Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Товар додано до порівняння

Що приготувати з фаршу — 6 найсмачніших рецептів

Дата оновлення: 05.05.2025 13:11

Фарш — як білий аркуш: з нього можна «намалювати» десятки страв. Але найчастіше ми обмежуємося котлетами. Виправмо це! 

Що приготувати з фаршу

У цій добірці — 6 перевірених рецептів з фаршу, які готуються просто, виходять смачно, і що головне — не набридають. Тут і лінива вечеря на пательні, і запіканка в духовці, і несподівані варіанти, які виручать у будь-який будній день.

Котлети: зручно взяти із собою

Вони з’їдаються холодними та гарячими, їх можна взяти з собою в контейнері, загорнути в лаваш або булочку. Дають надовго відчуття ситості, бо це білок та вуглеводи, якщо з гарніром чи хлібом. 

Смачні котлети з фаршу

Курячі, яловичі — є варіант для кожного. Додав трохи соусу чи зелені — і вже нова страва. Гарні тим, що не течуть, не кришаться, легко запакувати. Це відмінний варіант для перекушування в дорозі, на навчанні чи роботі.

Інгредієнти

Якісний фарш без прожилок, хрящів

500 г

Ріпчаста цибуля, можна біла — вона солодша і ніжніша

70 г

Хліб білий — трохи зачерствілий або свіжий

100 г

Молоко

100 мл

Яйце куряче

1 штука

Сухарі панірувальні

100 г

Сіль, перець, спеції

до свого смаку

Як готувати

  1. Цибулю чистять і подрібнюють: швидше це зробити в кухонному комбайні, м’ясорубці або блендері. Змішують із фаршем. 
  2. Вмішують яйце. Воно надає в’язкості та утримує всі інгредієнти в купі під час смаження.
  3. Хліб заливають молоком, віджинають, розтирають руками в крихту та вводять у котлетну масу.
  4. Солять і перчать. Якщо суміш занадто густа, вливають кілька столових ложок води. 
  5. Оформляють котлетки, покривають сухарями та обсмажують. Можна додатково протушкувати для м’якості.

Вогонь на максимум не виставляють, інакше скоринка «схопиться» дуже швидко і почне підгоряти ще до того, як просмажиться серединка.

Тюфтельки: на сковороді або в духовці

Невеликі, круглі — тюфтельки смачні навіть після остигання, особливо якщо з прянощами чи зеленню. З курки, індички, яловичини, з рисом, гречкою або без неї є варіанти на будь-який смак і дієту. А якщо запекти в формі — вийде зручна  «запіканка» на нарізку. 

Домашні тюфтельки

Інгредієнти

Для тюфтельки

Фарш з індички

400 г

Перепелині яйця

4 штуки

Цибуля біла

70 грамів

Рис круглодонний

50 грамів

Борошно

для обвалювання

Олія

15 мл

Сіль та приправи

на смак

Для підливи

Вода

1 чашка

Томатне пюре та сметана

по 1 столовій ложці

Сіль

½ чайної ложки

Як готувати

Крупу проварюють до напівготовності, щоб під час тушкування тюфтельок вона не перетворилася на «розмазню». Далі трохи охолоджують, додають фарш, яйця та цибулю. Щедро приправляють і підсолюють до смаку, перемішують. Роблять невеликі кругліші, притрушують борошном, смажать буквально по хвилинці з кожного боку. 

В окремій місткості змішують підсолену воду, томат та сметану. Заливають сумішшю тюфтельки й продовжують готувати на плиті в сковороді або переміщують у духовку — 15-20 хвилин на середньому вогні або стільки ж за температури 180 градусів. 

Хороші рецепти: Суші в домашніх умовах — 7 кроків, що спрощують завдання

Пельмені: класика на кожен день

Вони маленькі, цілісні, не кришаться. Їх зручно брати виделкою, паличками або насаджувати на шпажку. Зварив та прибрав у контейнер. Пельмені добре зберігаються в холодильнику, легко розігріваються, не втрачають смаку і форми. Класика з м’ясом, вегетаріанські з картоплею чи грибами, гостренькі, сирні — на кожний смак свій варіант. Ними швидко наситишся, не перевантажуючи шлунок.

Домашні пельмені

Інгредієнти

Прості страви з фаршу готують з будь-якого м’яса: кролик, курка, свинина, телятина. Бажано використовувати м’ясний мікс — свинину та нежирну яловичину.

Тісто

Борошно пшеничне

500 г

Вода гаряча (70+ градусів)

250 мл

Яйце куряче

1 штука

Олія

60 мл

Сіль

на свій смак

Начинка

Фарш

500 г

Цибуля

150 г

Сіль та перець

до смаку

Як готувати

Просіюють борошно у велику миску. Додають сіль та яйце. Поступово вливають воду, замішуючи тісто, доки стане еластичним, що відстає від рук. Накривають харчовою плівкою або рушником і дають відпочити 30 хвилин. Це дозволяє клейковині розслабитися, і тісто стає м’якшим для розкочування.

Для фаршу ретельно перемішують перемелене м’ясо з цибулею та спеціями. Якщо начинка дуже щільна, додають 1-2 столові ложки води або бульйону.

Посипають робочу поверхню борошном, щоб тісто не прилипало. Розкачують його в тонкий пласт завтовшки близько 2 мм. За допомогою склянки або форми для печива вирізають кружальця діаметром 6-7 см. На кожен з них кладуть чайну ложку начинки по центру. Обережно притискають краї, щоб вміст не вивалювався.

Варять в каструлі або мультиварці, для смаку у воду додають лавровий лист та горошини запашного перцю. Подають із маслом, сметаною, оцтом, перетертим у ступці чорним перцем, білими соусами. 

Хороші презенти: Що подарувати свекрусі на 8 Березня — 10 універсальних ідей

Перець фарширований: на 2-3 дні вперед

Фарширований перець зберігає смак навіть після остигання. У холодному вигляді він нагадує м’ясний салат або закуску, особливо якщо всередині рис, зелень та овочі. Можна приготувати на 2-3 дні вперед, щоб харчуватися ситно та збалансовано. Можна міняти начинку: м’ясо та рис, гречка з грибами, овочевий плов, булгур із сиром — і щоразу буде інше перекушування — коли постає питання, що можна приготувати з фаршу окрім котлет та тюфтельки.

Фарширований перець

Інгредієнти

Перець беруть м’ясистий і великий, гібридних сортів. Всередину кладуть не жирне м’ясо. На 5 плодів знадобляться певні продукти:

Фарш

500 г

Тверді сири (чедер, пармезан, гауда, моцарела або будь-які інші плавкі)

150 г

Вершковий сир

50 г

Вода

1 склянка

Томат

2 столові ложки

Цибуля

1 штука

Часник

2 зубці

Сіль та спеції

на смак

Як готувати

Перець миють, чистять та розрізають на половинки. Нарізають і пасерують цибулю. Додають до неї фарш та смажать 5-7 хвилин. Вливають воду та томат (можна попередньо змішати в окремій посудині), тушкують під кришкою 10 хвилин і вимикають плиту

Кожну половинку перцю наповнюють м'ясною начинкою. Ставлять у духовку — на 20 хвилин при 180 градусах. Тверді сири натирають, змішують із вершковим сиром та давленим часником. Викладають сирну шапочку на фаршировані половинки перцю і відправляють на 10 хвилин. 

Читайте: Панкейки — рецепт з покроковим описом: 4 способи, які завжди виходять

Запіканка: нарізав та забув

Її легко нарізати порційно — шматочок не розвалюється, можна зробити з вечора, і наступного дня буде готовий ситний перекус. Зберігається у холодильнику 2-3 дні. Вона довго залишається смачною — особливо, якщо в ній цибуля, спеції та соковитий фарш. Можна додавати овочі, сир, зелень, використовувати курячий або будь-який інший — щоразу вийде інший смак.

Картопляна запіканка з м’ясом

Інгредієнти

Пюре картопляне

400 г

Фарш

400 г

Сир

100 г

Цибуля 

1 штука

Сіль та прянощі

до свого смаку

Що можна приготувати з фаршу

  • Цибулю обсмажують з перекрученим м’ясом, приправляють сіллю та спеціями. 
  • Пюрешку змішують з яйцем і ділять на дві рівні частини. 
  • Половину картоплі розрівнюють по дну місткості для запікання, зверху розподіляють фарш і накривають тим пюре, що залишилося.
  • Присипають сиром та паприкою, ставлять у попередньо розігріту до 170 градусів духовку на чверть години. 

Покрокові підказки: Як загортати млинці красиво: 7 способів, щоб здивувати гостей

Пиріг: м'ясна начинка в хрусткій скоринці

Пироги з м’ясним фаршем — це вуглеводи, білки та жири. Такий смаколик надовго втамовує голод, замінює повноцінний обід.

Пиріг з м’ясним фаршем

Запік ввечері — і на 2-3 дні вперед є готова їжа. У холодильнику пиріг не втрачає смаку, за бажання — легко розігрівається в мікрохвильовій печі або духовці. 

Інгредієнти

Листкове тісто 

1 паковання (до 500 г)

Печериці або гливи

300 грамів

Фарш

300 грамів

Цибуля

1 штука

Морква

1 штука

Яєчний жовток

1 штука

Молоко

2 столові ложки

Олія

2 столові ложки

Сіль, приправи

на смак

Як готувати

Роблять засмажку з цибулі, моркви та грибів. Змішують її з сирим фаршем, додають трохи води для соковитості, солять і перчать. З тіста катають два великі тонкі пласти. Поміщають перший на деко, зверху силіконовою або дерев’яною лопаткою розподіляють м’ясний шар, накривають другим пластом, роблять у ньому кілька проколів або надрізів, защипують краї. Зверху наносять суміш з жовтка і молока, і в духовку на 40 хвилин на 180°. 

Розібралися, що можна приготувати із фаршу. Це прості у виконанні рецепти, які завжди виходять смачно та ситно. З яловичого м’яса добре виходять котлети та тюфтельки. Вони мають щільно-насичений смак. З індички — смачні мафіни та інші дієтичні страви. Вони легкі, із малою калорійністю. Мікс зі свинини та яловичини готують для пирогів та пельменів. Начинка виходить соковитою та збалансованою до свого смаку. З курячого фаршу краще робити запіканки та фарширований перець, щоб швидше приготувати.

Тепер у вас не лише фарш у холодильнику, а й шість відмінних ідей. А який ваш улюблений рецепт із фаршем? Поділіться у коментарях!

Смачно і корисно: Салати з авокадо — прості рецепти: 5 ідей з інгредієнтами, які дивують своїм смаком

Коментарі
Залиште коментар