Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Докладний гайд: вибір і види навушників

Дата публікації: 02.04.2018 17:12
Дата оновлення: 02.04.2018 17:12

Щоб гуляти, тренуватися і їздити в автобусі було веселіше, знадобляться навушники. Одягнувши хороші навушники проходячи квест або дивлячись фільм, можна зануритися в сюжет повністю, і при цьому не заважати оточуючим. Вони допоможуть відгородитися від зовнішнього світу і насолодитися шикарним звучанням. Крім того, класні навушники не тільки добре звучать, але і зручно сидять на голові: не тиснуть і не заподіюють дискомфорт при тривалому застосуванні. Як же знайти такі?

как выбрать хорошие наушники

Як правильно підібрати навушники, підкаже ця стаття. Тут розглянуті типи навушників по конструкції, пристрою динаміка, акустичному оформлення. У цій інструкції також йдеться про те, як вибрати навушники за способом підключення: з проводом або без. А ще зі статті можна дізнатися, в чому різниця між висококласними представниками Hi-Fi і Hi-End.

Конструкційні особливості

Щоб підібрати гарні навушники, в першу чергу варто звернути увагу на особливості конструкції. Вона впливає не тільки на зручність, але і на якість звучання.

5 видів моделей:

  • вкладкаі ( «таблетки»);
  • внутрішньоканальні, вони ж – вставні, вони ж – вакуумні;
  • накладні;
  • студійні (моніторні);
  • повнорозмірні.

Моделі перших двох типів об'єднує одне – компактні розміри: такі наушнічкі без праці поміщаються навіть в маленький кишеню. Решта моделей мають більші габарити: на відміну від малих варіантів, у них більше випромінювачі для більш потужного звуку.

наушники-вкладыши

Маленькі

«Таблетки» (вкладкаі) часто кладуть в комплект до мобільних гаджетом. Такі моделі вкладаються у вухо, прилягають нещільно. Це знижує рівень ізоляції від стороннього шуму, зате, якщо користуватися ними довго на високій гучності, голова боліти не буде.

Рада: варто віддати перевагу вкладкаів з завушним кріпленням, як у ActionFit: вони будуть краще триматися.

Внутрішньоканальні моделі по собі краще тримаються і ізолюють від навколишнього шуму, ніж вкладкаі. Справа в самій конструкції: вони занурюються у вушний канал. Це дає користувачеві можливість зануритися в атмосферу улюблених треків, позитивно впливає на передачу всього частотного спектра.

вакуумные наушники

Звучать вставні моделі на порядок краще, ніж ті ж вкладкаі, однак накладним вони все-таки програють, хоч і вигідно відрізняються від них розмірами.

Примітка: в вакуумних пристроях з мікрофоном, таких, як ATH-CKR30ISBK, можна і музику слухати, і на дзвінки відповідати.

Великі

Амбушури накладних навушників вуха, але не закривають їх повністю. Такі моделі звучать якісніше, ніж компактні варіанти. Але, все-таки, накладні девайси не можуть похвалитися такою шумоізоляцією, як, наприклад, вакуумні.

накладные наушники

Повнорозмірні моделі, в порівнянні з описаними вище трьома типами, лідирують за показниками якості звучання, проте компактністю похвалитися не можуть. НА відміну від накладних, амбушюри цих моделей закривають вухо повністю, забезпечуючи насичений щільний звук. Такий варіант відмінно підійде для домашнього використання, коли хочеться відчути всі барви звуку на пристойній гучності, не заважаючи при цьому домочадцям.

Рада: насичені баси подарують Sony MDR-XB550AP фірмовій технології EXTRA BASS.

Студійні (моніторні) навушники – це ті ж повнорозмірні моделі, які призначені, перш за все, для роботи зі Звуком. Вони використовуються звукорежисерами, музикантами для запису Композиції. Їх випускають багато виробників, НАПРИКЛАД,Audio-Technica Beats by Dr. Dre.

полноразмерные наушники

Відмінність студійних навушників від інших – в високому рівні деталізації і звукоізоляції, добре збалансованому частотному спектрі. Нерідко такі навушники купують аудіофіли через об'ємного, насиченого звучання. Ці моделі коштують дорожче інших. Важать вони теж більше з-за великих динаміків.

Примітка: вибираючи такі навушники, щоб слухати музику вдома, варто пам'ятати, що ці моделі сверхтребовательное до якості записів. Треки середнього, а тим більш низької якості будуть звучати не кращим чином: деталізоване звучання «витягне на поверхню» всі погрішності.

Який варіант краще вибрати, залежить від місця, де навушники будуть використовуватися, і призначення. Для будинку краще вибирати накладні та повнорозмірні навушники. Для професійної роботи зі звуком, а також для повного занурення в геймплей підійдуть моніторні моделі. Для занять спортом, поїздок в транспорті і прогулянок зручніше будуть більш компактні варіанти.

Читайте також: ТОП-10 кращих повнорозмірних закритих навушників

Принцип відтворення звуку

На звук і комфорт при прослуховуванні впливає те, як влаштовані навушники, а точніше – вид випромінювача.

Що таке динамічні випромінювачі

Цей випромінювач використовують практично у всіх навушниках. Такий поширений динамік ставлять і в маленькі портативні, і в великі моделі. Перетворювач звуку в динамічних навушниках – це випромінювач, який складається з скріпленої з котушкою діафрагми. Вона рухається в магнітному полі. Моделі цього типу найчастіше використовують в зв'язці з мобільними гаджетами, побутовими та професійними акустичними системами.

Цікаво: SHB3075BK ізоляцією від шуму і глибокими басами. А у Skullcandy Knockout тільки цікава зовнішність, а й кастомниє динаміки. Інженери компанії розташували їх у чашках по особливому, що дозволило посилити глибину баса і знизити перешкоди.

динамический и изодинамический излучатели

Изодинамического навушники

Випромінювач в навушниках цього типу – це вбудована в тоненьку діафрагму плоска котушка. Розташовані з двох сторін діафрагми частини відповідають за вібрацію і створюють магнітне поле. Така діафрагма важче, ніж у електростатичного виду. Сильні сторони цих навушників в тому, що вони захоплюють широку область звучання і дуже точно передають сигнал. Мінус – порівняно невисокий показник чутливості, який відбивається на вихідний потужності.

Що таке електростатичні навушники

Діафрагма цих моделей не тільки тонка, але ще і легка. Знаходиться вона в електростатичному полі. Такі навушники славляться відмінною деталізацією, а коефіцієнт частотних спотворень при цьому мінімальний. За це варто дякувати швидкий відгук.

электростатические звуковые излучатели наушников

Підвішена між двома металевими пластинками діафрагма поляризується за рахунок постійного струму з високою напругою. Роботу самого поляризатора забезпечує змінний струм, але зустрічаються варіанти з живленням акумуляторного типу.

Що таке арматурні навушники

Такими моделями часто користуються музиканти на концертах. Вони майже повністю перекривають вушний канал: це означає, що арматурна конструкція динаміка зацікавить користувачів, яким важлива якісна звукоізоляція.

устройство арматурных наушников

У концертній, а іноді і в студійній діяльності арматурні навушники часто використовують барабанщики. У закритому акустичному оформленні ці моделі виявляють себе особливо «яскраво», на відміну від таких же динамічних. Якість звучання арматурних рішень не поступається моніторним моделям професійного студійного рівня, при цьому зберігається компактність конструкції. Але них є мінус – об'ємність звуку нижче, ніж у моніторних моделей.

Як працюють кісткові навушники

Динамік кісткових навушників влаштований таким чином, що проводить звукову хвилю, декодуючи і трансформуючи її в вібрації. Завдяки цьому звуковий сигнал проходить до внутрішньому вуха безпосередньо через кістку. Така схема роботи навушників запозичена у слухових апаратів. Кісткові навушники – ідеальний варіант для людей з поганим слухом, спортсменів.

костные наушники

За рахунок збалансованого шумового бар'єру користувач може контролювати ситуацію навколо себе, коли слухає музику. При цьому сторонні звуки не заважають насолоджуватися улюбленим треком. Мінус навушників такого типу в тому, що оточуючі можуть чути звук, що доноситься з динаміків.

Примітка: кісткові гарнітури, подібні Sigma HEADSET X-MUSIC H81 «SAFETY», глушать зовнішні звуки при розмові, завдяки чому голос краще передається.

Це стане нагоді:ТОП-10 кращих внутріканальних навушників

Акустичне оформлення

Оформлення навушників в акустичному плані – це особливості їх внутрішнього устрою. З його допомогою можна визначити призначення навушників. Такий параметр впливає на те, наскільки добре буде звукоизолировать і звучати модель.

Відкриті навушники

Такі моделі пропускають повітряний потік до динаміка. Це означає, що тиску, яке згубно впливає на звук, не буде. Якщо немає зовнішніх шумів, то у відкритих навушниках буде природне і чисте звучання.

открытые наушники

Таке акустичне оформлення не створює шумовий бар'єр, тому моделі цієї категорії, наприклад, AKG K712 PRO, підходять для аналізу записаної в студії доріжки. Слухати аудіо у високій якості, дивитися кіно в них теж можна – спецефекти будуть чутні так, як треба. А ось для дороги/офісу це не кращий варіант: відкриті моделі не забезпечують належної звукоізоляції. До того ж вони пропускають частину сигналу назовні, що може заважати оточуючим.

Закриті

Такий варіант забезпечує відмінну шумоізоляцію, тому він відмінно підходить для офісу, транспорту або геймплея (як RAZER Kraken Pro V2). Хоча ці навушники звучать не так природно, як відкриті, професійні закриті моделі все ж використовують для запису і мікшування треків. Все тому, що вони повністю блокують сторонні звуки.

Примітка: деякі бюджетні варіанти можуть засмутити слабким відлуння, яке відображає низькочастотний діапазон, тому такі навушники краще вибирати досвідченим шляхом і слухати їх самому.

закрытые и полузакрытые наушники

Напівзакриті (напіввідкриті) навушники

Це ідеальний варіант для будинку. Він поєднує в собі переваги моделей попередніх двох видів. У них гарне звучання, яке відрізняється природністю, з більш високою, ніж у відкритих пристроїв, шумоізоляцією. Але все ж вони мають менший рівень шумоізоляції, ніж моделі, які належать до виду закритих.

Примітка: напіввідкритими Genius HS-300N користуватися, як гарнітурою.

Дивіться також: ТОП-7 найкращих навушників-вкладкаів

Прийом сигналу від джерела

По тому, як саме навушники підключаються до гаджету, їх ділять на два види: провідні бездротові. Перші приєднуються через USB або звичайний 3,5 міліметровий міні-джек.

проводные наушники

Це не тільки домашній варіант. Такі навушники носять і на прогулянках, і на тренуваннях. Потрібно тільки знайти оптимальний по довжині шнур – 1,2-1,3 метра. Він не буде сковувати рухів і сильно не завадить.

3 види підключення без проводів:

1.Радіо. Цей варіант відрізняється найбільш високим радіусом прийому – до 100 метрів. Заявлений показник збігається з дійсністю тільки на відкритій місцевості: стіни і меблі можуть перешкодити сигналу і погіршити звучання.

2. Bluetooth. Хоча відстань тут рідко перевищує десяток метрів, сигнал не боїться перегородок, йому не страшні і радіоперешкоди. Але головна перевага таких навушників (наприклад, ONKYO E200BTB) – сумісність з більшістю видів сучасної техніки. Їх можна підключити до лептопу, до смартфону, до смарт-годинах і будь-якого іншого гаджету, у якого є блютуз-модуль. Якість звуку у таких навушників на порядок вище, ніж в тих же Радиомодели, але до девайсів з проводовим підключенням йому все ж далеко. Як правило, Bluetooth-навушники використовуються при голосовому і відеоспілкування, а також під час тренувань, і не претендують на звання аудіофільских девайса.

