Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити газову колонку: 3 кращих методи

Дата публікації: 13.12.2018 09:57
Дата оновлення: 13.12.2018 09:57

Щоб забезпечити для свого будинку або квартири регулярну подачу гарячої води, багато господарів встановлюють на кухні газову колонку. Прилад компактний, не займає багато місця на стіні, а з принципом роботи розбереться навіть підліток.

Подібне водонагрівальне обладнання прослужить своєму власникові «вірою і правдою» не один десяток років, але тільки за умови правильної експлуатації і періодичної чистки. Як же промити і почистити газову колонку своїми руками в домашніх умовах (наприклад, модель Zanussi GWH 10 Fonte Glass Rialto)? Детальна інформація наведена в статті.

Читайте також: Основні причини несправності газової колонки: 6 поломок, які можна відремонтувати своїми руками

 Как почистить газовую колонку

Чому засмічуються «нутрощі» газової колонки?

Причина таких забруднень криється в принципі роботи пристрою. Прилад гріє воду за допомогою газу, а тому скупчень сажі і нагару не уникнути. Крім того, дуже часто забруднюється сам запальний елемент, збираючи на своєму гніт кіптява.

Але справжній апокаліпсис настає, коли в трубах водонагрівача «поселяється» накип. Вона не тільки перешкоджає нормальній роботі обладнання, але може і зовсім вивести його з ладу, повністю забивши собою водопровідну частину. Особливо небезпечно поява накипу в теплообміннику.

Теплообмінник являє з себе колекцію трубок, розміщених над газовим пальником. За ним постійно і безперешкодно повинна текти вода, саме в них вона рівномірно нагрівається. Коли в цих трубках накопичується накип, наступають перебої з подачею гарячої води.

Можливо, вам буде цікаво: важливих питань при виборі газової колонки

 Засоры в газовой колонке

Настав час чищення: перші ознаки

Визначити, що газова колонка (наприклад, фірми Bosch) потребує чищення, можна по 4 характерними ознаками:

  1. Прилад перестав включатися або часто гасне під час роботи. Коли є 100% впевненість, що газ в колонку подається безперебійно, а вода надходить зі стабільним напором, причиною для таких самостійних відключень може бути надмірна кількість гару на запальному елементі. Усунути проблему вийде тільки чищенням пальника.
  2. Активується тепловий захист приладу. Щоб колонка не перегрівалася, в обладнанні передбачений тепловий датчик. Він сигналізує про підвищення температури, попереджаючи власника про несправності. При частому спрацюванні цього датчика варто прочистити труби від накипу. Оскільки накип має гарну теплоізоляцією, вона заважає нормальному охолодженню приладу.
  3. Без видимих причин знизилася продуктивність пристрою. Якщо вода почала повільніше нагріватися або істотно впав рівень напору, потрібно перевірити теплообмінник на наявність накипу і вичистити скупчилися продукти діяльності колонки.

Отже, з забрудненнями приладу зрозуміло, а як же почистити газову колонку від накипу і сажі, коли така необхідність виникла? Відповіді – в наступних розділах статті.

 Когда нужно чистить газовую колонку?

Засоби для очищення газової колонки

Правила догляду за газовою колонкою докладно описані в інструкції до приладу і відступати від цих вимог може бути небезпечно. Якщо раптом водонагрівач засмітився, використовувати для його чистки необхідно тільки кошти, рекомендовані виробником. ПРО них також має бути вказано у відповідних пунктах мануала по експлуатації. І довірити процес чистки краще професіоналам. В такому разі не тільки усунеться засмічення, а й буде збережена гарантія.

Важливо! Самовільна читка несанкціонованими засобами небезпечна для здоров'я! Якщо в процесі видалення накипу або гару пошкоджений один з елементів колонки і з'явилася витік газу, потрібно негайно телефонувати 104.

Тільки в тому випадку, якщо користувач розуміє всі можливі наслідки і приймає на себе відповідальність, почистити прилад можна і самому. Чим же і як промити газову колонку (наприклад, бренду Ariston) від накипу в такому випадку? Можна застосовувати і готові препарати або народні методи. Що краще і ефективніше: «сильну» хімія або «бабусина» очищення, покаже порівняльна таблиця:

Вирішує проблему
Народний засіб Хімічний препарат
Накип всередині теплообмінника Суміш з 0,5 л гарячої води і 100 г лимонної кислоти. Calgon або Антинакипин (роз'їдає шари накипу всередині труб).
Щільний шар нагару (можна видаляти тільки з теплообмінника, чистку газової частини виконують фахівці) Розвести столовий оцет і теплу воду в співвідношенні 1: 3. Можна використовувати 7-10% соляну кислоту або іншу сильну хімію. Важливо! Робота вимагає акуратності: засіб ні в якому разі не повинно потрапити на шкіру або слизову.

Читайте також: ТОП-5 кращих виробників газових колонок

3 способи чистки газової духовки

В інструкції до газових водонагрівачів чітко прописано, що самовільна очищення може привести до поломки або, що гірше, витоку газу. Цим правилам експлуатації потрібно слідувати. Навіть якщо збереження гарантії не настільки важливо, безпека – в пріоритеті. Варто пам'ятати, що в будь-якому випадку самостійно в приладі можна тільки видалити накип з теплообмінника і відмити сажу з поверхні пальника.

НА допомогу власникам газових колонок пропонується мануал з трьох пунктів, які в комплексі допоможуть вирішити головні проблеми з перебоями в водонагрівачі.

Видалення накипу: порядок робіт

Для проведення такої маніпуляції можна використовувати як народні засоби, так і хімічні розчини. Віддавши свій голос на користь хімії, необхідно в точності слідувати інструкції. Якщо ж вибирати лимонну кислоту або оцет, то робота складається з наступних етапів:

  • відключається газова колонка;
  • теплообмінник відключається руками від інших елементів і знімається зі стіни, з нього зливається вода;
  • одночасно підключають до труби, яка подає воду в колонку, шланг, щоб уникнути протікання;
  • грушею, шприцом або лійкою в труби теплообмінника заливається отриманий розчин;
  • тепер корпус теплообмінника опускається в глибокий таз з цієї ж сумішшю і залишається в такому стані на кілька годин або ніч.

Після цього деталь необхідно добре промити під проточною водою, підключити назад до колонки (як варіант, колонці моделі Ariston FAST R ONM) і після цього запустити прилад. Вода під тиском прибере всю накип, зробивши труби ідеально чистими.

Нюанс: Перевірити ефективність своєї роботи легко – досить подивитися на колір води: якщо вона прозора, значить вся накип вийшла.

Усім, хто мріє про новий прилад, буде цікаво почитати: Заміна старої газової колонки на нову: 5 важливих пунктів

 Удаление накипи с теплообменника

Чи можна почистити теплообмінник без демонтажу?

Відразу відповідь: «Так, можна». Для цього необхідно зняти передню захисну панель і від'єднати теплообмінник від труби, яка подає воду в газову колонку. На її місце підключається шланг для зливу.

Коли ці підготовчі процедури будуть виконані, береться будь-який хімічний засіб (або народний склад, за бажанням) і заливається в труби теплообмінника через вхідний отвір. Заповнювати «нутрощі» коштує не поспішаючи, тонкою цівкою, щоб уникнути різкої реакції і виштовхування кошти назад.

У такому вигляді прилад залишають на 2-3 години. По закінченню часу потрібно заново підключити шланг і злити відпрацьовану воду з накипом і іншими нечистотами. Після чого включити колонку і перевірити її роботу.

Видалення сажі і кіптяви

Чистку газової колонки (наприклад, моделі Therm 4000 O WR) від продуктів згоряння, як і від накипу, краще довірити професіоналам, особливо коли прилад на гарантії. Самостійно можна прибрати тільки сажу з поверхні деталей, не розбираючи газову частину. Як це зробити? Процес займає 10-15 хвилин і складається з таких етапів:

  • відключається подача газу і знімається верхній корпус;
  • всі внутрішні елементи акуратно протираються ганчіркою або чистяться пилососом;
  • кожух встановлюється назад і перевіряється працездатність пристрою.

Якщо почав горіти слабо газовий гніт – значить, засмітилася форсунка. Знаходиться вона на газовому колекторі, поруч з датчиком тиску. Почистити форсунку можна звичайною тонким дротом і жорсткою щіткою. За завершення роботи обов'язково перевірити елемент на витік газу. Для цього потрібно змастити пальник мильним розчином (при витоку з'являються бульбашки).

 Удаление сажи и налета без демонтажа теплообменника

Краще профілактика, ніж чистка

Профілактика необхідна, щоб запобігти накип, яка виступає головним бичем газових колонок (наприклад, таких, як Zanussi). Вона з'являється не тільки в результаті відкладення солей від жорсткої води, але також і постійної високої температури в приладі. Щоб труби засмічувалися цієї «гидотою» якомога менше, необхідно виставити оптимальний температурний режим.

Ще один спосіб запобігання накипу – установка фільтрів для очищення води або електросмягчітелей. Вони не пропускають шкідливі солі, дозволяючи трубах теплообмінника служити довше. Однак за чистотою фільтру і електросмягчітеля також необхідно стежити.

Можливо, вам буде цікаво: ТОП-10 газових колонок 2017 року

НА закінчення

Знаючи, як почистити теплообмінник газової колонки і періодично виконуючи викладені в статті рекомендації, вийде істотно продовжити термін її служби. А це, в свою чергу, гарантує постійну подачу гарячої води для потреб всієї сім'ї і економію коштів на дорогі ремонти в сервісному центрі.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії