Фарш — як білий аркуш: з нього можна «намалювати» десятки страв. Але найчастіше ми обмежуємося котлетами. Виправмо це!
.jpg)
У цій добірці — 6 перевірених рецептів з фаршу, які готуються просто, виходять смачно, і що головне — не набридають. Тут і лінива вечеря на пательні, і запіканка в духовці, і несподівані варіанти, які виручать у будь-який будній день.
Котлети: зручно взяти із собою
Вони з’їдаються холодними та гарячими, їх можна взяти з собою в контейнері, загорнути в лаваш або булочку. Дають надовго відчуття ситості, бо це білок та вуглеводи, якщо з гарніром чи хлібом.
.jpg)
Курячі, яловичі — є варіант для кожного. Додав трохи соусу чи зелені — і вже нова страва. Гарні тим, що не течуть, не кришаться, легко запакувати. Це відмінний варіант для перекушування в дорозі, на навчанні чи роботі.
Інгредієнти
|
Якісний фарш без прожилок, хрящів |
500 г |
|
Ріпчаста цибуля, можна біла — вона солодша і ніжніша |
70 г |
|
Хліб білий — трохи зачерствілий або свіжий |
100 г |
|
Молоко |
100 мл |
|
Яйце куряче |
1 штука |
|
Сухарі панірувальні |
100 г |
|
Сіль, перець, спеції |
до свого смаку |
Як готувати
- Цибулю чистять і подрібнюють: швидше це зробити в кухонному комбайні, м’ясорубці або блендері. Змішують із фаршем.
- Вмішують яйце. Воно надає в’язкості та утримує всі інгредієнти в купі під час смаження.
- Хліб заливають молоком, віджинають, розтирають руками в крихту та вводять у котлетну масу.
- Солять і перчать. Якщо суміш занадто густа, вливають кілька столових ложок води.
- Оформляють котлетки, покривають сухарями та обсмажують. Можна додатково протушкувати для м’якості.
Вогонь на максимум не виставляють, інакше скоринка «схопиться» дуже швидко і почне підгоряти ще до того, як просмажиться серединка.
Тюфтельки: на сковороді або в духовці
Невеликі, круглі — тюфтельки смачні навіть після остигання, особливо якщо з прянощами чи зеленню. З курки, індички, яловичини, з рисом, гречкою або без неї є варіанти на будь-який смак і дієту. А якщо запекти в формі — вийде зручна «запіканка» на нарізку.
.jpg)
Інгредієнти
|
Для тюфтельки |
|
|
Фарш з індички |
400 г |
|
Перепелині яйця |
4 штуки |
|
Цибуля біла |
70 грамів |
|
Рис круглодонний |
50 грамів |
|
Борошно |
для обвалювання |
|
Олія |
15 мл |
|
Сіль та приправи |
на смак |
|
Для підливи |
|
|
Вода |
1 чашка |
|
Томатне пюре та сметана |
по 1 столовій ложці |
|
Сіль |
½ чайної ложки |
Як готувати
Крупу проварюють до напівготовності, щоб під час тушкування тюфтельок вона не перетворилася на «розмазню». Далі трохи охолоджують, додають фарш, яйця та цибулю. Щедро приправляють і підсолюють до смаку, перемішують. Роблять невеликі кругліші, притрушують борошном, смажать буквально по хвилинці з кожного боку.
В окремій місткості змішують підсолену воду, томат та сметану. Заливають сумішшю тюфтельки й продовжують готувати на плиті в сковороді або переміщують у духовку — 15-20 хвилин на середньому вогні або стільки ж за температури 180 градусів.
Хороші рецепти: Суші в домашніх умовах — 7 кроків, що спрощують завдання
Пельмені: класика на кожен день
Вони маленькі, цілісні, не кришаться. Їх зручно брати виделкою, паличками або насаджувати на шпажку. Зварив та прибрав у контейнер. Пельмені добре зберігаються в холодильнику, легко розігріваються, не втрачають смаку і форми. Класика з м’ясом, вегетаріанські з картоплею чи грибами, гостренькі, сирні — на кожний смак свій варіант. Ними швидко наситишся, не перевантажуючи шлунок.
.jpg)
Інгредієнти
Прості страви з фаршу готують з будь-якого м’яса: кролик, курка, свинина, телятина. Бажано використовувати м’ясний мікс — свинину та нежирну яловичину.
|
Тісто |
|
|
Борошно пшеничне |
500 г |
|
Вода гаряча (70+ градусів) |
250 мл |
|
Яйце куряче |
1 штука |
|
Олія |
60 мл |
|
Сіль |
на свій смак |
|
Начинка |
|
|
Фарш |
500 г |
|
Цибуля |
150 г |
|
Сіль та перець |
до смаку |
Як готувати
Просіюють борошно у велику миску. Додають сіль та яйце. Поступово вливають воду, замішуючи тісто, доки стане еластичним, що відстає від рук. Накривають харчовою плівкою або рушником і дають відпочити 30 хвилин. Це дозволяє клейковині розслабитися, і тісто стає м’якшим для розкочування.
Для фаршу ретельно перемішують перемелене м’ясо з цибулею та спеціями. Якщо начинка дуже щільна, додають 1-2 столові ложки води або бульйону.
Посипають робочу поверхню борошном, щоб тісто не прилипало. Розкачують його в тонкий пласт завтовшки близько 2 мм. За допомогою склянки або форми для печива вирізають кружальця діаметром 6-7 см. На кожен з них кладуть чайну ложку начинки по центру. Обережно притискають краї, щоб вміст не вивалювався.
Варять в каструлі або мультиварці, для смаку у воду додають лавровий лист та горошини запашного перцю. Подають із маслом, сметаною, оцтом, перетертим у ступці чорним перцем, білими соусами.
Хороші презенти: Що подарувати свекрусі на 8 Березня — 10 універсальних ідей
Перець фарширований: на 2-3 дні вперед
Фарширований перець зберігає смак навіть після остигання. У холодному вигляді він нагадує м’ясний салат або закуску, особливо якщо всередині рис, зелень та овочі. Можна приготувати на 2-3 дні вперед, щоб харчуватися ситно та збалансовано. Можна міняти начинку: м’ясо та рис, гречка з грибами, овочевий плов, булгур із сиром — і щоразу буде інше перекушування — коли постає питання, що можна приготувати з фаршу окрім котлет та тюфтельки.
.jpg)
Інгредієнти
Перець беруть м’ясистий і великий, гібридних сортів. Всередину кладуть не жирне м’ясо. На 5 плодів знадобляться певні продукти:
|
Фарш |
500 г |
|
Тверді сири (чедер, пармезан, гауда, моцарела або будь-які інші плавкі) |
150 г |
|
Вершковий сир |
50 г |
|
Вода |
1 склянка |
|
Томат |
2 столові ложки |
|
Цибуля |
1 штука |
|
Часник |
2 зубці |
|
Сіль та спеції |
на смак |
Як готувати
Перець миють, чистять та розрізають на половинки. Нарізають і пасерують цибулю. Додають до неї фарш та смажать 5-7 хвилин. Вливають воду та томат (можна попередньо змішати в окремій посудині), тушкують під кришкою 10 хвилин і вимикають плиту.
Кожну половинку перцю наповнюють м'ясною начинкою. Ставлять у духовку — на 20 хвилин при 180 градусах. Тверді сири натирають, змішують із вершковим сиром та давленим часником. Викладають сирну шапочку на фаршировані половинки перцю і відправляють на 10 хвилин.
Читайте: Панкейки — рецепт з покроковим описом: 4 способи, які завжди виходять
Запіканка: нарізав та забув
Її легко нарізати порційно — шматочок не розвалюється, можна зробити з вечора, і наступного дня буде готовий ситний перекус. Зберігається у холодильнику 2-3 дні. Вона довго залишається смачною — особливо, якщо в ній цибуля, спеції та соковитий фарш. Можна додавати овочі, сир, зелень, використовувати курячий або будь-який інший — щоразу вийде інший смак.
.jpg)
Інгредієнти
|
Пюре картопляне |
400 г |
|
Фарш |
400 г |
|
Сир |
100 г |
|
Цибуля |
1 штука |
|
Сіль та прянощі |
до свого смаку |
Що можна приготувати з фаршу
- Цибулю обсмажують з перекрученим м’ясом, приправляють сіллю та спеціями.
- Пюрешку змішують з яйцем і ділять на дві рівні частини.
- Половину картоплі розрівнюють по дну місткості для запікання, зверху розподіляють фарш і накривають тим пюре, що залишилося.
- Присипають сиром та паприкою, ставлять у попередньо розігріту до 170 градусів духовку на чверть години.
Покрокові підказки: Як загортати млинці красиво: 7 способів, щоб здивувати гостей
Пиріг: м'ясна начинка в хрусткій скоринці
Пироги з м’ясним фаршем — це вуглеводи, білки та жири. Такий смаколик надовго втамовує голод, замінює повноцінний обід.
.jpg)
Запік ввечері — і на 2-3 дні вперед є готова їжа. У холодильнику пиріг не втрачає смаку, за бажання — легко розігрівається в мікрохвильовій печі або духовці.
Інгредієнти
|
Листкове тісто |
1 паковання (до 500 г) |
|
Печериці або гливи |
300 грамів |
|
Фарш |
300 грамів |
|
Цибуля |
1 штука |
|
Морква |
1 штука |
|
Яєчний жовток |
1 штука |
|
Молоко |
2 столові ложки |
|
Олія |
2 столові ложки |
|
Сіль, приправи |
на смак |
Як готувати
Роблять засмажку з цибулі, моркви та грибів. Змішують її з сирим фаршем, додають трохи води для соковитості, солять і перчать. З тіста катають два великі тонкі пласти. Поміщають перший на деко, зверху силіконовою або дерев’яною лопаткою розподіляють м’ясний шар, накривають другим пластом, роблять у ньому кілька проколів або надрізів, защипують краї. Зверху наносять суміш з жовтка і молока, і в духовку на 40 хвилин на 180°.
Розібралися, що можна приготувати із фаршу. Це прості у виконанні рецепти, які завжди виходять смачно та ситно. З яловичого м’яса добре виходять котлети та тюфтельки. Вони мають щільно-насичений смак. З індички — смачні мафіни та інші дієтичні страви. Вони легкі, із малою калорійністю. Мікс зі свинини та яловичини готують для пирогів та пельменів. Начинка виходить соковитою та збалансованою до свого смаку. З курячого фаршу краще робити запіканки та фарширований перець, щоб швидше приготувати.
Тепер у вас не лише фарш у холодильнику, а й шість відмінних ідей. А який ваш улюблений рецепт із фаршем? Поділіться у коментарях!
Смачно і корисно: Салати з авокадо — прості рецепти: 5 ідей з інгредієнтами, які дивують своїм смаком