Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати емальовану каструлю: визначаємо найкращу за 7 критеріями

Дата публікації: 28.02.2019 16:48
Дата оновлення: 19.04.2023 14:11

Емальовані каструлі це металевий посуд, покритий з обох боків шаром емалі. Таке начиння здебільшого призначене для приготування супів або інших рідких страв.
Оскільки метал нагрівається швидше за інші матеріали, то і закипання їжі в такій каструлі відбувається раніше. Однак якщо у блюді передбачено невелику кількість води, то вона може швидко википіти, а їжа – пригоріти.

 Эмалированные кастрюли

Кілька екземплярів такого начиння обов'язково є на кожній кухні. Чи захотілося розширити асортимент? Стаття підкаже, як вибрати емальовану каструлю і які варіанти будуть кращими з урахуванням різних потреб.

Переваги емальованих каструль

Перш ніж вирушати на шопінг за новим набором кухонного посуду емальованим покриттям, необхідно усвідомити собі головні плюси такого начиння та його користь на кухні.

Цікаво також почитати: Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності

У списку переваг:

  1. Екологічність та безпека.ОСКІЛЬКИ Емаль запобігає хімічним реакціям металу з кислотами, що знаходяться в продуктах, то їжа в такій каструлі не містить шкідливих речовин або домішок.
  2. Зберігання їжі. борщ або компот можна залишити в емальованій каструлі. Страва не просочиться запахом металевого посуду та не зіпсується, якщо поставити його в холодильник.
  3. Легкість догляду. Поверхня таких каструль ідеально гладка, шматочки їжі до неї не прилипають. Миється емальована поверхня звичайним миючим засобом і підходить для миття в посудомийці.
  4. Використання на будь-якій плиті. начиння однаково добре підходить як для стандартних газових плит, так і для електричних або індукційних.

Хочете оновити плиту? Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв

Привабливий зовнішній вигляд – ще один плюс емальованого посуду. Вона може бути оздоблена яскравими квітами, абстрактними малюнками, написами, мати кольорові або прозорі кришки, оригінальної форми ручки. Такий посуд виглядає презентабельно і стане гідним доповненням до решти кухонних атрибутів.

Эмалированные кастрюли с цветочным декором

Секрети вибору каструлі з емальованим покриттям

Найкращі емальовані каструлі виходять методом занурення металевої чаші в розплавлену склоподібну емаль. Але не всі виробники використовують цей метод. Деякі наносять емаль напиленням, що робить покриття недовговічним і неміцним. На такій каструлі швидко з'являються тріщини і начиння стає непридатним вже через пару років експлуатації.

Щоб переконатися, що каструля на кшталт Ardesto Melanie Rose емаллю якісно, можна уважно оглянути її поверхню. З зовнішнього боку мають бути крихітні чорні крапки від фіксаторів, які утримують каструлю під час занурення в емаль.

Пристального уваги вимагає і колір емалі всередині посуду. Краще віддати перевагу каструлям із чорною емаллю. Хорошим варіантом також буде білий колір, синій чи сіро-блакитний. Уникайте каструль із надто яскравим забарвленням внутрішнього простору." Кислотні" відтінки говорять про те, що в емаль додані барвники, які можуть виявитися небезпечними.

Можливо, вас також зацікавить: Як вибрати сковороду для кухні?

Эмалированные кастрюли с разным оформлением

На замітку: темна емаль нагрівається швидше за світлу, а тому на приготування їжі в такій каструлі йде менше часу.

Ще один момент: якщо на каструлі помітні патьоки або масляні плями – значить, при виготовленні була порушена технологія випалення і купувати такий посуд не рекомендується.
Вибираючи між начинням із залізним обідком зверху і без нього, варто віддати перевагу другій моделі. Такий обід може покритися іржею. Якщо і купувати таку каструлю, то тільки з ободом з нержавіючої сталі.
Врахувати при виборі варто також матеріал кришки:

Скло
Метал Емальоване покриття
Предбачено отвір для виходу пари + можна стежити за приготуванням страв Кришки зі сталі швидко нагріваються, потрібно бути акуратним, щоб не обпалити {{41}руку}}Після тривалого використання в місцях стику може відколюватися емаль

Типы крышек эмалированных кастрюль

Читайте також: Як вибрати каструлю: поради господиням

На новій каструлі, як Ardesto Melanie Italian Gourmet 4.5 л, не повинно бути тріщин, сколів, вм'ятин або інших слідів ушкодження емалі. Товщина стінки може бути різною. Якщо вірити експертам, у якісного начиння вона в межах 8 мм. Така товщина можлива лише в тому випадку, якщо емаль наносилася" маканням". Так чи інакше, не зайвим буде поглянути на відповідність вимогам Держстандарту. Про це має бути зазначено на ярлику.

Корисно буде знати: на сталевий емальований посуд – 24788-2018, для дитячого начиння з емальованим покриттям – 34101-2017.

Для чого буде використовуватися каструля?

Оглянувши зовнішнє та внутрішнє покриття майбутнього придбання, можна переходити до наступного пункту вибору – об'єму посуду. Якщо каструля вибирається для приготування компоту або борщу на велику сім'ю, краще відразу звернути увагу на габаритні моделі (від 3,5 л).
Для киселів або супчика" на один раз поїсти" цілком достатньо каструлі на 1,5-2 л.

До речі: в асортименті емальованих виробів є й спеціальні каструлі для конкретної страви. Як приклад – каструля для мідій Ardesto.

 Эмалированная кастрюля для мидий

Догляд за емальованим посудом

Покриття з емалі боїться ударів та інших механічних пошкоджень. Саме тому такі каструлі не можна упускати. Їжу варто перемішувати в них акуратно, без зусиль, щоб не пошкодити внутрішнє покриття.
Якщо раптом кулінарний шедевр пригорів, не треба намагатися відчистити цей шар металевими щітками або абразивними речовинами. Досить на кілька годин залити ємність водою з невеликою кількістю соди, закип'ятити, а потім вимити звичайним миючим.

Очищение эмалированной кастрюли

«Освіжити» потемнілу емаль можна народним методом. Достатньо взяти ємність більшого об'єму, залити її гарячою водою з додаванням білизни та помістити туди брудну каструлю (не утоплювати!). Прокип'ятити у розчині 40-60 хвилин. Ретельно промити посуд під проточною водою. Після такої маніпуляції каструля знову засяє первозданною чистотою.

Продовжити термін служби посуду можна, дотримуючись кількох правил:

  • Обов'язкове «загартування» перед першим приготуванням їжі. залити в каструлю води, десь на 1/3 об'єму, додати солі. Пропорції: 2 ст. ложки на 1 л води. Цю суміш закип'ятити, остудити та вилити.
  • Уникати різкого розмаїття температур.КАСТРУЛЮ З холодильника не можна ставити на плиту, і навпаки: в гарячий посуд заливати холодну рідину. Не рекомендується також виносити каструлю з їжею на мороз – емаль полопається.

Мити розпечену каструлю також небажано. Найкраще залишити її на плиті для природного охолодження. Не переставляти на мокрі ганчірки, холодні підставки чи металеві поверхні.

Стаття для загального розвитку: ТОП-10 виробників кухонних плит: вибираємо свого лідера

Термін служби емальованого посуду

Каструлі зберігають свою функціональність протягом 10-15 років без втрати якостей. Головне – стежити, щоб емальоване покриття залишалося цілісним, без сколів та тріщин. Як тільки на внутрішній поверхні з'являються перші дефекти – каструлю потрібно викидати. Якщо продовжувати готувати в ній їжу – метал окислюватиметься при взаємодії з продуктами і виділятиме в їжу шкідливі речовини.

Як результат

Які ж емальовані каструлі – найкращі? Однозначно, ті, що відповідають ГОСТу та не мають на поверхні дефектів. Решта (об'єм, колір, матеріал кришки тощо) вибирається на розсуд покупця. Безумовно, посуд повинен подобатися. Адже лише поєднання якості та привабливого дизайну подарує задоволення під час готування.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії