Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Бойлер непрямого нагрівання – що це і як працює: детальний гайд із 7 пунктів

Дата публікації: 27.10.2019 09:03
Дата оновлення: 23.11.2023 13:06

Чи важлива гаряча вода? Відповідь тут очевидна. Але як бути, якщо немає доступу до гарячого водопостачання? Єдиним можливим рішенням тут стане бойлер непрямого нагріву або накопичувальний водонагрівач. Він підійде для житла будь-якого типу, готелів, виробничих цехів, складів та навіть офісів.

Бойлеры косвенного нагрева

Що таке бойлер непрямого нагріву

Бойлер непрямого нагріву – що це? За своїми технічними параметрами цей електротехнічний пристрій здатний не тільки генерувати тепло з ТЕН, але й отримувати його із системи автономного опалення або безпосередньо за допомогою газового котла. Мати таке обладнання особливо вигідно взимку та в осінній період, коли котел працює на обігрів та виробляє багато тепла. Завдяки бойлеру накопичувального типу суттєво заощадити на рахунках за електрику. Через свою високу продуктивність, він здатний подавати гарячу воду на кілька точок забору одночасно, підтримуючи постійний температурний режим.

Читайте також: ЯК КОРИСТУВАТИСЯ БОЙЛЕРОМ. ПРАВИЛА ЕКСПЛУАТАЦІЇ: 3 ОСНОВНІ ПУНКТИ

Види водонагрівачів непрямого нагріву

Існує кілька типів цього обладнання. Перед покупкою варто врахувати, для якого виду житла воно призначене:

Для квартири
класичний;
із ще одним баком;
з казаном;
суміщений;
Для приватного будинку рециркуляційний
суміщений;
з казаном;
із ще одним баком;
класичний.

Зверніть увагу: ЯК ВИБРАТИ БОЙЛЕР: 9 ГОЛОВНИХ КРИТЕРІЇВ ЯКІСНОГО ПРИЛАДУ

Бойлер непрямого нагрівання з ТЕНом

Цей тип нагрівача завоював неабияку популярність серед покупців. Причина в тому, що він гарантує подачу гарячої води незалежно від того, чи увімкнено котел автономного опалення. Влітку ця умова надзвичайно важлива.

Концепція роботи обладнання з ТЕНом проста – в опалювальний період для підігріву води використовується змійовик (трубчастий нагрівач). У спіральному теплообміннику циркулює гаряча вода, яка використовується як теплоносія. Вона надходить до змійовика з автономної системи опалення. Влітку бойлер підігріває воду за допомогою електричного ТЕНу.

Бойлер косвенного нагрева с ТЭНом

Нагрівачі з ТЕНом існують двох видів:

  • мокрий;
  • сухий.

У першому випадку у ТЕН відбувається контакт з водою, у другому випадку це виключається. «Сухий» бойлер має очевидну перевагу – на ньому не з`являється накип і йому рідше потрібно чистка. Також він не допускає виникнення короткого замикання.

Радимо вивчити: ЯК ВИБРАТИ ЕКОНОМНИЙ БОЙЛЕР? 3 ВАЖЛИВІ ПАРАМЕТРИ

Система «бак у баку»

Ця модель водонагрівача вважається досконалішою, оскільки має ще один вбудований бак. До нього надходить вода, яка потім подається до труб.

Як працює бойлер непрямого нагріву "бак в баку"? Підігрів відбувається завдяки тому, що біля стін меншого бака циркулює окріп з радіаторів. Враховуючи, що площа підігріву тут більша, ніж у змійовика, нагрівання відбувається швидше.

Якщо в бойлері передбачено ТЕН, його встановлюють первинну оболонку. Ця конструкція забезпечує чистоту води та тривалу службу техніки.

Комбінований водонагрівач із газовим котлом

Наявність котла, такого як, наприклад, BOSCH Gaz 2000 W WBN 2000-24C RN, Спрощує підігрів води взимку для приватного будинку, що не має підключення до центральної системи опалення. Таке встановлення також помітно зменшує рахунки за комунальні послуги, якщо квартира підключена до газопроводу.

Принцип роботи бойлера непрямого нагріву передбачає отримання теплоносія із системи автономного опалення. Усередині цього водонагрівача знаходиться газохід, газові блоки, пальник, а також електроніка, яка контролює весь процес.

Завдяки особливостям конструкції відбувається нагрівання бака з водою, яка потім використовується за прямим призначенням у водопостачанні.

Комбінований водонагрівач не передбачає наявність ТЕН, як, наприклад, у деяких бойлерів ARISTON. Очевидним плюсом тут буде автономність та швидкість підігріву

Комбинированный водонагреватель с газовым котлом

Накопичувальний бойлер

Ця модель вважається класичною, оскільки підігрів рідини у ній здійснюється металевим змійовиком. Очевидний плюс тут полягає в тому, що воду в ньому можна нагріти майже до окропу.

Накопичувальний бойлер простий за своєю конструкцією та ефективний у роботі. Тривалість обігріву води залежить від необхідної температури. Зазвичай, це займає від 40 хвилин до 1,5 години.

Додатковою перевагою обладнання є доступна ціна. Якщо покупець не планує витрачати значні кошти на покупку водонагрівача, варто звернути увагу саме цей тип нагрівальних пристроїв.

Бойлер із рециркуляцією

Найчастіше бойлер із рециркуляцією купується для готелів, багатоквартирних будинків, гуртожитків та інших будівель, де потрібна вода для кількох санвузлів. Також він чудово підійде для будь-яких індивідуальних домогосподарств.

Схема работы бойлера с рециркуляцией

Робота обладнання такого типу передбачає застосування насоса, завдяки якому вода розподіляється по трубному кільцю.

Корисно прочитати: З 2 ТЕНІВ У БОЙЛЕРІ КРАЩЕ СУХИЙ АБО МОКРИЙ? ВИБИРАЄМО І ЕКОНОМІМО

Принцип роботи бойлера непрямого нагріву

Яким є принцип роботи бойлера непрямого нагріву? Відповідь тут залежить від того, як вона влаштована. Якщо є газовий котел – підігрів здійснюється газом із подальшою подачею до системи водопостачання. При Підключення до центральної системи опалення роль водонагрівача виконує гаряча вода з труб.

Виглядає робота бойлера непрямого нагріву за системою «бак у баку» таким чином:

  1. Після увімкнення водонагрівача гарячий теплоносій із системи опалення починає циркулювати вздовж стінок накопичувального бака, підігріваючи воду.
  2. За рахунок того, що площа нагрівання значно перевищує класичний бойлер змійовиком, швидкість нагрівання збільшується.
  3. Подача гарячої води (у деяких моделях) забезпечується через 15-20 хвилин після початку роботи.

У водонагрівачах з ТЕН та газовими пальниками всередині конструкції вода нагрівається шляхом електрики або згоряння газу.

Принцип работы бойлера косвенного нагрева

Підключення бойлера непрямого нагріву

Власнику квартири, що вирішив встановити комбінований бойлер у газовим котлом, потрібно врахувати, що будь-яка зміна конфігурації подачі газу потребує узгодженого проєкту та дозволу контролюючих організацій. Встановлення водонагрівача має відбуватися із залученням майстрів, які мають допуск на проведення монтажу газової системи. Але якщо йдеться про електричний нагрівач, установку такого бойлера може взяти на себе водопровідник.

Існує три види підключення бойлерів:

Через триходовий клапан
Двонаносна система За наявності теплої водяної підлоги
За наявності двох опалювальних контурів – основного та допоміжного для БКН – підведення гарячої води відбувається шляхом врізання циркуляційного насоса. Якщо ні потреби у забезпеченні постійних та великих об`ємів гарячої води, бойлер, як Bosch Tronic 8000 T, і котел підключаються паралельно, через що потік теплоносія За допомогою гідравлічного розподільника.
Потім робиться установка триходового клапана – він керує термостатом. Циркуляцію забезпечують два насоси. Один встановлюється на контурі опалення, другий – трубі подачі води для бойлера. Гідравлічний розподільник змінює тиск на окремих ділянках системи водопостачання, забезпечуючи циркуляцію теплоносія без насосів.
Коли температура падає нижче за потрібну, термостат перемикає клапан бойлера на Нагрівання. Після того, як вода нагрілася, вона вирушає циркулювати системою водопостачання. Нагрів підтримується за допомогою термостата – він тимчасово відключає опалення в радіаторах, направляючи теплоносій до бойлера.

НЕ пропустіть: ВИРОБНИКІВ БОЙЛЕРІВ: ГІДНОСТІ І НЕДОЛІКИ ПОПУЛЯРНИХ МОДЕЛЕЙ

Бойлер непрямого нагріву – плюси та мінуси

Вибір водонагрівача невідповідного типу призводить до перевитрати коштів і тому, що мешканці квартири чи приватного будинку не забезпечуються гарячою водою у необхідній кількості. Щоб уникнути подібних проблем, варто уважно вивчити плюси та мінуси бойлерів непрямого нагріву.

Переваги

Серед очевидних плюсів таких пристроїв, як, наприклад, Vaillant eloSTOR VEH 80/7-1, варто виділити:

  • сумісність із котлами будь-якого типу;
  • немає ризику перевантаження електромережі (особливо важливо у зимовий сезон);
  • накип не утворюється, або з`являється повільніше;
  • тривалий термін експлуатації без необхідності чищення;
  • швидший нагрівання води проти звичайними бойлерами;
  • окремі моделі сумісні з альтернативними джерелами енергії (сонячні батарейки тощо).

Недоліки

Роздумуючи над тим, як підібрати бойлер непрямого нагріву, багато хто забуває, що крім переваг цього обладнання є і мінуси. Їх слід розглянути докладніше:

  1. Високу ефективність у роботі водонагрівач показує лише у опалювальний сезон. Влітку доводиться використовувати принцип нормального підігріву води з допомогою ТЕНу.
  2. Багато моделей обладнання мають великі розміри, що не завжди допускає їх використання в малогабаритної ванні або кухні.
  3. Ціна вища, ніж у традиційних водонагрівачі Ardesto.

Зверніть увагу: ЯКІ БУВАЮТЬ ОСНОВНІ НЕСПРАВНОСТІ БОЙЛЕРА?

Як вибрати бойлер непрямого нагріву

Купівля нагрівача води залежить від кількох факторів. Серед них варто виділити:

  • наявність газового казана;
  • потреба в цілорічній подачі;
  • вартість;
  • кількість споживачів (мешканців квартири чи будинку);
  • допускається встановлення на стіні (підлозі);
  • варіанти підключення.

У разі виникнення питань щодо роботи обладнання, рекомендується звернутися за допомогою до ФАХІВЦІВ-КОНСУЛЬТАНТІВ.

Вартість обладнання

Що означає бойлер непрямого нагріву для середньостатистичного людину? Насамперед, це ціна та можливість підключення. Важливо врахувати, що вартість такого обладнання, як комбіновані бойлери Gorenje, від традиційних моделей може відрізнятися кілька разів. Тому перед покупкою рекомендується підрахувати, на яку суму заощаджених при обігріві коштів можна розраховувати протягом опалювального сезону та всього року.

Вартість бойлерів розпочинається від 2000 грн. ($80) та закінчується на рівні близько 10 000 грн. ($400). Як і для багатьох інших типів побутової техніки, найпопулярнішими моделями водонагрівачів на українському ринку є європейські бренди:

  • Bosch;
  • Gorenje;
  • Арістон.

Нагрівачі непрямого нагріву довговічні в роботі, оскільки в них практично не утворюється накип. Це означає, що господареві квартири через кілька років після покупки не доведеться наймати сантехніка для демонтажу та чищення водонагрівача.

Висновок

Наявність бойлера вирішує кілька важливих проблем. Але тут насамперед потрібно не помилитися при замовленні. Завдяки цьому посібнику читач напевно зможе вибрати найкращий бойлер непрямого нагріву та заощадити на вартості комунальних послуг. І, зрозуміло, у його квартирі завжди буде гаряча вода!

Коментарі
Залиште коментар
Категорії