Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке DPI миші та як його налаштувати: 10 прикладів вдалих сенсорів

Дата публікації: 24.01.2022 11:55
Дата оновлення: 24.01.2022 11:55

За хід миші відповідає детектор. Саме до нього належать DPI. Тому, коли доводиться вибирати гризуна, так важливо звертати увагу на модель сенсора. Якщо виробник встановив якісну оптику, мишка буде слухняною.

Що таке DPI ігрової миші

Топчик геймерських мишей: Найкращі ігрові миші: топ 10 актуальних моделей

Що таке DPI

Термінологію DPI (Dots per inch) частіше використовують при описі характеристик цифрової техніки: принтерів, сканерів... У разі офісного або ігрового маніпулятора DPI — це число пікселів на екрані, на яке переміститься вказівник миші при пробігу гризуна по килимку на 1 дюйм (близько 2,5 см).

Чим вище DPI, тим швидше миша біжить по килиму. Припустимо, мишка налаштована на 400 DPI. Перемістіть її на дюйм — покажчик пересунеться на 400 крапок на екрані. При зміні параметрів з 400 до 800 DPI рухомість маніпулятора зросте вдвічі. У зв'язку з цим DPI часто називають чутливістю миші. Таке визначення цілком коректне, але слід врахувати, що чутливість і точність у цьому разі зовсім різні речі. Чим більше швидкість автомобіля, тим складніше вписуватися в повороти. З маніпуляторами аналогічна ситуація. Для скрупульозної роботи з дрібними графічними об'єктами, наприклад, у Фотошопі, високе DPI не підійде.

Виробники пропонують геймерські миші з максимальною чутливістю понад 10 000. Такий підхід базується на маркетингу, оскільки більшості кіберспортсменів вистачає тризначних DPI. З іншого боку, пречудове DPI є непрямим доказом просунутості сенсора.

Що таке дефрагментація: Що дає дефрагментація диска засобами Windows. Ключові фішки 5 сторонніх утиліт

Оптимальні показники DPI

Розібравшись, що таке DPI, перейдемо до вибору параметра з урахуванням характеру діяльності користувача:

  1. Офісні миші. Вибір на користь гризуна з високим DPI означає чималу вартість гаджета, а для роботи з документами, серфінгу в інтернеті, соцмереж та пошти дорогий сенсор не потрібен. Якщо не сидите годинником за іграми, не займаєтесь монтажем відео та роботою з графікою, ваші потреби зможе задовольнити бюджетна мишка з DPI в районі 1200-3200.
  2. Працювати з графічними редакторами складніше, ніж з Word та Excel, але й у цьому випадку чутливість миші не головне. Вам не доведеться керувати курсором з божевільною швидкістю, тому дорогий сенсор себе не виправдає. Набагато важливіше, щоб мишка зручно лежала у руці, не перевантажувала кисть за тривалої роботи. Гідним вибором буде маніпулятор, DPI якого в діапазоні 3200-12000. Такий гризун стане добрим помічником навіть при роботі на 4К-моніторі.
  3. Ігрові миші — особлива тема. В них важливо все: ергономіка, вага, додаткові кнопки, функціональність, дизайн, софт, і, звичайно, чутливість. Користувачі, які годинами зависають в іграх, зазвичай воліють виставляти 400 або 800 DPI, але при покупці мишки вони орієнтуються на високотехнологічні ігрові моделі з максимальною чутливістю 3200-16000.

Вибираємо ігрову консоль: Що краще: PS4 або Nintendo Switch — 10 критеріїв для порівняння

Як дізнатися DPI миші

Визначити чутливість маніпулятора можна, переглянувши характеристику на сайті, коробці, корпусі, документації. До альтернативних варіантів відносяться повідомлення, онлайн-перевірка, мишачі утиліти. А тепер про все по черзі.

За допомогою специфікацій

Можна отримати інформацію про чутливість миші, подивившись характеристики в інтернет-магазині, де купували гризуна, або на сайті виробника. Крім DPI, в інтернеті чутливість ще називають роздільною здатністю, роздільною здатністю датчика або сенсора. При покупці в офлайні гляньте на коробку, там теж є відповідна інформація. Ще одне можливе місце розташування характеристики — на черевці маніпулятора серед моделі, артикулу та інших відомостей. І не соромтеся користуватися консультаціями продавців: вони охоче підкажуть, як подивитися DPI миші, що підійшла.

Інтернет-магазини, до речі, вказують на чутливість не по всіх моделях. Іноді замість цієї характеристики пишуть максимальне прискорення. Мається на увазі величина, при якій при різкому русі мишкою сенсор не може впоратися із завданням, і курсор летить за межі екрана. В результаті гравець втрачає контроль над ситуацією, на якусь мить стає легкою мішенню. Високе прискорення мишки — страховка від таких неприємностей. Однак максимальне прискорення руки, що управляє маніпулятором, — 20-30 G. Якщо в специфікації пишуть 30 G, цього вистачить за очі.

Багато гравців взагалі відключають прискорення миші, оскільки ця величина має на геймплей двоякий вплив. З одного боку, курсор швидко розганяється, але з іншого їм важче керувати. А при стрільбі все-таки важливіша точність.

Також не завадить звернути увагу на частоту опитування. У ігрових моделей вона зазвичай становить 1000 Гц. Чим вище ця величина, тим частіше сенсор «зчитує» поверхню.

Топчик стратегій: Найкращі стратегії на ПК — розберемо 10 найактуальніших продуктів 2021 року

За допомогою повідомлень

У багатьох ігрових мишей є кнопкове керування DPI. Зазвичай функціонал реалізований у вигляді однієї або двох кнопок на корпусі вище за колесо. Можливі також інші варіанти:

  • Перемикач на череві мишки,
  • перемикання за допомогою натискання або утримання додаткової бічної кнопки маніпулятора,
  • натискання на бічну клавішу з прокручуванням коліщатка.

Для просунутих моделей пишуть спеціальні програми, які встановлюються автоматично разом з драйвером або їх доводиться встановлювати вручну. Деякі мишачі утиліти вміють показувати сповіщення при кнопковій зміні чутливості. Досить звертати увагу на інформацію, що з'являється в нижній правій частині екрана після натискання відповідної кнопки на корпусі гризуна. Такий нехитрий спосіб допоможе перевірити DPI миші при збільшенні та зменшенні чутливості.

Цікава стаття: Як включити всі ядра: чи працюють 2 розрекламовані способи?

За допомогою софту, розробленого для налаштування мишки

Не всі мишачі програми показують сповіщення при зміні чутливості маніпулятора, але в кожній можна переглянути поточне значення DPI. Приклади:

  • Утиліта Razer Synapse. Відкриваємо вкладку «Миша», далі заходимо в «Ефективність». Дивимося поточний рівень чутливості, там також є частота опитування.
  • Прога HyperX NGenuity. У меню «Розширення» дивимося значення рівнів чутливості. Поруч із ними є параметри підсвічування.
  • Додаток ROG Armoury II для мишей серії Asus ROG. Заходимо у Performance (продуктивність). У цьому вікні програма також показує 2 значення чутливості з увімкненим та вимкненим підсвічуванням. У ньому можна подивитися кутову прив'язку, частоту опитування, прискорення/уповільнення курсора, відгук кнопок.
  • Прога MSI Gaming Center — багатофункціональна утиліта для керування ігровими гаджетами. Тиснемо на кнопку із зображенням миші, вибираємо вкладку Sensor, у ній є чутливість.

Весь цей софт написаний, природно, не тільки для того, щоб користувачі могли дізнатися про DPI миші, визначити, як справи з частотою опитування та іншими параметрами. Головне завдання утиліт — забезпечити можливість точного налаштування маніпулятора.

Розумні іграшки для смартфона: Найкращі головоломки на Андроїд: 10 ігор, що зламають мозок

За допомогою онлайн-сервісу Mouse Sensitivity

В принципі, чутливість можна виміряти без жодних онлайн-сервісів за допомогою програми Paint. У фігурах вибираємо криву та проводимо більш-менш пряму лінію на аркуші стандартного графічного редактора Windows. При цьому переміщуємо мишу на 1 дюйм. Дивимось у нижній частині вікна кількість пройдених пікселів, це і є DPI.

Щось подібне можна зробити за допомогою сайту Mouse Sensitivity. У лівій частині головної сторінки вебресурсу є розділи, в яких вибираємо присвячений аналізу DPI. Він і буде потрібен для перевірки. Але перед нею потрібно подивитися: чи відключено підвищену точність покажчика. Якщо цей параметр активний, визначення чутливості буде неправильним. Знайти його можна по шляху: Панель керування — Мишка — Параметри вказівника — Розділ «Переміщення».

як подивитися dpi мишки

Перевірка в Mouse Sensitivity полягає в наступному:

  • У полі Target distance ставимо «1».
  • Проводимо курсором від червоної мішені вздовж лінійки праворуч, переміщуючи мишку на 1 дюйм. При цьому ви не повинні вийти за межі екрана.
  • Отримуємо значення чутливості у полі Actual DPI.

Обидва методи — за допомогою Paint та Mouse Sensitivity — не відрізняються високою точністю, але вони вкладаються у визначення чутливості маніпулятора. Їхній сенс зрозумілий користувачам, які знають, що таке DPI комп'ютерної миші.

Для перевірки повільних маніпуляторів у Target distance замість «1» можна ставити 2 дюйми, але тоді рухати гризуна доведеться вдвічі далі. Можна змінити одиницю вимірювання, вибравши сантиметри в меню Units.

як перевірити dpi миші

Розважаємось у Майнкрафті: Як грати в Майнкрафт через мережу: 4 безпрограшні способи та боротьба з помилками

Як налаштувати DPI на миші

Тепер спробуємо розібратися, як настроїти DPI (CPI) на миші. CPI — альтернативна назва чутливості. У ньому замість крапок на дюйм (dots) фігурують зчитування (counts), звідси бука «С» замість «D» у назві. Налаштування чутливості залежить від категорії миші:

  • Бюджетний гаджет. У цьому випадку не вдасться встановити точного значення DPI. Можна лише змінювати швидкість руху курсору. Для цього потрібно відкрити розділ «Переміщення» в налаштуваннях миші у Windows, шлях до якого прописано в попередній частині статті.
  • Ігрова мишка без софту. Вибираємо чутливість, натискаючи на додаткові кнопки чи іншим апаратним способом. Точне значення DPI, наприклад, 777, виставити не вийде: доведеться вибирати, наприклад, між 400, 800, 1200 тощо.
  • Ігровий маніпулятор з софтом. Функціональність топових мишей доповнюють утиліти, які дозволяють змінювати чутливість з точністю до одиниці.

 як налаштувати dpi на миші

Насамкінець таблиця надійних сенсорів Pixart:

Модель сенсора
DPI Прискорення
Pixart 3310 5000 30
Pixart 3338 1600 40
Pixart 3360 12 000 50
Pixart 3361 12 000 50
Pixart 3366 12 800 40
Pixart 3367  16 000 50
Pixart 3389 16 000 50
Pixart 3390 16 000 50
Pixart 3391 18 000 50
Pixart 3988 6400 50

Ці датчики найчастіше встановлюють на ігрові мишки. Всі вони хороші для динамічних ігор, проте на якість геймплею впливають також інші параметри миші: ергономічність, вага, ніжки. Так що не зациклюйтесь на цьому показнику, підходьте до питання вибору комплексно.

Чистимо мишачий килимок: Як почистити килимок для миші: розбираємо догляд за 5 основними матеріалами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії