 500 Гб, а то і всі 1 Тб.

Ноут з HDD буде коштувати до 20-30% дешевше, ніж аналогічний пристрій з SSD. Це пояснюється дорожнечею виробництва твердотілового накопичувача. Популярний ASUS ZenBook UX435EG-A5100T за ціною такий же, як сенсорний HP ENVY x360 15-ed1012ur. Максимальний обсяг жорсткого досягає 10 Тб. Але ноутбуки частіше продаються з накопичувачем до 2 Тб, бо живлення подібних дисків займає менше енергії. Такі пристрої проживуть «без світла» довше. Крім цього, диски на 2 Тера коштують у кілька разів (від $ 300-500) дешевше об'ємних побратимів. Вибір очевидний.

Потужно і красиво: Ноутбук для дизайнера: топ 5 пристроїв «на стилі»

Вибір обсягу оперативної пам'яті (ОЗУ)

Обсяг пам'яті впливає на швидкість роботи комп'ютеру. При чому цей ресурс не дуже то і підвищує вартість техніки. Розмір оперативної пам'яті залежить від призначення ноутбука.

  • Для роботи з невеликими файлами та для монтажу простих роликів вистачить оперативної пам'яті 8 Гб, як у LENOVO IdeaPad 5.
  • Для над складних завдань, наприклад, як створити малюнок в ілюстраторі або просту 3D-графіку в After Effects, та для ігор на середніх настройках — 16 Гб оперативки буде достатньо. Такий показник в ACER Nitro 5 AN515-44.
  • Тим, у кого ноут виступає робочою станцією, варто придивитися до девайсів з 32 Гб оперативної пам’яті. Приклад — HP Pavilion 17 Gaming (423S4EA).

оперативна пам'ять для ноутбука

На початку 20-х років більшість ноутбуків працюють на DDR4. Ця оперативка швидка та енергоефективна. DDR3 вже морально застаріла, а DDR5 тільки презентували в середині 2020 року. Так що ще найближчих 3-5 років пам'ять DDR4 буде популярною.

Важливу роль у швидкодії грає також частота, на якій працює ОЗУ. Краще вибирати частотність трохи більше. Також при покупці потрібно вивчити відгуки з оглядами та дізнатися, чи можна змінювати або розширювати оперативку. Це дасть простір для апгрейду тоді, коли вбудованої сили ноута буде не вистачати. ​​

Профі-фішки: Як вибрати ноутбук для дизайнера: інструкції та 4 підхожі варіанти

Тип екрану, його роздільна здатність та властивості

Правильно підібраний екран — це не тільки красива передача кольору, але і здоров'я очей. Відбір відбувається за основними параметрами: типом екрану та його розміром. Дисплей ноутбука буває глянцевим та матовим.

 екран для ноутбука

Глянцеве покриття — зображення та передача кольору

Монітор з глянцевим покриттям вражає контрастною картинкою та передачею кольору. Відмінний варіант для мультимедіа, адже гравці цінують графіку. Але через велику кількість відблисків, користуватися подібною технікою в сонячній кімнаті буде не дуже зручно. Глянцевий екран стане дзеркалом — довго за таким комп'ютером не пропрацюєш, він негативно впливає на зір. Покриття-антиблік в цій справі рятує ситуацію.

Матове покриття — комфортна робота

Для офісних працівників більше підійдуть матові екрани. Річ у тому, що вони дають менше навантаження на очі. Матовість не погіршує якість картинки, достатньо лише вибрати гарну матрицю.

Розмір дисплея — кордони огляду

Негласною класикою стали розміри матриць в 13 та 15 дюймів. Перші більш мобільні, другі є золотою серединою між розміром картинки та компактністю.

Свобода — понад усе: Не заряджається ноутбук: 5 основних причин і більше як 10 способів вирішення

Якість екрану: побачити деталі

Висока роздільна здатність екрану показує ступінь деталізації зображення. Практично у всіх ноутбуків вона на рівні FullHD, у деяких навіть 4К. Для невеликих екранів на 13 дюймів досить першого варіанту, проте 4К на 15" передає картинку ще чіткіше.

Відеокарта та її можливості

Можливості гравця визначає саме відеокарта. Для функціонування важких ігор та програм вона має найбільше значення. Як вибрати хороший ноутбук з ідеальною картою, та не переплатити? Для цього потрібно орієнтуватись на технічні параметри: тип відеокарти, виробника та обсяг пам’яті.

відеокарта ноутбука

3 типи відеокарт:

  1. Інтегрована — відмінно вирішує прості завдання, проте не порадує користувача важких програм. Розташована в самій материнській платі.
  2. Дискретна — з нею можна грати, малювати, дивитися, писати, але це негативно вплине на автономність. Відеокарта швидко споживає заряд. Такий тип пристрою зазвичай окремо підключається до плати.
  3. Гібридна — сама досконалість для вимогливого користувача. Працює за наступним принципом: якщо відкривається офісна програма — активізується інтегрований адаптер; як тільки запускається щось важке по типу гри RDR2 то система автоматом вмикає дискретну відеокарту.

Чесне порівняння: Чим відрізняється нетбук від ноутбука: 8 пунктів, про які ви не знали 

Провідні виробники

Маркування відеокарти розповість про виробника, сімейство, покоління, версію та модель.

  1. AMD — ідеальне співвідношення ціни та якості. Для щоденних завдань краще брати Radeon, який можна знайти в універсальних ноутбуках. Професійний рівень потягне FirePro. Останнє покоління у цього виробника маркується як «RX». М-ка на місці версії говорить про приналежність до ноутбуків. Останні цифри та букви розповідають про потужність: чим вище символ, тим продуктивнішою буде відеокарта.
  2. Nvidia представлена ​​користувачам в декількох сімействах: GeForce — для сильної техніки, Quadro — для профі, NVS — працює на декількох дисплеях. Відеокарти MX вважаються най простішими. Середній клас позначається як GTX. А ось RTX надає неймовірну якість для геймерів і любителів унікальної та складної графіки. Цифри говорять про покоління. Наприклад, MSI GE63-8RF (GE63RGB8RF-275UA) з відеокартою GeForce GTX 1070 nVidia говорять про те, що це відеокарта 10-ї серії для середнього по потужності ноутбука.
  3. Intel — подібні відеокарти часто вбудовані в саму платформу. Якщо в ноутбуці немає дискретної карти, значить в ній є графіка від цієї компанії. Останні версії дозволяють перемикати графіку на дискретні (окремо стоячі) карти.

Пізнавально: Не працює тачпад на ноутбуці: 5 способів розв'язання проблеми

Пам'ять відеокарти: для ігор та інтернету

Вибираючи тип пам'яті, варто орієнтуватися на бажану продуктивність. Для тих, кому потрібні високі показники — вибирається GDDR5. Якщо ця вимога не принципова, можна обмежитися GDDR4 та не переплачувати за відеопам'ять.

Для тих, хто «любить очима» потрібно шукати моделі з картою на 4-6 Гб. А ось тим, чиє життя пов'язане з графікою та кіберспортом, потрібно придивитися до мастодонтів з відеокартою на 8 або навіть 16 Гб. І якщо зараз це здається чимось зайвим, буквально через 5 років такий об’єм стане стандартом індустрії.

Вибір девайса по місткості акумулятора

  • Буде користувач прив’язаним до розетки або зможе вільно пересуватись з гаджетом в руках — це визначить місткість акумулятора. Чим вона більше, тим автономнішим буде ноут. Але не тільки цей параметр впливає на витривалість. Є ще 3 фактори, що напряму впливають на тривалість роботи без зарядки:
  • процесор,
  • екран,
  • відеокарта.

Чим вища продуктивність та менша місткість акумулятора, тим швидше розряджається ноутбук. В середньому, пристрій здатний працювати без підключення зарядного від 3 до 10 годин на різних режимах. Так, і з часом ємність батареї скорочується. Доведеться замінити акумулятор, якщо потрібна довга автономність без «просідання». 

вибір ноутбука

Як протестувати ноутбук на реальну працездатність? Для цього існують програми (наприклад, Aida 64). Вони здатні дати наступну інформацію:

  • Дані про працездатність акумулятора, число циклів, місткість.
  • Рекомендації для більш тривалої автономної роботи. Також є служби та послуги, що подовжують цей показник.
  • Повідомляє про реальні можливості акумулятора.

Тихіше води: Як зменшити шум від ноутбука: 4 основні причини та їх усунення

Інтерфейси та слоти

Для комфортного використання техніки, важливо упевнитися в наявності всіх необхідних параметрів зв'язку.

Wi-fi

Основна вимога до ноутбука — не прив'язуватися до розетки. З такою позицією без Wi-fi не обійтися. Цією технологією обладнані всі ноути, мережу на 2,4 ГГц ловить кожен. Якщо хочеться швидкого інтернету, і так, щоб старі пристрої не «знижували» швидкість бездротового конекту, слід шукати моделі з подвійною герцовкою. Вони підтримують 2,4-5 ГГц. Під’єднуючись до роутера з підвищеною герцовкою, швидкість з'єднання зросте у 2-3 рази від звичної.

ноутбук в інтернеті

Сила онлайну : Який браузер вибрати: 5 кращих програм

Bluetooth

Незамінний для конекту практично будь-якої бездротової периферії — від клавіатур та мишок до колонок та навушників.

USB

Краще брати модель з кількома типами цього роз'єму. USB 2.0 вже застарів, але все ще присутній в багатьох бюджетних ноутах. Нічого страшного немає, користуватися ним все ще можна, просто максимальна швидкість передачі даних становитиме до 30 Мб/с. USB 3.0 залишився таким же зовні, але в нього можна засовувати флешки USB 3.0 і 3.1 типу А (класичні флешки). Однак реальна швидкість стає в 3-5 разів більше, доходячи до 115-140 Мб/с.

Набирає популярності USB-C (окремий тип підключення в USB 3.1). Такий порт зайвим не буде, а в майбутньому гарантовано стане в пригоді.

VGA та HDMI

Увімкнути додатковий екран можна до всіх моделей ноутбуків. При дублюванні зображення на дисплеї, необхідно враховувати роздільну другого монітора. Якщо на ноутбуці широкоформат, другий пристрій вибирають відповідно до нього. У разі використання екрану для розширення робочого столу, можна брати будь-який формат.

перегляд ноутбука через HDMI на ПК

В ноутбуках VGA зустрічається вкрай рідко, його вже замінили на HDMI. Таке підключення не спотворює якість картинки й звуку. З ним можна під’єднатись практично до всіх медіа-девайсів — від фотіка до телевізора і проєктора.

Варто ознайомитися: Як включити Bluetooth на ноутбуці: Лайфхак по 3 останнім ОС Windows

Вибір бренду: трійка лідерів

Швидше за все, у всіх, хто читає цей матеріал вже склався індивідуальний рейтинг виробників. Але є і загальноприйнятий, який допоможе визначити, якої марки ноутбуки вважаються найкращими.

Apple

У Apple бездоганний дизайн, відмінні характеристики, і, звичайно ж, першокласний маркетинг, куди ж без нього. «Яблучники» диктують світові стандарти, регулярно оновлюючи свою продукцію.

 вибір макбука

Усі ноути від Apple діляться на 2 великі групи: Air і Pro. «Яблучники» вже давно не оновлювали класичну лінійку. Вони сконцентрувалися на «легкій» версії для побутових задач та про-версії для тих, кому потрібні важкі програми.

Яблучні лептопи працюють з процесорами Intel або на автентичному чипсеті Apple M. Виробник запевняє, що М-ка більш спритна, оскільки розроблена виключно під MacOS. Тести показують, що в багатьох задачах M-ки дійсно спритніші за Інтел. Єдина проблема в тому, що ще не всі програми на MacOS працюють з цим чипсетом, але до 2022-2023 цього недоліку вже не буде.

Завжди на зв'язку: Програми для відеодзвінків — топ 5 за функціональними можливостями

DELL

У DELL потужні процесори, стильна зовнішність та відмінний сервіс. Та ж лінійка XPS, наприклад, демонструє якість при шикарному ціннику та симпатичній «зовнішності».

Моделі Vostro та Latitude люблять в бізнес-сегменті. Вони потужні, красиві, і при цьому майстерно захищають дані. Далеко не скрізь можна знайти тонкий ноут зі сканером відбитків пальців, який переживе падіння зі столу. Вони дотримуються канонів високої конфіденційності навіть в таких дрібницях, як захисна шторка в вебкамері.

Lenovo

Для бізнесу та для домашнього користування — їм скрізь знаходиться застосування. Їх універсальний дизайн не викликає питань. Lenovo акцентується на 3 лінійках: базова V, середнячок IdeaPad та потужні ThinkPad. Також компанія досі випускає серію Yoga. Правда з трансформерів вона перетворилася в ультратонкі лептопи.

вибір ноутбука Леново

Точної відповіді, якої фірми купувати ноутбук, не дасть жоден світовий рейтинг. Та й ідеального рішення не буває. Ноутбук з високою продуктивністю та розумною ціною явно втратить частину своєї автономності. Водночас далеко не всі «довгожителі» потягнуть складні програми та ігри. Тому важливо правильно розставити пріоритети. 

Дізнайтеся: Що таке гібернація в ноутбуці або комп'ютері: 4 «за» і «проти» 

Купівля ноутбука: магазин або інтернет

Останній крок до вдалого придбання: вибір місця, де купити ноутбук. У магазині та його інтернет-версії надається консультація фахівців. Тому купувати онлайн чи ні — особистий вибір кожного.

Купівля в інтернеті звільняє час. Не потрібно бігати між рядами, гублячись у виборі. Досить виставити бажані параметри на сайті й ось вже десятки лептопів з ідеальними параметрами перед очима. Відгуки покупців, рейтинги та інші моменти допоможуть відредагувати початковий вибір і визначитися з самим правильним.

У реальному магазині є можливість потримати потенційну покупку в руках, оглянути з усіх боків, поспілкуватися наживо з фахівцями. А це залишає гарний посмак від покупки. Також можна замовити ноутбук онлайн і потім прийти забрати його в магазин — в точці самовивозу. Тоді теж буде можливість протестувати ноут особисто.

Коли доходить справа до покупки лептопа, потрібно визначитися з оптимальними значеннями місткості, що впливає на час роботи акумулятора, процесором, типом відеокарти та об'ємом оперативної й постійної пам’яті. Бажано вивчити технічні характеристики та обирати «з запасом». Саме від цих параметрів залежить як швидко буде працювати пристрій. У всьому іншому — справа уподобань.

Життєві поради: Як не вбити батарею ноутбука і продовжити термін її служби: 8 цінних порад

Коментарі
Залиште коментар
S
19.07.2023 15:26

ОГРОМНАЯ БЛАГОДАРНОСТЬ ЗА ПОЛЕЗНУЮ ИНФОРМАЦИЮ.... НО.... НУЖНА ТАКЖЕ ИНФОРМАЦИЯ О ПЛАНШЕТАХ... ЗАРАНЕЕ БЛАГО-ДАРЮ...! ХОРОШЕГО ДНЯ... МИРНОГО НЕБА!

М
13.07.2022 15:31

Спасибо огромное за вашу статью, подбираю ноутбук и теперь знаю на что обратить внимание. Простыми словами о сложном компьютерном мире, супер!!!!!!!!!!!!!!!!!

Е
24.03.2019 23:01

Спасибо! Мне очень понравилась статья. Грамотным, доступным языком. Приятное ощущение себя "не таким уже чайником", могу в магазине на равных общаться с продавцом. Спасибо!

Категорії