беспроводные наушники

3. навушники. Як і у випадку з Bluetooth, їх головною перевагою є сумісність з більшістю сучасних мультимедіа пристроїв. Але сигнал вай-фай більш полохливий: на якість звуку можуть вплинути електроприлади, що відображають поверхні, погодні умови.

Цікаво: Sennheiser PXC 480 підключатися як за допомогою дроту, так і без – по радіоканалу.

Є ще IR-навушники, які синхронізуються з девайсами через відповідний порт, але цей вид уже застарів.

Може знадобитися: Топ-5 моделей навушників для занять спортом

Hi-Fi і Hi-End навушники

Від того, до якого класу належить пристрій, залежить його звучання. Значок Hi-Fi означає, що модель відтворює звук за найвищими стандартами, максимально близько до оригіналу. Hi-End навушники – це вже ексклюзив. Їх не прирівнюють до якому б то ні було стандарту, але роблять по вищому розряду, використовуючи новітні технології та революційні рішення. Саме завдяки цьому навушники, які відносяться до виду Hi-End, звучать краще будь-яких інших моделей.

Примітка: Hi-End варіанти роблять такі «монстри» аудіотехніки, як наприклад, AKG, BEYERDYNAMIC і SENNHEISER.

Різниця між цими класами апаратури не завжди помітна на слух, при цьому в ціні розрив досить серйозний. Аудіофіли часто вибирають хай-фай. Ті ж, хто працює зі звуком професійно, кому важливі суперякість і деталізація, теж можуть користуватися Hi-Fi пристроями, але віддають перевагу хай-енд.

Примітка: ATH-MSR7BK одна з найбільш зручних Hi-Fi моделей, адже у неї є амбушюри з ефектом пам'яті.

аудиофильские Hi-Fi наушники

Однозначно відповісти на питання, що краще, а що гірше – не можна, адже кожна людина чує по-різному. Щоб зрозуміти, яка саме модель потрібна, варто послухати і порівняти варіанти обох класів. Якщо різниці не чути, тоді не варто переплачувати за Hi-End.

Корисно дізнатися: Як продовжити життя навушників: більше 10 рад

Підсумки:

Які бувають навушники
Тип Вид
Конструкція вкладкаі - класичні, з амбушюрами стандартного розміру;
вакуумні - повністю вставляються у вушний канал, зазвичай поставляються з декількома парами амбушюр різного розміру;
накладні - надягають на голову, не повністю закривають вуха;
повнорозмірні - повністю закривають вуха;
моніторні - студійний варіант (зазвичай повнорозмірний або накладної).
Принцип відтворення звуку динамічні;
изодинамического;
електростатичні;
арматурні;
кісткові.
Акустичне оформлення відкриті - низька шумоізоляція;
закриті - висока шумоізоляція;
напівзакриті - середня шумоізоляція.
Прийом сигналу від джерела провідні - підключаються через 3,5 мм аудіовхід або USB;
бездротові - підключаються по bluetooth, радіоканалу або wi-fi.
Клас якості Hi-Fi;
Hi-End.

Навушники з будь-якої категорії здатні подарувати насолоду від спецефектів під час перегляду кіно чи під час геймплея, не кажучи вже про прослуховування якісно записаної аудіокомпозиції. Тим, хто цінує компактність і вважає за краще користуватися навушниками під час прогулянок або поїздок на роботу, варто придивитися до вкладкаів або «затичка» з завушним кріпленням. Добре, якщо вони будуть підключатися без кабелю. Для тренувань підійдуть кісткові пристрою. Напіввідкриті накладні або повнорозмірні – те, що потрібно для дому. Моніторні варіанти із закритою конструкцією гарні для звукорежисури. А ось модель по конструкції випромінювача, а також класу якості краще підбирати на слух.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії