Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Гейзерні кавоварки – яку вибрати для дому: 6 видів приладів для ароматної кави

Дата публікації: 28.04.2019 12:05
Дата оновлення: 18.04.2023 17:28

Почати ранок з чашки міцної кави, що бадьорить – значить, зарядити себе відмінним настроєм на цілий день. Саме за такою філософією живе багато людей. Але навіть ті, хто не належить до кавоманів, не проти побалувати себе іноді цим напоєм.

Якщо вірити любителям кави, концентрат бадьорості без гущі найкраще виходить в гейзерних кавоварках. Для використання приладу особливих навичок не треба, а процес варіння відбувається без додаткового втручання. Виробники пропонують гейзерні кавоварки на будь-який смак, але яку вибрати? Все про тонкощі покупки – далі у статті.

Стаття на тему: ТОП-10 кращих гейзерних кавоварок для дому

Гейзерная кофеварка

Що являє собою гейзерна кавоварка?

Гейзерна кавоварка – одне з найпростіших пристроїв для приготування кави. Візуально вона виглядає як пісочний годинник. Матеріалом виготовлення найчастіше є алюміній або хромована сталь.

Прилад складається з 3-х елементів:

  1. Нижньої колби, куди заливається вода.
  2. Ситечко для меленої кави.
  3. Верхньої чаші, де накопичується вже готовий напій.

Залежно від обраної моделі така кавоварка може приготувати від 1 до 18 чашок міцного еспресо, кожна по 40 мл об'ємом. При цьому на одну чашку іде в середньому 7 г кави-порошку.

Принцип і нюанси роботи

Щоб отримати свою дозу гарячого напою, необхідно:

  • залити очищену воду в нижній резервуар точно за зазначену позначку;
  • сито заповнити каву середнього помелу (через дрібний порошок воді складніше пробитися);
  • встановити пристрій на плиту і включити газ.

Що відбувається після цього? Вода закипає і стає парою. Оскільки в нижній колбі тісно, ця пара прагне вирватися, а єдиним виходом «на волю» є труба, що веде до фільтра з кавою. Пара, піднімаючись вгору, вбирає смак і аромат мелених зерен. У верхньому відсіку збирається вже справжня зварена кава.

Принцип работы гейзерной кофеварки

Важливо! разі надмірного тиску в нижній колбі збоку корпусу є клапан для «травлення» зайвої пари. Його потрібно регулярно прочищати. Якщо клапан засмічиться – це загрожує справжнісіньким вибухом кавоварки.

Дізнатися про готовність напою можна за характерним звуком: прилад починає створювати ледь чутне дзюрчання.

Як вибрати гейзерну кавоварку для дому?

Розібравшись з принципом роботи пристрою і зрозумівши, що з його допомогою без зайвого клопоту можна отримати чашку ідеальної кави, настав час переходити до вибору. Класифікувати Всі види «гейзерок» можна за двома параметрами: джерело живлення та матеріал виготовлення. Почнемо з першого.

Електрична кавоварка-гейзер

Дизайн такого приладу недалеко відійшов від стандартного гейзера. Та й принцип роботи залишився тим самим, але користувачеві стало простіше приготувати собі напій. Чому? Так просто техніка працює від електроенергії і вимикається автоматично після завершення процесу.

Электрическая гейзерная кофеварка

Віддати перевагу саме кавоварці з електрикою стоїть за:

  • зручне і просте керування – на корпусі всього одна кнопка;
  • автоматичний підігрів – кава залишається гарячою до 30 хвилин;
  • досить зняти тільки верхню колбу з готовим напоєм і спокійно розливати його по чашках (є зручна ручка).

Мінус – «прив'язка» до розетки і залежність від електроподачі.

Моделі для газової плити

Спочатку прилад винаходився саме під газ. Оскільки така кавоварка, здебільшого, виконана з металу (за винятком керамічних та скляних моделей), вона відмінно прогрівається на вогні без шкоди поверхні.

Читайте також: Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв

 Гейзерная кофеварка для газовой плиты

У списку особливостей:

  • місткість приладів для газу – 150-1000 мл;
  • матеріал виготовлення – алюміній, сталь;
  • ручки з бакеліту, щоб не обпектися.

Усі класичні моделі кавоварок можна спокійно використовувати на газовій плиті. Єдиний нюанс: якщо увімкнути великий вогонь та перегріти каву, у смаку з'явиться неприємна гіркота.

Прилад для індукційної панелі

Такі новомодні плити підкорюють своєю практичністю і дедалі більше витісняють стандартні варильні поверхні із кухні. Для тих, хто має індукційну плиту (наприклад, таку, як Sencor SCP3201GY), кавоварку потрібно підбирати відповідну. Тобто на дні такого приладу має бути магнітне напилення або спеціальний феромагнітний диск.

Читайте також: Індукційне живлення – як працює, як вибрати, як користуватися. 4 причини купити

Гейзерная кофеварка для индукционной плиты

Для індукції найкраще використовувати невеликі кавоварки на 1-2 ПОРЦІЇ. До Речі, на такій плиті напій не перетравлюється завдяки електромагнітним хвиль, які рівномірно розподіляються по всьому днищу. Результат – жодної зайвої гіркоти.

Тепер, коли ми розібралися з тим, для якого типу нагріву вибрати пристрій, саме час розглянути різні матеріали виготовлення гейзерних кавоварок.

Гейзерна Кавоварка з алюмінію

Це найпоширеніший і доступний варіант на ринку гейзерних кавоварок (приклад – Pensofal PEN8406). Всі ці моделі, пофарбовані в червоний, зелений, помаранчевий, оздоблені кружальцями, квіточками тощо, виготовлені з алюмінію. Можуть замінити чайник для заварювання чаю чи трав.

Читайте також: Який чайник краще: електричний або звичайний – порівняння 2 приладів для кухні

Алюминиевая гейзерная кофеварка

НА користь алюмінієвих гейзерних кавоварок виступає:

  • відносно недорога ціна (але все залежить від бренду);
  • різноманітність фарб та декору;
  • варити каву в такому приладі можна на відкритому вогні чи газу.

До речі, алюмінієва гейзерна кавоварка удостоєна великої честі перебувати серед експонатів Музею сучасного мистецтва МоМа, у Нью-Йорку.

З мінусів: алюміній не підходить для посудомийки і окислюється. Тобто, забувши на пару днів воду чи каву в ємності, можна геть-чисто зіпсувати колбу. Поверхня під рідиною виявиться темною і, якщо вірити відгукам, кава після цього буде з присмаком металу. Виробники рекомендують зберігати алюмінієві кавоварки лише у сухому та розібраному вигляді.

Кавоварки з нержавіючої сталі: особливості

3 головних плюси такого приладу:

  1. Дно магнітиться і підходить для індукційних плит.
  2. Нержавіюча сталь не окислюється. У такій ємності можна спокійно залишати недопиту каву або просту чисту воду.
  3. Прилад можна мити і в посудомийці.

Крім цього, сталь – міцний зносостійкий матеріал, який залишає лежить на поверхні сколів і тріщин. А чого тільки вартий цей космічний холодний блиск (видно на прикладі Bialetti MUSA)? ЗАГАЛОМ нержавіюча сталь – це і практично, і красиво.

Гейзерная кофеварка из нержавеющей стали

Скляні кавоварки

У приладів може бути повністю скляний корпус або тільки верхня колба. Виглядає симпатично.

Плюси моделі:

  • завдяки жароміцному склу можна спостерігати, як ароматна кава наповнює чашу;
  • скло простіше мити, воно не накопичує кавовий осад на стінках.

Те, з якою плитою прилад працюватиме, а з якою – ні, залежить від матеріалу денця кавоварки.

Цікаво: Як вибрати газову плиту

Гейзерная кофеварка из стекла

Так, гейзерні кавоварки бувають різні, але якщо коротко, то всі відмінності зводяться до одного пункту – стандартне заварювання напою на плиті (наприклад, на Gorenje (GN5111SJ) або за допомогою електроенергії. Щоб простіше було вирішити, яку гейзерну кавоварку вибрати для дому, варто порівняти параметри цих двох варіантів у таблиці:

Пункти порівняння
Стандартний гейзер, для плити Електричний гейзер
Зручність керування Краще не відходити далеко від приладу. Після закипання води необхідно зменшити газ чи зовсім прибрати з плити. Контролювати, коли вода википить. Включив і забув. Коли напій буде готовим, кавоварка відключиться самостійно.
Смак кави Кава бадьорий і смачний, середньої фортеці. Зробити порцію міцніше не вдасться. Воду потрібно наливати рівно по мітку, не менше, а каву не рекомендовано утрамбовувати. У кавоварці пара або гаряча вода кілька разів надходить через мелену каву. Смак виходить більш насичений.

Тезисно про головне

Вибираючи для дому гейзерну кавоварку, складно відразу вирішити, яка краще. Щоб не помилитися, потрібно звертати увагу на матеріал, об'єм, зручність монолітність і корпус ручки. Не зайвим також буде врахувати дизайн. Ці правила – не складні, проте допоможуть знайти ідеальний прилад для приготування ароматної кави.


Коментарі
Залиште коментар
Категорії